Als je iets wilt loslaten in je leven, dan geeft dit artikel je meer inzicht. Loslaten is moeilijk omdat bepaalde krachten je tegenhouden. Het oude voelt nog vertrouwd en we zijn bang voor het onbekende. Vasthouden is een gewoonte geworden. We associeren loslaten onbewust met iets negatiefs. Nu je weet wat je tegenhoudt, kun je er ook iets aan doen!

Wat willen we loslaten?

Dat is eenvoudig: We willen loslaten wat ons spanning geeft. We willen de ruzie in moeizame relaties loslaten. We willen de stress van negatief denken loslaten. We willen de pijn uit het verleden loslaten. We willen onze slechte gewoonten loslaten. Je kunt het verschillende namen geven, maar het komt op hetzelfde neer: afscheid nemen van interne spanning.

Waarom zou je iets loslaten?

Loslaten doe je vooral om jezelf meer vrijheid te gunnen. Want al het negatieve dat je vasthoudt in je leven, houdt jou ook vast. Alles wat je loslaat, geeft je dus vrijheid. Zie jezelf als een luchtbalon: Loslaten is als het afwerpen van het contragewicht, zodat je vrij kunt ‘opstijgen’ naar een positiever leven.

Ik geef je vijf ‘dingen’ die veel mensen willen loslaten. Daarna bekijken we waarom dat soms zo moeilijk is:

5 Dingen om los te laten.

1. Loslaten van een vervelende situatie waar je in zit.
2. Loslaten van een negatieve gewoonte.
3. Loslaten van de neiging om alles te controleren.
4. Loslaten van pijn uit het verleden.
5. Loslaten van doorzetten (ja, dat is een doordenkertje…)

Waarom is het zo moeilijk dit los te laten?

1. We zijn bang zijn voor het onbekende.

Als een baan of relatie je niet meer bevalt, dan stop je er toch gewoon mee? Waarom zou je doorgaan met iets dat je niet meer gelukkig maakt? Toch is dit niet zo eenvoudig, omdat je geen garantie hebt dat je nieuwe baan of relatie beter zal zijn. Als die garantie wèl had, dan zou je daar direct voor kiezen, nietwaar?

Inzicht 1: Misschien weet je niet of er iets beters komt, maar iets beters kan echt pas komen als je loslaat wat niet goed meer voelt. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. In elke nieuwe ervaring zit een nieuwe mogelijkheid om te groeien…

Leven zonder stress

De beste manier om stress los te laten, is door het volgen van de Online Training Nooit meer Zorgen of Stress. Laat je zorgen los, krijg meer energie en voel je beter over jezelf. Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!

2. Oud gedrag voelt vertrouwd.

Ook al is het totaal niet wat je wilt, toch is het een soort automatisme geworden. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite om positiever te denken, omdat ze zo gewend zijn negatief te denken. Het voelt als een tweede natuur. Maar zowel positief als negatief denken is aangeleerd. Alles wat je vaak herhaalt, voelt na verloop van tijd natuurlijk.

Inzicht 2: Een oude gewoonte kun je zeker loslaten. Het is een kwestie van niet meer oefenen wat je dagelijks hebt herhaald en er iets anders voor in de plaats gaan oefenen. Geduld en oefening is de meester van elke verandering.

3. Loslaten van controle geeft onzekerheid.

Als je bijvoorbeeld een perfectionist bent, dan wil je controle over een situatie. Alles waar je geen invloed op hebt, voelt als een risico. Als je die controle wat loslaat, dan is dat eng. Beter gespannen dan dat het uit de hand loopt! Maar heb je ook gemerkt dat alles willen controleren juist heel onzeker maakt?

Inzicht 3: Controle loslaten kan iedereen, maar alleen stap voor stap. Oefen elke dag een beetje, laat een heel klein stukje controle los. Dat geeft je vertrouwen – de wereld vergaat niet. Dat geeft je innerlijke rust, want nu kun je je eindelijk iets ontspannen…

4. Loslaten geeft extra verantwoordelijkheid.

Als je veel bezig bent met het verleden, dan voorkomt dit dat actie neemt in het heden. Je kunt pas op weg naar morgen als je gisteren hebt losgelaten, nietwaar? Dus eindeloos blijven stilstaan bij het verleden is ook een manier om het heden uit te stellen. Als je het verleden loslaat, moet je meer verantwoordelijkheid nemen voor je huidige situatie – en dat kan soms moeilijk zijn.

Inzicht 4: Je neemt altijd ergens de verantwoordelijkheid voor. De vraag is: neem je het voor gedachten die je vasthouden – of voor gedachten die je vrijheid geven? Neem je de verantwoordelijkheid voor spanning en negativiteit – of voor ontspanning en geluk?

5. Loslaten voelt als opgeven.

Als je alles al hebt geprobeerd, dan weet je dat doorzetten niet meer werkt. Dan is het tijd om los te laten. Maar niet doorzetten wordt als negatief ervaren. Dan geef je op, dan kies je de gemakkelijkste weg. Dat is natuurlijk niet zo, maar zo voelt het wel. We hebben allemaal geleerd door te zetten. Opgeven/loslaten zien we als falen, dat is voor ‘losers’.

Inzicht 5: Als je niet verder kunt, is doorzetten niet slim, maar juist dom. Als je alles hebt geprobeerd is loslaten niet de gemakkelijkste weg kiezen, maar juist de slimste weg kiezen. Loslaten is niet voor losers, maar voor slimmerikken. Als je de verkeerde kant oploopt, heeft doorzetten geen zin.

Alles wat je loslaat, levert je groei op.

In mijn ervaring is loslaten de grootste les die we kunnen leren in het leven. Vooral omdat we altijd hebben geleerd vast te houden en door te zetten. Maar besef dat we daar maar een beperkt resultaat mee bereiken. Na verloop van tijd ligt er geen groei meer in doorzetten. Dan ligt de groei vooral in inzicht: “Het is nu tijd om het nu los te laten…”

Dus laat los wat je geen energie meer geeft. Laat los wat spanning veroorzaakt. Laat los wat je tegenhoudt gelukkig te zijn. Laat een beetje de controle los – je krijgt er vrijheid voor terug. Laat wat perfectionisme los – je krijg er ontspanning voor terug. Laat wat onzekerheid voor het onbekende los – je krijg er vertrouwen voor terug.

Het is misschien moeilijk om los te laten, maar het is nog veel moeilijker om alles vast te houden…

Wil je innerlijke spanning loslaten? Bestel dan de volgende e-cursus:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

6 antwoorden
 1. Lizet
  Lizet zegt:

  Omdat het eerst echt vast gepakt moet worden, om het ook los te kunnen laten. Hoe kun je loslaten als je het niet echt hebt vastgehouden, hebt kunnen omarmen. Men denkt vaak iets vast te houden, maar kunnen niet bij dat gevoel van omarmen, vasthouden. Door dat te doorleven kan ook langzaam losgelaten worden.

  Beantwoorden
 2. Willie
  Willie zegt:

  Nou heb ik een ander soort vraag: mijn vrouw heeft een vooral voor haar eigen ontwikkeling doorgemaakt en gaat haar horizon verbreden ( opleiding,nieuwe vrienden,ander werk enz enz) maar nu zegt ze dat ze veel van mij houd alleen de “vlinders” zijn wegge-ebt. Moet ik dit nu ook loslaten zoja waarom dan en wat gaat er dan gebeuren volgens jullie? Ik heb nog elke keer vlinders als ik haar zie!

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Willie,

   Ga altijd uit van je eigen gevoel, dat is het beste.
   Maar weet ook dat het gevoel van een ander anders kan zijn. Vlinder kunnen wegebben en in de plaats daarvan kan er een diepe liefde zijn: iedereen staat hier weer anders in. Ik zou accepteren hoe zij zich voelt (dus loslaten dat het anders zou moeten zijn), maar ik zou ook vooral voor jezelf duidelijk maken dat ‘vlinder die wegebben’ niet betekent dat ze minder om je geeft(tenzij ze dat letterlijk zegt natuurlijk). Ik denk dat in die vertaalslag de spanning zit. Mensen en gevoel verandert in de loop der tijd. Dat iemand haar horizon verbreedt wil niet zeggen dat de basis wordt losgelaten :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.