Positief denken – het kan niet makkelijker!

Positief denken is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar te denken aan wat je wilt. Als je negatief denkt, kun je ook positief denken. Je draait het alleen maar om. Met wat oefening gaat dit makkelijker, want positieve gedachten versterken elkaar.

De meest eenvoudige definitie van positief denken.

Positief denken is heel simpel denken aan wat je wilt. Niets meer en niets minder. Negatief denken is denken aan alles wat je niet wilt. Klinkt eenvoudig, nietwaar?

Een positieve gedachten is een gedachte aan alles dat je fijn vindt. Aan alles dat je een goed gevoel geeft. Aan alles wat je wilt ervaren. Zeg me niet dat je daar niet aan kunt denken – dat kan iedereen. Zolang je denkt aan wat je wilt, heb je prettige gedachten en daardoor een goed gevoel. Dan ben je automatisch positief. Iedereen kan dit, ongeacht achtergrond of ervaring.

Iedereen kan positief denken.

Toch denken we onbewust vaak het tegenovergestelde. We zijn bezig te fantaseren over wat we niet willen, waar we bang voor zijn of wat we willen vermijden. Als je dat ooit hebt gedaan, dan ben je op de goede weg!

Pardon? Op de goede weg?
Ja, natuurlijk. Dan heb je bewezen dat je je kunt concentreren op een bepaalde gedachte. In dit geval negatieve gedachten.. Het enige wat je hoeft te doen is dat om te draaien. Denk aan positieve dingen, in plaats van negatieve dingen en je krijgt vanzelf een goed gevoel.

Gebruik je verbeeldingskracht.

Stel dat ik me zorgen maak over mijn baan. Ik fantaseer dat mijn bedrijf moet bezuinigen. Ik fantaseer verder: die bezuiniging heeft invloed op mijn baan. Misschien word ik wel ontslagen. Misschien beland ik wel in de WW. Voor ik het in de gaten heb, zwelg ik helemaal in negatieve gedachten. Ik zie mezelf al thuis zitten zonder baan. In werkelijkheid is er nog niets gebeurd, maar in mijn hoofd is het een brij van problemen en teleurstellingen. Hoe kom ik hiervan af?

Draai het om. Gebruik al dat talent om te fantaseren nu eens voor een positieve fantasie. Denk aan wat je wilt. Zie jezelf het naar je zin hebben, zie het bedrijf je belonen voor je inspanningen. Zie die promotie of die overgang naar nog leuker werk. Wat voor gevoel krijg je daarbij – een goed gevoel toch? Dat heb je zelf gecreëerd door je aandacht te richten op wat je wilt. Je gebruikt daarvoor dezelfde technieken en vaardigheden als bij negatief denken: alleen gebruik je ze nu positief.

Gelijkwaardige gedachten trekken elkaar aan.

Als je de meerderheid van je gedachten richt op wat je wilt, dan ben je een positief mens. Als je meer positieve gedachten hebt dan negatieve gedachten, heb je je doel bereikt. Gedachten hebben de neiging versterkt te worden door gelijkwaardige, identieke gedachten.

Elke positieve gedachte trekt meer positieve gedachten aan.
Hoe vaker je positief denkt, hoe makkelijk het wordt om dit vol te houden. Het lijkt dan bijna automatisch te gaan.

Hoe weet je of je positief of negatief denkt?

Luister naar je gevoel. Voel je je slecht dan komt dat door negatieve gedachten. Je denkt op zo’n moment aan iets dat je niet fijn vindt, iets dat je niet wilt ervaren. Je gevoel is altijd het resultaat van je gedachten. Wil je je anders voelen? Verander dan je gedachten. Hoe?

Hoe draai je het om?

Als je merkt dat je je negatief voelt, verleg dan je focus.

Richt je aandacht op iets positiefs:
– Denk aan een leuke vakantie die je hebt gehad.
– Denk aan iets in de toekomst waar je je op verheugd.

Je kunt natuurlijk ook mooie muziek opzetten of iets gaan doen wat je fijn vindt. Je hoeft het niet bij alleen maar denken te laten. Voor je het weet heb je je stemming omgedraaid en voel je je beter. Als het je lukt om het grootste deel van de dag aan dingen te denken die je leuk vindt, ben je een positief mens.

Fantasie of werkelijkheid?

Het maakt voor positief denken niet uit of die dingen fantasie of werkelijkheid zijn. Je brein en je lichaam zien dat verschil niet. Je kunt je net zo goed voelen tijdens een fijne vakantie als bij de gedachte aan die fijne vakantie. Het is een kwestie van oefenen. Misschien heb je niet elke dag vakantie, maar je kunt wel elke dag aan een vakantie denken, nietwaar?

Oefening baart kunst.

In het begin zal dit je misschien moeite kosten. Je moet je inspannen om elke keer je focus op het positieve te houden. Maar dat gaat voorbij. Houd vol! Elke keer dat je denkt aan iets positiefs, sla je dat op in je hoofd. Je brein herinnert het zich. En omdat elke gedachte leidt tot een bepaald gevoel, herinnert je lichaam zich het ook. Je kunt dit te allen tijden weer oproepen.

Probeer het maar eens. Denk maar eens aan het beste moment uit je leven. Dompel jezelf onder in die prachtige herinnering. Je merkt nu dat je gedachten vrolijker worden en dat je lichaam zich ontspant. Die gedachten en dat gevoel worden opgeslagen. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker en sneller het je lukt om dat gevoel weer naar boven te halen. Jij hebt de controle. Maar dat wist je al…


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Margo van de Geer schreef:

  Mooi stuk weer Frank ik lees je graag en leer er altijd van, dank je wel

 • miranda schreef:

  hi frank

  dit is erg intressant
  heb wel al vaker mee gemaak dat als je dag niet goed begint, en je blijft je er over ergeren , dan gebeuren die dag wel meerdere dingen wat niet goed loopt.
  het lijkt dan erop alsof je dan de hele dag in dezelfde negatieve spiraal zit.
  dus idd omdraaien naar iets positiefs

  groetjes miranda

 • Lilian schreef:

  Frank, weer een inspirerend artikel.
  Ik herken het wel, want mijn motto is: wat er ook gebeurt blijven lachen en gewoon doorgaan.
  Dat lukt in de meeste gevallen. Maar op dit moment is dat wat lastiger. Ik ben een maand geleden van de trap gevallen en heb mijn knie ernstig gebelesseerd. Gisteren dacht ik dat het iets beter ging, maakte ’s avonds een verkeerde beweging en het lijkt nu of ik weer terug bij af ben. Over een week moet ik onder de scan. Maar die pijn en onzekerheid en berperking die ik ervaar maken het moeilijk om op dit moment positief te denken.

 • Maar eigenlijk zijn het beide toch onwaarheden?! Als je negatief denkt, dan leef je in een negatieve illusie en als je positief denkt, dan leef je in een positieve illusie. ’t Is allebei niet waar… Wat is dan wel waar? En daarbij lijkt negatief denken veel veiliger: als immers niet uitkomt wat je allemaal hebt bedacht in de negatieve spiraal, dan is dat een meevaller, maar als niet uitkomt wat je in een positieve gedachte allemaal hebt bedacht, dan is dat een enorme teleurstelling…! Natuurlijk kost negatief denken ook (veel) negatieve energie, maar beide denkmanieren zijn geen garantie voor gebeurtenissen in de toekomst! En dan ga ik toch liever voor de opluchting achteraf dan de (enorme) teleurstelling achteraf… Want aan (positieve) luchtkastelen heb je (ook) niks. Dan kun je je wel focussen op wat je zou willen bereiken, maar daarmee word je toch ook juist alleen maar meer geconfronteerd met het feit dat dat er op dit moment niet is?! … ’t Is zó moeilijk om die balans vast te houden… De negativiteit lonkt zo…

 • Beste P,

  De waarheid is voornamelijk wat je zelf denkt dat het is.
  Wat is beter? Tien doelen hebben – doordat positief denken je motiveert – en er achteraf maar 5 halen? Of aan geen enkel doel beginnen – omdat negatief denken je blokkeert – en achteraf opgelucht zijn omdat je niet bent teleurgesteld?

  Er is geen enkel voordeel aan negatief denken. Zelfs de opluchting dat je achteraf niet teleurgesteld wordt is een illusie. Dan ben je eigenlijk blij met een dode mus…

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hey
  Maar dat negatief denken gaat bij mij juist over m’n middelbare school advies …
  Ik ben er wel blij mee maar toch blijf ik er negatief over nadenken!

 • Anoniem schreef:

  Fijn om iets positiefs te lezen die ook daadwerkelijk een draai aan je leven kan geven.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >