Laat het verleden achter je

Het verleden achter je laten is de enige optie: je kunt het verleden niet meer veranderen. Het bestaat alleen in je gedachten.

Je verleden loslaten is niet moeilijk, maar hoe kun je iets loslaten dat je nog steeds zo dwars zit?

Dit artikel geeft een aantal tips en suggesties.

Stop met het herleven van het verleden, concentreer je op het heden en verander daarmee je toekomst.

Laat je verleden los – of je verleden houdt jou voor altijd vast. Aan jou de keuze!

Ongewenste bagage?

We komen uit het verleden, leven in het nu en zijn op weg naar de toekomst – dat geldt voor ons allemaal.

Maar soms kunnen we het verleden moeilijk loslaten en staat het ons heden en onze toekomst in de weg.

We brengen in ons hoofd meer tijd door in het verleden dan in het huidige moment. Dat is prima als je mooie herinneringen hebt. De herinnering aan een fijne vakantie kan een regenachtige maandagmorgen nèt wat leuker maken.

Maar wat doe je als de herinneringen aan je verleden niet zo leuk zijn? Wat doe je als je continue moet denken aan je ex, de slechte relatie met een familielid of je gemiste kansen?

Herken je jezelf in één van deze gedachten?

– Ik had mijn studie moeten afmaken.
– Waarom was mijn moeder altijd zo kritisch?
– Ik had mijn ex nooit moeten laten gaan!
– Als ik toen beter mijn best had gedaan, was ik nu gelukkiger.
– Wat bezielde hem (tien jaar geleden) om daar ruzie over te maken?

Voor je het weet zit je weer te denken aan die ene gebeurtenis die je nog altijd dwarszit. In gedachten houd je een complete dialoog – over een situatie die allang gebeurd is.

Je maakt je opnieuw kwaad. Alle emoties die je in het verleden voelde, komen weer naar boven. Met het bijbehorende gevoel. Dan besluit je ermee te stoppen. Tot volgende week, als je er per ongeluk weer aan denkt.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Het probleem met het verleden achter je laten.

Er is een groot probleem met het verleden: je kunt het niet meer veranderen. Hoeveel tijd je ook doorbrengt met fantasiescenario’s, hoeveel denkbeeldige discussies je ook voert met fictieve personen: er verandert helemaal niets.

“Maar is dat niet een goede manier om mijn verleden achter te laten – alles gewoon te verwerken?”, vraag je je misschien af. Als je je daar goed bij voelt, dan zeker. Maar vaak voel je je helemaal niet zo goed bij die mentale uitstapjes. Het draait meestal om het herbeleven van negatieve ervaringen en emoties. En die kun je het beste loslaten.

Brand jezelf niet nog een keer.

Als je een hete steen in je handen hebt, gooi je deze direct weg, toch? Zou je hem keer op keer oppakken om elke keer weer die pijn te voelen? Nee toch? En toch is dat precies wat we doen in en met onze gedachten: we nemen een negatieve ervaring uit het verleden, pakken hem op en voelen de pijn weer die erbij hoort. Het is bijna masochistisch.

Sommige mensen zijn zo bezig met hun verleden, dat ze vergeten te genieten van vandaag. En van het trio verleden-heden-toekomst is het heden het enige moment waar je iets aan kunt veranderen. Het verleden daarentegen bestaat alleen maar in je hoofd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Zonder je gedachten zou het er niet eens zijn.

Het verleden achter je laten – laat het los!

Als je het verleden in perspectief kunt zien, heb je er vrede mee en kun je het laten rusten. Dan hoef je het niet elke dag met je mee te dragen.

Hoe laat je je verleden los?
Dat werkt voor iedereen anders, maar hier zijn wat suggesties:

– Zie het verleden als een les. In bijna elke situaties zit wel een les verstopt. Een les die leidt to meer inzicht en ervaring. Over jezelf en over anderen. Zonder het verleden had je dat inzicht misschien niet gehad.

– Zie dat je je best hebt gedaan met de kennis die je toen had. Nu had je het misschien anders gedaan, maar toen hoorde die beslissing kennelijk bij jou.

– Wrok naar anderen toe veroorzaakt pijn bij jezelf. Hoe meer wrok naar anderen, hoe meer pijn je voor jezelf creëert. Kies voor jezelf en denk niet meer aan wat anderen je hebben aangedaan.

– Negatieve gedachten aan het verleden creëren negatieve emoties in het nu. Je kunt òf in het verleden, òf in het nu leven. Maar niet allebei tegelijkertijd.

Verander je toekomst.

Wat je wel kunt doen is vandaag betere beslissingen nemen. Andere keuzes die leiden tot een beter resultaat. Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen en keuzes zich blijven herhalen. Je beslissingen van vandaag veranderen de toekomt. Dus leef vandaag en pluk de dag.

Je toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je dezelfde keuzes blijft maken. Gooi die hete steen weg. Denk er niet meer aan. Het is alleen maar extra bagage die zorgt dat je stil blijft staan. Laat het verleden achter je – daar hoort het thuis. Wees je bewust van het heden als het enige moment waarin je leeft. Daardoor verander je je toekomst. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naartoe gaat. Dus waar wil je naartoe gaan?


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hoe is het toch mogelijk dat ik een ander vaak het juiste advies in verschillende situaties weet te geven maar dat maar slecht op mezelf kan toepassen? Heeft dit ook met te weinig zelfvertrouwen en zelfwaardering te maken?? Dit artikel geeft me echt stof tot nadenken! Later nog maar eens keertje lezen…

 • Nee hoor Il,

  Dat heeft niets te maken met te weinig zelfvertrouwen of zelfwaardering, maar alles met het feit dat er een verschil is tussen iets weten in theorie en iets toepassen in de praktijk.
  Maar trekt het je niet aan, daar worstelen we allemaal wel eens mee :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Pfieuw…dat scheelt weer ;-) Dat toepassen soms toch zo moeilijk kan zijn hahhaaa(als een boer met kiespijn) maar we houden de moed erin. Alle moeilijke dingen zijn de eerste paar keer het moeilijkst….:-) Bedankt voor je antwoord!

 • Hallo Frank…
  Ik heb problemen met mijn broer…
  Het is zo opgelopen dat we met onze relatie gekapt hebben!
  Vreselijk!
  Maar is niet anders.Nu kom ik gewoon niet los van van ons verleden!
  Het onrecht……..
  Na al verschillende keren hem te hebben vergeven met een voor mij werkend middel’schrijven’lukt het me toch niet om van hem los te komen!
  Ik heb pijn in mijn lichaam ervan.
  Ik zou het echt geweldig vinden als jij mij een andere methode zou kunnen aanraden om van deze pijn los te komen.
  Alvast bedankt en nog een fijne dag!!!Groetjes….Anita.

 • frankdemoei schreef:

  Beste Anita,

  Een tips of advies zou niet effectief zijn, omdat die geen rekening houdt met jouw persoonlijkheid en unieke situatie. Bij iedereen valt het kwartje van acceptatie en loslaten net weer even anders.

  Maar inzicht is over het algemeen de snelste en beste weg voor verandering.

  Dit artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/wanneer-moet-je-afstand-nemen-in-je-relaties/

  Met vriendelijke groet en veel succes,
  Frank

 • Hallo,

  Het klopt dat je om verder te gaan, het verleden moet los laten. Maar wat ik niet omschreven zie staan is als er een trauma is. Onverwerkte emoties die niet geuit worden bepalen de rest van je leven, omdat je niet vrij bent. Je hebt angsten en verdriet, die sterker zijn dan ze horen te zijn in bepaalde situaties.

  Dan is het geen questie van ‘denk er niet meer aan’ maar een kwestie van zoek er hulp bij en ga er mee aan de slag, zorg dat je ’t kan afsluiten zodat het minder invloed heeft op je leven.

  Hoe gaat u daar mee om?

  Met vriendelijke groet,

  Wil

 • Beste Wil,

  Het klopt dat ik niet specifiek inga op trauma’s. Dat is niet echt het werkgebied van een coach.

  Ik kan je v.w.b. traumabehandeling dan ook alleen maar adviseren contact op te nemen met een goede psycholoog.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Marian schreef:

  Ik heb een langere relatie gehad, maar uiteindelijk is dit gebroken omdat we eigenlijk gewoon niet samen kunnen leven. Ondanks dat we echt de toekomst in elkaar zagen, haalden we het slechte in elkaar naar boven.

  Nu na al die maanden na de definitieve (tweede) breuk, is het nog een spel van aantrekken afstoten totdat iemand een nieuwe liefde ontmoet. Hoe kan ik hier sterker in worden, hoe kan ik het verleden scheiden van het heden en hoe kan ik alles laten rusten en hier vrede in vinden?

 • Beste Marian,

  Dat zijn vragen met een complex antwoord. Onder de oppervlakte van elk gedrag zitten drijfveren en overtuigingen die je tegenhouden of juist in beweging zetten. Zonder je te kennen kan ik hier niet op antwoorden, zeker niet met een korte reactie.

  Dit artikel geeft je meer inzicht om die vragen voor jezelf te beantwoorden:
  https://www.newstart.nl/blog/piekeren-verleden-zinloos-deel-1/

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • alexander schreef:

  hoi ook ik zit met een verleden met +en- minnen en ik zit er zo me te worstelen omdat ik niet weet wat ik er van moet leren niet precies althans ben vroeger gokverslaaft geweest ja dat doe ik niet meer,heb vroeger 70 uur gewerkt per week ook dat doe ik niet meer kreeg daar behoorlijk stress van ben ook getrouwd geweest ,nu ziet mijn leven er vrij eenzaam uit terwijl ik dit niet wil heb al hulp bij psycholoog maar ik niets meer mijn lichaam verrekt van de pijn dus stress kan van negativiteit zijn terwijl ik toch redelijk positief ben ingesteld ben nu bezig met bachbloesems help dit en ik lijk ook geestelijk een beetje van de wereld en heb een vreemde wazige blik in mijn ogen en uit gevolg van verleden durf ik geen niewe keuzes te maken en zie alles maar uit mijn perspectief wat kan ik nog doen graag advies

 • Beste Alexander,

  Dat klinkt alsof je behoorlijk veel te verwerken hebt.
  Wat dat betreft is een psycholoog een goede hulp en raad ik je aan met je sessies door te gaan.

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik ben nu werkeloos en dit komt naar mijn stellige overtuiging door een aantal foute beslissingen uit het verleden. Had ik toen (2007) maar die andere, mooie baan geaccepteerd, dan was ik nu niet in deze situatie beland geraakt.

  Ik ben momenteel ziek en depressief van deze gedachten uit het verleden en kan het niet los laten. Ik blokkeer volkomen en heb nauwelijks aandacht van mijn vrouw en 2 kinderen. Ik zie geen oplossing want het verleden blijft mij kwellen, met name in de avond/nacht.

  Wat kan ik hier aan doen?

  Jan

 • Beste Jan/Johan,

  Het korte antwoord op de vraag wat je kunt doen:
  Het verleden kun je niet oppakken, opbergen of weggeven of vasthouden: het is niets, het is lucht. Je leven is NU, het verleden zit alleen maar in je hoofd en bestaat niet werkelijk. Prik door de illusie heen dat dingen anders hadden moeten zijn – ze zijn (nu) zoals ze zijn en jij en ik kunnen daar niets meer aan veranderen.
  Alleen NU kun je iets doen in het heden. De rest is een illusie.

  Dat is de kern, maar om die kern beter te begrijpen kun je de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress volgen, deze legt het veel uitgebreider uit en helpt je je zorgen los te laten.

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • Saskia schreef:

  Ik heb sinds een tijdje een nieuwe vriend, en daar heb ik het heel erg fijn mee! Hij is lief, geeft mij complimentjes, hij is het einde.. Echter krijg ik iédere keer flashbacks van een van mijn vorige dates, wie mij op een nare manier liet barsten. Ik zit er heel erg mee! Ik wil kunnen genieten van mijn nieuwe liefde, en geen vervelende flashbacks meer krijgen! Wat moet ik doen? En hoe kan dat? Dat ze toch in je hoofd spoken?

  Ik weet mezelf geen raad, en voel me er echt rot bij.

  Groet van S

 • Goedemorgen,

  Zojuist kom ik dit artikel tegen en ik dacht dat u mij wellicht ook bij mijn probleem kan helpen.. Ik heb nu bijna twee jaar een hele lieve vriend (tevens ook mijn eerste relatie). Ik ben super wijs met hem en ik weet dat dit ook wederzijds is. Hij is zes jaar ouder dan ik ben en heeft voor mij aan al een aantal andere relaties gehad. Hij is nu bij mij en zoals ik al zei weet ik dat ik hij ook van mij houd, maar ergens kan ik het op de een of andere manier niet verwerken dat hij al eerdere relaties heeft gehad met andere meiden. Ik vind dit een heel dom probleem en snap echt niet waar dit wegkomt.. Echter heeft dit er tot nu toe al wel een aantal keren toe geleid dat ik niet van een dag heb kunnen genieten, omdat ik met mijn gedachten heel ergens anders ben. Soms is het zelfs zo erg dat ik chagrijnig naar mijn vriend kan reageren. Ik vind dit echt zo dom van mezelf en wil deze gedachten graag loslaten, ik weet alleen niet hoe! Ik hou zoveel van deze jongen en ik moet er ook echt niet aan denken dat onze relatie stuk zou lopen op zoiets belachelijks… Weet iemand misschien wat ik moet doen..?? Help!

  Groetjes van Kim..

 • Beste Kim,

  Je schrijft: “ergens kan ik het op de een of andere manier niet verwerken dat hij al eerdere relaties heeft gehad met andere meiden.”

  Dat is vechten tegen de werkelijkheid.
  Dit hoort ook bij de man waar jij voor hebt gekozen. Heb jij dan wel 100% voor hem gekozen (zoals hij is)?

  Waarom kun je dat niet verwerken?
  Denkt daar eens goed over na en je komt waarschijnlijk tot de conclusie dat je bang bent voor de vergelijking met zijn ex-vriendinnen.

  Maar kennelijk heb je die wedstrijd al gewonnen, want jij bent met hem samen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • hiolanda schreef:

  ik vind heel moeilijk een relatie met mijn moeder te hebben ik doe
  alle me best maar het is nooit goed.ik droom elke dag over en lief mama
  :( :(

 • margot schreef:

  ook na ernstige gebeurtenissen in je verleden, zoals het verlies van een partner en ruzies die ooit plaats vonden kun je loskomen van je verleden zonder dat je nog ruzie met andere hoeft te maken. emoties zitten bij je zelf. jammer om die te projecteren op een ander. als je goed leert luisteren naar jezelf kun je je verleden echt loslaten en de dingen daar laten waar ze thuishoren. neem het heft in handen en doe voortaan anders nu en in de toekomst en zie wat er verandert bij je zelf en bij iedereen om je heen!!!

  omarm je verleden!

 • Mooie aanvulling/conclusie Margot! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik wil niet in het verleden leven.. Maar na een relatiebreuk die mij gigantisch veel pijn en een vernederend gevoel gaf heb ik mijzelf door de tijd heengesleept. Ik wilde niet machteloosheid, verdriet en lijn voelen. Deed toen vele zaken om mij goed te voelen, accepteerde ook om af en toe heel erg verdrietig te zijn en de pijn te accepteren. Ben door het ergste heengekomen.
  Bij een nieuwe relatie was ik bang om opnieuw die pijn te ervaren en ben niet verder gegaan in deze relatie. Brak deze af! Heb een muur om mij heen en voel soms de pijn van het verleden..
  Wil leven in het nu, mijzelf accepteren en alle muren omverwerpen!! Ik wil vrij zijn! Want ik deug ???

 • Alfons schreef:

  Hallo,

  Ik zit ook met iets in mijn verleden te worstelen. Het is nog niet zo heel lang geleden, maar het kwelt me wel enorm. Ik had toen nog een relatie met een meid, maar op een dag las ik mijn facebook, en een vriendin (een ander meisje) die ken van een vakantie, had geplaatst dat ze voor dit jaar ook weer een reis in de planning had. En ik lees de reacties, en de eerste was van een jongen die vroeg waar ze heen ging. En toen ik die vraag las, toen kreeg ik een gevoel bij dat dat niet lekker aanvoelde. Ik linkte het aan jaloezie, en heb het mijn vriendin (wat nu mijn ex is) verteld en dat ik me schuldig voelde, hoopte ik dat ze zou zeggen dat ze me zou vergeven, maar dat was niet zo. Ze werd kwaad op me, en daar schrok ik van. En ze vroeg of ik zeker wist of het niet weer zou gaan gebeuren, maar dat wist ik niet. Jaloezie is een gevoel, dat kan je niet zomaar inschakelen, dat komt onverwacht. Tenminste, zo denk ik erover. En sindsdien voel ik rot, schuldig, schaamte, een zwaar gevoel in mijn maag. Omdat ik dacht dat jaloers zijn, een soort vreemdgaan zou zijn. Nja, maanden zijn we nog bij elkaar gebleven, alleen in Juni zijn we uit elkaar gegaan. Ik had volgens haar wisselvallige buien, zij had ook dingen. Maar zelfs nadat het uit is, voel ik die schaamte, rot, schuld en een zwaar gevoel nog steeds. Puur omdat ik tegen haar en mezelf zei dat mijn liefde als een soldaat was, ik ben loyaal tot ik dood ga. Maar toen kwam dat, het jaloers zijn, een boze vriendin toentertijd. En ik heb het mezelf niet kunnen vergeven, of accepteren, en denk er ongeveer iedere dag aan. En ik ben onzeker over mijn toekomst, wat nou als het nog eens gebeurt? Wat dan?

  Daarom vraag ik U, de heer Frank, wat kunt U mij adviseren om hoe ik mijn verleden moet accepteren en vergeten, en weer blij naar de toekomst kan kijken?

 • Beste Alfons,

  Even een paar dingen ophelderen:
  Jaloezie is niet hetzelfde als vreemdgaan, laat dat misverstand los…
  Ten tweede: je kunt gevoel niet onderdrukken, daardoor gaat het niet weg.
  Het is beter het te onderzoeken, daarmee krijg je meer inzicht en los je het op.

  Hier is een artikel over jaloezie:
  https://www.newstart.nl/blog/ik-ben-jaloers-op-anderen-hoe-kom-ik-daarvan-af/

  Ten derde: je kunt jezelf niet kwalijk nemen dat je iets (wat dan ook) voelt.
  Je hoeft het verleden niet te vergeven: je hoeft alleen jezelf te vergeven.
  Dus stop je schuldig te voelen. Dit artikel geeft je daar ook wat extra inzicht in:
  https://www.newstart.nl/blog/stop-je-schuldig-te-voelen/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Tabitha schreef:

  Hallo,

  Ik pieker al een hele tijd over van alles. Mijn vriend is een jaar geleden in de buurt komen wonen waar ik best een hoop heb meegemaakt. Het liefste zou ik naar mijn eigen huis gaan, maar dat wil ik niet omdat ik ook het liefste bij hem wil zijn. Ik weet dat ze zeggen dat je het verleden los moet laten. Maar hoe kan je het loslaten terwijl je er iedere keer ermee geconfronteerd wordt ? Alles slechte en negatieve en pijnlijke dingen komen steeds omhoog terwijl km het niet wilt. Ik denk al nu 2 a 3 dagen aan de slechte dingen die gebeurd zijn. Ik wil zo graag genieten van de dingen om me heen. Hoe kan ik dat los laten ? En verder gaan met genieten van mijn leven zonder geconfronteerd te worden ?

 • Beste Tabitha,

  Verander je omgeving als je kunt, want kennelijk beïnvloed je omgeving je stemming.
  Maar los daarvan: Loslaten is iets dat je doet in je hoofd. Het is niet iets dat moet veranderen in de buitenwereld.

  Dus nog meer inzien dat het zinloos is te piekeren over het verleden, is de enige weg om ermee te stoppen gedachten te herhalen die je niet goed doen voelen.
  Als iets geen enkel voordeel meer heeft, hoef je het ook niet meer vast te houden…

  Dit artikel (en deel twee vind je daar ook) geeft je nog meer inzicht in dit proces:
  https://www.newstart.nl/blog/piekeren-verleden-zinloos-deel-1/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stacey schreef:

  Hoi Frank,
  Mijn vriend en ik zijn bijna 1,5 jaar bij elkaar, maar mijn vriend kan zijn vorige relaties niet opzij zetten. Niet qua liefde maar wat ze hem aan hebben gedaan. Ik wil hem daar heel graag bij helpen want wij houden heel erg veel van elkaar en doen ook alles voor elkaar en we willen graag samen een toekomst opbouwen. Mijn vriend en ik praten over alles en zijn heel open naar elkaar toe. Weet jij miss een oplossing zodat ik mijn vriend erbij kan helpen?

 • Beste Stacey,

  Fijn te horen dat jullie beiden zo’n fijne relatie hebben, dat is het allerbelangrijkste! Een toekomst opbouwen lukt pas echt als je het verleden achter je laat, dus ik kan me voorstellen dat dit belangrijk is voor je vriend – en dus ook voor jou. Je kunt een ander slechts beperkt helpen, dat is echt iets dat je vriend zelf moet doen. Meestal lukt het niet iemand het verleden af te sluiten omdat er nog ergens de illusie is dat het anders had moeten lopen. En omdat er nog te veel (negatieve) emotie is. Dus hier twee artikelen die je aan de vriend kunt laten lezen, die ingaan op de lessen van zijn oude relaties en het hopelijk makkelijker maakt om die af te sluiten, zodat jullie samen vrolijk verder kunnen gaan :)

  https://www.newstart.nl/blog/leren-van-deze-relatie-7-lessen/
  https://www.newstart.nl/blog/verwerk-het-verleden/

  Heel veel succes samen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • sigwin matthys schreef:

  Volgens mij heeft het te maken met het feit dat het moeilijk is voor ons mensen om objectief naar onszelf te kijken, terwijl wel objectief naar een ander kunnen kijken.

 • Margot schreef:

  Dag Frank,

  Ik vind het heel erg moeilijk om het verleden achter me te laten.
  Er zijn mensen die mij heel erg onvriendelijk en bot behandeld hebben.
  Ik weet niet waarom. Het heeft mij erg pijn gedaan, en ik kan gewoon niet begrijpen waarom er mensen zijn die zó ontzettend bot en onvriendelijk tegen je doen. Begrijp jij dit? Hebben deze mensen zelf door hoe onaardig ze wel niet zijn? Hoe moet ik hier mee omgaan in het verwerken hiervan? Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet

 • Beste Margot,

  “Ik kan gewoon niet begrijpen waarom er mensen zijn die zó ontzettend bot en onvriendelijk tegen je doen. Begrijp jij dit?”

  Nee, ik kan dat ook niet begrijpen. Ik weet wel dat zolang je jezelf de vraag stelt: “Waarom deden ze zo onvriendelijk tegen me?”, je nooit een antwoord zult vinden. Want je kunt helaas niet in het hart van een ander kijken. Dus het is eigenlijk een vraag die onbeantwoordbaar is en je alleen maar een negatief gevoel geeft. Ik heb net zoals iedereen ook mensen in mijn leven gehad die me hebben benadeeld of verkeerd hebben behandeld. Maar ik stel mezelf gewoon die vraag niet meer. Ik accepteer wat er is gebeurd en ben blij dat ik niet meer met ze om hoef te gaan. Hun gedrag (en dus het verleden) is niet meer terug te draaien, we kunnen het alleen maar achter ons laten door er in ons hoofd afscheid van te nemen. Zoals ze zeggen: The best revenge is living well.” :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Margot schreef:

  Dag Frank,

  Bedankt voor je reactie.
  Maar hoe ga jij ermee om als mensen op het moment zélf heel onvriendelijk en bot tegen je doen? Zelfs als reactie op een vriendelijke vraag.
  Ongelooflijk. Ik heb me er zo ontzettend slecht over gevoeld. Hoe ga jij er dan op het moment zelf mee om? Confronteer jij mensen ermee?
  Ik was gewoon te bang om iets terug te zeggen. Eigenlijk zou je moeten zeggen: ‘waarom doe jij zo onvriendelijk steeds tegen mij?’
  Waarom?

  Groetjes,

 • Beste Margot,

  Eigenlijk zou je moeten zeggen: ‘waarom doe jij zo onvriendelijk steeds tegen mij?’
  Dat is een prima terechte reactie, maar vaak denk je pas later aan het perfecte antwoord.
  Iedereen reageert weer anders op onvriendelijkheid en vaa hangt het af van de situatie. Persoonlijk zeg ik meestal ‘Je kunt ook wel wat aardiger doen’ en kijk dan hoe de ander daarop reageert. Meestal zeg ik er iets van. Maar het kan ook zijn dat ik het voorbij laat gaan en wat afstand tot die persoon neem. Het hangt af van de situatie en mijn stemming op dat moment.

  Als je niet direct reageert, loop je de kans dat de situatie zich in de toekomst weer herhaalt. Maar de perfecte reactie bestaat niet. Het belangrijkste is dat je jezelf wèl vergeeft als je even niet reageert zoals je later denkt dat je had moeten doen. Mijn belangrijkste strategie is te voorkomen dat mensen onaardig zijn door überhaupt niet met onvriendelijke mensen om te gaan en ze zoveel mogelijk te vermijden :)

  De vraag: “Waarom doe je zo” zal iemand niet snel beantwoorden of ze zullen redenen zoeken waarom ze gerecthvaardig waren onvriendelijk te doen. Dus ik zou de vraag ‘waarom?’ veranderen in een constatering dàt ze zich gedragen op een manier waarop jij niet wenst aangesproken te worden.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • hoi frank, zit me bepaalde dingen in me hoofd, ik heb zo een 6 jaar lange relatie gehad, samen gewoond etc, we zijn een beetje op een rottige manier uit elkaar gegaan, terug gekeken verwijt ik mezelf een groot aantal dingen, ik heb het uitgemaakt omdat ik het gevoel had dat we langs elkaar heen leefden, we konden niet met en niet zonder elkaar zeiden we altijd, nu ben ik een jaar verder en heb ik zelf een nieuwe vriendin en zij heeft een nieuwe vriend, op de een of andere manier vergelijk ik nog steeds situaties met mijn ex en mijn huidige vriendin, en weet zo weer een heel scenario in mijn hoofd te scheppen over bijvoorbeeld iets wat ik samen met mijn ex gedaan heb of gegeten heb of wat ze wel leuk vond en lekker etc etc.. ik kan mezelf helemaal gek maken op dat moment, maar het betekent niet dat ik niet gek ben op mijn huidige vriendin. ik heb nog contact met mijn ex over bepaalde zakelijke dingen, maar het is zo vreemd dat je in 6 jaar alles weet van elkaar en gedeeld hebt met elkaar, en het nu ineens een soort van kennis is geworden die je nauwelijks of niet ziet. het voelt voor mij allemaal zo verwarrend, misschien ben ik jaloers dat ik weet dat ze ook gelukkig kan zijn zonder mij. hoe egoïstisch dat ook klinkt. bedankt voor je luisterend oor,

  Mvg Mark.

 • Beste Mark,

  Ik vermoed dat de spanning door de volgende ‘manieren van kijken’ wordt gecreëerd:

  1. “verwijt ik mezelf een groot aantal dingen”
  Stop daar dan mee, iedereen maakt fouten.

  2. “op de een of andere manier vergelijk ik nog steeds situaties met mijn ex en mijn huidige vriendin”
  Een vergelijking met het verleden is een recept voor ontevredenheid. Geniet van je huidige relatie, want die is het waard

  3. “misschien ben ik jaloers dat ik weet dat ze ook gelukkig kan zijn zonder mij”
  De vraag is: kun jij jezelf toestemming geven gelukkig te zijn met wat je nu hebt?

  “ik kan mezelf helemaal gek maken op dat moment”
  Stop er dan mee je huidige situatie te vergelijken met het verleden, dan voel je je beter :)

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • michael schreef:

  hoi allemaal.
  ik vind het heel moeilijk het verleden van mijn vriendin achter me te laten. omdat het steeds terug komt door bijv. oude vrienden over de vloer waar ze sex mee heeft gehad. appjes van exen.appjes van jongens waar ze sex mee heeft gehad. mijn vriendin wil dit ook niet meer maar het is moeilijk te vergeten als het terug komt door dit soort dingen. iedere keer is het wel weer wat anders waardoor het verleden weer naar boven word gehaald. ik kan het niet zo makkelijk altijd weer opzij zetten. en vraag me af wat ik het beste kan doen? bedankt voor het lezen of reageren.

 • Beste Michael,

  In elke relatie heeft je nieuwe partner een verleden. Exen zijn (of waren) belangrijk voor die persoon, dus je kunt iemand niet verbieden vriendschappelijk contact te hebben met een ex waarn verleden mee is gedeeld. Maar in jouw geval zij er wel erg veel exen die bij jullie over de vloer komen en ik kan me goed voorstellen dat je dit niet fijn vindt. Aangezien je vriendin dit ook niet meer wil, is het aan haar om het contact met (een aantal van) haar exen te verminderen en ze wat op afstand houden. Ze moet een keuze maken wat ze belangrijker vindt: veel contact met veel exen of een fijne relatie met jou. Nogmaals, een ex is normaal, maar te veel exen over de vloer geeft spanning. Aan haar de beslissing hier iets aan te veranderen. Ze is niet verplicht om contact te houden met al haar exen, dus vraag haar waarom dit kennelijk zo belangrijk voor haar is en vraag door. Voel ze zich schuldig als ze geen contact onderhoudt? Voelt ze zich geliefd als ze het wel doet. Vraag door. Haar antwoord (waarom ze dit doet), is de reden dat dit nog gebeurt. Maak haar duideljk dat ze ergens een keuze moet maken…

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • hoi.
  ik heb het stuk gelezen, maar ken iemand die heeft een slechte verleden. ik wil hem daar bij helpen is dit mogelijk kan dit ook.?
  ik weet ieder heef een verleden.
  ik denk er dan niet aan maar.
  die persoon die ik ken is er veel me bezig en kan het niet met rust laten.

 • Beste Marco,

  Je kunt anderen alleen helpen als ze heel duidelijk aangeven dat ze dit ook willen. De beste hulp bestaat dan gewoon uit een luisterend oor. In andere gevallen zou ik het aan de persoon zelf overlaten, want hoezeer we ook begaan zijn met anderen, we kunnen hen niet veranderen – dat moeten ze zelf doen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Ik ben 17 jaar en struggel al 4 jaar met het verleden . Ik probeer er soms met anderen over te praten maar die begrijpen vaak niet waarom ik dit zo erg vind .En sons begrijp ik mezelf ook niet waarom dit allemaal zo erg is . Maar ondanks dat blijft het elke keer in mijn hoofd rondspoken . Ik schrijf het vaak op omdat mij dat eerder altijd hulp maar nu heeft het geen zin

 • Anoniem schreef:

  Dag Frank,

  Oeps, ik heb niet eens meer gereageerd op je reactie.
  Bedankt voor deze zinnige aanvulling.

  Groet,

  Margot

 • Frank De Moei schreef:

  Graag gedaan Margot, fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Na 40 jaar huwelijk wil mijn vrouw van mij weg. Het grootste probleem is dat bij iedere onenigheid zij perfect over 40 jaar al mijn fouten weer voor mij even recapituleert. Dit verleden kan ze niet loslaten en als er een nieuwe situatie ontstaat wordt dit perfect gekoppeld aan een vorige situatie. Het wordt alleen maar meer niet minder. Zij was onder behandeling van een psycholoog maar deze stopte haar behandeling omdat ze van de ene op de andere dag wegging.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Henny,

  Het spijt me dat te horen. Er zijn twee mensen nodig om van een relatie een succes te maken en als één ervan niet meer wil – of leeft in het verleden – dan is er helaas weinig toekomst.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag best il,

  Dit heeft niets te maken met je zelfvertrouwen en zelfwaardering. Dat je hier schrijft is al een compliment. In het bio-neurologisch systeem, in de hersenen,
  trekken “zenuwbanen” zich bij langdurige ellende, terug. Dat is een feit. Het kost tijd dit te herstellen. Eigenlijk kun je het beste een nieuw format bouwen van zeer veel kleine nieuwe dingen die je doet, meemaakt. Denk aan een grote wandeling (alleen) op de machtige stranden van Terschelling, fotograferen in de natuur, je foto’s bewerken en genieten van wat je kunt, Chinees of Thais leren koken, koop een mountainbike en ga oefenen om grote afstanden te leren fietsen, afvallen, laat je negatieve kennissen verdwijnen uit je leven. Of zelfs je omgeving. Schrijf een boek en zie hoe goed je bent…Al deze ervaringen zorgen voor herstel van je zenuwbanen in de hersenen. En geven serotonine en dopamine…die je ook helpen stabiel te worden. Blijf ABSOLUUT van elke druppel alcohol af om dat die de neuro-transmittters de andere kant opschoppen.:) Roken maakt ook bekaf…Dus erop uit met natuurlijk gedrag gaat je helpen En je mag me altijd mailen:)
  Succes want je bent het waard. Durk

 • Beste Frank.
  Mijn man heeft 5 jaar geleden een eind aan zijn leven gemaakt. Hij had problemen op zijn werk, onze relatie stond ook onder spanning, en tot overmaat van ramp heeft hij na een onenigheid tussen ons een overdosis pillen geslikt. Het ergste dus wat er kan gebeuren. Gevolg is dat mijn schuldgevoel torenhoog is. Onmogelijk toch om dan het verleden achter je te laten, zonder schuldgevoel en zelfverwijt.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Anna,

  Dat is inderdaad een van de ergste dingen die kunnen gebeuren.

  Toch denk ik dat je wel kunt werken aan dat schuldgevoel (in dit geval het beste met behulp van een traumapsycholoog of psychotherapeut). Meestal spelen er meerdere factoren mee als iemand zichzelf het leven beneemt. Voor het allergrootste deel van de mensheid is een relatieruzie totaal geen reden voor zelfdoding. Dus ben jij wel de oorzaak? Of ben jij juist degene geweest die ervoor heeft gezorgd dat hij toch langer in dit leven is gebleven dan de bedoeling was, puur omdat jij bij hem was? Er zijn meerderee manieren om te kijken naar dingen, zelfs in dit soort uiterst moeilijke situaties.

  Een goede vriend van mij heeft ook zelfmoord gepleegd en ik heb vaak nagedacht wat ik had kunnen zeggen of doen om dat te voorkomen. En (in mijn geval, iedereen is anders natuurlijk), is het antwoord: niets. Hij vast vastbesloten en ik had het niet kunnen voorkomen.

  Ik kan dat schuldgevoel helemaal begrijpen en toch… kun je eraan werken. Wat we (tegen onszelf) zeggen, wordt vaak de waarheid. Als je zelf zegt dat dit onmogelijk is, dan is dit voor jou ook zo. Maar gun jezelf iets meer ruimte. Je bent niet de enige en er zijn andere mensen die het ook is gelukt dit alles een plaatsje te geven…

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Bedankt voor je bemoedigende antwoord!

 • Marjolein schreef:

  Beste Frank,
  Ik heb in het verleden veel verkeerde keuzes gemaakt, waar ik in het heden nog steeds lichamelijke ongemakken/ziektes van ervaar. Ik heb al heel veel geprobeerd om deze ongemakken weg te krijgen, maar tot nu toe geen succes. Dit beperkt mij in het dagelijks leven, waardoor ik moeilijk vooruit kan kijken. Hoe kan ik in deze situatie het verleden loslaten?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Marjolein,

  Ik weet niet wat voor verkeerde keuzes je hebt gemaakt en ook niet wat voor ongemakken/ziektes je ervaart, dus het is wat lastig om je hierop een antwoord te geven. Dit antwoord is uiteraard zonder dat ik die informatie mee kan nemen, op basis van de paar zinnen die je schrijft:

  Ik vraag me af in hoeverre je je schuldig voelt over het maken van die verkeerde keuzes en of je dat los kunt laten. Als je vindt dat jij verkeerde keuzes hebt gemaakt, dan neem je dat jezelf wellicht kwalijk. Dat leidt tot zelfkritiek, onzekerheid en twijfel, waardoor je stil blijft staan. Daarmee lukt het niet om je verleden los te laten, want je focus ligt vooral op wat jij zelf anders had kunnen doen. Je schuldgevoel zou daarmee gekoppeld kunnen zijn aan je verleden. Om je verleden los te kunnen laten, zul je dan eerst jezelf moeten vergeven voor de keuzes die je toen hebt gemaakt. Als de bagage van een schuldgevoel (en zelfkritiek) wordt los gelaten, dan wordt daarmee de verbinding met het verleden zwakker en heb je meer ruimte over om naar de toekomst te kijken.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi,
  Ik heb een vraag over leren loslaten. Hoe laat je een verleden los dat niet leuk was? Mijn ex heeft mij, en mijn kind, schandalig behandeld. De breuk kwam ook van hem, zonder uitleg, via de telefoon. Dat kwam keihard in m’n gezicht. Ik blijf hangen in deze periode, maar ’t is inmiddels al 3 jaar geleden. Ik koester geen warme gevoelens of herinneringen. Maar ik kom ook geen steek verder. Oké het verdriet is weg, ik mis hem ook niet. Maar toch. Waarom blijft m’n brein zo hangen?
  Groetjes, Nel

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ellen,

  “Hoe laat je een verleden los dat niet leuk was?”

  Omdat je je realiseert dat je jezelf pijn doet door dat verleden elke keer opnieuw naar boven te halen…

  “Mijn ex heeft mij, en mijn kind, schandalig behandeld.”

  Dat is de reden dat het je niet lukt je verleden los te laten. Je wilt nog ergens gelijk krijgen en het onrecht dat je is aangedaan, weer goed maken. Daardoor blijf je hangen in het verleden. Op het moment dat je ziet dat je die gebeurtenis nooit meer ongedaan kan maken, je nooit meer je gelijk gaat halen en je alleen maar jezelf piijn blijft doen, dan zul je het wel los kunnen laten. Eenvoudigweg omdat je ziet dat er niets meer ’te halen’ valt in het verleden.

  Het verleden blijft dan niet meer openstaan doordat er nog sterke emoties aan vast zitten (gelijk willen krijgen, onrecht ongedaan willen maken, etc). Dan zie je eindelijk dat er voor jou niets meer te halen is en dan pas kun je het verleden definitief loslaten. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen: er één keer echt goed naar kijken, kan je al het juiste zetje geven. :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Harold schreef:

  Hi Frank, onder Verander je toekomst valt te lezen:

  Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen zich niet meer herhalen.

  Je bedoelt natuurlijk:

  Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen zich herhalen.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Harold,

  Heel scherp!
  Ja, dat bedoelde ik inderdaad.

  Ik ga het aanpassen, dank voor de feedback :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >