Laat het verleden achter je

Het verleden achter je laten is de enige optie: je kunt het verleden niet meer veranderen. Het bestaat alleen in je gedachten.

Je verleden loslaten is niet moeilijk, maar hoe kun je iets loslaten dat je nog steeds zo dwars zit?

Dit artikel geeft een aantal tips en suggesties.

Stop met het herleven van het verleden, concentreer je op het heden en verander daarmee je toekomst.

Laat je verleden los – of je verleden houdt jou voor altijd vast. Aan jou de keuze!

Ongewenste bagage?

We komen uit het verleden, leven in het nu en zijn op weg naar de toekomst – dat geldt voor ons allemaal.

Maar soms kunnen we het verleden moeilijk loslaten en staat het ons heden en onze toekomst in de weg.

We brengen in ons hoofd meer tijd door in het verleden dan in het huidige moment. Dat is prima als je mooie herinneringen hebt. De herinnering aan een fijne vakantie kan een regenachtige maandagmorgen nèt wat leuker maken.

Maar wat doe je als de herinneringen aan je verleden niet zo leuk zijn? Wat doe je als je continue moet denken aan je ex, de slechte relatie met een familielid of je gemiste kansen?

Herken je jezelf in één van deze gedachten?

– Ik had mijn studie moeten afmaken.
– Waarom was mijn moeder altijd zo kritisch?
– Ik had mijn ex nooit moeten laten gaan!
– Als ik toen beter mijn best had gedaan, was ik nu gelukkiger.
– Wat bezielde hem (tien jaar geleden) om daar ruzie over te maken?

Voor je het weet zit je weer te denken aan die ene gebeurtenis die je nog altijd dwarszit. In gedachten houd je een complete dialoog – over een situatie die allang gebeurd is.

Je maakt je opnieuw kwaad. Alle emoties die je in het verleden voelde, komen weer naar boven. Met het bijbehorende gevoel. Dan besluit je ermee te stoppen. Tot volgende week, als je er per ongeluk weer aan denkt.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Het probleem met het verleden achter je laten.

Er is een groot probleem met het verleden: je kunt het niet meer veranderen. Hoeveel tijd je ook doorbrengt met fantasiescenario’s, hoeveel denkbeeldige discussies je ook voert met fictieve personen: er verandert helemaal niets.

“Maar is dat niet een goede manier om mijn verleden achter te laten – alles gewoon te verwerken?”, vraag je je misschien af. Als je je daar goed bij voelt, dan zeker. Maar vaak voel je je helemaal niet zo goed bij die mentale uitstapjes. Het draait meestal om het herbeleven van negatieve ervaringen en emoties. En die kun je het beste loslaten.

Brand jezelf niet nog een keer.

Als je een hete steen in je handen hebt, gooi je deze direct weg, toch? Zou je hem keer op keer oppakken om elke keer weer die pijn te voelen? Nee toch? En toch is dat precies wat we doen in en met onze gedachten: we nemen een negatieve ervaring uit het verleden, pakken hem op en voelen de pijn weer die erbij hoort. Het is bijna masochistisch.

Sommige mensen zijn zo bezig met hun verleden, dat ze vergeten te genieten van vandaag. En van het trio verleden-heden-toekomst is het heden het enige moment waar je iets aan kunt veranderen. Het verleden daarentegen bestaat alleen maar in je hoofd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Zonder je gedachten zou het er niet eens zijn.

Het verleden achter je laten – laat het los!

Als je het verleden in perspectief kunt zien, heb je er vrede mee en kun je het laten rusten. Dan hoef je het niet elke dag met je mee te dragen.

Hoe laat je je verleden los?
Dat werkt voor iedereen anders, maar hier zijn wat suggesties:

– Zie het verleden als een les. In bijna elke situaties zit wel een les verstopt. Een les die leidt to meer inzicht en ervaring. Over jezelf en over anderen. Zonder het verleden had je dat inzicht misschien niet gehad.

– Zie dat je je best hebt gedaan met de kennis die je toen had. Nu had je het misschien anders gedaan, maar toen hoorde die beslissing kennelijk bij jou.

– Wrok naar anderen toe veroorzaakt pijn bij jezelf. Hoe meer wrok naar anderen, hoe meer pijn je voor jezelf creëert. Kies voor jezelf en denk niet meer aan wat anderen je hebben aangedaan.

– Negatieve gedachten aan het verleden creëren negatieve emoties in het nu. Je kunt òf in het verleden, òf in het nu leven. Maar niet allebei tegelijkertijd.

Verander je toekomst.

Wat je wel kunt doen is vandaag betere beslissingen nemen. Andere keuzes die leiden tot een beter resultaat. Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen en keuzes zich blijven herhalen. Je beslissingen van vandaag veranderen de toekomt. Dus leef vandaag en pluk de dag.

Je toekomst is alleen een verlengde van je verleden als je dezelfde keuzes blijft maken. Gooi die hete steen weg. Denk er niet meer aan. Het is alleen maar extra bagage die zorgt dat je stil blijft staan. Laat het verleden achter je – daar hoort het thuis. Wees je bewust van het heden als het enige moment waarin je leeft. Daardoor verander je je toekomst. Het gaat er niet om waar je vandaan komt, het gaat erom waar je naartoe gaat. Dus waar wil je naartoe gaan?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Oefening in positief denken

Van negatief naar positief

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

 • Beste Frank.
  Mijn man heeft 5 jaar geleden een eind aan zijn leven gemaakt. Hij had problemen op zijn werk, onze relatie stond ook onder spanning, en tot overmaat van ramp heeft hij na een onenigheid tussen ons een overdosis pillen geslikt. Het ergste dus wat er kan gebeuren. Gevolg is dat mijn schuldgevoel torenhoog is. Onmogelijk toch om dan het verleden achter je te laten, zonder schuldgevoel en zelfverwijt.

  • Beste Anna,

   Dat is inderdaad een van de ergste dingen die kunnen gebeuren.

   Toch denk ik dat je wel kunt werken aan dat schuldgevoel (in dit geval het beste met behulp van een traumapsycholoog of psychotherapeut). Meestal spelen er meerdere factoren mee als iemand zichzelf het leven beneemt. Voor het allergrootste deel van de mensheid is een relatieruzie totaal geen reden voor zelfdoding. Dus ben jij wel de oorzaak? Of ben jij juist degene geweest die ervoor heeft gezorgd dat hij toch langer in dit leven is gebleven dan de bedoeling was, puur omdat jij bij hem was? Er zijn meerderee manieren om te kijken naar dingen, zelfs in dit soort uiterst moeilijke situaties.

   Een goede vriend van mij heeft ook zelfmoord gepleegd en ik heb vaak nagedacht wat ik had kunnen zeggen of doen om dat te voorkomen. En (in mijn geval, iedereen is anders natuurlijk), is het antwoord: niets. Hij vast vastbesloten en ik had het niet kunnen voorkomen.

   Ik kan dat schuldgevoel helemaal begrijpen en toch… kun je eraan werken. Wat we (tegen onszelf) zeggen, wordt vaak de waarheid. Als je zelf zegt dat dit onmogelijk is, dan is dit voor jou ook zo. Maar gun jezelf iets meer ruimte. Je bent niet de enige en er zijn andere mensen die het ook is gelukt dit alles een plaatsje te geven…

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Beste Frank,
    Bedankt voor je bemoedigende antwoord!

 • Marjolein schreef:

  Beste Frank,
  Ik heb in het verleden veel verkeerde keuzes gemaakt, waar ik in het heden nog steeds lichamelijke ongemakken/ziektes van ervaar. Ik heb al heel veel geprobeerd om deze ongemakken weg te krijgen, maar tot nu toe geen succes. Dit beperkt mij in het dagelijks leven, waardoor ik moeilijk vooruit kan kijken. Hoe kan ik in deze situatie het verleden loslaten?

  • Beste Marjolein,

   Ik weet niet wat voor verkeerde keuzes je hebt gemaakt en ook niet wat voor ongemakken/ziektes je ervaart, dus het is wat lastig om je hierop een antwoord te geven. Dit antwoord is uiteraard zonder dat ik die informatie mee kan nemen, op basis van de paar zinnen die je schrijft:

   Ik vraag me af in hoeverre je je schuldig voelt over het maken van die verkeerde keuzes en of je dat los kunt laten. Als je vindt dat jij verkeerde keuzes hebt gemaakt, dan neem je dat jezelf wellicht kwalijk. Dat leidt tot zelfkritiek, onzekerheid en twijfel, waardoor je stil blijft staan. Daarmee lukt het niet om je verleden los te laten, want je focus ligt vooral op wat jij zelf anders had kunnen doen. Je schuldgevoel zou daarmee gekoppeld kunnen zijn aan je verleden. Om je verleden los te kunnen laten, zul je dan eerst jezelf moeten vergeven voor de keuzes die je toen hebt gemaakt. Als de bagage van een schuldgevoel (en zelfkritiek) wordt los gelaten, dan wordt daarmee de verbinding met het verleden zwakker en heb je meer ruimte over om naar de toekomst te kijken.

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hoi,
  Ik heb een vraag over leren loslaten. Hoe laat je een verleden los dat niet leuk was? Mijn ex heeft mij, en mijn kind, schandalig behandeld. De breuk kwam ook van hem, zonder uitleg, via de telefoon. Dat kwam keihard in m’n gezicht. Ik blijf hangen in deze periode, maar ’t is inmiddels al 3 jaar geleden. Ik koester geen warme gevoelens of herinneringen. Maar ik kom ook geen steek verder. Oké het verdriet is weg, ik mis hem ook niet. Maar toch. Waarom blijft m’n brein zo hangen?
  Groetjes, Nel

  • Beste Ellen,

   “Hoe laat je een verleden los dat niet leuk was?”

   Omdat je je realiseert dat je jezelf pijn doet door dat verleden elke keer opnieuw naar boven te halen…

   “Mijn ex heeft mij, en mijn kind, schandalig behandeld.”

   Dat is de reden dat het je niet lukt je verleden los te laten. Je wilt nog ergens gelijk krijgen en het onrecht dat je is aangedaan, weer goed maken. Daardoor blijf je hangen in het verleden. Op het moment dat je ziet dat je die gebeurtenis nooit meer ongedaan kan maken, je nooit meer je gelijk gaat halen en je alleen maar jezelf piijn blijft doen, dan zul je het wel los kunnen laten. Eenvoudigweg omdat je ziet dat er niets meer ‘te halen’ valt in het verleden.

   Het verleden blijft dan niet meer openstaan doordat er nog sterke emoties aan vast zitten (gelijk willen krijgen, onrecht ongedaan willen maken, etc). Dan zie je eindelijk dat er voor jou niets meer te halen is en dan pas kun je het verleden definitief loslaten. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen: er één keer echt goed naar kijken, kan je al het juiste zetje geven. :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Harold schreef:

  Hi Frank, onder Verander je toekomst valt te lezen:

  Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen zich niet meer herhalen.

  Je bedoelt natuurlijk:

  Dat verandert het verleden misschien niet, maar voorkomt wel dat negatieve ervaringen zich herhalen.

  • Beste Harold,

   Heel scherp!
   Ja, dat bedoelde ik inderdaad.

   Ik ga het aanpassen, dank voor de feedback :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >