Frustratie is het gevoel vast te zitten. Je kunt geen kant meer op en komt niet vooruit. In elke situatie heb je altijd drie keuzes: Ten eerste frustratie, maar dat is nooit de goede keuze. Ten tweede acceptatie, als je iets echt niet kunt veranderen. En ten derde actie, als je je situatie gewoon niet kunt accepteren.

Actie is meestal het makkelijkste.

Aangezien frustratie nooit goed is en accepteren vaak moeilijk, is actie meestal de eerste stap om een situatie te verbeteren. Het klinkt zo makkelijk: kom gewoon in actie! Toch blijven mensen vaak hangen in de frustratiefase. Ze focussen zich op het probleem en zien daardoor geen oplossing.

Twee stappen om frustratie los te laten.

En dat is dan ook de kern van frustratie: niet zien dat er oplossingen zijn. Voor elk probleem is er een oplossing, nietwaar? Er zijn altijd meer keuzes dan je denkt! Je hebt ze alleen nog niet gevonden. Of je kent ze wel, maar bent niet bereid om die keuzes te maken, dat kan natuurlijk ook…

Er zijn twee stappen om frustratie los te laten: Eerst moeten we alle keuzes onderzoeken, waardoor je beseft dat je meer mogelijkheden hebt dan je hiervoor had bedacht. En daarna moeten we de blokkades wegnemen om één van die keuzes ook echt te maken. Want tien keuzes hebben, maar er geen van kiezen, is een recept voor stilstand

Goede vragen om alle keuzes te ontdekken.

Om alle mogelijkheden te zien die je hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen. Deze vragen helpen je in elke situatie. Lees er niet overheen, maar blijf er echt even bij stilstaan. Kijk naar de situatie die je frustreert. Vraag jezelf:

1. Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had?
2. Wat zou ik doen als geld of de mening van anderen me niet zou interesseren?
3. Wat wil ik echt?
4. Hoe zou iemand die ik bewonder hier mee omgaan?
5. Welke keuze zou ik maken waar ik over tien jaar nog steeds trots op zou zijn?
6. Welke keuze zou de beste keuze zijn voor mij?
7. Welke keuze zou iemand in een film moeten maken, als die persoon in dezelfde situatie zat? Of: Wat zou ik mijn beste vriend(in) adviseren?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

We zien het vaak wel, maar doen het niet.

Er zijn nog meer vragen, maar hier kun je voorlopig mee vooruit. Met deze vragen ontdek je wat je echt wilt, houd je minder rekening met de buitenwereld, geef je jezelf advies en zie je de lange termijn. Hopelijk gaat er ergens een lichtje branden: “Hé, dat houdt me tegen. Dit zou ik echt willen! Daar heb ik nog niet aan gedacht!”

Het doel is meer mogelijkheden te zien dat je nu ziet – èn die mogelijkheid te kiezen waar je je op lange termijn het beste bij voelt. Vaak zien we wel een oplossing, maar verwerpen we hem bij voorbaat. We zien gewoon niet hoe we zoiets moeten uitvoeren…

Wat houdt je tegen?

Dus nadat je alle mogelijkheden hebt bekeken, volgt hier stap twee:

Wat houdt je tegen om die keuze ook echt te maken? Wat blokkeert je om je visie om te zetten in werkelijkheid? Hoe kom je van dromen naar actie? Wat ons het meest van alles tegenhoudt is angst. Zonder angst zou iedereen allang doen wat ze willen. Zonder angst zou er geen frustratie bestaan.

Dus waar zijn we bang voor? Hier is een lijstje:

1. We zijn bang voor de mening van anderen.
2. We zijn bang voor gebrek.
3. We zijn bang de verkeerde keuze te maken – dus bang voor de toekomst.
4. We zijn bang niet meer terug te kunnen als we die verkeerde keuze hebben gemaakt.
5. We zijn bang voor succes (ja, dat bestaat echt!)
6. We zijn bang omdat we het niet 100% zeker weten.
7. We zijn bang om alleen te komen staan.

Onderzoek waar je bang voor bent.

Oké, dit lijstje is niet volledig, maar je herkent er vast wel een angst tussen die jij ook hebt. Hoe gaan we hier mee om? Angst is een groot onderwerp. Het is niet erg om bang te zijn, maar het is beter het te onderzoeken. Want alleen door inzicht zet je angst om in ontspanning en vertrouwen.

Angst is bijna altijd een manier van kijken. Niet altijd, want angst voor een leeuw kijk je niet weg als je er eentje tegenkomt. Maar verreweg de meeste angst ontstaat in ons hoofd, niet in de werkelijkheid. Hier is een andere manier van kijken naar de bovenstaande 7 angsten:

Een andere manier van kijken naar angst.

1. Er is altijd wel iemand die afkeurt wat je doet: leef ermee & ga verder.
2. Er is voldoende van alles, maar door te focussen op gebrek zul je het nooit vinden.
3. Er is geen garantie voor de toekomst: laat het los en kies wat nu het beste voelt.
4. Soms moet je loslaten wat vertrouwd is om er iets beters voor terug te krijgen. Je kunt altijd terug naar je oude situatie, maar waarom zou je?
5. Als je twijfelt of je iets wel waard bent, zoek het dan op: als je daarna nog steeds vindt dat je het niet verdiend, kun je het altijd nog loslaten.
6. 100% Zekerheid bestaat niet: Laat ook deze illusie los.
7. Beter alleen en doen wat je wilt dan met anderen doen wat je niet wilt.

Als je ziet dat je meer mogelijkheden hebt dan je denkt – èn je laat je niet meer tegenhouden door angst, dan maak je vanzelf de keuze die het beste bij je past. Lukt dat je nog niet, dan is er iets meer inzicht nodig.

De volgende e-cursus helpt je de frustratie en angst los te laten – en zo meer ontspanning, rust en vertrouwen te creëren:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt