Ben ik gelukkig? 5 Belangrijke vragen aan jezelf

Soms twijfel je: ben ik wel echt gelukkig? En hoe kan ik dat zeker weten? Accepteer ik mezelf? Voel ik me vrij? Heb ik energie? Heb ik zelfvertrouwen? Leef ik in het heden? Deze vragen aan jezelf helpen je een antwoord te vinden.

Vraag 1. Accepteer ik mezelf?

Accepteer je jezelf met al je goede, maar ook minder goede kanten? Of ben je ontevreden over wie je bent en kritisch naar jezelf toe?
Het heeft geen zin jezelf neer te halen: dat staat, meer dan al het andere, je geluk in de weg.

Iedereen kan meer doen dan hij of zij nu doet, iedereen kan minder fouten maken. Iedereen kan beter. Maar hoeft dat wel? Is er iemand perfect in deze wereld? Nee toch? Natuurlijk kan iedereen groeien. Zelfontwikkeling is de weg naar geluk en succes.

Maar stel je voor dat een boom elke dag begint met: “Tjonge, ik bent veel te langzaam gegroeid gisteren. Ik lig achter op schema! Bovendien wil ik meer bladeren en hoe hard ik het ook probeer, ik blijf maar zitten met deze twijgjes. Mijn stam zou ook wat rechter kunnen zijn. Mijn buurman heeft wortels die de overkant van de straat raken en de mijne zijn pas bij de stoep!”

Stel je eisen niet te hoog. Dat zal je geluk vergroten. Accepteer jezelf en probeer niet krampachtig te veranderen, maar juist op een natuurlijke manier te groeien.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Vraag 2. Voel ik me vrij?

Echte rijkdom is de rijkdom van keuzes. De vrijheid om te kiezen wat je wilt. Om te stoppen met doen wat anderen willen dat je doet. Dat zijn hun keuzes. Jouw keuzes zijn alleen van jou: je hoeft er niemand anders gelukkig meer te maken.

Vrij voelen doe je als je weet dat je vandaag kunt besluiten andere keuzes te maken als je dat wilt.

Het hoeft niet te betekenen dat je elke week je leven verandert. Maar naar iets verlangen, iets heel graag willen en beseffen dat je het niet kunt, dan is geen vrijheid. En vrijheid is je geboorterecht – het is jouw leven.

Knip wat lijntjes door die je beperken: de relaties die je energie kosten, het werk dat je al jaren verveeld, de verplichtingen waar je elke week tegenop ziet. Maak het niet te gek: je hoeft niet een rugzak te pakken en de wereld rond te reizen om vrij te zijn. Vrij zijn ben je als je de keuzes maakt die jij wilt maken.

Een luchtballon krijg je ook alleen de hemel in als je wat ballast laat vieren. In een mandje op de grond blijven staan is niet de bedoeling van een luchtballon. En ook niet van het leven.

Vraag 3. Heb ik energie?

Ooit een gelukkig mens gezien die lamlendig was? Die twee gaan kennelijk niet samen. Energie is het resultaat van een gelukkig leven, dus als je wilt weten of je gelukkig bent, kijk dan naar je energieniveau.

Ben je regelmatig moe? Lig je het liefst de hele avond op de bank? Heb je weinig zin in dingen of verveel je je? Dan is het tijd om iets te veranderen. Ga iets doen wat je energie geeft, wat het ook is.

Werk dat je leuk vindt, kost geen energie. Relaties die je inspireren kosten je geen energie. Een sport die je plezier geeft, kost je geen energie. Doe de dingen die je leuk vindt en je zult altijd voldoende energie hebben. Om nog meer leuke dingen te doen!

Vraag 4. Heb ik zelfvertrouwen?

Vertrouwen in jezelf helpt je door de moeilijke tijden. Het stelt je in staat om gelukkig te zijn in het midden van een uitdaging. Authentiek (dus niet de oppervlakkige vorm die doet alsof) zelfvertrouwen krijg je door goed naar jezelf te luisteren. Dan maak je immers beslissingen die zijn gebaseerd op wat jij wilt. En daar word je gelukkig van.

Als je weet dat je de moeite waard bent, dat je geluk verdiend en dat je jezelf accepteert jezelf zoals je bent, dan heb je zelfvertrouwen. Je kunt dat besef niet halen uit externe dingen. Geen titel die je zelfvertrouwen kan geven. Geen maatpak, geen banksaldo, geen mooie vriendin of succesvolle vriend. Zelfvertrouwen is de wetenschap dat je je niet anders hoeft voor te doen dan je bent. En dat dat zo prima is.

Vraag 5. Leef ik in het heden?

Geluk is alleen te vinden in het nu. Het is dit moment waarin je gelukkig kunt zijn. Of niet. Als je tevreden bent met je leven ben je nu gelukkig. Niet morgen, niet gisteren, maar nu.

Natuurlijk is het leuk om oude herinneringen op te halen aan mooie dagen. Of je te verheugen op iets wat morgen komt. Te fantaseren over je ideale baan, vakantie of huis.

Maar regelmatig bezig zijn met het verleden of de toekomst zorgt ervoor dat je het huidige moment mist. Geniet nu van wat er vandaag gebeurt. Geniet van de dingen die je nu doet, de mensen die je nu ziet, de plaatsen die je nu bezoekt.

“Life is a gift. Yesterday’s history, tomorrow’s a mystery. Life is a gift: that’s why they call today The Present.”


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Moet je doorzetten of juist loslaten?

Voel je 10 keer beter in 5 minuten

Kun je gelukkig zijn zonder reden?

 • Ik vind het nog steeds leuk om de onderwerpen te lezen, die per mail naar mij toekomen, en maken mij attent op belangrijke dingen om te weten en te herkennen. bedankt daarvoor.

  • Graag gedaan Anke, fijn dat te horen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Anoniem schreef:

  Ik heb vanochtends iets heel moeilijks moeten doen.Ik heb symbolisch losgelaten wat mij zoveel verdriet, onzekerheid en onbegrip bracht. Dit heeft mij jaren gekost om tot zover te komen.Ik had een takje van onze gouden regenboom. De blaadjes in de zee gegooid, aan het takje zaten nieuwe knopjes. Dit mee naar huis genomen. Hierna ontbeten op een terras aan het strand. Geluk is een groot wordt maar er kwam een goed gevoel over me. Dit is dus loslaten geloof ik. Bedankt voor je mailtjes. Ik blijf ze lezen.
  Groet Mia

  • Beste Mia,

   Mooi! Iedereen heeft weer een andere manier van loslaten, maar het zoals jij doet – combineren met iets tastbaars (een ritueel) – werkt vaak heel goed. Je weet dat je iets hebt losgelaten als er een last van je schouders valt en je opluchting voelt. Fijn dat het je is gelukt :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Het leven, wat wilt het leven van je? Ben je hier om als mier te werken en geld in het laatje te brengen of is dit echt een bijzaak? Als je geen geluk vind in de liefde vind je dan wel geluk in bijvoorbeeld rijkdom? Of als je arm bent maar wel geluk in de liefde vind. Maar wat als je als persoon stil staat en nergens je geluk in kan vinden, maar altijd toch je kop omhoog houdt om elke dag dat je opstaat het geluk proberen te vinden. Hoelang houdt een mens dit vol. Belangrijkste is dat iedereen waar je van houdt gezond is en jezelf elke dag dat je wakker wordt er toch weer 1 is om het geluk in te gaan zoeken: nooit opgeven, elk mens doet ertoe in het leven, loop de trap omhoog of sta stil op een tree maar ga nooit naar beneden

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >