Loop jij de hele dag te rennen? Ga je regelmatig over je eigen grenzen heen? Weet je waarom je dat doet? Dit artikel geeft je inzicht en tips om meer rust en ruimte te vinden. Vertraag je tempo en pluk de dag!

Zoveel te doen!

Ken je dat liedje van Herman van Veen? Het gaat zo: “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, ik heb ongelofelijke haast. Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan!” Heb jij ook wel eens het idee dat je altijd aan het rennen bent? Altijd bezig met de volgende uitdaging en nooit eens een moment van rust?

Even is uitstel van leven.

“Ik moet nog even dit doen. Ik moet nog even dat regelen.” Er zijn duizenden dingen die nog ‘even’ moeten worden gedaan. En wat gebeurt er in de tussentijd? In de tussentijd vergeten we te leven. Dit is een mooie uitspraak: “Even, even, even, is een uitstel van het leven.” Als je jezelf regelmatig voorbij loopt, sta je nooit eens stil om te genieten van het moment. En is dat niet het allerbelangrijkste?

En nu is het genoeg!

Weet je wat stress-testing is? Stress-testing is een manier om te kijken hoeveel belasting een machine aankan. Een processor van een computer (of de motor van een auto) wordt continu – op het maximale niveau – draaiende gehouden. Voer de druk op en vroeg of laat krijg je het punt waarop een machine het begeeft. Zo weet de fabrikant automatisch wat ze de gebruiker moeten afraden.

Zo gaat dat ook met mensen. Wat gebeurt er met iemand die zichzelf stelselmatig voorbij loopt? Die komt op de lange termijn in een burn-out terecht. Iedereen kan voor een korte periode stress aan. Maar niemand houdt dat lang vol zonder dat het lichaam zegt: “En nu is het genoeg!”

Een burn-out is het niet kunnen aangeven van je grenzen, omdat je jezelf niet genoeg waardeert om je grenzen daadwerkelijk aan te geven.

Leven zonder stress

De beste manier om stress los te laten, is door het volgen van de Online Training Nooit meer Zorgen of Stress. Laat je zorgen los, krijg meer energie en voel je beter over jezelf. Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!

Waarom lopen we onszelf voorbij?

Dus waarom laten we die stress toe? Waarom lopen we onszelf voorbij? Er zijn meestal drie redenen waarom we dat doen:

Gebrek aan grenzen.
Als we onze eigen grenzen niet bewaken, dan stappen anderen er overheen. Kennelijk vinden we onze eigen grenzen niet zo belangrijk. Misschien weten we niet goed waar die grenzen precies liggen. Vaak willen we anderen tevreden houden. Of we denken: “Nog één keer kan geen kwaad…”

Uitstel van geluk.
Ook lopen we onszelf voorbij omdat we denken dat het in ons eigen belang is. Als we nog even dit doen en nog even dat bereiken, kunnen we eindelijk rusten. Dan hebben we onze doelen bereikt. En kunnen we tevreden en gelukkig zijn. Helaas, dat moment lijkt nooit te komen. Met de gedachte: “Eerst nog even dit”, stellen we ons geluk uit tot.. Ja, tot wanneer eigenlijk?

Te veel in je hoofd.
Onze hersenen vinden altijd wel iets om nog te moeten doen. Wanneer is de laatste keer dat jouw brein je heeft geadviseerd eens lekker op de bank te gaan liggen? Hoe meer je in je hoofd zit, hoe meer dingen je nog moet doen. Pas als je teruggaat naar je gevoel, zie je dat er een mooie balans is tussen doen en zijn.

Wat is nu de oplossing?

Als jij jezelf regelmatig voorbij loopt, wat kun je dan doen? Begin ermee jezelf er bewust van te zijn. Sommige mensen zitten zo in hun hoofd dat ze dat niet eens doorhebben. Op een goede dag gaat het lichaam in staking en worden ze ziek. Dan denken ze: “Waar komt dat nou weer vandaan?” Mijn antwoord zou zijn: “Wat had je anders verwacht?”

Hier zijn een paar tips om jezelf niet (of zo min mogelijk) voorbij te lopen:

Grijp je geluk.
Realiseer je dat je leven nu gebeurt. Niet morgen, maar nu. Geluk ligt in dit moment, niet in de toekomst. Het ligt binnen je eigen grenzen, niet daarbuiten. Neem de tijd om te genieten. Pluk de dag en grijp je geluk. Anders verwelkt het moment en ontsnapt het plezier.
Gelukkig zijn is niet moeilijk, iedereen kan het leren!

Vertraag je tempo.
Doe dingen wat langzamer. Een marathon loop je ook niet in een spinttempo. Dat houdt niemand vol. Door iets meer de tijd te nemen, bereik je uiteindelijk meer. Als je de tijd neemt krijgt je een culinair hoogstandje, als je het afraffelt krijg je een magnetronmaaltijd.

Bepaal wat je wilt en wat je kunt.
Weten wat je wilt, is de beste manier om je grenzen te bepalen. Je kunt nu eenmaal niet alles doen. Waarom niet beginnen bij de dingen die je leuk vindt? Stress komt van dingen doen die je niet leuk vindt of die te moeilijk zijn. Draai het om: doe wat je leuk vindt en wat je relatief makkelijk afgaat. Zijn dat vaak niet dezelfde dingen?

En jij – loop jij jezelf regelmatig voorbij?
Waarom doe je dat?

Wil je meer rust en ontspanning in je leven?
Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

8 antwoorden
 1. jantje
  jantje zegt:

  Mijn mening ,

  Voel wat de rust met je lichaam doet . Werkt verslavend , Je wil?moet dan steeds meer tijd nemen om naar je gevoel te luisteren ,

  Zo fijn , de rust in jezelf zoeken . De parel in je zelf .
  Je bent dan zo wie je bent, niemand meer , en niemand anders.

  Liefdevolle Harte Groet , mij (jantje)

  Beantwoorden
 2. Roos
  Roos zegt:

  Dit verhaal is voor mijn heel herkenbaar. Vond het heerlijk te leven in de 5 de versneling dan deed je lekker veel en leefde je ” nuttig ” maar voor wie eigenlijk? Niet voor mijzelf bleek later na eenmaal allerlei psychische (angst)klachten. Was een harde les maar dit wil ik nooit meer. Voel mijn het rijkst met rust in mijn hoofd en ik merk nu dat je dan eigenlijk nog ” nuttiger” ben ;-) Vind deze verhalen/teksten van Frank de Moei ook fijn om te lezen zodat je toch ook steeds stil staat wat belangrijk is voor je zelf en hoe je dan je gedachten moet veranderen.
  En ook al reikt Frank handsvaten aan, je moet het toch uiteindelijk zelf doen, en daar ben ik trots op dat dat redelijk goed lukt.

  Beantwoorden
 3. Sandra
  Sandra zegt:

  Zooo herkenbaar….maar ook zo moeilijk om steeds te blijven focussen op rust als dat niet in je aard zit….en idd altijd in de 5e versnelling leeft. Door de artikelen van Frank ben ik weer alert! en het nee-zeggen….ook zo’n puntje…Frank bedankt voor je mailtjes het zet mezelf vaak weer even op de “kaart” …!

  Beantwoorden
 4. marianne
  marianne zegt:

  Het heeft allemaal tijd nodig om die rust bij jezelf te vinden en ik zeg vaak tegen mezelf ,niets moet en alles mag ,wanneer ik het wil en de energie heb ,voel je je sterk !

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Ahn,

   Als je denkt dat je niets kunt veranderen omdat je geen andere keuze hebt dan te voldoen aan de verwachtingen of eisen van anderen, dan ga je voorbij aan eigen verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is misschien niet zeker makkelijk, maar het is in ieder geval makkelijker dan het alternatief :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 5. Sharda
  Sharda zegt:

  Allereerst heel hartelijk dank Frank
  Het is altijd een heel mooi inspirerend artikel. Elk keer spreek me aan. Bij deze zegt me veel en laat mij dan terug denken
  (28 jaren)aan de tijd wat ik passeer ben.
  Ik zeg ook niet dat het een verloren periode is geweest.
  Het is zeer zeker niet makkelijk om voor je eigen leven,geluk en in harmonie te gaan werken. Complete rust te krijgen.
  En sowieso niet wanneer je 49ste leeftijd hebt.

  Nogmaals Frank
  Diep uit me Hart
  Bedankt

  Beantwoorden
  • Frank De Moei
   Frank De Moei zegt:

   Beste Sharda,

   Heel graag gedaan, fijn dat het je kan helpen!

   Inderdaad, het is niet makkelijk om geluk, harmonie en innerlijke rust te krijgen.
   Het helpt al veel als je weet waar je het niet moet zoeken: niet in andere mensen, niet in prestaties, niet in spullen of diploma’s.
   Het zit in ons en met persoonlijke ontwikkeling kunnen we dat ontdekken – en dat is altijd de moeite waard!

   PS… leeftijd maakt echt niet uit hoor: ik heb ook cursisten van 80+ gehad, dus je bent er nog vroeg bij :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.