Geluk en acceptatie horen bij elkaar. Spanning wordt veroorzaakt door weerstand tegen de werkelijkheid. Daardoor proberen we het leven te controleren. Ontspanning komt door acceptatie van de werkelijkheid. Als we ons overgeven aan wat er op ons pad komt, dan wordt het leven plezierig en ontspannen. Hoe meer acceptatie, hoe meer geluk.

Moeite met verandering.

Het leven is één grote verandering. Alles verandert continu: jijzelf, je voorkeuren, je relaties, je werk en je doelen. Verandering is dus de essentie van het leven. Toch hebben we daar vaak moeite mee. We zien op tegen de onzekerheid die ermee gepaard gaat. Wat als er iets onverwachts gebeurt? Wat als het fout gaat? Wat als we iets minder krijgen dan wat we nu hebben?

Dus proberen we onze toekomst te contoleren, want de toekomst is soms eng. De meest gebruikte manier om dit te doen, is door te piekeren. Als je piekert, probeer je (in je hoofd) het leven te controleren. Draai het eens om: als je de toekomst niet zou proberen te controleren – maar gewoon zou accepteren wat er gebeurt – zou je dan nog piekeren? Ik vermoed van niet. Dit piekeren lijkt normaal, omdat iedereen het doet. Maar er is ook een andere oplossing:

Overgave aan het leven.

Jezelf overgeven aan het leven betekent accepteren wat er op je pad komt. In feite beslis je: “Ik vertrouw op mezelf, ik zie wel hoe het loopt, ik ga uit van het positieve.” Je stopt met alles te willen controleren en beseft dat controle voortkomt uit onzekerheid. Hoe meer je vertrouwt op jezelf, hoe minder je wilt controleren. Natuurlijk hoef je niet alles los te laten. Je hoeft alleen maar weer de balans terug te vinden. Dat verklaart waarom sommige mensen meer geluk ervaren dan anderen.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Spanning of ontspanning?

Ik geef je telkens twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld gaat uit van controle (weerstand) en creëert spanning. Het tweede voorbeeld gaat uit van acceptatie (overgave) en creëert ontspanning. Wat klinkt beter?

Weerstand: Ik mag geen fouten maken.
Overgave: Ik leer van elke ervaring.

Weerstand: Ik mag niets aan het toeval overlaten.
Overgave: Ik zie wel hoe het loopt.

Weerstand: Er mag niets fout gaan, dat kan ik niet aan.
Overgave: Ik ga uit van het goede en vertrouw op mezelf.

Weerstand: Ik wil dat alles hetzelfde blijft.
Overgave: Ik ben blij met nieuwe ervaringen.

Weerstand: Ik haat risico’s en onzekerheid.
Overgave: Ik houd van nieuwe uitdagingen.

Weerstand of overgave?

Elk eerste voorbeeld gaat uit van weerstand. Weerstand tegen de realiteit en dus weerstand tegen het leven. Want de realiteit is dat we fouten maken, dat we het toeval niet kunnen beïnvloeden, dat het soms anders loopt dan we denken. De realiteit is dat alles continu verandert en dat dit risico’s en onzekerheid met zich meebrengt. Hoe eerder je dit inziet en accepteert, hoe makkelijk het leven wordt – voor jou.

Elke tweede voorbeeld gaat uit van positieve overgave en acceptatie. We stoppen te controleren wat we niet kunnen controleren. Groei en verandering horen bij het leven. Wees er niet bang voor. Houd het niet tegen. Stop met vechten. Zwem met de stroom mee, in plaats van ertegenin. Weerstand tegen verandering zorgt voor stilstand – en stilstand is tegennatuurlijk. Kun je dat inzien?

Wat kun je loslaten?

Overgave aan het leven is loslaten wat je niet kunt controleren. Waar heb je geen controle over?

1. Het verleden.
2. De toekomst.
3. Wat andere mensen denken.
4. Wat ze denken over jou.
5. Wat buiten je invloedsfeer ligt.
6. Waar je niet zelf bij bent.

Er zijn duizend dingen die je niet kunt controleren – maar vertel dat maar tegen je hersenen! Die accepteren dat niet, want onze hersenen willen het liefst alles controleren. Er is maar één ding wat je wèl kunt controleren: wat je nu – op dit moment – doet. Dat is het, dat is het enige waar je echt invloed op hebt. Als je dit echt toepast in je leven, dan word je gelukkig.

Geluk, vreugde en ontspanning.

Als je alleen maar zou controleren wat je op dit moment doet, dat wordt het leven een stuk plezieriger. Er blijft alleen maar dit moment over – dit moment waarop iets gebeurt en jij bepaalt hoe je daarop reageert. Je hoeft het niet van tevoren in te plannen, je hoeft het niet achteraf te analyseren. Je hoeft er alleen maar te zijn en te reageren op wat het leven je voorschotelt. Geef je over aan het leven en geluk, ontspanning en vreugde zal je deel worden!

Wil je meer geluk in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt