Minder piekeren – Schrijf je zorgen op

Laat je zorgen niet door je hoofd spoken! Door je zorgen op te schrijven, zie je pas waar het werkelijk om gaat. Pas als je dit echt onderzoekt, kun je er iets aan doen. Koop een schrift en stel een piekeruurtje in. Zo stel je je zorgen uit en los je ze tegelijkertijd op: twee vliegen in één klap!

Onkruid in je hoofd.

Bij een stel hersenen krijg je het gratis erbij: het vermogen te piekeren – plus een hele stapel zorgelijke gedachten. Een beetje zoals het onkruid in een tuin: je zit er niet echt op te wachten, maar het hoort bij de tuin. Je kunt het proberen uit te roeien, maar het blijft terugkomen.

Je kunt ook niet stoppen met denken.

Hoe schep je nu orde in die wildernis?

De puzzel oplossen.

Stel dat je een puzzel hebt van duizend stukken. Kun je die in gedachten oplossen? Kun je je ogen sluiten en in je hoofd alles op zijn plaats leggen? Tenzij je een beter geheugen hebt dan een olifant gaat dat je niet lukken. Een puzzel los je pas op als je de stukken vóór je hebt liggen. Zo werkt het ook met je zorgen.

Door je zorgen op te schrijven haal je de puzzelstukken uit je hoofd en leg je ze voor je neer. Je maakt je zorgen concreet zodra je ze op papier zet. Pas als je letterlijk ziet staan waar je je zorgen over maakt, kun je er wat aan doen.

Door je zorgen op te schrijven zie je bovendien het patroon. Je herkent welke zorgen regelmatig terugkomen. Net zoals in een puzzel. Als je honderd stukjes met groene bladeren voorbij ziet komen, dan is je conclusie: dit moet wel een bos zijn. Als je honderd zorgen over je relatie hebt opgeschreven zie je: het gaat eigenlijk maar om één ding.

Negentig procent gaat over hetzelfde.

Begin ermee je zorgen op te schrijven. Koop een klein schrift of voer het in op je mobiele telefoon. Elke keer als je merkt dat je piekert, schrijf dan die piekergedachte op, zo kort en concreet mogelijk.

Waarschijnlijk zul je merken dat negentig procent van je zorgen over hetzelfde onderwerp gaan. Je verwoordt ze alleen elke keer anders. Die ‘dubbele’ zorgen hoef je dus maar één keer op te schrijven.

Besluit dan om er niet meer aan te denken. Je hebt je zorgen opgeschreven en meer dan dat kun je voorlopig niet doen. Het is veel makkelijk te stoppen met piekeren als je beseft dat je er niets mee opschiet. Door je zorgen op te schrijven geef je jezelf toestemming het daarbij te laten – voor nu.

Stel een piekeruurtje in.

Bepaal een vaste tijd (een halfuur à een uur) per dag waarin je bewust aan de slag gaat met je zorgen. Zo hoef je er niet de hele dag onbewust mee bezig te zijn. Dat scheelt je veel tijd en vooral veel energie! Het beste moment om je piekeruurtje in te stellen is ’s avonds, bijvoorbeeld na het eten.

Als het zover is, neem je je ‘piekerschrift’ en bekijk je wat je die dag hebt opgeschreven. Begin met de belangrijkste zorg. Dat is de gedachte die je de meeste spanning gaf en die je het meest hebt herhaald.

Wat is de kern van het probleem?

Besluit vervolgens niet meer dan een halfuur te werken aan een oplossing. Als je het niet oplost, dan doe je de rest morgen. Vraag je eerst af wat je kern van het probleem is.

Waar gaat het nu werkelijk om? Wat die kern van je zorgen is, behandelen we uitgebreid in de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress. Je kunt pas iets veranderen als je het echt begrijpt.


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Zonder inzicht geen persoonlijke groei…

Werken aan de oplossing.

Werk daarna alleen nog maar aan de oplossing zelf – vergeet het probleem. Waarom? Omdat we de neiging hebben negentig procent van onze tijd bezig te zijn met het probleem en maar tien procent met de oplossing. Zie je waarom dit niet werkt?

Een van de beste vragen voor een oplossing is: “Wat kan ik nu zelf doen?” Anders ben je alleen maar bezig met wat anderen moeten doen of wat er in de toekomst moet gebeuren

De drie stappen voor bevrijding.

Er zijn drie stappen om jezelf te bevrijden van zorgen en gepieker:

1. Je zorgen opschrijven. Haal het uit je hoofd en zet het op papier. Maak het concreet.
2. De essentie van je zorgen begrijpen. Waar gaat het nu echt om? Waarom maak ik me hier zorgen over? Waar komt dat vandaan?
3. Je zorgen transformeren: zet ze om in iets positiefs. Ga uit van je eigen kracht en neem de controle terug.

Pas daarna kun je ze loslaten en ben je definitief bevrijd van zorgelijke gedachten. Zonder deze drie stappen blijven ze terugkomen. De e-cursus ‘Nooit meer Zorgen of Stress’ begeleid je stap voor stap door dit proces.

Wil je definitief stoppen met piekeren, zorgen en stress?


Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Ik ben benieuwd hoe je om kan gaan met zorgen over de toekomst? Zoals of ik iets wel aan kan.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >