Elke keuze is beter dan uitstellen

Sta je voor een belangrijke keuze? Ben je dit al heel lang aan het uitstellen? Lukt het je niet om de knoop door te hakken? Dat heb je last van keuzeangst. Wees gerust, dit is zeker op te lossen. Er ontbreekt alleen nog wat inzicht om jezelf in beweging te zetten. Daar gaan we nu aan werken – als je ervoor kiest tenminste…

Waarom durven we niet te kiezen?

Laatst kreeg ik een bericht van een lezer met een opvallende conclusie: “Op alle vlakken van het leven maak ik geen keuzes… omdat ik niet weet wat ik wil. En omdat het maken van een keuze andere opties uitsluit. Dus ik leef eigenlijk in een vrij ongelukkige-niet-keuze wereld.” Zijn voorbeeld is herkenbaar. We hebben allemaal wel eens belangrijke beslissingen uitgesteld. Maar waarom?

Waarom durven we niet te kiezen?
Er zijn drie redenen waarom we keuzes uitstellen:

1. Het kan de verkeerde keuze zijn.

Oh, wist ik het maar zeker! Waarom is er geen retourgarantie voor belangrijke keuzes? Zalando en de Hema hebben dat toch ook? Zou het niet heerlijk zijn te kiezen tussen twee vrouwen (of mannen) en bij de verkeerde keuze te besluiten: “Deze wil ik retour sturen – ik neem toch maar die andere…”

Helaas, er is geen garantie dat deze keuze de beste is. Dus in theorie zou het ook de verkeerde keuze kunnen zijn. Die wetenschap verlamt ons. Wat als het niet goed blijkt uit te pakken? Wat als we weer terug moeten naar af? Wat als we helemaal niet meer terug kunnen? Maar je hoeft niet bang te zijn voor de verkeerde keuze.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

2. Je sluit automatisch de andere keuze uit.

Als je A kiest, loop je kans dat je B verliest. Kies je voor een relatie, dan ben je niet meer single. Kies je voor die ene baan, dan zul je nooit weten hoe die andere baan zou zijn. We zijn bang om iets moois te moeten missen. En elke keer als we iets kiezen, missen we wat we niet kiezen….

3. We houden vast aan een ideaalbeeld.

Vaak houden we vast aan een ideaalbeeld in onze fantasie: Het moet perfect verdorie! Maar als we kiezen, belanden we in de ‘harde’ realiteit. Je kunt bijvoorbeeld nog trouwen met de mooiste, meest perfecte man of vrouw op deze wereld. Dat kan – in theorie! Maar niet als je kiest voor degene die nu voor je neus staat…

Hij/zij is niet perfect. Maar hij/zij bestaat wel – in tegenstelling tot een ideaalbeeld. Dat bestaat alleen als fantasie in het hoofd van perfectionisten…

Te veel keuzes verlammen.

De reclameslogan van een Ford-auto uit 1909 was: “Je kunt hem in elke kleur bestellen, zolang het maar zwart is.” Dat maakt het makkelijk, nietwaar? De Ford werd dan ook een bestseller. De meeste kopers hadden die keuze snel gemaakt…

Maar tegenwoordig zijn keuzes lastiger. In de supermarkt kun je kiezen tussen twintig verschillende pastasauzen. In je leven kun je kiezen tussen twintig verschillende partners of banen. Hoe meer keuze er is, hoe meer het ons verlamt.

Als je zelf niet kiest, wordt er vóór je gekozen.

Paradoxaal is niet-kiezen ook een keuze. Hier is een aanvullend inzicht: Als je zelf niet kiest, dan wordt er meestal voor je gekozen. Je kunt kiezen tussen twee banen, maar als je tè lang wacht, dan zijn ze allebei weg. Je kunt kiezen tussen twee verschillende partners, maar als je te lang wacht, dan…. Dus wacht niet te lang met kiezen.

Maak een keuze. Dan weet je in ieder geval dat je zelf het heft in eigen handen neemt. Want als je niet je eigen weg volgt, dan kom je automatisch op de weg van een ander. En misschien leidt die niet naar de bestemming die je zoekt…

De perfecte keuze bestaat niet.

Elke keuze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Dus kom in beweging. Perfectionisme verlamt, maar actie inspireert. Door een keuze te maken en de eerste stap te zetten, krijg je het gevoel dat je je leven in eigen hand hebt. Door te blijven wikken en wegen, creëer je een gevoel van machteloosheid. Wat voelt beter denk je?

Er is echter ook een andere manier om te weten wat de juiste keuze voor je is. Het antwoord ligt in je gevoel. Als je luistert naar je gevoel, weet je wat je echt wilt. Iemand zei ooit dat er twee dingen waren die ons tegenhielden: Geld of de mening van anderen. Daar zit een kern van waarheid in…

Volg je gevoel naar de beste keuze.

Als je uitgaat van wat jij zelf wilt, en je volgt dit gevoel, dan maak je de beste keuze. Voor jou – voor dit moment. Kun je wel meer doen dan dat? Ons verstand blijft eeuwig twijfelen, maar ons gevoel is duidelijker. Je gevoel heeft in ieder geval een voorkeur.

Als ik moet kiezen tussen een vakantie in Groenland of Turkije, dan voel ik een duidelijke voorkeur. Ik ken beide landen niet, en ik weet niet of het ene land een topvakantie wordt en het andere een mislukking. Geen idee, geen garantie! Maar mijn voorkeur – op dit moment – is duidelijk: Turkije lijkt me leuker. En zowel Groenland als Turkije lijkt me beter dan blijven twijfelen in mijn achtertuin…

Je kunt natuurlijk besluiten géén keuze te maken omdat je nog meer inzicht nodig hebt. Maar dan moet je wel ervoor kiezen om snel meer inzicht te krijgen!

Dit helpt je om van elke keuze een succes te maken:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Beslissing nemen – de kunst van het fouten maken

Ik wil meer energie – snel bijtanken voor luie mensen

Houd het simpel en effectief

 • hey….

  dat was mijn e-mail :-S

  • Beste Kees,

   Goede vragen zijn altijd een inspiratie om uitgebreider in te gaan op
   een onderwerp dan ik in een e-mail kan doen.
   Met dit artikel en de info die ik je al eerder stuurde, kun je hopenlijk
   aan de slag. Iets uitgebreider dan normaal, maar het waren interessante vragen
   die anderen hopenlijk ook weer inspireren :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank
  Dit zijn wel herkenbare voorbeelden een duidelijk weergave van deze problemen.

  Gr jan

 • Zelf ben ik iemand die dacht “weloverwogen” keuzes te maken: welnu die keuze’s heb ik gemaakt, soms heb ik ze wel eens betreurd, maar later bleek toch altijd dat de keuze’s me toch verder hebben gebracht: al is is het alleen maar door de verandering en de nieuwe inzichten die de keuze me heeft gebracht. Luister naar je eigen gevoel en niet naar de mening van de meeste anderen: “Je lijkt wel gek, je bent te oud, je weet toch wat je hebt, of ik zou het niet doen” betekent in feite dat de meeste anderen naar mijn idee voor “schijnzekerheid” kiezen en niet succesvol willen zijn. Dus juist wel doen! Leve het avontuur, leve het leven! Niet kiezen is later spijt krijgen: doe dat jezelf niet aan!

 • Gerrit schreef:

  uitstellen is toch ook een keuze.

  • Beste Gerrit,

   Dat klopt.

   Daarom staat er ook:
   “Paradoxaal is niet-kiezen ook een keuze.” :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Dag Frank,

  Dank voor je inzichtgevende nieuwsbrieven! Super!
  Binnenkort ga ik een e-cursus volgen!
  Groetjes

 • Robert schreef:

  Hoi Frank,

  Op de een of andere manier schrijf je altijd over precies de juiste onderwerpen als waar ik op dat moment moeite mee heb. Ik lees ze altijd met veel plezier.

  Als ik nog een suggestie mag doen, zou je een knop kunnen toevoegen waarmee ik een printbare layout kan krijgen van het artikel zodat ik niet de kolommen om het artikel heen hoef uit te printen?

  Groeten,
  Robert

  Keep up the good work!

  • Beste Robert,

   Fijn dat te horen :)

   Ik zal het zeker overwegen.
   De ‘shortcut’ voor nu is om de tekst in een document te plakken en het daarna uit te printen…

   Vriendelijek groet,
   Frank

 • Beste,
  Ik ben al bijna een jaar ah twijfelen tussen twee partners en ben bang om te kiezen. De ene heeft alles gelijk ik het ook wil en niets te kort de andere is meer dominanter chaotischer maar mijn gevoel ligt net wat beter bij de tweede. Ik ben drie jaar samengeweest met de tweede maar na de breuk ben Ik alleen gaan wonen waar al vrij snel een andere partner volgde. Maar eigenlijk is mijn liefde voor de tweede nooit echt gestopt….. hij behandelde mij wel manier zoals het hoorde ook mijn dochter had hij psychisch bijna kapotgemaakt. Dat maakt mijn keuze des te moeilijker want mijn gevoel zegt de tweede maar wat als het weer zo loopt dan ben.Ik
  die goede eerste man ook kwijt. Help ik word er gek van…………… Een onbesluitbare ram.

  • Beste Sarah,

   Als je ervaringen metde tweede man niet goed zijn, vraag jezelf dan af wat je werkelijk zoekt in een lange-termijnrelatie:
   Een goede betrouwbare man of iemand waar je wel veel voor voelt, maar niet echt een stabiele relatie mee hebt gehad.
   Tenzij die tweede man echt is veranderd, zal een toekomstige relatie met hem aarschijnlijk niet anders lopen hoe het in het verleden liep.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >