Positief denken – waarom zou je?

Iedereen weet dat positief denken beter is dan negatief denken. Maar waarom precies? Is het enige voordeel van positief denken dat je je beter voelt, of zijn er nog andere voordelen? Is het een truc of een lifestyle?

Laten we eens kijken naar de voordelen van positief denken:

Positief denken geeft een goed gevoel

Dit is logisch, toch? Als je je concentreert op de leuke dingen, voel je je automatisch beter. Ooit wel eens gekeken naar passerende mensen op straat? Sommigen kijken naar de grond als ze voorbij lopen. Ze zitten diep in hun gedachten en vaak ook diep in de zorgen.

Alleen al hun lichaamshouding zegt genoeg. Het is bijna onmogelijk somber te zijn met een glimlach op je gezicht en je blik naar boven gericht. Probeer het maar eens!

Hoe herken je positieve mensen?

Ze zijn open, ontspannen, staan rechtop en lachen. De positieve energie stroomt door hen heen. Hoe herken je negatieve mensen? Ze zijn gesloten, gespannen, staan in elkaar gedoken en lachen bijna niet. Ze zitten vast in hun zorgen.

Positief denken geeft meer mogelijkheden.

Negatief denken is gebaseerd op angst.
Hoe kun je een goede beslissing maken, als die gebaseerd is op angst? Angst geeft alleen maar beperkingen. De beslissing die je maakt, gebaseerd op angst, zorgt dat je jezelf kleiner maakt dan je werkelijk bent.

Positief denken is gebaseerd op mogelijkheden: de kans dat er iets moois kan gebeuren.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wil je beperkingen of mogelijkheden?

Laten we eens aannemen dat er iemand bestaat die alleen maar negatief denkt. Zo’n persoon zou nooit beslissingen nemen, laat staan positieve. Want alles kan mislukken, alles kan fout gaat, van elke beslissing kun je slechter worden.

De beste beslissing is het antwoord op de volgende vraag: “Wat zou je doen als je wist dat je er succesvol mee zou zijn?” Deze vraag gaat uit van kracht. Van wat je werkelijk wilt. Niet waar je bang voor bent.

Positief denken geeft betere relaties.

Niemand wil in het gezelschap van een negatieve persoon verkeren. Ken je zo’n iemand op je werk? Klagen, klagen en nog eens klagen. Iedereen probeert zo snel mogelijk bij hem of haar uit de buurt te komen. We zijn bang om besmet te worden door die negatieve stemming.

En dat gebeurt ook. Iedereen in je omgeving heeft invloed op je. Al is het maar een klein beetje. Een duwtje hier, een duwtje daar en voor je het weer sta je ergens anders. Zo gaat het ook met de stemmingen van anderen: een opmerking hier, een opmerking daar en voor je het weet voel je je ook somber.

Met wie wil je omgaan?

Wees voorzichtig met wie je toelaat in je omgeving. Vraag jezelf af: “Wat voor invloed heeft deze persoon op mij? Word ik er vrolijk van of somber?”
Dat voorkomt dat je tien jaar later om je heen kijkt en zegt: “Hé, ik was helemaal niet van plan om hier te zijn!”

Wees positief en mensen gaan je opzoeken. Wees positief en je zult nooit een tekort hebben aan vrienden en kennissen. Je persoonlijkheid bepaalt wie je aantrekt. Een positieve persoonlijkheid trekt positieve mensen aan.

Positief denken geeft betere acties.

Door positief te denken kun je meer doen en het langer volhouden.
Door positief te denken verwacht je een gunstige uitkomst. Dat motiveert. Waarom zou je ergens aan beginnen wanneer je denkt dat het toch mislukt?

Denk eens aan iets waar jij een hekel aan hebt. Is niet elke minuut die je daarmee doorbrengt te veel? Terwijl er waarschijnlijk anderen zijn die het prachtig vinden om dat te doen. Ze kijken er gewoon anders tegenaan en houden het daardoor langer vol.

Nu hoef je niet iets leuk te vinden waar je een hekel aan hebt. Maar je kunt wel proberen er iets positiefs in te zien.

Een beloning maakt het makkelijker.

Soms helpt het om jezelf te belonen:

–      Je hebt je belastingformulieren ingevuld en beloont jezelf met een cadeau – hopelijk heb je nog wat geld over.
–      Je hebt gesport en beloont jezelf met lekkere maaltijd – nee, niet meteen naar de McDonald’s.
–      Je hebt je huis schoongemaakt en nodigt iemand uit – of je nodigt iemand uit om je huis schoon te maken.

Maar de beste beloning is dat je met positief denken gelukkiger bent. Ik ken geen enkele negatieve persoon die gelukkig is.

Een kerk is niet om vanaf te springen.

Ik was ooit in Reykjavik, IJsland, waar een futuristische kerk stond. Enthousiast zei ik tegen mijn gids dat het ik het ontwerp prachtig vond. Deze man was somber geboren en antwoordde dan ook: “Dit is de plek waar de meeste mensen vanaf springen als ze zelfmoord willen plegen.”

Tja, zo kun je altijd wel ergens iets negatiefs in zien.
Maar als je het omdraait, vind je ook achter elke wolk de zon.
Positief denken is geen trucje – het is een lifestyle!


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Mijn ervaring: Ik werk sinds kort bij een contactcenter waar ik op een project drie dagen niets verkocht had. Ik las het artikel over geluk is een beslissing wat ik wel vier keer heb doorgelezen. Ik zat op een gegeven moment achter de pc en dacht aan de leuke dingen die ik in het leven heb.
  En het werkte, ik haal op een gegeven moment een superbonus binnen via mijn project. Je genereert op die manier geluk en komt een positieve spiraal terecht!

 • Lilian schreef:

  Frank, ik ben het helemaal eens met je artikel. Met een positieve instelling maak je in een nieuwe/ onbekende omgeving ook gemakkelijk contact. Bovendien bereik je mensen met een positieve instelling veel gemakkelijker.

 • rachid schreef:

  uit mijn ervaring is het beter om positief te reageren op je omgeving. ik sta heel positief in het leven. daarbij heb ik minder stress dan mijn buurman of vrouw.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >