Onrust van binnen hoe laat je dat los?

Mentale onrust is het gevoel dat je nooit echt kunt ontspannen. Onrust van binnen gaat nooit blijvend weg. Natuurlijk kun je op de bank gaan zitten, maar dat helpt meestal niet.

Ik heb het namelijk niet over lichamelijke ontspanning, maar over geestelijke ontspanning.

Onrust zit voornamelijk in je hoofd. Lukt het je niet de knop om te zetten en je te ontspannen? Dat is logisch, want eerst moet je begrijpen waarom die knop überhaupt aangezet is.

Mentale onrust zorgt ervoor dat je continu in beweging moet blijven. Er is altijd nog iets te doen voordat je je echt kunt ontspannen.

Onrust is als een mug die in je hoofd zoemt en je influistert: “Als je maar harder loopt, dan raak je me wel kwijt.”

Helaas lukt dat niet, hoe je het ook probeert.

Wil je die onrust loslaten, wil je gewoon gelukkig zijn? Laten we dan kijken waar die onrust vandaan komt:

Altijd bezig met een doel.

Veel onrust ontstaat omdat we altijd bezig zijn met onze doelen en toekomst. “Als ik dit bereik, dan kan ik me pas echt ontspannen. Als ik dat eerst doe, dan hoef ik me er niet meer druk over te maken.” Er is altijd weer een doel dat gehaald moet worden. Hoe kunnen we dan niet onrustig zijn? Het doel is toch nog niet bereikt? Als we nu gaan ontspannen, dan komt er nooit meer iets van!

Dit is een enorme valkuil. Als je pas rust ervaart als alles af is, dan zul je nooit rust ervaren. Alles kan verbeterd worden. Er komt nooit een moment dat alles af is. Dat is de natuur der dingen: alles verandert doorlopend. Door te verwachten dat ooit alles perfect zal zijn, ga je in tegen de natuur. En zelfs die natuur ontspant regelmatig, dus waarom jij niet?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Wat wil ik nu echt?

Mentale onrust van binnen wordt ook veroorzaakt doordat je geen richting hebt gekozen. Daardoor ontstaat twijfel: “Moet ik A kiezen of B? Moet ik stoppen of doorgaan? Moet ik links of rechts?” Wat is nu de echte oorzaak van deze twijfel? Dat je niet weet wat je werkelijk wilt. Als je duidelijk zou weten wat je wilt en gewoon actie neemt, verdwijnt die onrust. Zelfs als je zou accepteren dat je het nu even niet weet, neemt de onrust af.

Onrustige geest.

Tenslotte zijn onze hersenen van nature onrustig. Ze zijn altijd in beweging – altijd op zoek naar iets dat ontbreekt. Dat heeft niets met jou persoonlijk te maken, dat geldt voor bijna iedereen. Wacht niet tot je hersenen zeggen: “Zo, nu heb je ons niet meer nodig. Je hebt je doel bereikt. Binnen vijf minuten schakelen we onszelf uit.” Want dan kun je heel lang wachten…

Je hersenen zijn gemaakt om je te helpen problemen op te lossen, gevaren te vermijden en uitdagingen te overwinnen. Ze zijn NIET bedoeld om je te helpen ontspannen. Ons brein is een super-actieve ADHD’er, niet een super-relaxte hippie.

Dus hoe laat je de onrust los?

Begin er eens mee jezelf toestemming te geven te ontspannen. Zet je doelen even in de stand-by. Je hebt nog een heel leven om ze te bereiken. Besef dat het bereiken van je doelen slechts één moment duurt, maar de weg ernaar toe veel langer. Zorg voor echte ontspanning, dan houd je het veel langer vol.

Bepaal eens wat je werkelijk wilt. Maar de balans op: “Waar voelt slecht en wat wil je dus loslaten? Wat voelt goed en wil je dus meer van? Hoe ziet je toekomst eruit als er niets verandert? En wat moet of wil je dus veranderen?” Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Vind het antwoord op deze vier vragen, dan weet je al meer dan de meeste mensen.

Zie tenslotte dat je hersenen altijd een bepaalde mate van onrust zullen houden. Je kunt “Koest! Foei! Af!” roepen wat je wilt, maar je hoofd blijft altijd op zoek en stopt nooit met denken.

De oplossing hiervoor is gewoon je gedachten voorbij te laten gaan en te ontspannen in het nu.

Deze online training gaat je daarbij helpen:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Cursus Positief denken

Hoe je stopt met negatief denken

Waarom is het zo moeilijk om los te laten?

 • is het mogelijk deze mail over onrust in het hoofd mogelijks door te sturen naar het volgende mailadres?

  Bedankt alvast.
  Riet Loquet

 • shaquira schreef:

  Waar voelt slecht en wat wil je dus loslaten? dit vind ik een hele goede vraag aan mezelf. het maakt je zeker bewust. mvg Shaquira

  • Beste Shaquira,

   Fijn zo – goede vragen geven goede antwoorden en goede antwoorden leiden tot goede oplossingen :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • shaquira schreef:

    en hoe dan ook alles komt goed is mijn motto. en het komt goed. jezelf omringen met goede en lieve mensen en geen negatieve mensen. mensen die je goede energie geven.

    • Ja, inderdaad, en als je het goed doet, dan komt alles nèt even wat sneller goed Shaquira :)

     Vriendelijke groet
     Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >