Wat je voelt, is geen toeval!

Wat je denkt en wat je voelt, is altijd hetzelfde. Elke emotie wordt veroorzaakt door een gedachte. Of het nu positieve of negatieve emoties zijn, maakt niet uit. Je dagelijkse emoties bepalen uiteindelijk je karakter – en dus je leven. Als je niet voelt wat je wilt, hoe verander je dit dan? Lees meer over het verband tussen gedachten en emoties…

Waarom voel me zo raar?

Heb je dit wel eens? Plotseling voel je je niet zo goed: Misschien voel je onrust, misschien verdriet, misschien zelfs angst of stress. Je hebt geen idee hoe dat komt. Omgekeerd kan het ook: Je luisterde naar een muzieknummer en je voelt je plotseling onverklaarbaar vrolijk. Hoe komt dat toch?

Als je het onderzoekt, merk je dat je vlak vóór dat gevoel ergens aan dacht. Je dacht misschien aan een droevige gebeurtenis uit het verleden of maakte je zorgen over de toekomst. Vlak voor het vrolijke gevoel dacht je aan de eerste keer dat je dat nummer hoorde: Misschien was je op vakantie, misschien was je zelfs verliefd…

Elk gevoel wordt veroorzaakt door een gedachte.

Positieve gedachten zorgen voor een positief gevoel, negatieve gedachten zorgen voor een negatief gevoel. Het kan bijna niet anders. Dit gaat zo snel dat je je er vaak niet eens bewust van bent. Misschien denk je dat het ligt aan het weer, de stand van de planeten of je karma. Maar het feit is dat je gevoel veroorzaakt wordt door wat je denkt.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Om helemaal duidelijk te zijn: Met gevoel bedoel ik in dit artikel je emoties. Positieve emoties zoals blijdschap, hoop, trots of liefde. Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, jaloezie of angst. Ik heb het niet over gevoel als in ‘onderbuikgevoel’ of het zesde zintuig. Dat is gevoel dat niets met het verstand te maken heeft…

Wat veroorzaakt positieve emoties?

Alle emoties hebben een plaats in dit leven en ook negatieve emoties zijn waardevol. Ze laten je namelijk weten wat niet goed voelt en hierdoor kun je betere keuzes maken. Soms moet je je gevoel gewoon ervaren en het er laten zijn. Toch zijn veel van onze emoties geen toeval. Het overkomt ons niets zomaar. Daarom kunnen we ze ook veranderen.

Als je nog dieper jezelf observeert, zie je dat positieve emoties ontstaan als je:

1. Vrede hebt met wat er nu gebeurt.
2. Leeft in het nu.
3. Waardeert wat je hebt.
4. Jezelf accepteert.
5. Uitgaat van wat je zelf wilt.

Wat veroorzaakt negatieve emoties?

Grote kans dat je positieve emoties prima vindt. We vinden meestal negatieve emoties minder leuk. Deze ontstaan als je:

1. Weerstand biedt tegen de realiteit (wat er nu gebeurt).
2. Bezig bent met toekomst of verleden.
3. Focust op wat er ontbreekt in je leven.
4. Jezelf afwijst of bekritiseert.
5. Uitgaat van wat anderen doen of willen.

De laatste vijf uitgangspunten geven je een negatief gevoel:

1. De gedachte ‘Dit wil ik niet’ geeft een gestrest gevoel.
2. De gedachte ‘Ik moet nog zoveel doen’ geeft een opgejaagd gevoel.
3. De gedachte ‘Ik mis iets’ geeft een ontevreden gevoel.
4. De gedachte ‘Ik schiet tekort’ geeft een onzeker gevoel.
5. De gedachte ‘Zij doen het beter dan ik’ geeft een jaloers gevoel.

Wat doe je met negatieve emoties?

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer gedachten en veel meer gevoelens, teveel voor één artikel. Het punt is dit: Als je ooit een negatief gevoel ervaart, onderzoek dan je gedachten. “Waar dacht ik aan nèt voordat ik dit voelde? Wat was mijn conclusie? Ga het rijtje van vijf af en bepaal of die van toepassing waren. Het zou me verbazen als het niet zo was…

Alles wat je voelt, is géén toeval. Als je gevoel je niet bevalt, hebt je drie keuzes. Ten eerste kun je de wereld veranderen totdat iedereen doet wat je wilt. Dat is onmogelijk. Ten tweede kun je je emotie wegstoppen of negeren. Dat is zinloos, want het komt altijd weer terug. En ten derde kun je het onderzoeken. Dat lijkt me de beste keuze. Want je kunt pas iets (je gevoel) veranderen als je begrijpt wat het heeft veroorzaakt…

Oh ja, er is nog een vierde mogelijkheid. Je kunt de emotie er gewoon laten zijn. Dat is ook prima, want alle emoties zijn menselijk. Het nadeel is alleen dat je kans loopt van de ene emotie in de andere te schieten – en nooit rust te vinden. Dat noemen ze ook wel een ‘emotional rollercoaster’. De Python van de Efteling, maar dan in je buik…

Gedachten veranderen is makkelijker dan de wereld veranderen.

Mijn suggestie: onderzoek je gedachten die je gevoel veroorzaken. Niet alleen begrijp je dan hoe je er aan komt, je ontdekt ook hoe je er vanaf komt. Een gedachte is immers geen waarheid, het is alleen een perceptie. Door anders tegen situaties aan te kijken, verandert je gevoel over die situaties. Waarom?

Omdat een gedachte een emotie veroorzaakt. Emoties bepalen je karakter. En je karakter bepaalt je keuzes, gedrag en acties. Kortom, heel veel in je leven wordt beïnvloed door…je gedachten. Onderzoek ze en verander ze als je dat wilt. Je gedachten veranderen is niet makkelijk – maar het is véél makkelijker dan de wereld veranderen!

Als je je positiever wilt voelen, bestel dan de volgende e-cursus:


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

3 Excuses van gestreste mensen

Direct minder stress – 3 tips

Echte controle is een illusie

 • Markus schreef:

  Hoi,

  Mooi artikel maar…..

  Punt 5 “zij doen het beter dan mij” moet zijn “zij doen het beter dan ik”.

  Groetjes

 • Angelique schreef:

  Beste Frank,

  Ik lees je artikelen met veel plezier, ik heb er heel veel van geleerd en gebruik veel van jou realistische tips in mijn dagelijks leven.

  Ik hoop dan ook dat je de volgende vragen kunt beantwoorden.
  Hoe weet je wanneer je te maken hebt met emoties of instinct?
  Hoe kan je die 2 uit elkaar houden?

  Alvast bedankt.
  Groeten Angelique

  • Beste Angelique,

   Fijn dat te horen :)

   In mijn ervaring is er een verschil tussen emotie, intuïtie en instinct.

   Instinct: Het fysiologisch (lichamelijk) gevoel, gebaseerd op evolutie. Bijvoorbeeld: Ik sprint weg, anders kom ik onder de bus.
   Intuïtie: het gevoel dat niet echt te verklaren is, bijvoorbeeld door je zesde zintuig en alles dat je onbewust oppakt uit de energie on je heen. Bijvoorbeeld: Die persoon straalt een negatieve energie uit.
   Emoties: Voor het allergrootste deel afkomstig uit onze gedachten en overtuigingen. Bijvoorbeeld: Ik ben boos, want dat hij/zij niet moeten zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >