Meer vertrouwen in de toekomst – hoe krijg je dat?

Hoe ontwikkel je meer vertrouwen in de toekomst? Door te vertrouwen op je eigen kracht en vaardigheden. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe makkelijker het is om te gaan met wat er op je pad komt. Bovendien kun je je toekomst beïnvloeden.

Wat is er mis met de toekomst?

Er is een probleem met de toekomst: we kennen hem nog niet. Er kan van alles gebeuren en dus ook van alles misgaan. Het grote probleem met die toekomst is dat we er geen controle op kunnen uitoefenen. Althans, niet op dit moment.

Als je terugkijkt op je leven zul je zien dat je continue bezig bent geweest over de toekomst na te denken: soms dacht je vijf jaren vooruit en soms alleen aan morgen. Dat deed je met maar één doel: je wilde invloed uitoefenen op wat er zo kunnen gebeuren. Je wilde controle op de toekomst.

Waarom willen we de toekomst controleren?

Omdat we zeker willen zijn: “Als dit gebeurt, dan ben ik erop voorbereid. Als dat gebeurt, weet ik al wat ik moet doen.” Er is maar één probleem: Je weet nu nog niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dus al die gedachten zijn tevergeefs. Je kunt je wel mentaal voorbereiden, maar de toekomst van te voren bepalen lukt je niet.

En dat zit je soms dwars. Je denkt: “Stel dat het uit de hand loopt? Stel dat er iets onverwachts gebeurt? Stel dat me uitgerekend dat overkomt waar ik bang voor ben?” Die gedachten geven spanning. Bovendien ‘vergallen’ ze het huidige moment. Het zou toch veel fijner zijn om te genieten van dit moment? En dan gewoon maar zien hoe het in de toekomst gaat?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Helaas, daarvoor moet je de controle loslaten en dat is moeilijk.

Vertrouwen in de toekomst is vertrouwen in jezelf.

Hoe ontwikkel je nu vertrouwen in de toekomst? Dat doe je door meer vertrouwen te krijgen in jezelf. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer vertrouwen in de toekomst.

Zie het zo: als je niet goed kunt zwemmen, ben je bang voor het water. Je mist de vaardigheden om jezelf te redden. Hoe beter je leert zwemmen, hoe minder bang je bent. Met veel vaardigheden wordt zwemmen uiteindelijk zelfs plezierig.

Wat er ook op mijn pad komt, ik kan het aan.

En sterk zelfvertrouwen betekent dat je gelooft in je eigen kracht en vaardigheden. Je vertrouwt op wie je bent en wat je kunt. Wat er dan ook op je pad komt, je kunt het aan. Je zorgt ervoor dat je wel een oplossing vindt voor de uitdaging, welke dat ook mag zijn.

Zelfontwikkeling vergroot je zelfvertrouwen.

De beste manier om de toekomst te beïnvloeden is jezelf te ontwikkelen. Want alle inzichten en vaardigheden die je leert, kun je gebruiken in je toekomst. Dat maakt je sterker als persoon.

Hoe groter je zwemkunst, hoe groter de golven die je aankunt. De grootte en de hoeveelheid golven kun je niet beïnvloeden. En je kunt ze al helemaal niet van te voren bepalen. Maar je kunt wel beter leren zwemmen. Wat voor golven er dan ook op je af komen, je kunt ze aan.

Wil je meer vertrouwen op jezelf?
Bestel dan nu de onderstaande e-cursus:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Vergeef jezelf en je fouten – je hebt geen keuze!

Waarom kan ik geen nee zeggen?

Loslaten van zelfkritiek – oefening

 • Francien schreef:

  Hoi Frank.

  Zelfvertrouwen ontwikkelen is een goed ding. Maar mijn toekomst ‘weten’ lijkt me niet altijd prettig.
  Je wilt misschien iets bereiken en daarvoor zet je stappen.
  Maar juist het feit dat je je toekomst niet weet maakt het leven toch boeiend/spannend.

  Groeten Francien.

 • Beste Francien,

  Ik ben het met je eens: te veel zekerheid is niet boeiend/spannend, zoals je zegt.

  Maar een globaal idee waar je naar toe gaat….dat vinden de meesten van ons wel prettig…
  Het artikel ‘Voorspel de toekomst door een visie te ontwikkelen‘ legt dat beter uit.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Helen Madna schreef:

  Zekerheid heb je nooit voor mij is iedere dag weer een uitdaging terwijl ik vroeger dacht moet ik nou weer opnieuw beginnen Ik probeer een toekomst voor mezelf te maken maar het is vaak toch anders dan je planning maar goed ik heb inmiddels leren improviseren en open te staan voor dingen die wel goed gaan en de rest creatief op te lossen Ik word vaak creatief als ik even zuinig aan moet doen en dan geniet ik wat ik nog wel heb. Toen ik een keer een presentatie moest geven bleek ik meer zelfvertrouwen te hebben dan ik dacht sindsdien durf ik meer ( ik dacht dat ik in zal storten niet dus) Ik vind het fijn om van het leven te leren ook al heb ik veel tegenslagen gehad in mijn leven , ik blijf doorgaan ook met vaardigheden opdoen

 • Hi,
  Ik vind het super moeilijk om vertrouwen te hebben in mijn leven. Als kind af aan riep ik altijd al aan elke dag komt een einde.. en zo ging ik dan met zware momenten om. Ik ben nu 28, natuurlijk nog jong maar toch zou ik willen dat ik meer kon genieten van het leven. Ik ben het laatste jaar erg eenzaam en voel me vaak depressief. Ik heb veel ‘vriendinnen’ maar zo voelt het absoluut niet. het lijkt wel alsof ik continu meer mensen nodig heb in mijn leven omdat ik zo bang ben om alleen te eindigen. Doordat ik erg perfectionistisch ben, zorgzaam, en altijd bevestiging nodig heb weet ik dat ik het leven onnodig erg zwaar maak voor mezelf. Ik wil continu opgewekt, spontaan lief en aardig zijn, dit besef ik me sinds een paar maanden maar het lukt me niet om dit te veranderden. Wel put het me uit, omdat ik hierdoor dus ook altijd teleurgesteld ben en de lat te hoog leg voor mezelf. Ik heb als kind ook vaak te horen gekregen, “kop op hoor” “kom op een beetje positief””. Hierdoor heb ik vaak mijn gevoel weggedrukt en een glimlach opgezet. Mijn broer en zus waren altijd opgewekt en ik kon moeilijk de ruimte innemen. Ik zou zo graag weten hoe ik zelf wat lichter in het leven kan staan. Ik doe drie keer yoga in de week, heb meerdere keren alleen gereisd, heb twee yoga opleidingen gedaan. Heb op mijn 24ste al een huis gekocht en twee goed betaalde banen.. mijn omgeving denkt altijd dat ik het dik voor elkaar heb, maar van binnen voel ik me leeg en heb ik altijd het gevoel alsof ik mensen belast met mijn ‘geklaag’. Toch heb ik veel vriendinnen en kennissen omdat ik mensen denk ik een fijn gevoel geef door complimenten etc. Ik kan moeilijk nee zeggen en leer om voor mezelf te kiezen. ik weet dat het nogal verwend en zeurend over komt allemaal, maar ik ben gewoon soms erg wanhopig omdat ik veel gedachtes heb die super beangstigend zijn en die me letterlijk al 10maanden bijna elke avond in thuis doen laten zitten. Ondanks dat ik veel “vriendinnen” heb, durf ik eigenlijk niemand op te bellen als ik me dramatisch ellendig voel. Ik ben al sinds vier maanden bij een psycholoog, het helpt om te praten en te delen vooral omdat hij “anonym”is . Ik ben super onzeker in relaties, leg makkelijk contacten maar onderhouden vind ik super moeilijk. Ik veroordeel al mijn vriendinnen continu in mijn hoofd en zie hun continu als Spiegel voor mezelf wat ik super confronterend vind en daardoor duw ik ze continu van me af. Trekken en duwen. Ik hoop dat iemand hier ook weleens last van heft en me misschien een tip kan geven? ik schrijf al een dagboek.. ik weet dat er gezegd zal worden, praten praten praten.. maar dat vind ik nu juist zo moeilijk..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >