Word jij ook zo treurig van positieve mensen? Denk je dat ze leven in een illusie? Ben je bang teleurgesteld te worden als je positief denkt? Kies je liever voor de zekerheid van negatief denken omdat alles dan meevalt? Laten we dan samen eens kijken naar de waarheid.

Wanneer is het tijd om positief te gaan denken?

Dit is een kleine checklist om te controleren of je te negatief denkt. Negatief denken doe je:
– Als je je het leed van de wereld aantrekt, ook al schijnt buiten de zon.
– Als je overal “Ja, maar…” op antwoord.
– Als je in elke situatie iets ontdekt dat niet klopt.
– Als mensen je beginnen te vermijden.
– Als je je regelmatig slecht voelt of zorgen maakt.
– Als je bij een komische film in tranen uitbarst.

Liever dom dan slim.

Sommige mensen denken dat je positief denken gebruikt om de schijn op te houden, terwijl je je van binnen beroerd voelt. Dat positieve mensen naïef zijn in een wereld die niet deugd. Dat ze dom zijn en niet realistisch. Niemand is natuurlijk altijd positief. Iedereen heeft wel eens een dip. Toch ben ik liever dom en positief, dan slim en negatief!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Is positief denken een illusie?

Een tijd geleden reageerde een lezer op een artikel: “Maar eigenlijk zijn positief en negatief denken beide toch onwaarheden? Als je negatief denkt, leef je in een negatieve illusie en als je positief denkt, leef je in een positieve illusie. Het is allebei niet waar. Negatief denken lijkt veel veiliger: als je negatieve gedachten niet uitkomen, dan is dat een meevaller. Maar als je positieve gedachten niet uitkomen, dan is dat een enorme teleurstelling. Dan kies ik liever voor het eerste!”

Een goed voorbeeld en heel begrijpelijk. Dit was mijn korte reactie: “Wat is beter? Tien doelen hebben (doordat positief denken je motiveert) en er achteraf maar vijf halen? Of aan geen enkel doel beginnen (omdat negatief denken je tegenhoudt) en achteraf opgelucht zijn omdat je niet bent teleurgesteld? Dan ben je eigenlijk blij met een dode mus.”

Wat is de waarheid?

Ik zie geen enkel voordeel aan negatief denken. We hebben alles te winnen met positief denken. Wat maakt het uit wat de waarheid is? Denk je dat jij de waarheid weet? Denk je dat ik het weet? Dan zal ik je uit je droom helpen: er is geen waarheid. Alles wat we denken over onszelf en ons leven, is alleen maar een mening.

Die mening is opgebouwd uit onze ervaringen, de voorbeelden van anderen, wat onze ouders ons hebben verteld en wat we onszelf hebben aangeleerd. Dat is onze waarheid: een samenraapsel van zeer subjectieve overtuigingen. Jouw waarheid is waar je zelf in gelooft. Mijn waarheid is waar ik in geloof. De waarheid bestaat niet, afgezien van een aantal natuurwetten. Als je mensen vraagt of zwaartekracht werkt, dan zal iedereen dat beamen. Maar als je vraagt wat de waarheid is over politiek, relaties of succes, heeft iedereen een andere mening.

Terug naar jouw waarheid.

Want daar gaat het uiteindelijk toch om? Je hoeft helemaal niet positief te denken als jij je daar goed bij voelt. Maar ik wed dat dat niet zo is. Hoe kun je nu positiever denken? Dat ontdek je in onderstaande e-cursus. Deze geeft je praktische oefeningen om je zorgen en stress los te laten. Daardoor wordt je vanzelf positiever. Dus als je positiever wilt denken, dan vind je hieronder de oplossing:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

5 antwoorden
 1. herman
  herman zegt:

  Sinds wanneer kunnen mensen denken, ik loop al meer dan een halve eeuw rond op deze aarde, ik ben nog nooit iets tegengekomen wat kan denken

  Beantwoorden
 2. Deborah
  Deborah zegt:

  Vind die opmerking van Herman wel wat hebben eigenlijk. Kan er wel om lachen. ergens heeft hij namenlijk ook gelijk.

  kleine kanttekening, kritische en pessimistische mensen zijn essentieel voor een samenleving om in stand te blijven. zonder deze mensen bestaat de samenleving niet lang meer. zal onder de voet worden gelopen door anderen.

  Beantwoorden
 3. angel
  angel zegt:

  Dan valt er nog wat te zeggen over meningen. Niet iedereen heeft dezelfde mening. Ik zeg dan altijd “voor MIJ is dat zo”. En als ze dan nog proberen “hun” gelijk te halen herhaal ik gewoon “voor MIJ is dat zo.
  Vermoeiend is dat wel.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.