fbpx

Minder stress door positief visualiseren

Als je piekert, heb je in ieder geval veel fantasie. En als je dan toch wilt fantaseren, fantaseer dan de goede kant op! Veel stress wordt veroorzaakt doordat we in ons hoofd een film zien van wat willen vermijden. Hoe meer details in de film, hoe groter de spanning. Je kunt dit ook omdraaien: hoe prettiger de film, hoe beter het gevoel. Dus gebruik je fantasie – op een positieve manier!

De fantasie in je hoofd.

Mensen piekeren over van alles. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt wel over gepiekerd. Van relaties, werk, gezondheid, geld en het milieu tot ons uiterlijk, banksaldo of karakter. Al dit gepieker is negatief fantaseren en het gaat altijd over toekomst of verleden. Alle fantasieën betreffen onszelf. In essentie is piekeren focussen op wat je niet wilt ervaren.

Vaak is dat piekeren heel gedetailleerd. Stel dat je piekert over een toekomstig gesprek. Je wilt dat het goed gaat en piekert over de afloop. In je gedachten zie je de ander reageren. Je hoort zijn of haar reactie. Je voelt jezelf daar weer op reageren. Voordat je het weet ben je een complete dialoog aan het voeren: niet in de werkelijkheid, maar in je fantasie.

Verdien je een Oscar?

Eigenlijk ben je een film in je hoofd aan je maken. Je ziet de hoofdpersonen, je hoort wat ze zeggen, je voelt de emoties. Het is een film waarin beeld, geluid en gevoel samenkomt. Je zou er bijna een Oscar voor krijgen. Er is alleen één probleem: Na de film voel jij je beroerd! Het was een drama, geen komedie. Met een rotgevoel verlaat je de zaal van je gedachten…

Wat is er precies gebeurt? Je hebt je heel levendig voorgesteld wat je niet wilt ervaren. En het resultaat is een vervelend gevoel. Maar er is goed nieuws! Kennelijk heb je een grote fantasie – je gebruikt het alleen nog niet op de juiste manier. De motor loopt, maar de auto rijdt nog de verkeerde kant uit. Je weet dat het werkt, want piekeren doet je slecht voelen. Dat is het beste bewijs dat fantaseren je gevoel beïnvloedt.

Neem de controle over weer terug!

Als je de kracht van je voorstellingsvermogen zou gebruiken om iets positiefs te visualiseren, dan voel je je automatisch beter, nietwaar? Je gebruikt dezelfde motor, maar draait het stuur om totdat je rijdt in de richting die je wilt. Het kost je ook minder energie: Piekeren neemt je energie weg, maar positief fantaseren geeft je energie. En het belangrijkste: het geeft je direct minder stress.

De enige reden dat je het nog niet doet, is omdat je gewend bent de verkeerde kant op te rijden omdat dat natuurlijker voelt. We vinden piekeren zo vanzelfsprekend dat we ons er niet eens meer bewust van zijn. Vandaar dat we ook vaak over dezelfde dingen piekeren.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat je herhaalt, wordt sterker.

Dus gebruik je fantasie, maar wel op een positieve manier:

1. Hoe wil ik dat dit gaat aflopen?
2. Wat is het beste dat me kan gebeuren?
3. Hoe zou ik me voelen als dit een succes zou zijn?

Het is allemaal een kwestie van herhaling. Alles wat je herhaalt, wordt sterker in je beleving. Alles wat je herhaalt, geeft je méér van hetzelfde gevoel. Soms zitten mensen zo vast in hun gepieker omdat ze dezelfde negatieve fantasie jarenlang hebben herhaald. Hoe vaker ze het herhalen, hoe meer het een waardheid wordt. Maar we hebben altijd een keuze!

Voel je het verschil?

Dus ga eens terug naar het onderwerp van je gepieker. Maar ga nu uit van het positieve. Zie de situatie goed aflopen. Hoor de ander iets moois tegen je zeggen. Beeld je in hoe jij weer reageert. Voel dat de sfeer tussen jullie prima  is. Laat de scène zich verder uitrollen tot een succesverhaal. Hoe meer details, hoe beter…

Voel je het verschil? Als je dit echt toepast, kan het niet anders dan dat je je beter voelt. Wat je voelt (je emotie) is rechtstreeks afhankelijk van wat je denkt (of waar je over fantaseert). Dus neem het niet voor waar aan, maar ervaar het zelf! Je kunt dit in elke situatie toepassen. Gebruik de kracht van je voorstellingsvermogen in je relaties, je werk, je gezondheid, je zelfvertrouwen, in alles.

Voorbij de negatieve fantasie.

Ik heb jarenlang gepiekerd en jarenlang positief gevisualiseerd. Als ik moet kiezen doe ik liever het laatste. Een positieve fantasie is fijn en bijzonder effectief om gepieker te stoppen. Persoonlijk vind ik het nog fijner om helemaal in het nu te leven. Het nu heeft voldoende aan zichzelf en daarmee vervalt voor mij de behoefte aan welke fantasie dan ook.

Vandaar dat we in de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress eerst negatieve fantasieën loslaten – en daarna verdergaan met genieten van dit moment. De opluchting die je ervaart als je niet meer piekert is enorm! Wat er overblijft is rust en ruimte. Vanuit die rust kun je altijd positief fantaseren. Dat verstevigt je goede gevoel nòg meer.

Het werkt altijd – maar welke kant op?

Wat is het verschil tussen doemdenken en optimisme? Wat is het verschil tussen stress en hoop? Je gebruikt voor al deze dingen je fantasie, maar het verschil is welke kant je op fantaseert. Die richting bepaalt je gevoel. Het werkt in beide richtingen, maar alleen in de positieve richting voel je je goed. Dus als je wilt fantaseren, fantaseer dan de goede kant uit!

De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hoi Frank,

  Een heel mooi artikel en erg krachtig heb ik ontdekt.

  Bedankt !

 • Lonneke schreef:

  Hoi Frank,
  Bedankt voor het interessante artikel dat je geschreven hebt!
  Erg handig!

 • dank je wel Frank . Ik heb heel veel aan je artikelen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >