fbpx

Voorspel je toekomst door een visie te ontwikkelen

Waar wil je naar toe met je leven? Als je kijkt naar je ideeën, emoties en acties van vandaag, dan kun je voorspellen waar je over vijf jaar bent. De vraag is: “Wil je daar ook zijn?”

Een visie helpt je om je gedachten, emoties en acties te sturen naar de toekomst die jij verkiest.
De volgende punten zullen je helpen een duidelijke visie te ontwikkelen en het af te stemmen met de acties die je vandaag neemt.

Waar wil ik zijn over vijf jaar?

Vijf jaar is een prima tijd voor elk doel. Tien jaar is moeilijk te overzien en één jaar is soms te kort om alles te bereiken dat je wilt.

Je toekomst moet je vóór je zien, voordat je deze kunt omzetten naar de realiteit. Verbeeldingskracht is essentieel. Als je niet ziet waar je naar toe wilt, heeft het ook geen zin harder te lopen. Als je niet weet hoe je ideale toekomst eruit ziet, waarom zou je dan proberen er te komen?

Ga eens een uur fantaseren over je toekomst. Hoe ziet deze eruit als je bereikt wat je wilt bereiken? Als je bent wie je wilt zijn en hebt wat je wilt hebben? Zie je ideale woning, hoor de mensen waar je dan je tijd mee doorbrengt, ruik de bloemen in je ideale achtertuin, proef het eten in je ideale restaurant of ervaar je ideale vakantie.

Hoe meer details je kunt bedenken en hoe levendiger je het kunt voorstellen, hoe enthousiaster je wordt over je toekomst. En hoe makkelijk het wordt om daar te komen. Enthousiasme geeft energie, energie geeft actie en actie geeft resultaat.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Stel grote doelen.

Maak je doelen niet te klein! Als het mijn doel is om binnen vijf jaar een nieuwe bijzettafel te kopen, dan raak ik niet echt gemotiveerd. Maar als ik die bijzettafel voor me zie in een bungalow aan het strand, dan wel! Het punt met kleine doelen is hetzelfde als met één kniebuiging in de sportschool: het is makkelijk te halen, maar inspireert niet echt.

De reden dat veel mensen geen grotere doelen stellen, is dat ze denken het toch niet te halen. Als je denkt dat je iets toch niet haalt, dan krijg je waarschijnlijk gelijk. Geloof in jezelf is daarom belangrijk. Onderschat niet wat je kunt bereiken als je er echt voor gaat.

Bovendien, als je een groot doel stelt en de helft daarvan haalt, bereik je nog altijd meer dan het helemaal halen van een klein doel. Kies een doel dat je inspireert, een doel waarvan je denkt: “Als ik dat zou halen, zou ik mezelf verbazen.” “Als ik dat zou bereiken, zou ik mijn geluk niet opkunnen.” Dat is een doel dat de moeite waard is! Dat inspireert en je energie geeft. Niet alleen vandaag, maar ook nog morgen.

Ga uit van succes.

Succes is vaak een kwestie van kleine stappen. Van elke dag de dingen doen die beetje bij beetje het verschil uitmaken. Mislukking is dus het tegenovergestelde: een kwestie van kleine stappen niet nemen en elke dag niet die dingen doen die het verschil uitmaken.

Als je geen plan voor de toekomst maakt in de hoop niet teleurgesteld te worden (als je het niet haalt), bedenk dan het volgende:

Succes is iets beginnen en doorgaan. Mislukking is opgeven voordat je het probeert. Als je analyseert wat wel en niet lukt en leert van de fouten, kun je daarna andere, betere beslissingen nemen. Door betere beslissingen krijg je betere resultaten en wordt je succesvol.

In deze wereld waarin blinde mensen cabaretier kunnen worden (Vincent Bijlo), gehandicapten sprintkampioen kunnen worden (Oscar Pistorius), arme mensen uit achterstandswijken rijk en beroemd kunnen worden (Oprah Winfrey) en dove mensen muziek kunnen maken (Johann Sebastian Bach) is alles mogelijk.

Inzet en doorzettingsvermogen, geloof en een open geest is wat deze mensen gemeen hebben. Wat kunnen jij en ik nog als excuus gebruiken?

Je wordt pas succesvol op het moment dat je geen redenen meer weet te bedenken om dat niet te zijn. Succes is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de één is het een ideale baan, voor de ander een grote auto en voor een derde weer een geweldige relatie of gezin.

Sluit je huidige gedrag aan bij je visie?

Zoals gezegd kun je zien waar je naartoe gaat door te kijken wat je vandaag doet. Sluit je huidige gedrag en denkwijze nog aan bij je visie? Hoe sterker je visie, hoe makkelijker je je huidige gedachten en acties daarbij kunt aansluiten.

Hoe sterker een positieve verwachting van een inspirerende toekomst, hoe meer energie, hoe meer actie en hoe meer motivatie.

Wat kan ik anders doen om mijn visie werkelijkheid te maken?

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Je huidige situatie is het resultaat van de gedachten, gevoelens en acties waar je in het verleden voor hebt gekozen. Als je huidige situatie niet is wat je wilt, verander dan je gedachten. Verander je gevoelens. Verander je acties.

Je denkt, voelt en doet, maar je bent niet je gedachten, noch je gevoelens, noch je acties. Je kunt ze dus veranderen als je wilt. En door ze te veranderen krijg je andere resultaten. Resultaten die je dichter brengen bij je visie en de toekomst zoals jij hem graag ziet.

Een visie is als een routeplanner: Zonder routeplanner beland je waar je niet wilt zijn. Als je afwijkt van je pad, vertelt de routeplanner je dat je bij moet sturen om op koers te blijven. Voor waar je al bent geweest heb je geen routeplanner nodig.  Maar de toekomst is onbekend terrein en daarin moet je je route plannen. Als je vergeet te plannen, plan je om te vergeten.

Zet jezelf in de vijfde versnelling en volg je visie tot hij werkelijkheid is geworden.


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Francien schreef:

  Hoi Frank.

  Jij zegt:
  Als je kijkt naar je ideeën, emoties en acties van vandaag, dan kun je voorspellen waar je over vijf jaar bent.
  Is dat zo? Je kunt toch veranderen? Ik ben nu, heden, volop in beweging. En weet niet waar ik over 5 jaar ben. En eerlijk gezegt wil ik dat ook niet weten, veel te ver weg. Over een jaar, half jaar misschien, daar kijk ik naar en maak evt. plannen daarvoor.
  En in 1 jaar kan ik dan wel niet alles bereiken wat ik wil, maar is wel te overzien. Als ik nu al plannen maak voor langere tijd heb je heel veel kans dat zich dat in tussen tijd weer wijzigt, weet ik wel zeker ook.
  Als ik 1 ding geleerd heb is dat om geen plannen te maken voor de toekomst, want dan raak je maar teleurgesteld. Leef maar bij de dag, en doe waar jij voor kiest. En dat is nou wel iets wat ik voor de toekomst wens; dit inzicht.
  Ik heb veel aan je artikelen maar dit artikel, en het andere over plannen maken, maken me nu al down; stel dat ik het ga doen hoe voel ik me dan. Of begrijp ik het verkeerd?
  Francien.

 • Beste Francien,

  Je zegt:
  “Als ik 1 ding geleerd heb is dat om geen plannen te maken voor de toekomst, want dan raak je maar teleurgesteld.”

  en

  “Ik heb veel aan je artikelen maar dit artikel, en het andere over plannen maken, maken me nu al down.”

  Waarom?
  Waarom associeer je plannen maken met teleurstelling?

  Ik ben het met je eens dat leven in het nu prima is.
  Je hoeft niet alles te plannen. Maar zonder een plan bepaal je ook niet waar je naar toe gaat.

  “Als je kijkt naar je ideeën, emoties en acties van vandaag, dan kun je voorspellen waar je over vijf jaar bent” betekent dat wat je nu doet en denkt je ergens naar toe gaat brengen.
  Als dat is waar je zijn wilt, prima.
  Denk je dat die toekomst je niet aanspreekt, dan wordt het tijd om een andere visie en plan te ontwikkelen.

  Er is een mooie balans tussen leven bij de dag en plannen voor de toekomst. Die balans ligt voor iedereen anders.

  Als jij je goed voelt door niet te plannen, doe het dan vooral niet.
  Volg je gevoel, dat is altijd het beste…:)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Ik vind je nieuwsbrief heel mooi en goed… Als het me even niet goed gaat lees ik iets uit je mail en echt..ik voel me beslist beter.
  Ik kijk er telkens naar uit om er nieuwe te ontvangen.
  Bedankt !!!!

 • Beste Mart,

  Graag gedaan en fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,
  Kan een persoon op elke dag in zijn leven volledig veranderen? ik heb afgelopen maanden zovaak niet gepraat, afleiding gezocht en ben niet eerlijk geweest met mijn gevoelens. ik ben 28 jaar, net afgestudeerd en werkloos en heb veel gesprekken met vrienden waarin ik erg negatief ben. Recent ben ik erachter gekomen dat ik al 10 jaar met ‘ik kan niet’ reageer. Ik heb bij verschillende sollicitaties gezeten met het gevoel daar niet voor afgestudeerd te hebben en ik in paniek raakte dat ik het niet aan kan mentaal. ondertussen zijn mijn gedachten een puinhoop en kan ik geen 2 dagen meer vooruit plannen en heb ik geen positieve toekomstbeelden in mijn hoofd.

 • Beste Frans,

  Ja, iedereen heeft elke dag de keuze zijn of haar leven te veranderen. Maar het duurt langer dan een dag om dit te doen.
  De eerste (en de beste stap is om je werken aan je eigen mentaliteit. Alleen jij kunt jouw leven veranderen, alleen ik kan mijn leven veranderen.

  Begin eens met dit artikel te lezen:
  https://www.newstart.nl/blog/waarom-krijg-ik-niet-wat-ik-wil/

  Dit geeft je een goed inzicht in persoonlijke groei.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  Sinds een maand of 3 ontvang ik elke 2 weken mooie informatie van je.
  Ik ben je zo dankbaar!
  Ik ben 47 en heb al zoveel gelezen, maar het lijkt wel dat door jou nieuwsbrieven alles netjes op een rijtje wordt gezet.
  Voor mij is het heel duidelijk hoe alles wordt omschreven.
  Er is een stuk uit deze nieuwsbrief die ik overgenomen heb in grote letters op mijn koelkast, toilet en naast me bed heb gehangen.
  Ik deel hem ook uit en mensen zijn er heel blij mee.
  Het stuk “Wat kan ik anders doen om mijn visie werkelijkheid te maken?”

  Heel confronterend, maar heel duidelijk!

  Ik wil je hierbij gewoon even bedanken en zie met veel belangstelling de volgende brieven tegemoet!

  Mvg Ria

 • Beste Ria,

  Heel graag gedaan :)

  Bedankt voor je mooie reactie: fijn te horen dat de artikelen en nieuwsbrieven je helpen!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Jennifer schreef:

  Ja, ik herken dit wel, ik heb wel een beeld waar ik over vijf jaar wil zijn en dit beeld hoeft niet gebeiteld in steen te zijn en het mag ook veel eerder :-). Dit beeld wat ik op dit moment hebt, zegt alles over wie ik nu ben en op welk moment in mijn leven ik zit en stuurt mij een bepaalde kant op. Waar ik uiteindelijk terecht kom, is elke keer een verrassing en denk ik ook het lot van de levensgenieter ;-)!

  Groetjes!
  Jennifer

 • Hallo Frank,

  Wat leuk om steeds je berichtjes te lezen.

  Hou dit vol het geeft mij steeds weer een andere kijk op het leven.
  Ook dit bericht!! En….daar ga ik zeker wat mee doen.
  Ik stuur veel de kosmos in en moet zeggen dat het mij vaak verwonderd hoe het weer bij mij terug komt. Soms anders als ik zelf dacht maar toch blijft het steeds weer een leuk kado.

  Dus na dit bericht ga ik eens lekker dag…dromen… om nog meer wensen uit te laten komen.

  Mooi!!!! Ga zo door.

  Een hele fijne dag toe gewenst met veel licht en vooral LIEFDE!!!!!!

  Liefs Erna

 • Beste Erna,

  Dank je wel – ik wens jou hetzelfde toe :)
  Dat is zoals Jennifer het zegt, het lot van de levensgenieter!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Dag Frank ,

  Als ik mezelf zie binnen 5 jaar dan zou ik mijn rijbewijs willen behaald hebben ,ik zou een eigen appartementje hebben en een leuke vriend en hopelijk misschien een kindje . Maar daar dat is ver van hoe ik me nu voel en altijd al gevoeld heb … ik voel me leeg ,mijn zelfwaarde is ver zoek .ik kan het niet van me afzetten dat ik dom ben en dat ik niet veel kan bereiken (als ik zo verder doe) ik wil leven met enthousiasme en gemotiveerd zijn ! Nu is alles een verplichting ,zelf voor leuke dingen moet ik me pushen om het toch maar te doen .ik probeer positieve dingen tegen mezelf te zeggen, maar daardoor lijkt alles zo geforceerd en niet spontaan. Wat zou het zalig zijn om eindelijk mezelf te kunnen zijn blij zijn om wakker te worden .

  Ik weet dat ik veel meer kan dan dat ik nu doe , nu er alleen nog in geloven …

  Veel liefs .

 • Beste Tina,

  Al die doelen zijn mogelijk binnen 5 jaar. Maar eerst moet je je zelfwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen. Dat is echt het allerbelangrijkste.

  Zoals je zelf zegt: “Ik kan het niet van me afzetten dat ik dom ben en dat ik niet veel kan bereiken”

  Als je je zelfbeeld verandert wordt de leegte gevuld, ga je in jezelf geloven en ga je je doelen bereiken.

  Dus werk aan de winkel!

  Mijn advies is om de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen te volgen (als het je aanspreekt). Dat is de beste manier om je zelfvertrouwen te vergroten en weer blij wakker te worden met jezelf :)
  Hier lees je de ervaringen van de andere cursisten (ik denk wel dat je jezelf hierin herkent).

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >