fbpx

Wees voorzichtig met wat je denkt!

Soms ontmoet je mensen die een luxueuze inrichting hebben, maar in hun hoofd is het één grote armoe. Anderen leven op een vegetarisch dieet, maar hun gedachten lijken op kipnuggets. Wat je in je hoofd stopt, is oneindig veel belangrijker dan wat je in je huis opslaat. Waarom? Omdat de kwaliteit van je gedachten de kwaliteit van je leven bepaalt.

Food for thought?

Waarom geven mensen zoveel aandacht aan hun inrichting of lichaam en zo weinig aan hun gedachten? Dat komt omdat we gedachten niet kunnen zien. We kunnen ze niet oppakken en zeggen: “Kijk eens wat een mooie gedachten ik heb.” Dan worden we waarschijnlijk direct onder psychiatrisch toezicht geplaatst…

En toch: die gedachten bepalen alles. Wat je denkt, bepaalt hoe je je voelt. Wat je voelt, bepaalt hoe je je gedraagt. En je gedrag bepaalt elk resultaat in je leven. Gedachten hebben de kracht van kernenergie – òf van een uitgezakte pudding.
Ze voeden je geest als Pokon, of als kipnuggets…

Het effect van gedachten op je lichaam.

Gedachten bepalen letterlijk hoe de cellen in je lichaam zich voelen: zijn ze vol levenskracht of staan ze stil? In een onderzoek werd er wangslijm in een potje naast een proefpersoon geplaatst. Vervolgens kreeg deze proefpersoon een enge film te zien. Niet alleen reageerden de cellen in zijn lichaam op de film, ook het wangslijm in het potje naast hem reageerde daarop. Ook nog toen het potje vijftig kilometer verderop werd geplaatst!

Negatieve gedachten slaan zich dus op in je lichaam (Wat heb je op je lever? Het voelt als als een steen op mijn maag!). Dus door mooie gedachten te denken, ben je vriendelijk voor je lichaam. Ik vermoed dat je beter McDonalds kunt eten met gelukkige gedachten, dan een vegetarische maaltijd met een rothumeur. Wat denk jij?

Zie je hoe gedachten, emoties en gezondheid met elkaar verweven zijn? Je kunt je lichaam voorzien van supervoer of make-up en dat is helemaal prima. Kies voor een mooie inrichting, een fijne auto of een sportief leven. Maar vergeet niet het allerbelangrijkste: de kwaliteit van je gedachten…

Moet ik alleen maar positief denken?

Als je gaat oefenen met positieve gedachten, maken sommige mensen een fout: Ze denken dat ze alleen maar positieve gedachten moeten hebben. Dat gaat ongeveer zo: “Ik denk aan mooie bloemen en zonlicht.. Ach, wat een rotopmerking maakte die k..collega gisteren! Oh nee! Ik denk weer negatief! Denk aan bloemen, denk aan zonlicht….”

Je kunt denken niet (of niet lang) stoppen en je kunt geen negatieve gedachten vermijden. Door jezelf op de kop te geven als je negatief denkt, denk je alleen nòg negatiever! Zie je dat dit niet werkt
Richt je aandacht op plezier: Iets wat je energie geeft of inspireert. Iets waar je je op verheugt of dankbaar voor bent. Je kunt gedachten niet vermijden, maar je kunt wèl bepalen waar je je aandacht op richt…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Worden gedachten werkelijkheid?

Er zijn veel mensen die geloven in de wet van aantrekkingskracht. Ze zijn ervan overtuigd dat alles wat ze denken werkelijkheid wordt. Denk aan een prachtig huis en vier jaar later woon je erin. Denk aan een prachtige partner en vier jaar later lig je in zijn/haar armen. Geloof jij dit? In mijn ervaring werkt dit niet direct.

Anders had jij wel de loterij gewonnen en ik een reis naar de maan gemaakt. En toch: indirect werkt het wel: Door de kwaliteit van je gedachten te verbeteren, voel je je beter. En een beter gevoel zorgt ervoor dat je leukere mensen aantrekt, beter naar jezelf luistert en gelukkig en tevreden bent met wat je hebt. Is dat niet wat je werkelijk wilt?

Mooi van buiten, mooi van binnen.

Dus bewaak de kwaliteit van je gedachten als een pitbull met een tunnelvisie. Richt je aandacht op de dingen die je inspireren. Dan worden je gedachten automatisch ook positieve gedachten. Daardoor verandert bijna alles in je leven. Denken is natuurlijk niet het ultieme doel, het is een middel. Totdat je uit je gedachten kunt stappen, is het maar beter om in ieder geval fijne gedachten te hebben, nietwaar?

Welnu, besteed dan net zoveel aandacht aan je gedachten als aan je buitenwereld. Stop er net zoveel energie in als in je kledingkeuze. Kies ze net zo zorgvuldig als je voedsel. Richt je hoofd net zo comfortabel in als je huis. Onderhoud je geest net zo goed als je auto. Dan ben je niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen!

Wil je positiever denken? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • anoniem schreef:

  Ik zou het wel fijn vinden als je een artikel kunt citeren voor het onderzoek naar wangslijmvlies, ik kan geen enkele manier bedenken waarom dat zou kunnen werken… En zelfs als het onderzoek bestaat is het maar de vraag wat dat betekent, het ene onderzoek is zeker het andere niet (Diederik Stapel anyone?). Jammer, ik vind dit over het algemeen een goede blogpost die ik met plezier lees, maar de trend die lijkt te bestaan om een tekst extra veel waarde te proberen te geven door een onderzoek te noemen vind ik dusdanig afleiden dat ik minder van je post geniet. Als je het wil doen zou ik je adviseren zelf het bewuste artikel te lezen en het artikel en journal te beoordelen op betrouwbaarheid. Ik kan in pubmed niks vinden dat hier op lijkt, en het klinkt nogal als een broodje aap verhaal…

 • goed artikel
  snap alleen de link met vegetarisch eten niet zo..
  maar kan aan mij liggen, lol

 • Mooi, zeker waar.
  Wat je aandacht geeft groeit!
  (let op; positief maar ook negatief)

 • Het was maar een voorbeeld Lucia,

  Gezond voor je lichaam (vegetarisch eten) versus ongezonde gedachten (kipnuggets voor je geest). Maar als je van kipnuggets houdt en niet van vegetarisch eten is dat ook helemaal prima, dan draai je ze gewoon om :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste anoniem,

  Ik schrijf bijna nooit over onderzoeken, omdat ik gewoonlijk schrijf vanuit eigen ervaring.
  Dit is geloof ik de tweede keer (in 500+ artikelen) omdat ik het een mooi voorbeeld vond (en vind).

  Voor jouw informatie:

  Ik heb hier voor het eerst over gelezen in een boek over quantum fysica (divine matrix door Greg Braden). Het experiment is uitgevoerd door Cleve Backster in opdracht van het Amerikaans leger. Er is uitgebreid over geschreven.

  P.S. Alles in de quantum fysica is wetenschappelijk onderzocht en bijna alles ervan lijkt op een broodje aapverhaal, omdat de wetten van relativiteit (Einstein etc) op het subatomaire niveau niet meer van toepassing zijn.

  Aangezien dit voor de meeste mensen volkomen oninteressant is, heb ik het verder niet vermeld :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Fijn, dat geeft al een stukken beter gevoel over het artikel vreemd genoeg. Werk zelf als onderzoek en ben wsch een beetje overgevoelig voor mensen die te pas en te onpas allerlei fake wetenschap aanhalen en overschrijven van anderen. Ga het eens opzoeken, het klinkt echt enorm bizar, benieuwd hoe het werkt :)

 • saskia schreef:

  Ik bemerk ook bij mezelf dat gedachten van invloed zijn op je gezondheid. Ik heb teveel aandacht gegeven en ben daar door behoorlijk gaan groeien, cijferde mezelf daardoor weg ten koste van mijn gezondheid. In mijn hoofd te veel bezig geweest, door negativiteit van buitenaf, wat behoorlijk wat spanning in mijn lijf heeft veroorzaakt.

  Uiteindelijk ben ik gestopt met teveel aandacht geven, in dit geval aan een persoon die te veel aandacht van mij vroeg. Ik bemerk nu dat ik meer rust in mijn hoofd heb en mijn gedachtes niet meer zoveel loopjes met mij nemen. Ik kan mijn aandacht weer vestigen op de dingen in mijn leven die ik echt belangrijk vindt en die me inspireren. Ik bemerk daardoor dat er in mijn hoofd weer ruimte is voor positieve gedachtes, de leuke dingen die ik nu doe, geven mij in mijn hoofd weer positieve energie. Die geven mij de kans niet om negatieve gedachten toe te laten en dat voelt bevrijdt van de negatieve gedachtes.

  Door de keuze die ik heb gemaakt in het stoppen met teveel aandacht geven, te stoppen met de persoon die teveel aandacht van mij vroeg, waardoor ik veel stress en zorgen had, heb ik mijn gedachtes meer los kunnen laten. Alleen kun je niet altijd situaties voorkomen en vermijden die je stress en zorgen geven, daar moet ik nog mee leren omgaan om dan niet in gedachtes te gaan zitten. Wellicht dat de online e cursus “wordt positiever in slechts 9 wkn” mij hierin kan helpen.

  groetjes

 • Gisteren nog bij een gesprek geweest, waar zoveel negatieve gedachten over de ander een rol speelden, dat het er letterlijk van afdroop. Ik zag de ‘opgewonden, verbeten hoofden, hoorde de stemverheffingen, hoorde mensen zich continu verdedigen – zonder ook maar enige moeite te nemen om het standpunt van de ander te begrijpen, enzovoorts.
  Ik wilde er buiten blijven en juist luisteren naar waar de kansen lagen, maar uiteindelijk kwam ik net zo moe en vol negatieve gedachten uit het gesprek als de anderen erin gingen. Het werkt net als de griep enis hartstikke besmettelijk!
  Ik ga hetm aar gauw doorgeven aan een ander…

 • brigitta schreef:

  dank je voor het artikel wees voorzichtig met wat je denkt ik zit ook altijd met van alles in mijn hoofd en dat geeft me stress en hoge bloeddruk ik kan ook moeilijk iemand vertrouwen en nu zit ik in een nieuwe relatie met iemand met een kantoor en werkt met vrouwen maar ik hou van hem en hij zegd altijd ik heb voor jou gekozen ik hou van jou

 • Ik vind het ook een welkome toevoeging. Dat was namelijk ook het eerste waar ik aan dacht toen ik de uitkomst van het betreffende onderzoek in de blog zag staan.

  De rest is echter informatie waar ik lang mee bezig ben en ik ben het er roerend mee eens. Het blijft alleen redelijk oppervlakkig, maar daar is natuurlijk die cursus voor ;)

 • Goed artikel Frank,

  Je trekt ook de echte wetenschappelijke artikelen naar je toe, als je gericht bent op realiteit, is mijn ervaring.

  Iemand als Greg Braden kom je alleen tegen als je de aandacht richt op de bodem van de realiteit EN het zg ‘niet weten. Zolang wij iets vergelijkbaars zoeken aan datgene wat al bekend is, zullen we die krijgen ook.

  Over cel geheugen zijn er tig onderzoeken geweest. Enkele voorbeelden zijn boeken als Quantum genezing van D. Chopra die zich nu meer bezighoud met neuroscience. Hij heeft destijds, zo’n 20 jaar geleden al potjes met weefselcellen in verschillende steden geplaatst en de veranderingen genoteerd die er plaatsvonden bij elk emotie van de betreffende patiënt.
  Candace Perth heeft heel mooi uitgelegd, hoe boosheid zich nestelt in de weefsels en verder woekert (het vlees geworden gedachte).

  Ik blijf mij verbazen hoe gestaag deze kennis zich verspreidt.

  We zijn 20 jaar verder en geloven nog steeds te genezen ‘doordat iemand anders ons gaat genezen”.

  Succes

 • Beste Indra,

  Dank je wel voor je aanvulling.
  Ik ben het met je eens: het lichaam heeft een ongelofelijk zelfgenezend vermogen.
  Alle emoties hebben een weerslag op onze gezondheid, zowel positief als negatief.
  Dat we niet alles kunnen zien wat er gebeurt, wil niet zeggen dat het niet gebeurt.
  Vroeger konden we moleculen ook niet zien, maar ze waren er wel :)

  Veel plezier met alle ontdekkingen en met vriendelijke groet,
  Frank

 • mooie artikelen allemaal en dit zeker ook.
  Dat verhaal over het wangslijmvlies is flauwekul !! Zeker weten.
  Wetenschappelijk totaal onverklaarbaar. Kan echt niet.

 • Uit mijn ervaring werkt het zo, niet al je gedachten worden werkelijkheid maar alles wat je denkt of hebt gezegd of meegemaakt wordt opgeslagen in ons onderbewustzijn.
  Dus als je positiever denkt en de mooie dingen opzoekt in het leven zul je ook een mooier leven hebben. Omdat je je focust op de leuke en goede dingen in het leven lijkt het of het werkelijkheid word, het is alleen dat het in jou ogen/werkelijkheid dan zo mooi is. Niet perse de werkelijkheid.

 • Mooi gezegd Lara! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >