Geluk is alles – Dankbaarheid is de sleutel

Stel je voor dat je geen armen en benen zou hebben. Je kunt niet schrijven, niet bukken, niet bellen, niet dansen. Je kunt niet eens zonder hulp op de bank gaan zitten.

Strikvraag: Zou je dan toch gelukkig kunnen zijn? Het antwoord voor de meesten van ons is: “Nee, onmogelijk!”

Het antwoord van Nick Vujicic is: “Ja, natuurlijk!”

Hij weet het zeker. Als je benieuwd bent waarom, lees van verder:

Is geluk afhankelijk van je situatie?

Nick is geboren zonder armen en benen en toch zie je hem in video’s golfen, duiken, voetballen en vissen.

Maar het belangrijkste is dat je hem ziet lachen. Hij lijkt echt gelukkig.

Hoe is het mogelijk dat iemand zonder ledematen gelukkig is, terwijl anderen die alles hebben wat ze willen, dat niet zijn?

Kennelijk heeft geluk niets te maken met onze situatie. Kennelijk heeft het alles te maken met onze mentaliteit.

De slogan van Nick is: “Geen armen, geen benen, geen problemen!” Dat plaatst onze dagelijkse zorgen in een heel ander perspectief, nietwaar?

Wat creëert ontevredenheid?

Als je niet tevreden bent over je leven, komt dat doordat je focust op wat er ontbreekt. Dat probleem is niet uniek, want we doen dat bijna allemaal. We zijn kampioenen in zoeken wat we nog niet hebben. Hebben we een baan? Leuk, maar nu nog beter verdienen. Hebben we een relatie? Fijn, maar nu nog mijn partner veranderen. Zijn we gezond? Mooi, maar nu nog fit en afgetraind zijn.

Herken je dit? Trap jij ook in de valkuil dat er iets beters op je wacht dan wat je nu hebt? Denk je dat dit ophoudt als je je doel bereikt? Ik zal je een geheim verklappen: Die ontevredenheid stopt nooit. Je zult nooit op het punt komen dat er plotseling niets meer te wensen is. Je zult nooit 100% tevreden zijn.

Zonder geluk is het leven zinloos.

Waarom is het zo moeilijk tevreden te zijn? Wel, wensen en verlangens ontstaan in je hoofd. Je hersenen hebben de neiging altijd te zoeken naar wat er ontbreekt. Dat geldt voor jou, voor mij, voor iedereen. Dat is nu eenmaal wat hersenen doen. Je brein is altijd op zoek naar meer. Het gras is altijd groener op een andere plek. En dit zorgt voor een chronische ontevredenheid.

Geloof me niet op mijn woord, kijk gewoon eens om je heen. Kijk naar de mensen waarvan jij gelooft dat ze alles hebben. Zijn ze gelukkig? Velen niet? Je ziet het aan de blik in hun ogen. Je hoort het in hun conversaties. Je voelt het in hun uitstraling. Dit is geen oordeel. Het is menselijk. Je kunt heel veel in je leven hebben en toch niet gelukkig zijn. En eigenlijk heb je dan niets.

Want zonder geluk is het leven zinloos.

De kracht van dankbaarheid.

Ik heb ooit een ongeluk gehad en kreeg tijdelijk een stalen pin door mijn schouder om alles recht te zetten. Ik kon een maand mijn arm niet gebruiken. Ik kan je niet vertellen wat voor impact dat had – plotseling waren doodnormale dingen een enorme uitdaging. Wat was ik dankbaar toen het voorbij was! Mijn bewondering voor Nicks optimisme is dan ook grenzeloos.

Het geheim (of een van de geheimen) van gelukkige mensen is dat ze zich focussen op wat ze hebben. Alles wat ontbreekt, maakt ongelukkig. Alles waar je blij mee bent, maakt gelukkig. Dankbaarheid lijkt misschien een uitgemolken begrip, maar zonder dankbaarheid bestaat er geen geluk.

Waar zit geluk?

Dat klinkt erg simpel, nietwaar? Focus je op wat je waardeert in je leven en je bent gelukkig. Richt je aandacht op wat er ontbreekt en je bent ongelukkig. Een kind kan de was doen, toch? Maar als het zo simpel is, waarom lukt het dan niet?

Ik zal een tipje van de sluier oplichten: Als je nu nog niet gelukkig bent, dan komt dat omdat je te veel in je hoofd zit. Geluk kun je niet vinden in je hoofd, want dit is bezig met wat er ontbreekt. Geluk kun je wèl vinden in je gevoel. In de volgende cursus ontdek je hoe makkelijk het is om je goed te voelen.


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik ben bang voor mijn gedachtens want laatste tijd denk ik steeds negatief en aan dingen wat ik niet wil. En altijd worden mijn gedachtens werkelijkheid daarom probeer ik ôp iets te Focussen en positief te denken, maar het lukt me gewoon niet ik ga steeds terug na dat ene waar ik zo bang voor ben en raak ik in paniek. Ik zit er al maanden mee. Hoe kom ik hier vanaf hoe kan ik die gedachtens loslaten?

 • Beste Lotte,

  In jouw geval kan ik je aanraden eens te kijken naar de e-cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

  Deze cursus helpt je om positiever te denken, piekeren los te laten en je aandacht te richten op wat je wilt i.p.v. wat je niet wilt. Bovenal leert het je je gedachten beter te begrijpen en ze te sturen in de goede richting.

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Jeanne schreef:

  volgens mij is het een denkfout als je zegt dat we gelukkig willen ZIJN. Je kan niet gelukkig zijn – dat impliceert een totale , immer voortdurende toestand, alsof je dat allen maar bent en niets anders. je kan je gelukkig voelen, het is een emotie. en emoties komen en gaan en je kan je wel vaak, veel, met heel veel, gelukkig voelen. en je leven zo inrichten dat je de voorwaarden creëert om je gelukkig te voelen. Maar dan nog horen minder leuke emoties ook bij het leven. dus als je je op een zeker moment verdrietig voelt, betekent dat niet dat dat je geluksgevoel in de weg staat. want dat voel je dan heus op een ander moment ook weer.

 • al wat ik lees,is allemaal zo waar,maar bij een lichamelijke reactie op stress,zonder dat je weet waardoor die stress ontstaat,is het erg moeilijk om dat lichamelijke gevoel de rug toe te keren,tuurlijk bezig blijven is een optie,werkt ook,maar je kan niet 24 uur per dag bezig blijven.het gevoel (vlucht modus )accepteren is ook een optie,dat lukt tot op bepaalde hoogte,daarna wordt je kort en boos.
  bij mij is spanning in mijn benen ontstaan na overlijden van een ex vriendin,welke we verzorgt hebben tot de laatste seconde van haar leven.tot het moment dat ik haar huis heb ontruimd ging het goed,vanaf het moment dat ik de deurvan haar woning achter me sloot,ging het mis,terwijl ik met gevoel en verstand zeg dat het goed zo is.
  maar het lijkt of ik haar angst en onrust over genomen heb,onbewust.
  Dit is nu al twee jaar aan de gang,ondanks hulp doormiddel van sphychotherapie.
  Ik ben niet iemand die geweldig veel zelfvertrouwen heeft en van zich zelf houd,het idee dat je steeds tegen jezelf moet zeggen dat je er mag zijn enz.werkt bij mij als een rode lap op een stier.ik wil het zo graag anders,ik weet dat ik veel voor andere mensen kan betekenen en ze raad geven,maar voor mezelf weet ik het niet.
  Graag zou ik van mezelf willen houden om wie of wat ik ben,maar ik weet niet hoe,Kun jij me helpen ???
  met vriendelijke groet Erica

 • Beste Erica,

  Er is bijna altijd een oorzaak voor spanning/negatieve emoties, ze ontstaan niet bij toeval.
  In jouw geval kan het rouwproces zeker invloed hebben op je stemming.

  Daarnaast: niet van jezelf houden is weerstand tegen wie je bent en weerstand zorgt altijd voor spanning.

  Het beste wat ik je kan adviseren is de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen om zo mee jezelf te accepteren en te waarderen.
  Hierdoor neemt de weerstand tegen jezelf af en krijgt zelfvertrouwen een kans te groeien en daarmee komt de ontspanning terug.
  De enige reden dat aardig voor jezelf zijn werkt als een rode lap op een stier, is dat er nog niet genoeg zelfliefde/acceptatie is,
  dus is er nog werk aan de winkel :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >