Stel je voor dat je geen armen en benen zou hebben. Je kunt niet schrijven, niet bukken, niet bellen, niet dansen. Je kunt niet eens zonder hulp op de bank gaan zitten. Strikvraag: Zou je dan toch gelukkig kunnen zijn? Het antwoord voor de meesten van ons is: “Nee, onmogelijk!” Het antwoord van Nick Vujicic is: “Ja, natuurlijk!”

Hij weet het zeker. Als je benieuwd bent waarom, bekijk dan deze video:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ciYk-UwqFKA

Is geluk afhankelijk van je situatie?

Wat vond je van zijn verhaal? Ik vond het ontzettend ontroerend en ongelofelijk inspirerend. Nick is geboren zonder armen en benen en toch zie je hem in de video golfen, duiken, voetballen en vissen. Maar het belangrijkste is dat je hem ziet lachen. Hij lijkt echt gelukkig.

Hoe is het mogelijk dat iemand zonder ledematen gelukkig is, terwijl anderen die alles hebben wat ze willen, dat niet zijn? Kennelijk heeft geluk niets te maken met onze situatie. Kennelijk heeft het alles te maken met onze mentaliteit. De slogan van Nick is: “Geen armen, geen benen, geen problemen!” Dat plaatst onze dagelijkse zorgen in een heel ander perspectief, nietwaar?

Wat creëert ontevredenheid?

Als je niet tevreden bent over je leven, komt dat doordat je focust op wat er ontbreekt. Dat probleem is niet uniek, want we doen dat bijna allemaal. We zijn kampioenen in zoeken wat we nog niet hebben. Hebben we een baan? Leuk, maar nu nog beter verdienen. Hebben we een relatie? Fijn, maar nu nog mijn partner veranderen. Zijn we gezond? Mooi, maar nu nog fit en afgetraind zijn.

Herken je dit? Trap jij ook in de valkuil dat er iets beters op je wacht dan wat je nu hebt? Denk je dat dit ophoudt als je je doel bereikt? Ik zal je een geheim verklappen: Die ontevredenheid stopt nooit. Je zult nooit op het punt komen dat er plotseling niets meer te wensen is. Je zult nooit 100% tevreden zijn.

Zonder geluk is het leven zinloos.

Waarom is het zo moeilijk tevreden te zijn? Wel, wensen en verlangens ontstaan in je hoofd. Je hersenen hebben de neiging altijd te zoeken naar wat er ontbreekt. Dat geldt voor jou, voor mij, voor iedereen. Dat is nu eenmaal wat hersenen doen. Je brein is altijd op zoek naar meer. Het gras is altijd groener op een andere plek. En dit zorgt voor een chronische ontevredenheid.

Geloof me niet op mijn woord, kijk gewoon eens om je heen. Kijk naar de mensen waarvan jij gelooft dat ze alles hebben. Zijn ze gelukkig? Velen niet? Je ziet het aan de blik in hun ogen. Je hoort het in hun conversaties. Je voelt het in hun uitstraling. Dit is geen oordeel. Het is menselijk. Je kunt heel veel in je leven hebben en toch niet gelukkig zijn. En eigenlijk heb je dan niets.

Want zonder geluk is het leven zinloos.

De kracht van dankbaarheid.

Ik heb ooit een ongeluk gehad en kreeg tijdelijk een stalen pin door mijn schouder om alles recht te zetten. Ik kon een maand mijn arm niet gebruiken. Ik kan je niet vertellen wat voor impact dat had – plotseling waren doodnormale dingen een enorme uitdaging. Wat was ik dankbaar toen het voorbij was! Mijn bewondering voor Nicks optimisme is dan ook grenzeloos.

Het geheim (of een van de geheimen) van gelukkige mensen is dat ze zich focussen op wat ze hebben. Alles wat ontbreekt, maakt ongelukkig. Alles waar je blij mee bent, maakt gelukkig. Dankbaarheid lijkt misschien een uitgemolken begrip, maar zonder dankbaarheid bestaat er geen geluk.

Waar zit geluk?

Dat klinkt erg simpel, nietwaar? Focus je op wat je waardeert in je leven en je bent gelukkig. Richt je aandacht op wat er ontbreekt en je bent ongelukkig. Een kind kan de was doen, toch? Maar als het zo simpel is, waarom lukt het dan niet?

Ik zal een tipje van de sluier oplichten: Als je nu nog niet gelukkig bent, dan komt dat omdat je te veel in je hoofd zit. Geluk kun je niet vinden in je hoofd, want dit is bezig met wat er ontbreekt. Geluk kun je wèl vinden in je gevoel. In de volgende cursus ontdek je hoe makkelijk het is om je goed te voelen.


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt