Deze drie manieren werken direct. Vanaf het moment dat je ze toepast, voel je je gelukkiger. Maar eerst moeten we drie illusies loslaten die ons tegenhouden om nu gelukkig te zijn. Daarna hoef je alleen maar drie eenvoudige beslissingen te nemen: Ik besluit nu gelukkig te zijn; ik zoek mijn geluk niet in de buitenwereld, maar in mijzelf en ik doe meer van wat me gelukkig maakt!

Dit is deel 1 van twee delen.

De langzame manier om gelukkig te worden.

Wanneer denk je dat je gelukkig mag zijn? Moet je eerst je relatie verbeteren, van baan veranderen, het maximale uit jezelf halen, meer reizen, betere gewoontes ontwikkelen, afvallen, sportiever worden, communicatiever worden, relaxter worden? Moet je eerst een winnaarsmentaliteit aanleren, negatief denken afzweren en altijd vòl energie zitten?

Stel dat dit je lukt, hoelang mag je daar dan over doen? Tien jaar, twintig jaar? Wat dat al die dingen tijd gaan kosten, is zeker. Er is geen magische pil waarmee je dat allemaal vóór volgende week dinsdag uit je hoed tovert. Dit is dan ook de langzame manier om gelukkig te worden: “Eerst moet alles wat me dwarszit aan mijn leven veranderen, en dàn word ik gelukkig.

Gelukkig (…) is er een snellere manier – of liever gezegd drie snellere manieren:

Manier 1. Stel je geluk niet uit.

Als we niet nu niet gelukkig zijn, is dat omdat we denken dat we het nu nog niet kunnen zijn. Onze situatie moet eerst nog veranderen – pas dàn kunnen we gelukkig zijn. Fout! Waarom? Omdat er altijd wel iets beter kan. Als je denkt dat je later pas gelukkig kan worden, wat gebeurt er dan ‘later’? Dan denk je dat je nòg later pas gelukkig kunt worden…

Daarmee stel je je geluk uit, want gelukkig ben je nu – of nu niet. Trap niet in die valkuil, het is een van de domste dingen die je kunt doen (geloof me, ik heb het járenlang geprobeerd). Besluit nu gelukkig te zijn – ondanks de niet-perfecte situatie, ondanks de niet-perfecte jij. Als je geluk zoekt in de toekomst zul je het nooit vinden, want de toekomst is er altijd.

Geluk is echt genieten van je leven

De beste manier om gelukkig te worden, is door het volgen van deze Online Cursus Geluk. Gelukkig zijn is geen toeval, het is een beslissing. Ontdek wat jou ècht gelukkig maakt en geniet weer van elke dag. Voel je beter over jezelf en je leven!

Mijn definitie van geluk:

Geluk is de afwezigheid van weerstand tegen jezelf en tegen dit moment. Die uitspraak mag je op je badkamerspiegel plakken. Eén post-it note is alles wat je nodig hebt. Al die honderden stickers met dingen die je nog moet doen voordat je gelukkig kunt zijn – die kun je weghalen. Mijn badkamerspiegel is leeg, want als ik erin kijk zie ik alleen maar het hier en nu. En dat is alles wat ik nodig heb.

Beslissing 1: Besluit om nu gelukkig te zijn, wat er ook gebeurt.

Manier 2. Zoek je geluk niet in de buitenwereld.

Als geluk te koop was bij de supermarkt, dan was iedereen al gelukkig. Gisteren werd ik geïnterviewd voor een artikel in de Telegraaf over het verband tussen winkelen en geluk. Mijn punt was: Natuurlijk zorgt shoppen voor een tijdelijk geluksgevoel. Maar het is geen vervanging voor iets dat vooral in jezelf zit.

Geluk is een innerlijk gevoel. Als je het in jezelf ontdekt, dan hoef je het in de buitenwereld niet meer te zoeken. Als je het in jezelf mist, dan kun je het in de buitenwereld nooit helemaal vinden. Geluk is een gevoel en jouw gevoel ligt niet in de schappen van de uitverkoop. Voel je goed over jezelf en je hebt het grootste deel van gelukkig zijn al gevonden.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel.

Soms schrijft iemand me: “Hoe kan ik in hemelsnaam gelukkig zijn in deze situatie?” Wacht even, dan geef ik je de adressen van mensen die in dezelfde situatie zitten en zich wèl gelukkig voelen. Want die mensen zin er wel degelijk – en ze zijn niet anders dan jou. Hooguit kijken ze anders naar hun situatie. Hooguit hebben ze besloten gelukkig te zijn ondanks hun uitdaging…

Situaties beïnvloeden natuurlijk wel hoe je je voelt. Iedereen die zegt dat dit niet zo is, heeft te weinig empathie voor de uitdagingen waar mensen mee worstelen. Maar de manier waarop je kijkt naar situaties bepaalt nog meer of je je gelukkig voelt. Stop ermee je geluk uitsluitend afhankelijk te maken van de buitenwereld. Dan geef je alle controle uit handen en vergeet je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gevoel.

Beslissing 2: Besluit om zelf de complete verantwoordelijkheid te nemen voor hoe je je voelt.

De derde manier om gelukkiger te worden beschrijf ik hier in deel 2 van dit artikel.

Maar wil je nu al meer geluk in je leven? Bestel dan deze e-cursus:


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.