fbpx

Wat zou je doen als alles mogelijk was?

Deze vraag bepaalt wat je werkelijk wilt. Laat je niet afleiden door de praktische uitvoering. Eerst moet je bepalen wat je wilt en pas dan kun je het ook echt bereiken. Wees wel flexibel in je aanpak, er zijn meerdere manieren om je doel te realiseren. Vergeet niet dat een doel in de toekomst geen vervanging is voor geluk in het nu.

Dit leven heb ik nooit bedacht.

Wat zou je doen als alles mogelijk was? Dit is een van mijn favoriete vragen. Het is een vraag die je direct energie en inspiratie geeft. Een vraag die je helpt te focussen op wat je eigenlijk wilt. Als je mensen deze vraag stelt, antwoorden ze meestal dat ze iets heel anders zouden willen doen dan wat ze nu doen. Ze willen leuker werk of andere relaties, ze willen uit kantoor en in de natuur, ze willen minder verplichtingen en meer vrije tijd.

Laatst zei iemand: “Zoals ik nu leef, zo heb ik het nooit bedacht.” Ze bedoelde dat haar leven op de een of andere manier iets geworden was wat ze niet had gepland. Mijn gedachte was: “Bedenk dan iets anders!” Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel de enige manier om iets te veranderen. Je kunt alleen iets bereiken als je van tevoren duidelijk hebt wat je precies wilt bereiken.

Dat wil niet zeggen dat je alles automatisch bereikt wat je hebt bedacht. Het leven zit vol verrassingen en veel van de dingen die je niet plant, komen toch op je pad. Het is goed om doelen na te streven, maar laat je huidig geluk niet afhangen van een doel in de toekomst. Gelukkig zijn, dat ben je nu – of nu niet.

Op zoek naar een plastic haas.

Ooit wel eens hazewindhonden op een hondenrenbaan gezien? Naast de renbaan wordt een plastic haas (een zogenaamde sleephaas) langs een rail getrokken en de honden rennen hun longen uit hun lijf om zo’n haas in te halen. Dat lukt ze natuurlijk nooit.

Op dezelfde manier jagen veel mensen hun doelen na, in de hoop daar na afloop gelukkig van te worden: “Dan kan ik eindelijk achterover leunen en tevreden zijn.” Helaas, dat duurt een dag en daarna komt er weer een nieuw doel voorbij. Wat is het verschil tussen ons en zo’n hazewindhond? De hazewindhond is tevreden met een plastic haasje – wij niet. De hazewindhond weet niet beter – wij wel.

Wees flexibel.

Als je rigide vasthoud aan een doel als enige weg naar geluk, loop je de kans teleurgesteld te worden. Ik zeg niet dat je niet groot mag dromen (juist wel), maar er zijn meerdere manieren om te bereiken wat je werkelijk wilt. Door al je kaarten in te zetten op één perfecte baan, op één ideale partner, op één droomhuis, wordt het krampachtig. Wat gebeurt er als je dat niet krijgt? Misschien is een andere baan nog leuker, een ander partner nog fijner, een ander huis nog geschikter. Wees flexibel en geef het leven de kans om je tegemoet te komen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wacht niet tot volgende week.

Als we ons leven willen veranderen, dan ervaren we stress. Want de vraag: “Wat wil ik eigenlijk anders?” leidt automatisch tot twijfel: “Hoe moet ik dat in hemelsnaam voor elkaar krijgen?”. Soms voelen we angst omdat we uit onze comfortzone moeten stappen. En wat gebeurt er als we iets wel willen, maar het niet krijgen? Zijn we dan niet dubbel teleurgesteld? Zo denk je uiteindelijk: “Dat is te moeilijk, dat lukt me nooit. Ik kan het maar beter laten rusten. Misschien ga ik er volgende week eens over nadenken.”

Enfin, volgende week gebeurt er natuurlijk niets en op een dag kijk je naar je leven en denkt: “Hé, dit was niet wat ik had bedacht!” Maar dat is uiteraard niet de bedoeling! Dus neem nu de tijd na te denken over wat je werkelijk wilt. Focus op wat je wilt – niet op hoe je dat moet krijgen. Want het eerste geeft je een duidelijk beeld en het tweede voorkomt dat juist.

Als alles mogelijk zou zijn:

 • Wat voor werk zou je dan doen?
 • Hoe zou je dag eruit zien?
 • Met wie zou je je tijd willen doorbrengen?
 • Waar zou je wonen?
 • Wat voor hobby’s zou je hebben?
 • Wat voor reizen zou je maken?
 • Wat voor cursussen zou je volgen?
 • Hoe zou je je voelen?

Fantaseer er eens over. Laat de details voorlopig achterwege. Die komen vanzelf terug nadat je de beslissing hebt gemaakt iets te veranderen. Je kunt zeggen: “Ach, leuke oefening, maar het heeft toch geen zin. Dat lukt me toch nooit.” Dan geef ik je gelijk. Maar je kunt ook zeggen: “Leuke oefening, dat geeft me energie. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn leven en vanaf nu ga ik bedenken wat ik echt wil. Waar een wil is, is een weg!”

Dat klopt – en soms is er zelfs een snelweg:


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


En jij – wat zou je doen als alles mogelijk was?
Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Margot schreef:

  Hoi Frank,

  leuk artikel weer en je hebt volkomen gelijk! Zelf zit ik volop in het proces dat je beschrijft en het is lastig, maar wel ongelooflijk belangrijk. Ik hoop dat je artikel veel mensen inspireert om eens op een andere manier naar hun leven te kijken. Misschien nog goed om toe te voegen (ik sprak laatst met iemand over ditzelfde onderwerp): voordat je kunt veranderen, zul je eerst je huidige situatie moeten accepteren. Pas wanneer je vrede kunt sluiten met je huidige situatie (hoever deze ook van je idealen af lijkt te liggen), pas dan komt de juiste energie vrij die je ook naar iets anders kan leiden.

  Groeten,
  Margot

 • Lilian schreef:

  Frank, weer een geweldig artikel waar de energie vanaf spat. Je krijgt er gewoon energie van om aan de slag te gaan.
  Het voorbeeld van de plastic haas is heel beeldend.
  Ik vind het in mijn situatie, waarin ik lichamelijk behoorlijk wat beperkingen ervaar n.a.v een aantal problemen met mijn gezondheid wel lastig om hiermee te beginnen.
  Misschien kun je tips geven?

  Groeten
  Lilian

 • Beste Margo, een mooie aanvulling, dank je wel :)

  Beste Lilian, we werken allemaal met de mogelijkheden die we hebben.

  Hier is een mooi voorbeeld:
  https://www.newstart.nl/blog/geluk-is-alles-dankbaarheid-is-de-sleutel/

  Misschien dat je lichamelijk gezien een extra uitdaging hebt, maar je kunt dat meer
  dan goed maken met extra motivatie :)

  Succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >