Laat het verleden achter je - je verleden achterlaten

Het verleden achter je laten is de enige optie: je kunt het verleden niet meer veranderen. Het bestaat alleen in je gedachten.

Je verleden loslaten is niet moeilijk, maar hoe kun je iets loslaten dat je nog steeds zo dwars zit?

Dit artikel geeft een aantal tips en suggesties.

Stop met het herleven van het verleden, concentreer je op het heden en verander daarmee je toekomst.

Laat je verleden los – of je verleden houdt jou voor altijd vast. Aan jou de keuze!

Ongewenste bagage?

We komen uit het verleden, leven in het nu en zijn op weg naar de toekomst – dat geldt voor ons allemaal. Maar soms kunnen we het verleden moeilijk loslaten en staat het ons heden en onze toekomst in de weg. We brengen in ons hoofd meer tijd door in het verleden dan in het huidige moment. Dat is prima als je mooie herinneringen hebt. De herinnering aan een fijne vakantie kan een regenachtige maandagmorgen nèt wat leuker maken.

Maar wat doe je als de herinneringen aan je verleden niet zo leuk zijn? Wat doe je als je continue moet denken aan je ex, de slechte relatie met een familielid of je gemiste kansen?

Herken je jezelf in één van deze gedachten?

– Ik had mijn studie moeten afmaken.
– Waarom was mijn moeder altijd zo kritisch?
– Ik had mijn ex nooit moeten laten gaan!
– Als ik toen beter mijn best had gedaan, was ik nu gelukkiger.
– Wat bezielde hem (tien jaar geleden) om daar ruzie over te maken?

Voor je het weet zit je weer te denken aan die ene gebeurtenis die je nog altijd dwarszit. In gedachten houd je een complete dialoog – over een situatie die allang gebeurd is. Je maakt je opnieuw kwaad. Alle emoties die je in het verleden voelde, komen weer naar boven. Met het bijbehorende gevoel. Dan besluit je ermee te stoppen. Tot volgende week, als je er per ongeluk weer aan denkt.

Het probleem met het verleden achter je laten.

Er is een groot probleem met het verleden: je kunt het niet meer veranderen. Hoeveel tijd je ook doorbrengt met fantasiescenario’s, hoeveel denkbeeldige discussies je ook voert met fictieve personen: er verandert helemaal niets.

“Maar is dat niet een goede manier om mijn verleden achter te laten – alles gewoon te verwerken?”, vraag je je misschien af. Als je je daar goed bij voelt, dan zeker. Maar vaak voel je je helemaal niet zo goed bij die mentale uitstapjes. Het draait meestal om het herbeleven van negatieve ervaringen en emoties. En die kun je het beste loslaten.

Brand jezelf niet nog een keer.

Als je een hete steen in je handen hebt, gooi je deze direct weg, toch? Zou je hem keer op keer oppakken om elke keer weer die pijn te voelen? Nee toch? En toch is dat precies wat we doen in en met onze gedachten: we nemen een negatieve ervaring uit het verleden, pakken hem op en voelen de pijn weer die erbij hoort. Het is bijna masochistisch.

Sommige mensen zijn zo bezig met hun verleden, dat ze vergeten te genieten van vandaag. En van het trio verleden-heden-toekomst is het heden het enige moment waar je iets aan kunt veranderen. Het verleden daarentegen bestaat alleen maar in je hoofd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Zonder je gedachten zou het er niet eens zijn.

Het verleden achter je laten – laat het los!

Als je het verleden in perspectief kunt zien, heb je er vrede mee en kun je het laten rusten. Dan hoef je het niet elke dag met je mee te dragen.

Hoe laat je je verleden los?
Dat werkt voor iedereen anders, maar hier zijn wat suggesties:

– Zie het verleden als een les. In bijna elke situaties zit wel een les verstopt. Een les die leidt to meer inzicht en ervaring. Over jezelf en over anderen. Zonder het verleden had je dat inzicht misschien niet gehad.

– Zie dat je je best hebt gedaan met de kennis die je toen had. Nu had je het misschien anders gedaan, maar toen hoorde die beslissing kennelijk bij jou.

– Wrok naar anderen toe veroorzaakt pijn bij jezelf. Hoe meer wrok naar anderen, hoe meer pijn je voor jezelf creëert. Kies voor jezelf en denk niet meer aan wat anderen je hebben aangedaan.

– Negatieve gedachten aan het verleden creëren negatieve emoties in het nu. Je kunt òf in het verleden, òf in het nu leven. Maar niet allebei tegelijkertijd.

Verander je toekomst.

Wat je wel kunt doen is vandaag betere beslissingen nemen. Andere keuzes die leiden tot een beter resultaat. Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen zich niet meer herhalen. Je beslissingen van vandaag veranderen de toekomt. Dus leef vandaag en pluk de dag.

Je toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je dezelfde keuzes blijft maken. Gooi die hete steen weg. Denk er niet meer aan. Het is alleen maar extra bagage die zorgt dat je stil blijft staan. Laat het verleden achter je – daar hoort het thuis. Wees je bewust van het heden als het enige moment waarin je leeft. Daardoor verander je je toekomst. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naartoe gaat. Dus waar wil je naartoe gaan?


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt