Wil je altijd je best doen? Moet alles perfect zijn? Wanneer kun je je dan ontspannen? Perfectionisme is heel vermoeiend. De controle freak wil stiekem meer zelfvertrouwen. Maar dan moet eerst alles af zijn!

De controlefreak wilt het leven controleren, want dat is voor hem of haar de beste manier om niet onzeker te hoeven zijn.

Nu is het menselijk en begrijpelijk dat je onzeker bent, want het hele leven is onzeker. Maar het leven controleren, lukt je niet. Je kunt de wereld niet domineren om je beter te voelen over jezelf.

Dus beste controle freak of controlefreak: er is maar één manier voor je om te ontspannen en dat is… je beter te voelen over jezelf.

De online training Blijvend Zelfvertrouwen gaat je daarbij helpen.

Mocht je lekker door willen fantaseren over werelddominatie, dan zijn hier de 10 zelfbedachte leugens van een controle freak:

1. “Pas als alles af is, kan ik me ontspannen”, denkt de controle freak.

Een mooi streven, maar er komt nooit een moment dat alles af is. Wanneer kun je je dan werkelijk ontspannen? Alleen aan het einde van de dag? Alleen aan het einde van het jaar? Dat betekent dat je in alle andere momenten dus gespannen bent. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

De controle freak rent als een muis in een tredmolen. In de hoop dat ooit de finish wordt bereikt. Maar het doel van een tredmolen is om de muis in beweging te houden. Er is geen finish. Er is alleen maar beweging. En dat is fijn, want dan hoeft de controle freak niet na te denken.

Als je continu bezig blijft,hoef je je niet af te vragen of dat wel zin heeft.
Als je continu bezig bent, hoef je niet na te denken over jezelf…

 

2. “Als ik het niet zelf doe, gaat het fout”, vindt de controle freak.

Dit zie je vaak bij mensen die niet kunnen delegeren. Ze zijn ervan overtuigd dat alleen zij het perfect doen, dus doen ze alles. Er is niet genoeg vertrouwen in andere mensen.

En toegegeven, anderen doen het nooit zo perfect als de controle freak zelf. Het resultaat is dat deze alles zelf doet en in het proces compleet opbrandt. Een burn-out is vaak het gevolg van het negeren van je eigen grenzen. En als iemand geen grenzen heeft, is het de controle freak wel.

Geen grenzen betekent spanning. En spanning zorgt voor onzekerheid. En onzekerheid zorgt voor meer spanning. Nu is de cirkel rond.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. “Ik moet verantwoordelijkheid nemen.”

Dat siert de controle freak: het is niet iemand die voor de verantwoordelijkheid wegloopt. Het gevolg is dat ze overal verantwoordelijk voor willen zijn: zelfs voor de acties en keuzes van anderen.

Verantwoordelijkheid nemen is goed. Maar nooit ten koste van je geluk. Want dat is vaak het geval: door overal mee bezig te zijn, is de controle freak nooit bezig met zijn of haar eigen behoeften. Daar komen ze nooit aan toe.

4. “Het moet perfect zijn.”

Ja, gewoon goed is niet genoeg. Er is namelijk maar één manier om de keukenkastjes in te ruimen, maar één manier om de kerstboom op te tuigen. Er is maar één manier om een effectieve meeting te hebben en maar één manier om van A naar B te gaan. En dat is de perfecte manier. Een andere manier werkt gewoon niet goed.

Waarom zou je iets minder dan perfect doen? Nou, misschien omdat er dan meer tijd voor ontspanning is? Als je standaarden zo hoog zijn dat je er zelf ook niet bij kunt, dan moet je de rest van je leven op je tenen lopen. Heel vermoeiend! Je zou het bijna uitschreeuwen: ‘Help! Ik ben perfect!’

5. “Ik moet altijd mijn best doen”, denkt de controle freak.

Altijd? Elke dag, elke minuut, elke seconde? Ja, zo voelt het wel voor de controle freak. Tijd voor ontspanning is er niet. Ontspanning is voor mensen die niet hun best doen, toch?

De kans dat de controle freak echt ontspant, is klein. Maar de kans dat ze er de kantjes vanaf lopen is nog kleiner. Dus een beetje minder mag echt wel. Even een uurtje op de bank relaxen of gewoon eens een beetje dagdromen – waarom niet?

Omdat de controle freak dan bang is lui te worden. En als je lui wordt, gaat het langzaam bergafwaarts totdat je uiteindelijk in de goot ligt. Want dat gebeurt er met mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen.

6. “Als ik het goed doe, krijg ik waardering”, verwacht de controle freak.

Als andere mensen zouden zien hoe goed de controle freaks hun best doen, krijgen ze applaus. Daar doen ze het immers voor: meer waardering voor hun werk en voor henzelf. De controle freak wacht op een staande ovatie, maar helaas, dat komt niet. Verbaasd vragen ze zich af of anderen wel zien wat ze hebben gedaan. En het antwoord is: nee. Anderen zijn daar nooit zo mee bezig. Dat valt tegen!

7.” Ik kan overal invloed op uitoefenen.”

Moet de wereld gered worden? Moeten anderen actie ondernemen? De controle freak is al op weg! Moet er meer zon en warmte komen? Het liefst zou de controle freak dat ook nog regelen. Dan zou het allemaal veel beter gaan.

Maar is dat wel zo? Wordt het wel zoveel beter door alles te controleren? En kunnen we dat wel? Uiteindelijk heeft de controle freak alleen maar controle over zichzelf. Dat knaagt. Want in de rest van de wereld valt ook nog te verbeteren.

En toegegeven, dat is ook helemaal waar, de wereld kan nog een hoop verbeterd worden. Andere mensen maken heel veel fouten. Dingen kunnen efficienter. Sommige mensen maken er gewoon een puinhoop van. Maar hier is een briljant inzicht: Het hoeft helemaal niet perfect te gaan!

Het is veel belangrijker dat de controle freak zich kan ontspannen en gelukkig kan zijn. Ook als de wereld nog niet perfect is. Als ik moet kiezen tussen een volmaakt wereld en ikzelf met een burn-out – of een imperfecte wereld waarin ik gelukkig en ontspannen bent, dan kies ik elke dag van de week voor het laatste.

Maar ja, ik heb dan ook niet de illusie dat ik de wereld moet verbeteren of veranderen…

8. “Door te piekeren los ik de problemen op” – de illusie van controle.

De controle freak is een expert in piekeren. Over alles moeten er zorgen gemaakt worden – want het zou eens fout kunnen gaan. Dan zijn we nog verder van huis. En piekeren helpt om dat te voorkomen, toch?

Mis! Piekeren helpt helemaal niets. Nog geen sikkepit. Als je piekert dat je niet alles af krijgt, krijg je het daarmee wel af? Nee toch? Daar moet je iets voor doen. “Als ik alle problemen heb opgelost, hoef ik niet meer te piekeren.”

Misschien moet je juist stoppen met piekeren, zodat je alle problemen kunt gaan oplossen…

9. “Ik wil meer controle”, houdt je controle freak in stand.

Dat lijkt bijna een manische behoefte. Meer controle betekent minder onzekerheid. Want van onzekerheid, verrassingen of spontane acties houdt de controle freak niet. Dat wordt het een chaos!

Maar uiteindelijk wil hij of zij niet meer controle, maar meer zelfvertrouwen. Als je vertrouwen hebt in jezelf, hoef je niet alles te controleren. Dan kun je loslaten en er vanuit gaan dat alles goed loopt. Omdat je vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden. Meer zelfvertrouwen is de sleutel naar het loslaten van de controle.

10. Deze lijst is niet compleet.

Dat klopt, hij is niet compleet. Dus heb je hier de ruimte om de lijst aan te vullen. Dan weet je zeker dat het perfect is. En kun je daarna ontspannen!

En ben je zelf ‘normaal’ en leef je met een comtrole freak, dan weet je nu waar je mee te maken hebt. Ach, ook controle freaks zijn prima mensen. Ze bedoelen het meestal goed.

Als je een ingenieur een brug laat bouwen, kun je beter een controle freak inhuren dat een sloddervos. Je wilt niet over de brug rijden en plotseling nog een paar bouten en moeren op de weg zien liggen, nietwaar?

Dus geef de controle freaks een aai over hun bol en wees blij dat jij iets makkelijker kunt ontspannen!

Wil je leren de controle los te laten en meer te ontspannen? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Lijkt een ontspannen en positief leven je niet heerlijk? Het kan!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt