Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Als je goed bent in negatief denken, kun je ook uitblinken in positief denken. Besef je dat eigenlijk wel?  Je hoeft alleen maar je aandacht te richten op andere dingen – dan voel je je automatisch beter. Positieve gedachten zijn niet altijd meer waar dan negatieve gedachten, maar ze doen je wel altijd beter voelen!

Hier vind je vijf tips voor negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.

Ik snap niet dat jij nog kunt lachen!

Ik ontmoette ooit iemand die vrij veel negatieve gedachten had. Hoewel zijn leven normaal was, creëerde hij veel niet-bestaande drama’s. Er was altijd wel iets aan de hand waardoor hij niet gelukkig kon zijn.

Hij ging naar een psycholoog en vertelde over zijn jeugd. Hij had geen echte rampen meegemaakt: zijn jeugd was normaal, zijn ouders waren gezond, er was geen geldgebrek en er was niemand overleden.

Na het hele verhaal zei de psycholoog: “Ik snap niet dat jij nog kunt lachen na alles wat je hebt meegemaakt.” Uiteraard was dit ironisch bedoeld – er was immers helemaal niets aan de hand!

Maar de man dacht dat de psycholoog echt begreep waarom hij nooit lachte… Hij zag niet dat er geen enkele reden was om negatief te zijn.

Waar is al dat goede dan?

Er zijn zoveel mooie dingen in het leven te ontdekken. Helaas nemen we veel dingen voor lief.

Het is normaal dat we gezond zijn, het is normaal dat we elke dag brood op de plank hebben, het is normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben.

We vergeten vaak de goede dingen en focussen op wat er ontbreekt. Daardoor krijgen we negatieve gedachten en die negatieve gedachten moeten we vervolgens weer ombuigen of omdraaien.

Het is natuurlijk makkelijker om gewoon je focus positief te houden. Dan krijg je minder negatieve gedachten en hoe je die ook niet meer om te buigen.

Wat is er mis aan je leven?

Sommige mensen hebben moeite dit te ontdekken. Ze zeggen: “Maar er is zoveel mis aan mijn leven! Waar is al dat goede dan? Ik zie het niet!”

Dat is hetzelfde als een vis zegt: “Waar is al dat water dan? Ik kan het niet zien. Ik zoek al jaren en waar ik ook naar toe zwem, ik vind het nooit!”

Het goede in het leven is overal, net zoals water in de oceaan overal aanwezig is. Je hoeft alleen maar je ogen open te doen…

Er is niets mis aan je leven.

Het voelt misschien zo omdat al die negatieve gedachten omhoog komen. Maar buiten die gedachten om is er niet zoveel mis aan je leven. Denk je soms van wel? Nou, dan heb je net een negatieve gedachte gehad!

Kun je inzien dat die gedachte het enige probleem is? In je gedachten is er van alles mis, maar daarbuiten is het meestal best wel goed…

De zwarte stip op de witte muur.

Negatieve gedachten zijn als drijfzand. Hoe meer je erin beweegt, hoe dieper je wegzakt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer nieuwe negatieve gedachten je creëert.

Negatieve gedachten omdraaien lukt makkelijker als je inziet dat er geen enkele reden is om negatief te denken. Als je beseft dat positief denken je alleen maar voordelen geeft en positieve gedachten niet altijd meer waar zijn, maar wel altijd beter voelen!

Stop met navelstaren en stap uit je gedachten!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Zoals één van mijn cliënten zo treffend opmerkte: “Er is een hele grote witte muur en ik focus me alleen maar op die zwarte stip in het midden.”

Dat is menselijk, want die zwarte stip valt nu eenmaal meer op dan die witte muur. Heb je gemerkt dat hoe meer je je aandacht richt op die zwarte stip, hoe meer deze opvalt? Na een tijd zie je de witte muur niet eens meer…

Hoe kun je negatieve gedachten ombuigen?

Hoe kun je al die vervelende gedachten dan ombuigen? Het lijkt onmogelijk om negatieve gedachten te stoppen. Maar negatieve gedachten ombuigen, omdraaien of omzetten, dat is al iets makkelijker.

Dus hoe word je weer positief? Hoe laat je die negatieve gedachten nu los?

Het antwoord is: richt je aandacht op betere dingen. Op het goede, niet op het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt. Op het positieve, niet op het negatieve.

Hier zijn vijf tips om negatieve gedachten los te laten en om te zetten in positieve gedachten:

1. Richt je aandacht op iets leuks, op positieve gedachten.

Het maakt niet uit wat. Het kan fijne muziek zijn, een leuke film, een goede vriend(in). Zorg dat je je aandacht verlegt, anders blijf je vastzitten.

2. Ga ervan uit dat je met negatieve gedachten niets oplost.

Doemdenken, piekeren, oordelen, afgunst, jaloezie, zorgen maken, stressen: heeft het enige zin? Wordt jouw wereld er beter door? Voel jij je er goed bij?

Het is een mythe dat negatieve gedachten iets oplossen. Ze blijven alleen maar hangen bij het probleem zelf en daardoor kom je nooit verder.

Negatieve gedachten ombuigen in positieve gedachten zorgt ervoor dat je sneller een oplossing vindt voor elke uitdaging.

Positieve gedachten zijn nu eenmaal constructieve gedachten: ze bouwen iets op, ze brengen iets tot stand. Negatieve gedachten breken meestal iets af en leiden tot niets…

3. Kom in actie door positieve gedachten.

Ga iets doen. Beweeg je lichaam, stap in de buitenlucht en ga uitwaaien. Je zit te veel in je hoofd! Stap eruit en ervaar de rest van je lichaam. Je bent meer dan alleen maar je gedachten.

In actie komen lukt je alleen maar als je positieve gedachten hebt over die actie. Dus verzin iets waar je je wèl goed bij voelt en kom in beweging!

4. Stel een vaste tijd in dat je negatief denkt – en màg denken.

Een halfuur per dag, het liefst laat in de avond. Stel al je negatieve gedachten uit tot dat tijdstip. Er is een grote kans dat je op dat tijdstip zelf helemaal geen zin meer hebt om negatief te denken. Je hebt wel wat leukers te doen!

Je kunt natuurlijk ook elke dag een half uurtje oefenen met positieve gedachten. Wedden dat je die dagelijkse tijd gaat waarderen?

5. Neem je negatieve gedachten niet te serieus.

Het zijn alleen maar gedachten. Jij kiest er – bewust of onbewust – voor ze te denken. Maar je hebt altijd een keuze: je kunt ook besluiten andere gedachten te denken. Ook positieve gedachten zijn natuurlijk niet altijd de waarheid.

Want hier is de echte waarheid:

Je hebt nog de illusie dat al je gedachten de waarheid zijn, maar het zijn meestal alleen maar tijdelijke meningen. Je zit er niet voor de rest van je leven aan vast…

Misschien gaat het er ook niet om wat voor gedachten de waarheid zijn, maar wat voor gedachten je goed doen voelen.

Wil je gelijk krijgen, of wil je gelukkig zijn? Dat is de vraag.

Je hebt alles in je om positief te denken.

Mensen die positief denken verschillen niet zo veel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei, ze geloven beide wat ze denken, ze richten beide hun aandacht op een deel van de werkelijkheid.

Het verschil is het soort gedachten. Zijn ze positief of negatief, ondersteund of afbrekend, fijn of vervelend?

Als je dus een kei bent in negatieve gedachten denken, heb je alles in je om ook een kei te worden in positieve gedachten denken.

Negatieve gedachten ombuigen kan niet mislukken.

Als je de ene kant op kunt oefenen, dan kun je ook de andere kant opoefenen. Het kan dus niet mislukken, zolang je maar oefent.

Je hoeft alleen maar je energie te steken in andere gedachten. Je weet al dat je focus bepaalt waar je aan denkt. Dus dat het werkt, is al bewezen. Nu hoef je alleen maar je aandacht te richten op iets positiefs en je zult zien dat je je vanzelf beter voelt.

Dat je het kunt, dat staat vast. En als je het nog niet kunt, dan gaat de volgende online training je helpen:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Heb jij moeite negatieve gedachten los te laten?
Of ben jij van nature positief ingesteld?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met angst – 7 tips

Oefening in positief denken

Stop direct met piekeren – gebruik deze 7 vragen

 • Mariëlle schreef:

  Hoi ik heb bijna 3 jaar gescheiden. Het probleem is dat we samen 3 minderjarige kinderen heb waarvan het is dat daar alleen voor sta. Hij de lusten en ik de lusten en de lasten ik,heb ze dan ook fulltime en hij om de 2 weken een weekend en de helft van.de vakantie. Het grote probleem is dat ik financieel totaal niet wordt gesteund niet voor mij maar kinderalimentatie. Wel wil hij alles te zeggen hebben. Leeft als god in Frankrijk. Kinderen hebben daar ook soms problemen maar zal nooit de schuld bij zichzelf neerleggen. Ik sta daarom wel negatief in het leven omdat het maar blijft duren en weet niet hoe k dat los,moet laten. Gr. Marielle

 • Mariëlle schreef:

  Wil graag van.die negatieve gedachten af maar wsl blijft de verantwoordelijkheid van hem weg en zal hij aleles blijven frustreren en die kinderalimentatie nooit gaan betalen ondanks alle rechterlijke uitspraken.

 • Michel schreef:

  Beste Frank,

  Ik heb 3 maanden geleden te horen gekregen dat ik een Burnout heb. Ik lig in een scheiden van een huwelijk waarbij mijn ADHD het grootste probleem was voor haar. Zij heeft het zo voor elkaar gekregen dat ik me uiteindelijk maar ben gaan gedragen en de man zijn die zij wou hebben. Dit heb ik 5 jaar volgehouden tot ikgemiddeld 3x per dag de gedachtes kreeg of het niet beter was voor iedereen, als ik er niet was. Hier schrok ik van en ben hulp gaan vragen. Deze advviseerde mij om voor het leven en ds voor mezelf te kiezen. So far so good! Leerde een nieuwe vriedin kennen alles was perfect.
  Ikheb mijn hele leven altijd alles over gehad voor anderen want dan vonden ze me aardig etc.In relaties ging ik er voor 400% in maar werd keer op keer gekwetst of bedrogen.

  terug naar nu, mijn vriendin die ik echt vertrouw en weet dat zij niet vreemd gaat. Werkt op house party’s waar ze drugs voorlichting geeft. Nou vertelde ze mij 2 weken terug dat ze graag 5 uur langer op het feest wou blijven zonder mij. Niks aan de hand behalve in mijn hoofd.Alle doom scenarios speelde zich af in mijn hoofd en kon het niet stoppen. Zelfs niet door tegen mezelf te zeggen dat dit normaal is bij burnout en depressivieteit
  Nou probeer ik constant haar te vertellen wat er in mijn hoofd geburd of hoe ik iets opvat. Ik wil niet eenn herhaling krijgen van wat er bij mijn ex vrouw . Maar ze vat het op alsi ets wat zij fout doet en ikleg dan ook uit dat het niet bij haar ligt maar dat in deze staat van mij het zo gaat. En dat als ik daardoor jank of pissig word ik eigenlijk schreeuw om hulp of begrepen wil worden. Ik doe echt alles voor haar en heb alles over voor ons. Zoals haar overal heen brengen, haar masseren ivm met haar reuma etc. Huishouden doe ik allemaal, maar bij bijna alle situaties waarbij ik aangeef dat ik daar moeite mee heb of hulp nodig heb of begrepen wil worden dan moet ik me niet aanstellen of word er een sc huldige aangewezen en datt ben ik dus. Ik wett dat ik door de 400% inzet dus ook een te hoge vverwachtingspatroon heb maar ik weet hiervoor echt geen oplossing. Ik hou verschrikkelijk veel van haar en wil echt bij haar blijven. Iedereen zegt hetzelfde en dat is dat ik het tid moet geven en dat als ik negatief denk dat ik aan iets positiefs moet denken of gewoon tegen mezelf moet zeggen je kan het toch niet verandern dus waarom er druk overmaken? Maar hoe kun je je nou niet druk maken over dit soort zaken???

  Ik hoop dat je wat tools heb voor me want vannacht dacht ik ik laat me gewoon opnemen ipv dag behandeling want dan ben ik niemand meer tot last. Maar ik wil juist bij haar zijn want dan ben ik 99,9% van de tijd super!!

  MVG Michel

  • Beste Michel,

   Ik ben niet echt de expert op het gebied van een burn-out, depressiviteit of ADHD, dat is in mijn ogen echt het domein van een psycholoog of psychotherapeut. Neem dat dus s.v.p. mee in de onderstaande reactie:

   “Maar ik wil juist bij haar zijn want dan ben ik 99,9% van de tijd super!!”
   Nou, dat klinkt heel erg goed :)

   “Ik weet dat ik door de 400% inzet dus ook een te hoge verwachtingspatroon heb”

   Ik denk dat daar de kern van het probleem ligt. In extremen zit altijd spanning. Als je je 400% procent inzet, loop je jezelf voorbij (zoals je reeds hebt gemerkt. Als je te hoge verwachtingen hebt van je partner, zorg je voor verwijdering, want dan moet de ander zichzelf voorbijlopen (zoals jij hebt gemerkt in je relatie met je ex).

   De doomscenario’s bedenk je vanwege je ervaringen uit het verleden, maar kun je niet projecteren op je huidige partner, want zij is niet dezelfde persoon als je ex(en).

   “Maar hoe kun je je nou niet druk maken over dit soort zaken?”
   Gewoon, door haar het vertrouwen te geven dat ze verdient. Er is niets mis mee als je partner dingen wilt doen zonder je, dat houdt de relatie juist gezond.

   Ik denk dat jouw negatieve gedachten voortkomen uit je ervaringen uit het verleden en te maken hebben met een gebrek aan vertrouwen.

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht in het vrijlaten van je partner. Dat haalt de druk van je relatie en zorgt er hopelijk voor dat je (nog) meer kunt genieten van jullie samenzijn:
   https://www.newstart.nl/blog/vrijheid-in-je-relatie/

   P.S. Lees ook het huidige artikel nog eens door (met name de 5 tips), want die blijven relevant om positiever te denken.

   Heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anoniem schreef:

  Beste Frank,

  Mijn vriend heeft afgelopen woensdag een zelfmoordpoging gedaan, omdat hij zijn negatieve gedachten niet meer om kon zetten. Hij heeft het gelukkig overleefd en zit nu in een psychiatrische inrichting. Maar hoe ga ik hiermee om als hij weer thuis is?
  Ik heb zelf ook een burn-out.

  • Beste Anoniem,

   Het beste advies dat ik kan geven is voor dit soort uitdagingen naar een expert op dit gebied te gaan voor persoonlijke begeleiding, zoals je in de disclaimer van deze site kunt lezen. Ik als coach ben hier niet de aangewezen professional voor. Een psycholoog, psychotherapeut of pyschiater zijn hier geschikter voor.

   Uiteraard wens ik je alle succes en sterkte toe!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Frank

 • Frank geeft mooie en bruikbare adviezen.
  Om codependantie (afhankelijkheid) te doorgronden (want dat is het bij velen) is het de moeite waard om je in te lezen waar dat vandaan komt.
  De oorsprong zit namelijk meestal in de jeugd, dat klinkt heel moeilijk maar het gaat erom om dat te herkennen en te erkennen.
  Niet alleen om de ‘symptomen’ van ‘nu’ te elimineren.

  Het vergt veel ‘gevoelswerk’ maar is de moeite waard.

 • Theresia schreef:

  Hallo Frank,
  Ondanks veel negatieve dingen die in mijn zijn geweest.( Misbruik, 2 verkeerde relaties, nu een alcolist als echtgenoot, 2 cva’s )
  Denk ik altijd “in ieder diepdal groeit wel een bloemetje, je moet alleen kijken waar deze staat”
  Ik hoor geregeld van mensen mijn bijnaam ” miss positief”
  Niet verkeerd dacht ik zo.
  Ik kijk graag naar de mooie dingen in het leven.
  Maar betrap mij zelf er wel op dat ik soms mega veel in mijn hoofd zit. Krijg dan veel hoofdpijn slaap slecht ? ben heel erg moe.
  Dit zou ik graag anders zien.
  Dit kost erg veel moeite en bewustwording.
  Bedankt weer voor deze mail.

  • Beste Teresia,

   Graag gedaan :)

   Alles is met elkaar verbonden als het gaat om je mentale en lichamelijke gezondheid: je slaap, je voeding, de hoeveelheid zonlicht, beweging, een positieve focus, loslaten van wat je niet meer wilt ervaren, zelfkennis, etc, etc, etc. Elke doorbraak op het ene gebied geeft je automatiscb meer rust op het andere gebied. Je kunt het niet allemaal in één keer veranderen, maar je kunt wel elke dag iets veranderen. Dus blijf oefenen, herhalen en vooruitgroeien, dan komt het goed :)

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Marlène schreef:

  Beste Frank,

  Heb al verschillende vriendschappen achter de rug, omdat er misbruik werd gemaakt van mijn goedheid. Steeds stapte ik heel positief in een vriendschap, helaas is het me maar zelden gelukt om niet misbruikt te worden. Er was geen balans in geven en nemen.
  Nu ben ik vaak op mijn hoede en denk gauw dat het wel weer mis zal gaan in een nieuwe vriendschap. Hoe kan ik daar positiever over gaan denken en er gewoon vertrouwen in te hebben dat het ook wél goed kan gaan?

  Alvast bedankt voor je antwoord en groetjes, Marlène

  • Beste Marlène,

   Inderdaad, de balans tussen geven en nemen is het allerbelangrijkste. We willen vaak iets van anderen (aandacht, liefde, erkenning) en gaan dan voorbij aan onze eigen grenzen om dat te krijgen. Dicht bij jezelf blijven is in dat geval de beste oplossing (in is de beste oplossing in de meeste gevallen). Door jezelf meer te waarderen, is er minder nodig van anderen. Dit voorkomt dat de balans zoekraakt.

   Wat je nu waarschijnlijk doet, is je oude ervaringen projecteren op nieuwe relaties. Dat is natuurlijk logisch, maar kan ook tegen je werken. Het artikel Hoe krijg ik weer vertrouwen in een relatie? gaat hier dieper op in. Dat gaat je meer inzicht geven!

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • irène schreef:

  ik heb daar voor mij veel van geleerd, en zal het posittttive denken, proberen te doen, inplaats negatief

 • Jelle Stapper schreef:

  Hey Frank,

  Ik heb een vorm van autisme Pdd nos

  Ik heb gauw last van negatieve gedachten en gevoelens dat er is in geslopen en ik wil zelf niet negatief denken maar als ik dat niet doe dan is het een soort gevecht en dan heb ik gauw last van overprikkelde gevoelens in mn benen een soort tintelend doof en soms koud gevoel overdag. Niet savonds of snachts. Als ik negatieve gedachtens heb dan speelt het voornamelijk op. Ik slik zelf sertraline sandoz. Ik weet niet of het er mee te maken heeft. Ik ben gauw overprikkeld en dan heb ik ook last van geluiden die te hard binnenkomen. Het zijn overprikkelde irritatie triggers. Weet u hoe ik er mee om kan gaan of hoe ik er van af kom?

  • Beste Jelle,

   Als het gaat om Autisme Pdd-nos of medicijngebruik, dan ben ik geen expert (zie de disclaimer) en is deze website hier ook niet voor bedoeld, dus ik kan je hier helaas geen advies in geven, behalve je aan te raden om hiervoor met een expert (bv een psycholoog of een ervaringsdeskundige) contact op te nemen.

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >