Negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten

Als je goed bent in negatief denken, kun je ook uitblinken in positief denken. Besef je dat eigenlijk wel?  Je hoeft alleen maar je aandacht te richten op andere dingen – dan voel je je automatisch beter. Positieve gedachten zijn niet altijd meer waar dan negatieve gedachten, maar ze doen je wel altijd beter voelen!

Hier vind je vijf tips voor negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten.

Ik snap niet dat jij nog kunt lachen!

Ik ontmoette ooit iemand die vrij veel negatieve gedachten had. Hoewel zijn leven normaal was, creëerde hij veel niet-bestaande drama’s. Er was altijd wel iets aan de hand waardoor hij niet gelukkig kon zijn.

Hij ging naar een psycholoog en vertelde over zijn jeugd. Hij had geen echte rampen meegemaakt: zijn jeugd was normaal, zijn ouders waren gezond, er was geen geldgebrek en er was niemand overleden.

Na het hele verhaal zei de psycholoog: “Ik snap niet dat jij nog kunt lachen na alles wat je hebt meegemaakt.” Uiteraard was dit ironisch bedoeld – er was immers helemaal niets aan de hand!

Maar de man dacht dat de psycholoog echt begreep waarom hij nooit lachte… Hij zag niet dat er geen enkele reden was om negatief te zijn.

Waar is al dat goede dan?

Er zijn zoveel mooie dingen in het leven te ontdekken. Helaas nemen we veel dingen voor lief.

Het is normaal dat we gezond zijn, het is normaal dat we elke dag brood op de plank hebben, het is normaal dat we een dak boven ons hoofd hebben.

We vergeten vaak de goede dingen en focussen op wat er ontbreekt. Daardoor krijgen we negatieve gedachten en die negatieve gedachten moeten we vervolgens weer ombuigen of omdraaien.

Het is natuurlijk makkelijker om gewoon je focus positief te houden. Dan krijg je minder negatieve gedachten en hoe je die ook niet meer om te buigen.

Wat is er mis aan je leven?

Sommige mensen hebben moeite dit te ontdekken. Ze zeggen: “Maar er is zoveel mis aan mijn leven! Waar is al dat goede dan? Ik zie het niet!”

Dat is hetzelfde als een vis zegt: “Waar is al dat water dan? Ik kan het niet zien. Ik zoek al jaren en waar ik ook naar toe zwem, ik vind het nooit!”

Het goede in het leven is overal, net zoals water in de oceaan overal aanwezig is. Je hoeft alleen maar je ogen open te doen…

Er is niets mis aan je leven.

Het voelt misschien zo omdat al die negatieve gedachten omhoog komen. Maar buiten die gedachten om is er niet zoveel mis aan je leven. Denk je soms van wel? Nou, dan heb je net een negatieve gedachte gehad!

Kun je inzien dat die gedachte het enige probleem is? In je gedachten is er van alles mis, maar daarbuiten is het meestal best wel goed…

De zwarte stip op de witte muur.

Negatieve gedachten zijn als drijfzand. Hoe meer je erin beweegt, hoe dieper je wegzakt. Hoe meer energie je erin stopt, hoe meer nieuwe negatieve gedachten je creëert.

Negatieve gedachten omdraaien lukt makkelijker als je inziet dat er geen enkele reden is om negatief te denken. Als je beseft dat positief denken je alleen maar voordelen geeft en positieve gedachten niet altijd meer waar zijn, maar wel altijd beter voelen!

Stop met navelstaren en stap uit je gedachten!


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Zoals één van mijn cliënten zo treffend opmerkte: “Er is een hele grote witte muur en ik focus me alleen maar op die zwarte stip in het midden.”

Dat is menselijk, want die zwarte stip valt nu eenmaal meer op dan die witte muur. Heb je gemerkt dat hoe meer je je aandacht richt op die zwarte stip, hoe meer deze opvalt? Na een tijd zie je de witte muur niet eens meer…

Hoe kun je negatieve gedachten ombuigen?

Hoe kun je al die vervelende gedachten dan ombuigen? Het lijkt onmogelijk om negatieve gedachten te stoppen. Maar negatieve gedachten ombuigen, omdraaien of omzetten, dat is al iets makkelijker.

Dus hoe word je weer positief? Hoe laat je die negatieve gedachten nu los?

Het antwoord is: richt je aandacht op betere dingen. Op het goede, niet op het slechte. Op wat je hebt, niet op wat er ontbreekt. Op het positieve, niet op het negatieve.

Hier zijn vijf tips om negatieve gedachten los te laten en om te zetten in positieve gedachten:

1. Richt je aandacht op iets leuks, op positieve gedachten.

Het maakt niet uit wat. Het kan fijne muziek zijn, een leuke film, een goede vriend(in). Zorg dat je je aandacht verlegt, anders blijf je vastzitten.

2. Ga ervan uit dat je met negatieve gedachten niets oplost.

Doemdenken, piekeren, oordelen, afgunst, jaloezie, zorgen maken, stressen: heeft het enige zin? Wordt jouw wereld er beter door? Voel jij je er goed bij?

Het is een mythe dat negatieve gedachten iets oplossen. Ze blijven alleen maar hangen bij het probleem zelf en daardoor kom je nooit verder.

Negatieve gedachten ombuigen in positieve gedachten zorgt ervoor dat je sneller een oplossing vindt voor elke uitdaging.

Positieve gedachten zijn nu eenmaal constructieve gedachten: ze bouwen iets op, ze brengen iets tot stand. Negatieve gedachten breken meestal iets af en leiden tot niets…

3. Kom in actie door positieve gedachten.

Ga iets doen. Beweeg je lichaam, stap in de buitenlucht en ga uitwaaien. Je zit te veel in je hoofd! Stap eruit en ervaar de rest van je lichaam. Je bent meer dan alleen maar je gedachten.

In actie komen lukt je alleen maar als je positieve gedachten hebt over die actie. Dus verzin iets waar je je wèl goed bij voelt en kom in beweging!

4. Stel een vaste tijd in dat je negatief denkt – en màg denken.

Een halfuur per dag, het liefst laat in de avond. Stel al je negatieve gedachten uit tot dat tijdstip. Er is een grote kans dat je op dat tijdstip zelf helemaal geen zin meer hebt om negatief te denken. Je hebt wel wat leukers te doen!

Je kunt natuurlijk ook elke dag een half uurtje oefenen met positieve gedachten. Wedden dat je die dagelijkse tijd gaat waarderen?

5. Neem je negatieve gedachten niet te serieus.

Het zijn alleen maar gedachten. Jij kiest er – bewust of onbewust – voor ze te denken. Maar je hebt altijd een keuze: je kunt ook besluiten andere gedachten te denken. Ook positieve gedachten zijn natuurlijk niet altijd de waarheid.

Want hier is de echte waarheid:

Je hebt nog de illusie dat al je gedachten de waarheid zijn, maar het zijn meestal alleen maar tijdelijke meningen. Je zit er niet voor de rest van je leven aan vast…

Misschien gaat het er ook niet om wat voor gedachten de waarheid zijn, maar wat voor gedachten je goed doen voelen.

Wil je gelijk krijgen, of wil je gelukkig zijn? Dat is de vraag.

Je hebt alles in je om positief te denken.

Mensen die positief denken verschillen niet zo veel van mensen die negatief denken. Ze denken allebei, ze geloven beide wat ze denken, ze richten beide hun aandacht op een deel van de werkelijkheid.

Het verschil is het soort gedachten. Zijn ze positief of negatief, ondersteund of afbrekend, fijn of vervelend?

Als je dus een kei bent in negatieve gedachten denken, heb je alles in je om ook een kei te worden in positieve gedachten denken.

Negatieve gedachten ombuigen kan niet mislukken.

Als je de ene kant op kunt oefenen, dan kun je ook de andere kant opoefenen. Het kan dus niet mislukken, zolang je maar oefent.

Je hoeft alleen maar je energie te steken in andere gedachten. Je weet al dat je focus bepaalt waar je aan denkt. Dus dat het werkt, is al bewezen. Nu hoef je alleen maar je aandacht te richten op iets positiefs en je zult zien dat je je vanzelf beter voelt.

Dat je het kunt, dat staat vast. En als je het nog niet kunt, dan gaat de volgende online training je helpen:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Heb jij moeite negatieve gedachten los te laten?
Of ben jij van nature positief ingesteld?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt