Wat maakt iemand succesvol? Waarom is de ene persoon succesvol en de ander niet? En nog belangrijker: Waarom voelt de ene persoon zich succesvol en de ander niet? Want er is een groot verschil tussen succesvol zijn en voelen. Het eerste ben je volgens de standaarden van de maatschappij. Het tweede ben je volgens je eigen standaarden.

Als je succes maar genoeg observeert, kom je uit bij de kern.

In de kern zijn er slechts drie stappen die bepalen of je succes bereikt.

Dit zijn ze:

Stap 1. Bepaal wat je gelukkig maakt.

Nu denk je misschien: “Wacht eens, we hebben het toch over succes, toch niet over geluk?” Maar het een wil je om uiteindelijk het ander te bereiken. Je wilt succes omdat je daardoor gelukkig wordt. Niet andersom.

Dus succes is altijd iets persoonlijks. Voor de een betekent het een mooie carrière, voor de ander betekent het vrijheid of fijne relaties.

Wat je doel ook is, bepaal eerst wat je gelukkig maakt. Is dat niet het allerbelangrijkste? Wat heeft succes voor zin als het je niet gelukkig maakt? Om te weten wat je gelukkig maakt, moet je weten wat bij jou past.

Je kunt een berg beklimmen, maar wat gebeurt er als je op de top bent aangekomen en dan pas ziet dat het de verkeerde berg is? Zoek het doel dat bij jou past en wat jou gelukkig maakt. Als je dat doel bereikt, dan ben je pas echt succesvol.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Stap 2. Ontwikkel jezelf.

De enige manier om je doel te bereiken is jezelf te ontwikkelen. Want uiteindelijk moet jij het doen, niemand anders. Hier is een vraag: “Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Wat moet je leren? Welke vaardigheden, kennis, inzichten en ervaring ontbreken er nu nog?“ Die vraag leidt je linea recta naar succes.

Het opdoen van inzichten is de grootste uitdaging. Door inzichten verandert onze mentaliteit: de manier waarop we naar dingen kijken. Dat betekent overigens niet dat je je persoonlijkheid hoeft aan te passen. Blijf altijd dicht bij jezelf, want zoals je bent, ben je prima.

Heb je iets beters te doen?

Dus de eerste stap naar succes is het ontwikkelen van een visie: wat jou gelukkig maakt. De tweede stap is zelfontwikkeling: het vergroten van je kennis en vaardigheden, inzichten en ervaring. Veel werk? Absoluut. Is er niet ergens een app te downloaden die dat even snel regelt? Helaas, persoonlijke groei kost tijd. Maar heb je iets beters te doen?

Stap 3. Doe wat werkt en laat los wat niet werkt.

Met je nieuwe visie en een gezonde mentaliteit neem je vervolgens actie. De vraag is: “Brengen deze acties je dichter bij je doel of niet?” Een eenvoudige, maar oh zo krachtige vraag. Soms blijven we dingen doen die ons niet verder brengen. Als je dat merkt, doen dat wat anders. Want wat je deed, werkte kennelijk niet.

Blijf nagaan wat werkt en waar je je goed bij voelt. Die twee horen bij elkaar. Hoe kun je succes bereiken als je iets doet waar je je niet goed bij voelt? Doe meer van de dingen die werken en je komt steeds dichter bij je doel. Bepaal ook wat niet werkt of waar je je niet goed bij voelt. Laat dat los, het is zonde van je tijd.

Hoe leer je fietsen?

Laten we een praktisch voorbeeld nemen: Stel dat je nog kleuter bent en wilt leren fietsen. Dan is je eerste stap: “Ik wil fietsen, dat lijkt me leuk.” In stap twee: “Ik moet leren hoe een fiets werkt. Ik moet ervaring opdoen. Ik moet iemand vinden die me helpt. Ik moet niet opgeven, maar doorzetten.” In stap drie: “Als ik de bocht door wil, helpt het om aan het stuur te draaien. Gewoon rechtdoor fietsen werkt kennelijk niet.”

Houd het simpel, blijf bij de basis: Wat wil je, wat moet je leren, wat werkt?


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt

1 antwoord

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.