Hoe krijg ik meer tijd voor mezelf?

Vergeet alle timemanagement technieken. Als je meer tijd voor jezelf wilt, dan heb je maar één ding nodig: de illusie doorbreken dat je tijd ooit zult vinden. Tijd vind je niet aan het einde van je takenlijstje, tijd creëer je vooraf. Het gaat dus niet om tijd, het gaat om prioriteit. Hoe belangrijk is meer tijd voor jezelf? Je antwoord bepaalt wat je uiteindelijk krijgt.

De grootste illusie.

Je krijgt niet meer tijd als alles af is. Dat is de illusie die voorkomt dat je überhaupt te weinig tijd hebt. Vergelijk het met koffie drinken: Je hoopt eigenlijk je kopje leeg te krijgen, maar ondertussen blijf je vrolijk bijschenken. Wanneer is je kop eindelijk leeg? Nooit! Dan kan ook niet, want dezelfde persoon die een lege kop wil, is degene die hem continu vol schenkt.

Zo hoop je ook voldoende tijd te krijgen, nadat alle takenlijstjes zijn gedaan. Wanneer krijg je de tijd die je zo hard nodig hebt voor jezelf? Nooit. Want dezelfde persoon die meer tijd voor zichzelf wil, is degene die die tijd blijft opvullen met méér taken. Dus hopen dat je meer tijd krijgt voor jezelf is een keiharde illusie. Er is maar één ‘ding’ waardoor je meer tijd gaat krijgen:

Deze beslissing verandert alles…

Dat is jouw beslissing om niet meer te wachten tot alles gedaan is! De enige manier om meer tijd te krijgen voor jezelf is om het te nemen. Tijd voor jezelf is niet wat overblijft aan het einde van de dag – het is de basis van je dag. Het is het fundament waarop je de rest van de dag heen bouwt. Tenminste, als je dat zo besluit…

We denken: “Het komt later wel”. Of: Morgen ga ik wel doen wat ìk wil.” En een jaar later bemerken dat we er nooit aan zijn toegekomen. We zijn nooit begonnen met die nieuwe hobby, hebben nooit gedaan wat we echt wilden, zijn niet toegekomen aan die rustpauze. Het gevolg is stress en spanning.

Zo krijg je meer ontspanning in je leven:


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Wanneer kom je toe aan jezelf?

De hele dag ben je bezig dingen voor anderen te doen. De hele dag ben je bezig dingen te doen die moeten. Wanneer kom je toe aan jezelf? Wanneer kom je toe aan wat je wilt? Wanneer kun je uitrusten? Wanneer kun je bijkomen? Alleen door tijd voor jezelf te nemen! Wat voor zin heeft het leven als je het niet aan jezelf kunt besteden?

Dus vraag jezelf:

1. Hoe kan ik weer bijtanken?
2. Wat geeft me plezier en ontspanning?
3. Wat heb ik altijd al willen doen?
4. Welke hobby heb ik te lang laten liggen?
6. Hoe kan ik leren eens gewoon niets te doen?

De vicieuze cirkel.

Zie je de vicieuze cirkel? De vragen die echt belangrijk voor je zijn, vind je pas als je meer tijd hebt. En je hebt pas meer tijd als je deze vragen kunt beantwoorden. Hoe doorbreek je dit patroon? Door meer tijd voor jezelf te vinden – pardon, te maken. Tijd vind je niet, je creëert het!

Dus hoe creëer je meer tijd voor jezelf? Hier is het inzicht: Als je dat echt belangrijk zou vinden, dan hàd je het al gecreëerd. Dat klinkt als een oordeel, maar zo bedoel ik het niet. Wat je tegenhoudt is alleen maar het idee dat tijd voor jezelf minder belangrijk is dan andere dingen. Lees deze zin nog eens door tot het kwartje valt.

Het enige dat je tegenhoudt.

Wat je dus tegenhoudt meer tijd voor jezelf te nemen, zijn beperkende gedachten. Het ligt niet aan je wilskracht, je energie, je vaardigheden of je persoonlijkheid. Het ligt aan een gebrek aan inzicht: Dit is wat je misschien (onbewust) denkt:

1. Andere dingen zijn belangrijker dan tijd voor mezelf.
2. Ik weet niet wat ik moet doen als ik niets te doen heb.
3. Ik voel me schuldig als ik niets doe.
4. Pas als ik alles af heb, kan ik genieten.
5. Mag ik wel genieten als iemand me nog nodig heeft?
6. Ik ga eerst nog even dit doen.
7. Als ik toegeeft dat ik rust wil, ben ik lui of slap.

5 Vragen:

Kun je inzien dat je nooit tijd voor jezelf vindt, zolang je deze ideeën vasthoudt? Kun je inzien dat je deze ideeën zelf hebt verzonnen? Hoe kun je tijd vrijmaken als je niet gelooft dat je het verdient? Hoe kun je tijd creëren als het onderaan je creatielijstje staat? Hoe kun je tijd voor jezelf krijgen als je jezelf niet belangrijk genoeg vindt?

Deze uitgangspunten gaan je helpen:

1. Tijd voor mezelf is mijn hoogste prioriteit. Want tijd voor mezelf heb ik nodig om mijn batterij op te laden en te genieten van het leven. Met een lege batterij zal ik niemand helpen en al helemaal mezelf niet.

2. Niets doen is ook heerlijk! Waarom zou ik altijd iets moeten bereiken? Ook dagdromen, luieren en rommelen geven me energie.

3. Ik ga onderzoeken waarom ik me schuldig voel als ik niets doe. Hoe ben ik aan dit idee gekomen? Wie heeft me dat ‘briljante’ plan verkocht? Waarom heb ik de illusie dat ik altijd in beweging moet zijn?

4. Ik geniet nu, omdat ik weet dat ik nooit alles af zal krijgen. Ik geniet nu, ondanks mijn openstaande takenlijstje. Zonder genieten haal ik geen vreugde uit het leven. Ik stel mijn geluk niet langer uit.

5. Ik heb niets te winnen door mezelf te verliezen. Ik kan niet de hele wereld redden. Alleen door af en toe nee te zeggen tegen anderen, kan ik ja zeggen tegen mezelf. En ik heb op dit moment mezelf nodig.

6. Even dit, even dat: ‘even, even, even’ is uitstel van mijn leven. Ik ga eerst even tijd voor mezelf maken, dan komt de rest weer. Als ik me goed voel, kan ik meer aan.

7. Als ik toegeef dat ik rust wil, ben ik slim. Het is mijn leven en dus mijn tijd: ik doe ermee wat ik wil.

Je ziet, stress verdwijnt door een andere manier van kijken. De grootste spanning in ons leven is de spanning die we onszelf opleggen. We hebben altijd zelf de keuze. Willen we meer presteren, meer doen, meer haasten? Of willen we meer ontspannen, meer laten, meer genieten? Pas dan vinden we weer tijd voor onszelf.Zoals gezegd: Wat voor zin heeft het leven als je het niet aan jezelf kunt besteden?

Wil je meer ontspanning in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Ik vind dit een mooi en leerzaam artikel, kijk er altijd van op hoe je bepaalde zaken onder woorden brengt, en het klinkt niet alleen logisch zoals je schrijft, het is logisch om het zo te doen, de vraag blijft dan ook over, waarom we het niet anders doen dan we het doen.

  groet Albert

 • Bedankt!

  Fijne leerzame artikelen

  met vriendelijke groet

 • nicole schreef:

  Bedankt, precies wat ik nu nodig heb!

 • Marina schreef:

  Een echt LEERZAAM stuk. Precies wat ik nodig heb. Ik ga het uitprinten en zichtbaar ophangen…

 • Fijn dat te horen Marina :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >