7 Signalen van een zwakke mentaliteit (dit kost je meer dan je denkt)

Een zwakke mentaliteit kost je veel meer dan je denkt. Je mentaliteit bepaalt alles in je leven, van je relaties, tot je succes en geluk. Een sterke mentaliteit is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven. Dus kies voor een sterke mentaliteit en lees de volgende tips:

Logisch, met zo’n vader!

Er is een mooi verhaal over een tweeling met een vader die alcoholist was, zijn vrouw sloeg en altijd zonder werk zat. Ze gingen ieder hun weg, de één werd een werkloze alcoholist die zijn vrouw sloeg – de ander een succesvolle, verslavingsvrije, liefhebbende echtgenoot.

Toen werd gevraagd waarom ze zo waren geworden, antwoordde de alcoholist: “Logisch, met zo’n vader!” De succesvolle echtgenoot antwoordde: “Logisch, met zo’n vader!” Ze hadden allebei hetzelfde voorbeeld in hun jeugd, maar hun reactie daarop was totaal anders. Ze hadden dezelfde vader, maar gewoon een andere mentaliteit…

Je mentaliteit bepaalt alles in je leven.

Het bepaalt hoe je omgaat met de uitdagingen in je leven. Het bepaalt of je succesvol en gelukkig wordt – of niet. Het bepaalt hoe goed je relaties zijn en hoeveel zelfvertrouwen je hebt. Succes is een gevolg van een sterke mentaliteit. Mislukking is het gevolg van een zwakke mentaliteit.

Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik!

Natuurlijk kunnen we allemaal nog wat groeien. Dus wees niet bang als je jezelf herkent in de volgende signalen. Iedereen kan nog wat leren en niemand is perfect!

(Behalve Peter Blanker natuurlijk, want die zong al in 1981):

“’t Is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als ik.
Zo stoer zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik.
Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent.
’t Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent!” 

Dit zijn de 7 kenmerken van een zwakke mentaliteit:

1. Jaloezie

Jaloezie is een vorm van iemand iets misgunnen. Het is eigenlijk een compliment (want de ander doet het goed in jouw ogen) in een verkeerde verpakking. Jaloezie is het tegenovergestelde van iemand het beste gunnen. Dat gaat altijd tegen je werken.

Als je anderen het beste gunt, gun je jezelf ook het beste. Je geeft daarmee namelijk jezelf het teken dat er genoeg is. Je bent blij voor de ander en dat geeft jou óók weer positieve energie. Het succes van anderen erkennen, is de beste manier om zelf ook succesvol te worden.

“Ik ben blij met het succes van een ander.”

2. Geen tijd, geld of energie willen investeren

Veel mensen zeggen: “Wat hij/zij heeft, dat wil ik ook!” Maar hoeveel mensen zijn er ook echt bereid om er moeite voor te doen? Als je professioneel pianospeler wilt worden, dan moet je er ook tienduizend uur voor oefenen. De enige plaats waar succes komt vóór werk, is in het woordenboek.

Geen moeite willen doen voor wat je wèl echt wilt, is een vloek. Het zorgt voor eeuwige frustratie. Niets is dat waard. Persoonlijk maakt het mij niet uit hoeveel tijd, geld of energie ik investeer in iets dat ik echt wil bereiken. Dat is toch helemaal niet interessant? Het gaat toch om het resultaat?

Er zijn teveel mensen die binnen 5 minuten willen bereiken waar anderen 5 jaar voor hebben geoefend. Stap uit die groep en sluit je aan bij de club van doorzetters!

“Wat het ook kost, ik ga door tot ik mijn doel bereik.”

3. De schuld geven aan anderen

Zelfontwikkeling is genadeloos eerlijk. Je kunt niemand anders de schuld geven. Pas dan kun je zelf groeien. De schuld geven aan anderen voorkomt dat je zelf iets gaat veranderen. Het duwt je in een slachtofferrol.

Als we niet succesvol of gelukkig zijn, dan is dat gewoon de schuld van een ander – lekker puh! Een slachtofferrol is de aartsvijand van persoonlijke groei. Een succesvol slachtoffer is net zo onwaarschijnlijk als een konijn dat fietst. Ik ken ze tenminste niet.

Het eerst inzicht voor persoonlijk succes is dat niemand anders verantwoordelijk is voor jouw succes. Hier vind je alle inzichten voor persoonlijk geluk en succes:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

“Ik neem de totale verantwoordelijk voor mijn eigen leven.”

4. Iedereen om raad vragen

Dit is het minst slechte van alle 7 kenmerken. Maar ja, ik had er oorspronkelijk 6 en dan verzin ik er gewoon eentje bij… Het is prima om raad te vragen, maar als je het te vaak doet, dan leer je jezelf om NIET uit te gaan van je eigen kracht. Het creëert dus een patroon waar je nooit succesvol mee kan worden.

Leer meer te vertrouwen op je eigen gevoel. Anderen weten het ook vaak niet. Bovendien: andere mensen vertellen je vooral wat ze zelf zouden doen. Wat als dat nou nèt niet bij jou past? Dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Ga uit van jezelf – zo ontwikkel je je eigen wijsheid en zelfvertrouwen.

“Ik vraag het niet aan anderen maar ga uit van mijn eigen gevoel.”

5. Oneerlijkheid

Oneerlijkheid wordt altijd ontdekt. Toen ik jong was, viel ik van de zoldertrap en schopte uit woede een gat in de formicadeur van mijn zus haar slaapkamer. Oeps! Ik plakte er een sticker overheen en vertelde haar dat dit een ‘cadeautje’ was. Oké, slecht voorbeeld, want ze is er nooit achter gekomen (tenzij ze nu dit leest en in dat geval: “Sorry San!”)

Voor een beter voorbeeld: lees de krantenberichten over corrupte politici of bedrijfsschandalen. Eerlijkheid duurt het langst en geeft je stukken minder stress. Oneerlijkheid is de snelste manier om een relatie waar je jaren aan hebt gebouwd, in één keer op te blazen.

“Eerlijkheid is het mooiste cadeau dat ik mezelf en anderen kan geven.”

6. Anderen benadelen

Dit betekent elke vorm van manipulatie. Gun anderen de vrijheid zichzelf te zijn en respecteer hun keuzes. Manipulatie, hebberigheid, bekritiseren: alles wat ten koste gaat van anderen, krijg je vroeg of laat zelf terug. Karma is a bitch!

Dit gedrag komt voort uit een gevoel van tekort: “Als ik het niet pak, dan pakt een ander het wel, dus dan pak ik het wel eerst!” Maar er is genoeg voor iedereen. Je kunt nooit groeien door anderen kleiner te maken – onmogelijk!

“Ik ben zorg voor mezelf – en voor anderen. Dat is de snelste weg naar geluk.”

7. Opgeven bij tegenslag

Ik weet niet waarom, maar succes komt vaak net ná het punt waarop veel mensen het opgeven. De enkeling die doorzet, bereikt zijn doel wel. Iedereen wordt in het leven wel eens op de grond gesmeten. Blijf niet liggen, maar sta op. Iemand zei ooit: “Ik heb nu dit artikel gelezen, maar het werkt nog niet. Ik geef het op.”

Wat een tragische vergissing! Niets werkt door een paar minuten te oefenen. Elk succes is een finish die ligt aan het einde van een weg vol obstakels. Vergeet de obstakels en focus op je finish. Ik heb tot nu toe 37 spelfouten getikt in dit artikel, maar is dat een reden om te stoppen met schrijven?

Een obstakel is een signaal dat je op de goede weg bent. Als je nooit uitdagingen tegenkomt, dan doe je iets verkeerd – of niet genoeg.

“Ik zet door en ga ervoor. Elke tegenslag is een kans om te leren mijn doel beter of sneller te bereiken.”

Alles kost je energie, dus kies het beste

Een sterke mentaliteit is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven. Het gaat niet vanzelf, maar zie het zo: Een zwakke mentaliteit kost je energie en kost je vooral je geluk en succes. Een sterke mentaliteit bouwen kost je net zoveel energie, maar het geeft je geluk en succes.

Dus waar kies jij voor?


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Leven in vrijheid

Wat beweegt jou? Wat is jouw motivatie?

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf en je leven

 • Theresa schreef:

  Hoi Frank,

  Goed artikel weer! Voor mij persoonlijk is het bewust zijn van “oneerlijke” vergelijkingen – iemand anders heeft wat bereikt, waarom ik niet, terwijl ik er nog niets voor gedaan heb – heel nuttig. Het is zo logisch maar het is zo makkelijk om daar over heen te kijken :-).

  En bij deze nog een compliment voor het kunnen blijven produceren van dit soort artikelen.

  Groetjes,

  Theresa

  • Beste Theresa,

   Dank je wel, leuke feedback maakt dat makkelijker! :)

   Inderdaad, we kijken naar het succes en vergeten de inspanning. Dat is overigens wel een goede manier om naar je eigen succes te kijken :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Goedenavond Frank,

  En nu denk jij, dat ik ga zoeken naar die 37 spelfouten ;-)
  Leuke en duidelijke artikels weer (heerlijk, om ze elke maand weer te lezen)
  Ga zo door!!!

  Gr. Eric

  • Beste Eric,

   Ik hoop het niet: het waren er maar 34, dus dan zou je vergeefs hebben gezocht :)

   Fijn te horen dat je ze (de artikelen, niet de fouten) waardeert!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Helene schreef:

  Hoi Frank, ben ik even blij dat je tóch punt 4 hebt opgenomen :-). Deze is namelijk heel herkenbaar voor mij en daardoor kreeg ik het idee dat ik het hele stuk beter met grote aandacht kon lezen. Dankjewel, het is weer heel praktisch en leerzaam en het kwam op de juiste tijd voor mij! Ik denk dat ik de positieve one-liners op ga schrijven en in het zicht ga hangen :-).

  • Beste Helene,

   Jij ook bedankt :)

   Ik twijfelde aan punt 4 omdat ik onzekerheid (de oorzaak van altijd anderen om raad vragen) niet zwak vind. Het is niet zwak op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld anderen benadelen, het is hooguit menselijk. Enfin, deze was dan speciaal voor jou :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Fijne schrijfstijl en goed stuk! Jaloezie is een heel vervelend monstertje, dat te pas en te onpas opduikt. Ik zie ‘m tegenwoordig tenminste staan, en steek er dan lekker mijn tong tegen uit ;) Je met iemand vergelijken is als appels en peren …
  Groetjes,
  Karen

  • Dank je wel Karen :)

   Inderdaad: appels en peren, vierkant en rond, bos en zee, pop en klassiek; het is allemaal anders, maar allemaal oké :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Jij schrijft altijd zo heerlijk relaxed, Frank en maakt van elke olifant een mug… in de goeie zin des woords, zodat tal van zaken waar wij allemaal wel (eens) mee te maken hebben, héél behapbaar worden.
  Een dik, vet compliment voor alles wat je ons meegeeft!

  • Beste Anja,

   Heel fijn dat te horen ? Voor zulke reacties zoals de jouwe – daar doe ik het voor! ?

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >