Minder frustratie – je hebt altijd een keuze!

Frustratie is het gevoel vast te zitten. Je kunt geen kant meer op en komt niet vooruit. In elke situatie heb je altijd drie keuzes: Ten eerste frustratie, maar dat is nooit de goede keuze. Ten tweede acceptatie, als je iets echt niet kunt veranderen. En ten derde actie, als je je situatie gewoon niet kunt accepteren.

Actie is meestal het makkelijkste.

Aangezien frustratie nooit goed is en accepteren vaak moeilijk, is actie meestal de eerste stap om een situatie te verbeteren. Het klinkt zo makkelijk: kom gewoon in actie! Toch blijven mensen vaak hangen in de frustratiefase. Ze focussen zich op het probleem en zien daardoor geen oplossing.

Twee stappen om frustratie los te laten.

En dat is dan ook de kern van frustratie: niet zien dat er oplossingen zijn. Voor elk probleem is er een oplossing, nietwaar? Er zijn altijd meer keuzes dan je denkt! Je hebt ze alleen nog niet gevonden. Of je kent ze wel, maar bent niet bereid om die keuzes te maken, dat kan natuurlijk ook…

Er zijn twee stappen om frustratie los te laten: Eerst moeten we alle keuzes onderzoeken, waardoor je beseft dat je meer mogelijkheden hebt dan je hiervoor had bedacht. En daarna moeten we de blokkades wegnemen om één van die keuzes ook echt te maken. Want tien keuzes hebben, maar er geen van kiezen, is een recept voor stilstand

Goede vragen om alle keuzes te ontdekken.

Om alle mogelijkheden te zien die je hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen. Deze vragen helpen je in elke situatie. Lees er niet overheen, maar blijf er echt even bij stilstaan. Kijk naar de situatie die je frustreert. Vraag jezelf:

1. Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had?
2. Wat zou ik doen als geld of de mening van anderen me niet zou interesseren?
3. Wat wil ik echt?
4. Hoe zou iemand die ik bewonder hier mee omgaan?
5. Welke keuze zou ik maken waar ik over tien jaar nog steeds trots op zou zijn?
6. Welke keuze zou de beste keuze zijn voor mij?
7. Welke keuze zou iemand in een film moeten maken, als die persoon in dezelfde situatie zat? Of: Wat zou ik mijn beste vriend(in) adviseren?


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


We zien het vaak wel, maar doen het niet.

Er zijn nog meer vragen, maar hier kun je voorlopig mee vooruit. Met deze vragen ontdek je wat je echt wilt, houd je minder rekening met de buitenwereld, geef je jezelf advies en zie je de lange termijn. Hopelijk gaat er ergens een lichtje branden: “Hé, dat houdt me tegen. Dit zou ik echt willen! Daar heb ik nog niet aan gedacht!”

Het doel is meer mogelijkheden te zien dat je nu ziet – èn die mogelijkheid te kiezen waar je je op lange termijn het beste bij voelt. Vaak zien we wel een oplossing, maar verwerpen we hem bij voorbaat. We zien gewoon niet hoe we zoiets moeten uitvoeren…

Wat houdt je tegen?

Dus nadat je alle mogelijkheden hebt bekeken, volgt hier stap twee:

Wat houdt je tegen om die keuze ook echt te maken? Wat blokkeert je om je visie om te zetten in werkelijkheid? Hoe kom je van dromen naar actie? Wat ons het meest van alles tegenhoudt is angst. Zonder angst zou iedereen allang doen wat ze willen. Zonder angst zou er geen frustratie bestaan.

Dus waar zijn we bang voor? Hier is een lijstje:

1. We zijn bang voor de mening van anderen.
2. We zijn bang voor gebrek.
3. We zijn bang de verkeerde keuze te maken – dus bang voor de toekomst.
4. We zijn bang niet meer terug te kunnen als we die verkeerde keuze hebben gemaakt.
5. We zijn bang voor succes (ja, dat bestaat echt!)
6. We zijn bang omdat we het niet 100% zeker weten.
7. We zijn bang om alleen te komen staan.

Onderzoek waar je bang voor bent.

Oké, dit lijstje is niet volledig, maar je herkent er vast wel een angst tussen die jij ook hebt. Hoe gaan we hier mee om? Angst is een groot onderwerp. Het is niet erg om bang te zijn, maar het is beter het te onderzoeken. Want alleen door inzicht zet je angst om in ontspanning en vertrouwen.

Angst is bijna altijd een manier van kijken. Niet altijd, want angst voor een leeuw kijk je niet weg als je er eentje tegenkomt. Maar verreweg de meeste angst ontstaat in ons hoofd, niet in de werkelijkheid. Hier is een andere manier van kijken naar de bovenstaande 7 angsten:

Een andere manier van kijken naar angst.

1. Er is altijd wel iemand die afkeurt wat je doet: leef ermee & ga verder.
2. Er is voldoende van alles, maar door te focussen op gebrek zul je het nooit vinden.
3. Er is geen garantie voor de toekomst: laat het los en kies wat nu het beste voelt.
4. Soms moet je loslaten wat vertrouwd is om er iets beters voor terug te krijgen. Je kunt altijd terug naar je oude situatie, maar waarom zou je?
5. Als je twijfelt of je iets wel waard bent, zoek het dan op: als je daarna nog steeds vindt dat je het niet verdiend, kun je het altijd nog loslaten.
6. 100% Zekerheid bestaat niet: Laat ook deze illusie los.
7. Beter alleen en doen wat je wilt dan met anderen doen wat je niet wilt.

Als je ziet dat je meer mogelijkheden hebt dan je denkt – èn je laat je niet meer tegenhouden door angst, dan maak je vanzelf de keuze die het beste bij je past. Lukt dat je nog niet, dan is er iets meer inzicht nodig.

De volgende e-cursus helpt je de frustratie en angst los te laten – en zo meer ontspanning, rust en vertrouwen te creëren:


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Anoniem schreef:

  Beste Frank,

  Ik ben inmiddels 8 jaar getrouwd en 18jaar samen met mijn man. Laatste jaren zijn we door weinig aandacht, liefde en communicatie uit elkaar gegroeid. Heb t diverse x aangegeven maar hij heeft daar nooit serieus naar geluisterd. Sinds vorig jaar heb ik een affaire gekregen met een man die mij dat wel kan geven. We houden van elkaar. Inmiddels heb ik nu aangegeven te willen scheiden, maar nu het erop aankomt blokkeert mij een bepaalde gedachtengang dat stap te doen. Ik hecht me aan het gezin (zoon van 6) en angst om hem tekort te doen en hem kwijt te raken (ik weet dat dat in nl niet gaat gebeuren maar toch…negatieve gedachtens dus) Ik zit nu in een keuze van blijven of scheiden. Ik hou van de man van mn affaire en van mijn gezin. Wat ik lees op jouw blogs, klinkt als angst voor t onbekende en houden vast aan het vertrouwde. Beide mannen wachten af wat ik beslis, wat mij nog meer druk geeft. Ik wil weg maar angst blokkeert mij. Ik kom er gewoon niet uit en blijft ergens hangen waardoor iedereen ongelukkig is nu. Misschien heb jij een andere kijk op mijn situatie?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Anoniem,

  Alles is beter dat blijven hangen in deze situatie waarin niet alleen jij zelf, maar ook alle andere betrokkenen niet gelukkig zijn. Zoals je in dit artikel kunt lezen, zijn er 7 vragen die je jezelf kunt stellen. Heb jij jezelf deze vragen gesteld? Waren de antwoorden vrijwel allemaal voor dezelfde keuze? Dan is dat de keuze die bij je past. Zolang je geen keuze maakt, blijft angst je verlammen. Ofwel: angst gaat alleen weg door wèl een keuze te maken. Het is vooral de angst de verkeerde keuze te maken die ons tegenhoudt. Maar nogmaals – elke keuze is beter dan geen keuze te maken. Voor wat betreft je zoon: je kunt niemand (ook je kinderen of je ouders niet) gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn. Echt niet. Je kunt alleen mensen helpen als je zelf goed in je vel steekt. Dus wees moedig en maak een keuze (de keuze van je antwoorden op de 7 vragen). Stop er eindeloos over na te denken – als dat je ging helpen, dan had je het al geweten. Het is tijd om een knoop door te hakken, anders wordt de situatie steeds verwarrender.

  Bepaal het uiteraard altijd voor jezelf – jij bent de expert van je eigen leven en niemand weet beter dan jij wat je wilt.

  Veekl succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Frank,
  Bedankt voor je reactie. Ik ben helemaal met je eens “elk keuze is beter dan geen keuze” Ik weet eenmaal een keuze dan kan ik verder met mijn keuze.Waarom ik de knoop niet kan doorhakken is, is dat ik continue denkt als ik blijf dat ik mijn gezin nog compleet is en ook mijn kind wat moois geeft, met beide ouders opgroeien. Het is niet dat ik niet meer van mijn man houdt alleen is die gevoel door de sleur van de afgelopen jaren ergens in een hoek is gezet en met doorbijten dat ik misschien weer van hem kan gaan houden (dat is dan wat ik denk). En tegenover mijn andere man(minnaar) weet ik zeker dat ik van hem hou en hij mij ook een mooi toekomst kan geven. Ik wil er heel graag voor gaan als t aan mijn gevoelens lag en de situatie alleen om mij ging. De gedachten gaat toch weer terug naar mijn zoontje dat hij verdient om bij zijn ouders te blijven. Ik heb een zoon uit mijn eerste huwelijk waarin ik gefaald ben hem een mooi jeugd te geven. Ik was toen nog zo jong en wilde nog veel van de wereld zien. Hij is er nu wel overheen maar jaren heeft hij ermee gezeten dat zijn ouders uit elkaar waren en niet samen hem konden opvoeden als ieder andere kind (bijv mijn neef en nicht) We hebben nu wel weer een goede band en hij steunt mij ook in welk keuze ik ook neem, wat heel mooi is. Maar toch blijft mij dat blokkeren om voor mijn geluk te gaan. Ik zal mijn huwelijk en mijn gezin liever een kans geven en maar een risico nemen om mijn liefde los te laten. Ik heb jouw testen gedaan en ook kom ik er niet uit. Ik vind ook niet kunnen om nu mijn minnaar los te laten, omdat hij het niet verdient na zoveel geduld voor mij en de onvoorwaardelijke liefde. Hij heeft een krachtig karakter, hij weet wat hij wil en doet, ja of nee, nooit tussenin. En toch door mij heeft hij deze zwakte gekregen, daarom weet ik dat hij echt ook van mij houdt. Het maakt de keuze alleen maar moeilijker, Ik zie het niet meer helder. Hopelijk heb jij wel een heldere zicht hierop Frank?

  Ik ben niet iemand die gauw professionele hulp zoek, maar dit maak me kapot :(

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Anoniem,

  Het gaat om een aantal hoofdzaken – de rest is minder belangrijk:

  – Er moet een keuze gemaakt worden.
  – Je kunt iemand niet gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn.
  – Alleen de keuze van je hart brengt je geluk.
  – Als doorzetten niet werkt, kun je alleen maar loslaten.

  Dit artikel geeft je meer inzicht in het maken van de juiste keuze:
  https://www.newstart.nl/blog/de-juiste-keuze-maken-in-10-minuten/

  Maar het geeft alleen inzicht mits je de bovenstaande 4 punten volgt. Ik vermoed dat je met alle 4 de punten worstelt (ofwel, ze nog niet helemaal accepteert als definitief), maar dan raad ik je toch echt aan om persoonlijke begeleiding te zoeken, want de ruimte hier is te beperkt om er diep op in te gaan – en je situatie te belangrijk om er lang mee te blijven zitten.

  Heel veel succes, wat je ook kiest!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >