Waar wil je naar toe met je leven? Als je kijkt naar je ideeën, emoties en acties van vandaag, dan kun je voorspellen waar je over vijf jaar bent. De vraag is: “Wil je daar ook zijn?”

Een visie helpt je om je gedachten, emoties en acties te sturen naar de toekomst die jij verkiest.
De volgende punten zullen je helpen een duidelijke visie te ontwikkelen en het af te stemmen met de acties die je vandaag neemt.

Waar wil ik zijn over vijf jaar?

Vijf jaar is een prima tijd voor elk doel. Tien jaar is moeilijk te overzien en één jaar is soms te kort om alles te bereiken dat je wilt.

Je toekomst moet je vóór je zien, voordat je deze kunt omzetten naar de realiteit. Verbeeldingskracht is essentieel. Als je niet ziet waar je naar toe wilt, heeft het ook geen zin harder te lopen. Als je niet weet hoe je ideale toekomst eruit ziet, waarom zou je dan proberen er te komen?

Ga eens een uur fantaseren over je toekomst. Hoe ziet deze eruit als je bereikt wat je wilt bereiken? Als je bent wie je wilt zijn en hebt wat je wilt hebben? Zie je ideale woning, hoor de mensen waar je dan je tijd mee doorbrengt, ruik de bloemen in je ideale achtertuin, proef het eten in je ideale restaurant of ervaar je ideale vakantie.

Hoe meer details je kunt bedenken en hoe levendiger je het kunt voorstellen, hoe enthousiaster je wordt over je toekomst. En hoe makkelijk het wordt om daar te komen. Enthousiasme geeft energie, energie geeft actie en actie geeft resultaat.

Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!


Stel grote doelen.

Maak je doelen niet te klein! Als het mijn doel is om binnen vijf jaar een nieuwe bijzettafel te kopen, dan raak ik niet echt gemotiveerd. Maar als ik die bijzettafel voor me zie in een bungalow aan het strand, dan wel! Het punt met kleine doelen is hetzelfde als met één kniebuiging in de sportschool: het is makkelijk te halen, maar inspireert niet echt.

De reden dat veel mensen geen grotere doelen stellen, is dat ze denken het toch niet te halen. Als je denkt dat je iets toch niet haalt, dan krijg je waarschijnlijk gelijk. Geloof in jezelf is daarom belangrijk. Onderschat niet wat je kunt bereiken als je er echt voor gaat.

Bovendien, als je een groot doel stelt en de helft daarvan haalt, bereik je nog altijd meer dan het helemaal halen van een klein doel. Kies een doel dat je inspireert, een doel waarvan je denkt: “Als ik dat zou halen, zou ik mezelf verbazen.” “Als ik dat zou bereiken, zou ik mijn geluk niet opkunnen.” Dat is een doel dat de moeite waard is! Dat inspireert en je energie geeft. Niet alleen vandaag, maar ook nog morgen.

Ga uit van succes.

Succes is vaak een kwestie van kleine stappen. Van elke dag de dingen doen die beetje bij beetje het verschil uitmaken. Mislukking is dus het tegenovergestelde: een kwestie van kleine stappen niet nemen en elke dag niet die dingen doen die het verschil uitmaken.

Als je geen plan voor de toekomst maakt in de hoop niet teleurgesteld te worden (als je het niet haalt), bedenk dan het volgende:

Succes is iets beginnen en doorgaan. Mislukking is opgeven voordat je het probeert. Als je analyseert wat wel en niet lukt en leert van de fouten, kun je daarna andere, betere beslissingen nemen. Door betere beslissingen krijg je betere resultaten en wordt je succesvol.

In deze wereld waarin blinde mensen cabaretier kunnen worden (Vincent Bijlo), gehandicapten sprintkampioen kunnen worden (Oscar Pistorius), arme mensen uit achterstandswijken rijk en beroemd kunnen worden (Oprah Winfrey) en dove mensen muziek kunnen maken (Johann Sebastian Bach) is alles mogelijk.

Inzet en doorzettingsvermogen, geloof en een open geest is wat deze mensen gemeen hebben. Wat kunnen jij en ik nog als excuus gebruiken?

Je wordt pas succesvol op het moment dat je geen redenen meer weet te bedenken om dat niet te zijn. Succes is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de één is het een ideale baan, voor de ander een grote auto en voor een derde weer een geweldige relatie of gezin.

Sluit je huidige gedrag aan bij je visie?

Zoals gezegd kun je zien waar je naartoe gaat door te kijken wat je vandaag doet. Sluit je huidige gedrag en denkwijze nog aan bij je visie? Hoe sterker je visie, hoe makkelijker je je huidige gedachten en acties daarbij kunt aansluiten.

Hoe sterker een positieve verwachting van een inspirerende toekomst, hoe meer energie, hoe meer actie en hoe meer motivatie.

Wat kan ik anders doen om mijn visie werkelijkheid te maken?

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Je huidige situatie is het resultaat van de gedachten, gevoelens en acties waar je in het verleden voor hebt gekozen. Als je huidige situatie niet is wat je wilt, verander dan je gedachten. Verander je gevoelens. Verander je acties.

Je denkt, voelt en doet, maar je bent niet je gedachten, noch je gevoelens, noch je acties. Je kunt ze dus veranderen als je wilt. En door ze te veranderen krijg je andere resultaten. Resultaten die je dichter brengen bij je visie en de toekomst zoals jij hem graag ziet.

Een visie is als een routeplanner: Zonder routeplanner beland je waar je niet wilt zijn. Als je afwijkt van je pad, vertelt de routeplanner je dat je bij moet sturen om op koers te blijven. Voor waar je al bent geweest heb je geen routeplanner nodig.  Maar de toekomst is onbekend terrein en daarin moet je je route plannen. Als je vergeet te plannen, plan je om te vergeten.

Zet jezelf in de vijfde versnelling en volg je visie tot hij werkelijkheid is geworden.


Wil je meer geluk en succes in je leven?

Bestel dan nu het e-boek ‘De Sleutels van Geluk en Succes’. Ontdek stap voor stap je doelen te bereiken en je goed te voelen. Geluk en succes zijn haalbaar voor iedereen!

Ja, ik wil meer succes in mijn levenOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek