Omgaan met veranderingen doe je zo

Verandering is niet het probleem – onze weerstand tegen verandering is het probleem. Door te eisen dat alles bij het oude blijft, vecht je tegen het leven. Accepteer een verandering alsof je er zelf voor hebt gekozen. Ga uit van je eigen kracht. In elke verandering zit ook een voordeel. Zie verandering niet als een straf, maar als een kans. Wat is het beste dat je kan overkomen?

Alles verandert.

Alles in je leven verandert. Hoe eerder je dat inziet, hoe beter. Het leven zelf is één grote verandering, niets blijft hetzelfde. En dat is goed nieuws! Want als alles bij het oude bleef, zou je nooit iets nieuws beleven. Dan zou je nooit levenservaring opdoen, nooit je horizon verbreden en nooit jezelf ontwikkelen. Dan zou je nooit meer groeien als mens. Zit je daar echt op te wachten?

Verandering is dus niet het probleem. Het is onze weerstand tegen die verandering die problemen creëert. Het leven verandert doorlopend, maar wij kunnen dat moeilijk accepteren. Weerstand tegen verandering is weerstand tegen het leven. Kan een boom besluiten niet te groeien? Heeft de lente een andere keus dan op te gaan in de zomer? Nee toch?

Accepteer het alsof je het zelf hebt gekozen.

Door te denken dat alles hetzelfde moet blijven, creëer je een illusie die je nooit gelukkig kan maken. Toegegeven: Veel veranderingen brengen we zelf tot stand. We doen moeite om een nieuwe baan te vinden of besluiten te verhuizen naar een andere stad. Alle veranderingen die je zelf initieert zijn prima, je hebt er immers zelf voor gekozen. Maar soms veranderen dingen terwijl je het zelf niet wilt. Hoe ga je daar mee om?

Ook al heb je zelf iets niet besloten, accepteer de verandering alsof je er wel zelf voor hebt gekozen. Besef: elke crisis heeft voordelen. Zie in dat elke verandering ook iets goeds met zich meebrengt. Ik ken mensen die bijna alles hebben verloren en daar toch sterker uit zijn gekomen. Ikzelf heb relaties, banen en woningen achter me gelaten en ben er uiteindelijk altijd beter van geworden.

Elke verandering creëert kansen.

Dit is echt een beslissing die niemand anders voor je kan nemen: Geloof dat deze verandering nieuwe kansen creëert. Besef dat het je doet groeien als mens. Beslis dat je ervan leert en er sterker uitkomt. Ik kan die beslissing niet voor je maken, dit is iets dat je zelf zult moeten doen. Maar is er eigenlijk wel een alternatief? Ik denk het niet. Verandering is niet tegen te houden, dus je kunt er maar beter een goed gevoel bij hebben.

Wees creatief en verzin voordelen van deze verandering:

1. Wat kan ik hiervan leren?
2. Wat zou ik volgende keer niet meer doen?
3. Wat zou ik volgende keer juist wel weer doen?
4. Wat is het beste wat me kan overkomen?
5. Kan ik inzien dat ik hierdoor groei als mens?

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Iemand zei ooit: “In elke tegenslag zit het zaadje van een gelijkwaardig of groter voordeel.” Of om het met de voetballer Johan Cruijff te zeggen: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Dit is niet te bewijzen, maar in mijn ervaring klopt het wel. Richt je aandacht op de toekomst, niet op het verleden. Het verleden kunnen we niet meer veranderen, maar de toekomst bepalen we zelf door de beslissingen van vandaag.

Wat je daarbij gaat helpen is een sterk en gezond zelfvertrouwen. We kunnen de omstandigheden niet controleren, maar wel hoe we omgaan met die omstandigheden. Door te vertrouwen op jezelf en je vaardigheden, sta je sterker in je schoenen als je leven verandert. Hoe groter je geloof in jezelf, hoe groter je vermogen om te gaan met nieuwe uitdagingen

Stop de weerstand.

Zoals gezegd willen veel mensen dat alles bij het oude blijft. Ze zuchten: “Waarom gebeurt dit nu? Ik wil dat helemaal niet! Het moet gewoon blijven zoals het was! Ik wil weer terug naar mijn oude (vul maar in)!” Helaas is dit zinloos. Je hersenen kunnen op hun kop gaan staan, maar dat verandert de realiteit nog niet.

Op het moment dat je dit echt inziet, stopt de weerstand. Op het moment dat je echt begrijpt dat verandering wel eens in je voordeel zou kunnen zijn, leer je die strijd met de werkelijkheid los te laten. Wat is het gevolg? Dat je accepteert dat het zo loopt. En voilà, weg is tachtig procent van je stress! Want stress is vaak niets meer dan weerstand tegen de werkelijkheid.

Van verandering tot verbetering.

Laat me dit nog even uitleggen. Het feit dat je op zoek moet gaan naar een andere partner, woning of baan, geef inderdaad wat stress. Maar wat de meeste stress oplevert, is het kleine stemmetje in je hoofd dat zegt: “Ik wil weer dat alles wat zoals het was.” Dat stemmetje put je uit. Dat stemmetje vecht tegen de realiteit. En wie denk je dat wint? De realiteit natuurlijk, die wint altijd.

Dus ontkennen van de werkelijkheid is nooit de oplossing. De enige oplossing is een andere betekenis te geven aan de situatie. Zie verandering niet als een onoplosbaar probleem dat je verlamt. Accepteer het als een feit en zie het als een kans om verder te groeien. Zie het als een mogelijkheid om jezelf nog meer te ontwikkelen, om nog betere keuzes te maken, om nog dichter bij jezelf te blijven. Dan leidt verandering tot een verbetering.

Wil je minder stress en meer rust in je hoofd? Bestel dan de volgende e-cursus:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik vind het tof dat je zo positief kan zijn en mensen nieuwe inzichten wil geven. Ik merk zelf alleen dat teveel teksten me vermoeien. Mede omdat ik een vorm van ADD heb en me moeilijk op tekst kan concentreren. Het zou nou eens een echt tof idee zijn als dit in video boodschappen uitgebracht zou kunnen worden. Wie weet een idee voor de toekomst. Of zijn er ook bijeenkomsten?

 • margreet schreef:

  Hoi Frank, wat weer een mooi stuk. Heel herkenbaar. Ik heb het afgelopen jaar behoorlijk wat verandering mee gemaakt en ik wilde in het begin ook graag dat het bij het oude zou blijven. Inmiddels ben ik verder en ben ik erg blij met de verandering. Het voelt inderdaad alsof ik er zelf voor gekozenen heb, ik zou ook niet meer terug willen. Toch zijn er ook nog wel wat dingen die ik heel graag verandert zou willen zien, maar datwwil nog steeds niet zo lukken. Ik vind het zo moeilijk om over de kinderen te communiceren met mijn ex, ik vind het zo jammer dat het niet beter gaat omdat dat naar mijn idee veel beter zou zijn voor de kinderen. Heb je tips voor mij. Mijn moeder vond dat ik flexibeler moet zijn, maar dat heb ik 16 jaar gedaan maar dat heeft me niet veel opgeleverd. De rek is er uit. Misschien moet ik het gewoon opgeven, iemand vertelde me ooit dat hij behoorlijk wat narcistische trekjes heeft….ik vind het alleen zo vervelend voor de kinderen. (Maar dat had ik al eerder gezegd) groetjes een trouwe fan.
  Ik lees je positieve berichten heel graag en voel dat ik daar een positiever mens door ben geworden. Dank je wel daarvoor.
  Margreet Hink

 • Beste Nanno,

  Dat kan ik me voorstellen…
  Er zijn online trainingen in de webshop en coaching voor persoonlijk maatwerk. Voor beiden is overigens wel geduld nodig :)

  Beste Margreet,
  Opgeven kan soms de beste beslissing zijn als je verwacht met doorzetten iets te bereiken dat niet meer bij je past.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >