Meer geluk – Geef je over aan het leven

Geluk en acceptatie horen bij elkaar. Spanning wordt veroorzaakt door weerstand tegen de werkelijkheid. Daardoor proberen we het leven te controleren. Ontspanning komt door acceptatie van de werkelijkheid. Als we ons overgeven aan wat er op ons pad komt, dan wordt het leven plezierig en ontspannen. Hoe meer acceptatie, hoe meer geluk.

Moeite met verandering.

Het leven is één grote verandering. Alles verandert continu: jijzelf, je voorkeuren, je relaties, je werk en je doelen. Verandering is dus de essentie van het leven. Toch hebben we daar vaak moeite mee. We zien op tegen de onzekerheid die ermee gepaard gaat. Wat als er iets onverwachts gebeurt? Wat als het fout gaat? Wat als we iets minder krijgen dan wat we nu hebben?

Dus proberen we onze toekomst te contoleren, want de toekomst is soms eng. De meest gebruikte manier om dit te doen, is door te piekeren. Als je piekert, probeer je (in je hoofd) het leven te controleren. Draai het eens om: als je de toekomst niet zou proberen te controleren – maar gewoon zou accepteren wat er gebeurt – zou je dan nog piekeren? Ik vermoed van niet. Dit piekeren lijkt normaal, omdat iedereen het doet. Maar er is ook een andere oplossing:

Overgave aan het leven.

Jezelf overgeven aan het leven betekent accepteren wat er op je pad komt. In feite beslis je: “Ik vertrouw op mezelf, ik zie wel hoe het loopt, ik ga uit van het positieve.” Je stopt met alles te willen controleren en beseft dat controle voortkomt uit onzekerheid. Hoe meer je vertrouwt op jezelf, hoe minder je wilt controleren. Natuurlijk hoef je niet alles los te laten. Je hoeft alleen maar weer de balans terug te vinden. Dat verklaart waarom sommige mensen meer geluk ervaren dan anderen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Spanning of ontspanning?

Ik geef je telkens twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld gaat uit van controle (weerstand) en creëert spanning. Het tweede voorbeeld gaat uit van acceptatie (overgave) en creëert ontspanning. Wat klinkt beter?

Weerstand: Ik mag geen fouten maken.
Overgave: Ik leer van elke ervaring.

Weerstand: Ik mag niets aan het toeval overlaten.
Overgave: Ik zie wel hoe het loopt.

Weerstand: Er mag niets fout gaan, dat kan ik niet aan.
Overgave: Ik ga uit van het goede en vertrouw op mezelf.

Weerstand: Ik wil dat alles hetzelfde blijft.
Overgave: Ik ben blij met nieuwe ervaringen.

Weerstand: Ik haat risico’s en onzekerheid.
Overgave: Ik houd van nieuwe uitdagingen.

Weerstand of overgave?

Elk eerste voorbeeld gaat uit van weerstand. Weerstand tegen de realiteit en dus weerstand tegen het leven. Want de realiteit is dat we fouten maken, dat we het toeval niet kunnen beïnvloeden, dat het soms anders loopt dan we denken. De realiteit is dat alles continu verandert en dat dit risico’s en onzekerheid met zich meebrengt. Hoe eerder je dit inziet en accepteert, hoe makkelijk het leven wordt – voor jou.

Elke tweede voorbeeld gaat uit van positieve overgave en acceptatie. We stoppen te controleren wat we niet kunnen controleren. Groei en verandering horen bij het leven. Wees er niet bang voor. Houd het niet tegen. Stop met vechten. Zwem met de stroom mee, in plaats van ertegenin. Weerstand tegen verandering zorgt voor stilstand – en stilstand is tegennatuurlijk. Kun je dat inzien?

Wat kun je loslaten?

Overgave aan het leven is loslaten wat je niet kunt controleren. Waar heb je geen controle over?

1. Het verleden.
2. De toekomst.
3. Wat andere mensen denken.
4. Wat ze denken over jou.
5. Wat buiten je invloedsfeer ligt.
6. Waar je niet zelf bij bent.

Er zijn duizend dingen die je niet kunt controleren – maar vertel dat maar tegen je hersenen! Die accepteren dat niet, want onze hersenen willen het liefst alles controleren. Er is maar één ding wat je wèl kunt controleren: wat je nu – op dit moment – doet. Dat is het, dat is het enige waar je echt invloed op hebt. Als je dit echt toepast in je leven, dan word je gelukkig.

Geluk, vreugde en ontspanning.

Als je alleen maar zou controleren wat je op dit moment doet, dat wordt het leven een stuk plezieriger. Er blijft alleen maar dit moment over – dit moment waarop iets gebeurt en jij bepaalt hoe je daarop reageert. Je hoeft het niet van tevoren in te plannen, je hoeft het niet achteraf te analyseren. Je hoeft er alleen maar te zijn en te reageren op wat het leven je voorschotelt. Geef je over aan het leven en geluk, ontspanning en vreugde zal je deel worden!

Wil je meer geluk in je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Wat kom je toch altijd fijn op de juiste momenten met deze mails!!

  Dankjewel :)

  Veel goeds voor jou en je naasten.

 • Dit doet me denken aan de kracht van het NU van Eckart Tolle wat hij vergeet en jij ook in dit artikel is dat het leven in samenleving, in een grote stad vaak heel ingewikkeld is. Natuurlijk moet je af en toe nergens aan denken voor de ontspanning. Maar voor het merendeel wordt je gesteld voor ingewikkelde zaken die je uit wil laten komen zoals het voor jou of mij het best uitpakt. Je moet nadenken over de toekomst en over het verleden om te kunnen leren van fouten en te anticiperen op wat komen gaat. Ook heb ik ondervonden dat het juist wel zeer goed is om te weten hoe anderen naar jou kijken. In deze samenleving ben je pas iemand met anderen en door anderen. Je moet daarom relaties met vrienden en familie altijd waarborgen. Nog een belangrijk iets en misschien wel wat er het meest toe doet en dat is het hebben van ontwikkeling en groei in het leven. Je kan jezelf sturen om ervaring op te doen of de juiste dingen te zeggen voor een keer doordat vooraf te bedenken en anders doet dan je normaal zou doen. Hierdoor wordt je slimmer en bedachtzamer.
  Er zijn veel mensen die alleen maar zien maar nergens actief bij nadenken, die te veel lezen maar geen kanttekeningen plaatsen of mensen die veel praten zonder zich af en toe af te vragen of het wel klopt wat ze zeggen. Ik vind dat mensen zichzelf meer af moeten afvragen wat ze van iets vinden en of veronderstellingen die gedaan worden wel juist zijn.

  Gr Jundo

 • gonnir schreef:

  heel duidelijk wil ik ook naar toe maar op dit moment lig ik in het ziekenhuis met de uit slag die ik van dag hen gehadhet is geen kahler maar plasmocijtoom
  nu moet ik bestraald worden maar kijk er positieftegen aan daarna moet ik weer proberen telopen daar benik wel bang voor de ik in een rolstoel ik wil weer zelf lopen maar heeft heel veel tijd nodig lig nu al 5 week platvoor alle bescremming
  maar wat je ook zij anders denk en er voor gaan bedank voor jesisete leer er zeker er van
  groetjes gonnie

 • Hoi Frank,
  Vind dit weer een mooie boodschap. Super, en zo simpel eigenlijk, maar je hebt soms gewoon iemand nodig die even juiste tegen je zegt. Bedankt! Hier kan ik weer wat mee.

 • Thanks…..

 • Ik geef mij over aan het leven , ik laat los en zie wel waar ik uitkom

 • Ying Yang schreef:

  Heel inzichtgevend ik voel me meteen ontspannener/gelukkiger, bedankt!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >