Te druk en te weinig tijd – 7 inzichten

Heb jij het altijd druk? Heb je nooit eens tijd voor jezelf? Vraag jezelf eens af waarom dat zo is. Voel je je schuldig als je niets doet? Hoop je ooit alles af te krijgen? Dat is een illusie. Het leven is nu – mis het niet! Deze 7 inzichten vertellen je hoe je gas terug kunt nemen en kunt genieten van dit moment.

Moeten, moeten, moeten

We moeten van alles, nietwaar? We moeten hard werken, onze kinderen opvoeden, boodschappen doen, familie bezoeken, het huis schoonmaken, de tuin onderhouden, sporten, het nieuws bijhouden en nog duizend dingen meer. Leuker kunnen we het niet maken, maar wel drukker! Van wie moeten we dat? Van onze werkgever, van onze collega’s , van onze familie, van onze partner, van onze vrienden. En we moeten vooral heel veel van onszelf.

We moeten alles onder controle hebben, we moeten succesvol zijn, we moeten onszelf ontwikkelen, we moeten met iedereen goed omgaan, we moeten deadlines halen, we moeten doelen bereiken… Oh ja, en we moeten ook nog gelukkig zijn! Als je zegt: “ik moet”, ga dan uit van een flinke blokkade. “Ik moet” betekent: “Eigenlijk kom ik er gewoon niet aan toe.” Daarom vallen mensen die ‘moeten’ afvallen nooit af. Alles dat je moet, gaat niet vanzelf. ‘Ik moet’ is een recept voor spanning.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Is nietsdoen een zonde?

We hebben het idee dat als we maar druk bezig zijn, het goed is. Dan voegen we iets toe, dan zijn we zinnig bezig. Nietsdoen is bijna een zonde in onze maatschappij. Nietsdoen staat voor tijdverspilling, gemakzucht, een gebrek aan doorzettingsvermogen, egoïsme en luiheid. Niet echt eigenschappen waar we mee geïdentificeerd willen worden.

Als je iemand vraagt hoe het gaat, hoor je: “Druk, druk, druk, maar verder alles goed.” Wat ze eigenlijk bedoelen is: “Ik wilde dat ik wat meer tijd voor mezelf had. Ik heb moeite alles af te krijgen en ben echt toe aan een enkeltje Kuuroord.” Bijna nooit hoor je als antwoord: “Lekker relaxed, ik geniet van het leven.” En als je dat hoort, dan denk je: “Zo, die neemt het ervan! Waarschijnlijk single en zonder baan. Zo kan ik het ook!”

Wacht op het paradijs!

We denken vaak dat al die drukte nodig is, omdat we op weg zijn. Ja, beste lezer, we zijn op weg naar een beter bestaan! Als we maar genoeg doen, dan worden we op een dag wakker en dan zijn we er: in het paradijs! Dan hebben we voldoende gewerkt, voldoende geïnvesteerd en voldoende afgezien. Dan worden we beloond. Dan kunnen we eindelijk ontspannen en niets doen.

Maar helaas is dat een illusie. Het moment dat alles gedaan is, bestaat niet. En als het al bestaat, dan word je er niet gelukkig van. Succes – het bereiken van je doel – maakt je niet gelukkig. Het is omgekeerd: gelukkig zijn is de basis voor succes. Het gaat erom je nu goed te voelen. Knip eens met je vinger: Dat is het nu. Knip nu nog eens met je vinger: Dat is weer het nu. De vorige knip met je vingers is allang verleden tijd. Zo snel kan het gaan. Dit is je leven, mis het niet!

Hier zijn 7 inzichten om gas terug te nemen:

1: Geef je grenzen aan.
Doe je dit niet, dan loop je jezelf voorbij en doe je automatisch te veel. Hoe beter je je grenzen aangeeft, hoe meer lucht je krijgt.

2: Bepaal wat je werkelijk wilt.
Wat maakt jouw leven de moeite waard? Ga je dat bereiken met je huidige levensstijl? Waar ben je naar op weg als je doorgaat zoals je nu leeft? Is dat ook wat je werkelijk wilt?

3: Bepaal wat belangrijk is en wat niet.
Je kunt niet alles doen, dus wat is hoofd- en bijzaak? Er zijn maar een paar dingen die ik dagelijks doe en dat zijn de dingen die het verschil maken. De rest doe ik niet, want die maken toch niet het verschil.

4: Neem wekelijks – of beter nog dagelijks – een minivakantie.
Ik kook elke week een nieuw pastagerecht. Ik associeer pasta met vakantie en de Middellandse Zee. Misschien vreemd, maar voor mij werkt het! Wat geeft jou een goed gevoel?

5: Stop de drukte in je hoofd.
Dit is eigenlijk een hoofdstuk apart. De meeeste stress ontstaat in ons hoofd Ook al ben je lichamelijk ontspannen, zolang je hoofd niet leeg is, voel je toch een bepaalde druk. Waarom? Omdat je geest altijd bezig is met wat er nog gedaan moet worden…

6: Geef jezelf toestemming te ontspannen.
Zonder die toestemming hebben de andere tips helaas geen zin. Iemand moet tegen je zeggen: “Nu mag je even relaxen.” Die iemand ben jij! Wat heb je nodig voordat je jezelf die toestemming geeft? Eén tip: het antwoord “eerst alles af krijgen”, is niet het antwoord dat je zoekt.

7:  Het laatste inzicht hoor ik graag van jou!
Hoe ga jij om met een druk leven? Hoe zorg jij dat je regelmatig ontspant? Heb jij een briljante gewoonte waar we van kunnen leren? Ach, het hoeft niet eens briljant te zijn, gewoon een praktische tip mag ook. Dat zijn vaak de beste inzichten!

Wil je echt ontspannen en genieten van je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Maakt geld gelukkig of gestrest?

De 10 leugens van een controle freak

Maak van je situatie geen probleem!

 • Wat interessant… ik ga toch je onlinecursus bestellen denk ik :-)

 • Klopt helemaal!

  Druk, druk, druk. Het wordt tijd om meer aan onszelf te denken!
  Ik ga met deze 7 punten aan de slag…

  Bedankt!

  Grt Paul

 • Haha, is dit artikel een uittreksel van mijn gedachten…?
  Het gaat goed! De laatste sessie was heel fijn en verhelderend en het lukt me goed e.e.a toe te passen. Ik ben natuurlijk nog steeds heel druk maar tegelijkertijd ook ONTSPANNEN!

  Thanks en hopelijk niet tot snel :)

  Nancy

 • Mijn antwoord op vraag 7: Stel enkele dagen per jaar in dienst van een ander. Mijn methode is een weekje als vrijwilliger zeilen met minder validen. (Zie http://www.sailwise.nl). Bewust kiezen om er tijd voor vrij te maken en bewust 1 of meerdere korte periodes. Meeste mensen zijn minder valide omdat ze “iets is overkomen”. Als je die ervaringen hoort dan zijn je eigen problemen (scheiding) ineens niet meer zo groot. Het zou voor mijn sociale netwerk nog beter zijn als dat ook dicht in de buurt (Zeeland) zou kunnen. Met zeilgroetjes, Ben

 • corine schreef:

  als ik een drukke dag heb gehad,of veel problemen (meestal van anderen aangehoord) dan trek ik me eigen terug in een kringloopwinkel (ik hoef niks te kopen ) alleen neuzen….is al voldoende.
  ook door mijn aandacht ergens anders op te richten bv door te breien of iets anders creatiefs te doen leer ik mezelf te “dwingen ” om niet te piekeren

 • Judith schreef:

  Ik zit dit met een glimlach (van herkenning) te lezen.
  “eerst alles af krijgen”…..oei, dat roep ik dagelijks meerdere malen terwijl ik allerhande ballen in de lucht probeer te houden die ik misschien best wel zou mogen vallen terwijl de wereld dan echt niet niet zou vergaan….

  Frank, wat sla jij de spijker weer enorm op z’n kop! Ik ben zeer hardnekkig maar je stemt me in ieder geval regelmatig tot nadenken.

  :-)

 • Soms lijkt het of je mijn gedachten kan lezen,ik zit net met het probleem dat ik het te druk heb..geen tijd voor mezelf maak en mezelf voorbij loop. Deze tips komen als geroepen en ga ze zeker uit proberen.
  groetjes en bedankt voor de tips
  cindy

 • Ja, da’s helemaal waar en klinkt allemaal bekend in de oren. Ben blij met dit artikel en zal met de goede tips gelijk aan de slag. Many thanks :) Ranu.

 • Ja, da’s helemaal waar en klinkt allemaal bekend in de oren. Ben blij met dit artikel en ga met de goede tips gelijk aan de slag . Many thanks :) Ranu.

 • Beste Frank,

  Wat een goed artikel en zó herkenbaar.
  Je schrijft het altijd zo duidelijk en begrijpelijk neer.
  Ik ga er zeker mee aan de slag.
  Ook die tip van ieder week een nieuw recept proberen,
  ga ik zeker doen, ga er vanavond meteen mee aan de slag!
  Bedankt voor de heldere uitleg en ga alsjeblieft door
  met deze artikelen.

  groetjes
  Wil

 • Een goed artikel waar ik veel in herken en sinds ik eind 2010 werkeloos ben ook vrijwel dagelijks op een of andere manier mee bezig ben.
  Vooral de drukte uit je hoofd zetten, doe ik door met een lekker bakje koffie, thee, een biertje of wijntje op mijn trapje( soort bordesje) voor mijn huis te gaan zitten en uit te kijken over een prachtig landelijk landschap. Door geheel in dat moment te zijn, genietend van de rust, drankje en de grazende koeien voor me in de wei, kom ik tot rust.
  Iedereen kan wel ergens zo een plekje vinden waar je weer tot rust kan komen.

 • Cecile schreef:

  Het eerste wat door mijn hoofd schoot toen ik het stukje uit had, en las van een online 9weken cursus om meer rust en tijd te krijgen, was daar heb ik echt geen tijd voor, hahaha vond het best wel komisch van mijn gedachten maar het zegt idd wel wat over je levensstijl, en het nemen van meer tijd voor jezelf.

 • Marianne schreef:

  Je schrijft heel rake dingen op je site. Ook al lijkt het meeste een open deur, in werkelijkheid is dat niet zo (anders hoefde je er ook niet over te schrijven). De meeste mensen zeggen:”Ik MOET dit doen.” Van wie moet je iets doen? Van jezelf of van anderen?
  Ik heb zelf geleerd om in plaats daarvan te zeggen:”Ik WIL dit nog even doen.” Het verschil? Ik kies er zelf voor om bepaalde dingen te doen. Omdat het op die manier beter werkt, of omdat ik weet dat ik anders puin moet ruimen en daar heb ik gewoon geen zin in. Of omdat ik iets de moeite van het doen waard vind.
  Het klinkt als iets kleins, maar dankzij ik dit kleine verschil denk ik bewuster na over de dingen die ik doe.

  • Beste Marianne,

   Dank je wel :)
   Er is inderdaad een groot verschil tussen wat we weten (de open deur) en wat we doen met wat we weten.
   En wat jij beschrijft is een mooi voorbeeld dat iets ‘kleins’, mits toegepast, uiteindelijk een groot verschil maakt…

   Mooi voorbeeld!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >