Het verschil tussen positief en negatief denken is de manier waarop je naar dingen kijkt. Als je anders naar mensen en situaties leert kijken, word je vanzelf positiever. Doe mee met deze eenvoudige oefening in positief denken.

Maak er een spelletje van.

Negatieve mensen (of gewone mensen die negatief denken) kijken naar dingen en zien de gebreken: “Wat klopt er hier niet? Wat ontbreekt er? Wat is hier niet goed aan?”
Positieve mensen ervaren dezelfde situatie en denken: “Wat is hier wel goed aan? Wat is hier het voordeel van?”

Het verschil is niet de situatie. Het verschil is je perceptie: de manier waarop je de situatie evalueert.
Om positiever te denken moet je dus kijken naar de voordelen. Dat vereist enige creativiteit. Je kunt er zelf een ‘spelletje’ van maken. Hoe doe je dat?

Ik geef je een voorbeeld: onlangs zaten mijn vriendin en ik in Sardinië. We hadden besloten om van elke situatie het goede in te zien. Gewoon, omdat het leuk is dat te doen. We hadden ook overal het slechte in kunnen zien, maar daar schiet je natuurlijk niets mee op.

Een serveerster die een schoen had ingeslikt.

De serveerster die ons op een terras bediende, was onwaarschijnlijk chagrijnig: ze was onvriendelijk en kortaf tegen haar gasten en ze keek alsof ze een schoen had ingeslikt. Behoorlijk zuur dus. Toen we wat te drinken wilden bestellen voordat we op het terras zouden gaan eten, snauwde ze: “Je kunt hier alleen maar eten, niet drinken!”

Je begrijpt: bij zo iemand wil je eigenlijk onmiddellijk weer weglopen. Normaal ga je je ergeren aan zo’n persoon, nietwaar? Dus besloten we er een spel van te maken.

Wat konden we over deze serveerster zeggen?
–      Ze doet haar best de gasten heel duidelijk te informeren over de service.
–      Ze zorgt ervoor dat – in vergelijking met haar – iedereen er vrolijk uitziet.
–      Ze is erg actief in het aanprijzen van haar menu.

Je begrijpt dat dit alles ironisch is bedoeld. Het vereist wat creativiteit om iets negatiefs te vertalen in iets positiefs. Maar het punt is: het werkt wel. Het resultaat was dat wij steeds vrolijker werden. En daar gaat het tenslotte om. Laat haar maar chagrijnig zijn.

Als je lekker wilt klagen over negatieve mensen kan dat altijd nog.

Is zo denken niet erg kunstmatig?

Voordat je denkt dat dit wel erg veel verbeeldingskracht van je vergt, zou ik zeggen: probeer het eens. In feite is het niet zoveel anders dat wat positieve mensen doen: gewoon altijd kijken naar de goede kanten.

In feite is negatief denken precies het tegenovergestelde: je ziet de beperkingen en de negatieve kanten in elke situatie. Waarom zou je dat niet omdraaien?
Word een meester in het bedenken van voordelen en je wordt een meester in positief denken.

Laat je haren op je hoofd zitten.

Zelf in situaties waarbij je je haren uit je hoofd wilt trekken, is wel iets positiefs te bespeuren:
–      Ontslag: gelukkig heb ik nu de vrijheid gekregen om leuker werk te vinden.
–      Het einde van een relatie: het is mooi dat ik nu op zoek kan gaan naar een partner die beter bij me past.
–      Tijdelijke ziekte: het is goed dat m’n lichaam aangeeft dat ik meer rust te nemen.

Zijn deze dingen je wel eens overkomen? Heb je misschien zelf ooit zo’n situatie meegemaakt en ben je nu beter af?
Vaak is een ‘negatieve situatie’ een boodschap in vermomming.
Het probeert je duidelijk te maken: “Het wordt tijd om verder te gaan. Er staat je iets beters te wachten, als je het maar wilt zien.”

Hoe zit het met jouw situatie?

Kijk nu naar je eigen situatie: Wat stoort je eraan? Waar erger je je aan? En hoe kun je dat omdraaien zodat er een voordeel uit komt? Als je dat lukt, dat heb je een paar dingen bereikt:

  1. Je ergernis wordt minder. Dat geeft rust.
  2. Je wordt positiever en voelt je daardoor beter en energieker.

Daar gaat het toch om?

Meer Ontspanning in je Leven - Online Training
Laat al je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer rustig, ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig
“Wat een fantastische cursus is dit! Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je gaat weer vrolijk verder. Ik voel het, ik ben veel relaxter nu. Het was lastig om dit zelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. Bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

0 antwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.