Wanneer heb je niets meer te wensen en ben je tevreden? Moet je meer actie nemen – of juist je verwachtingen verlagen? Ik heb beide jarenlang geprobeerd. Achter je doelen aanrennen, zorgt voor een uitstel van geluk. En door alle verwachtingen los te laten, wordt het leven nogal vlak. Is er misschien nog een derde mogelijkheid?

Wat zijn de valkuilen van geluk?

De meeste mensen zoeken geluk in ‘meer hebben’. “Als ik de perfecte partner heb, dan ben ik gelukkig. Als ik die ideale baan heb, dan ben ik gelukkig. Als ik de loterij win, als ik dat droomhuis heb… dan ben ik gelukkig.” Daar is helemaal niets mis mee, dat is alleen maar menselijk. Er zijn echter twee valkuilen waar je rekening mee moet houden:

Ten eerste maak je je geluk daarmee afhankelijk van de toekomst. “Alleen dàn zal ik echt gelukkig zijn.” Dus nu nog niet… Ten tweede loop je de kans dat niet alles tegelijkertijd perfect is. Misschien heb je de ideale partner, maar nog niet de ideale baan. Misschien heb je dat droomhuis, maar nog niet die droomrelatie. Er is altijd iets in je leven dat je nog wilt…

Ligt geluk in de buitenwereld?

Hoe dan ook, we zoeken geluk vooral in de buitenwereld: in relaties, bezit en doelen. Dat is een vrij beperkte manier van kijken. Uiteindelijk is wat je zoekt altijd een gevoel: een goed gevoel over je leven en een goed gevoel over jezelf. Dat gevoel zit dus vooral in jezelf! Wat je eigenlijk zoekt is een einde aan je zoektocht. Wat je eigenlijk zoekt is een gevoel van tevredenheid…

De beslissing om minder nodig te hebben.

Zo besef je dat de zoektocht naar toekomstig geluk je niet per se nu tevreden maakt. Gelukkig heb je dan nòg een keuze: De beslissing om minder nodig te hebben. Die keuze maakt je nu gelukkig. Je stelt je geluk niet langer uit…

Dus de eerste keuze is om je inspanningen te verhogen: steeds harder zoeken naar wat je denkt dat je gelukkig gaat maken. De tweede keuze is je verwachtingen verlagen: beslissen dat je minder nodig hebt: minder bezit, minder doelen, minder verwachtingen over je relatie, jezelf of je leven. Gewoon blij zijn met wat je hebt, in plaats van focussen op wat je niet hebt.

Innerlijke rust ligt na de volgende bocht.

Nogmaals, met geen van deze keuzes is iets mis. Of jij je er goed bij voelt, hangt af van je persoonlijkheid en de fase in je leven. Ik heb jarenlang ‘met volle kracht’ aan mijn doelen gewerkt. Natuurlijk in de hoop dat ik dan eindelijk helemaal tevreden zou zijn met mijn leven.

En natuurlijk hebben veel van die doelen die ik bereikte mijn leven verrijkt. Na een tijdje kwam ik er wèl achter dat ik altijd bezig was met het volgende ‘project’. De belofte van innerlijke rust lag altijd na de volgende bocht. Pas dan was alles klaar en kon ik ècht genieten…

Wat een illusie!


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarderen wat je al hebt.

Na wat ‘soul-searching’ ontdekte ik wat ik eigenlijk zocht: een goed gevoel: geluk, tevredenheid, innerlijke rust, dankbaarheid. Allemaal dingen die ik koppelde aan relaties, bezit of externe doelen. Maar allemaal dingen die al ìn mij zaten. Dus kwam ik tot de conclusie dat ik niet meer hoefde te zoeken en concentreerde ik me op waarderen wat ik al had in mijn leven.

Het loslaten van alle verwachtingen.

Daarna heb ik jarenlang al mijn verwachtingen losgelaten. Ik had nauwelijks externe doelen. Ik had nauwelijks wensen over hoe dingen zouden moeten lopen. Het was één lange go-with-the-flow en leef-in-het-nu ervaring. De zoektocht was ten einde.

Nu denk je dat dit verhaal uit is, maar er was nòg een verdiepend inzicht om te leren. Ik merkte dat het loslaten van alle verwachtingen automatisch óók betekende dat ik geen doelen meer had. En dàt betekende dat het leven wat vlak werd. Een blokje om – of op vakantie: het was allemaal even leuk en even onbelangrijk.

Verlangen is niet slecht.

Later kwam ik erachter dat het loslaten van al je verwachtingen helemaal niet zo verlichtend is. De Boeddhisten leren: “verlangen is lijden – niet verlangen is vrijheid”. Aangezien ik altijd bezig ben met zelfontwikkeling, klonk dat als een goede slogan. Maar na dit een tijd te hebben geprobeerd, is mijn conclusie: Verlangen is helemaal niet slecht. Sterker nog, verlangen is geweldig!

Een diepere dimensie.

Verlangen is geweldig, zolang je het niet koppelt aan een toekomstig doel. Vooral bezig zijn met wat je nu inspireert, geeft je heel veel positieve energie. Je doet het met geen ander doel dan nu gelukkig te zijn. Zo lijkt de cirkel rond: je bent nog steeds bezig met doelen, maar nu vanuit een veel diepere dimensie…

Door je wensen en verlangens te volgen, creëer je nieuwe energie en een nieuw leven. Ik ben ervan overtuigd dat het goddelijke of diepere in ieder mens (noem het zoals je wilt) pas ècht tot uiting komt in bezig zijn met onze verlangens. Met wat ons gelukkig maakt, wat ons motiveert, wat ons inspireert. Door dat te onderdrukken help je niemand.

Probeer het zelf:

Probeer maar eens een jaar (of desnoods een maand) mijn volgende experimenten:

1. Leg al je geluk in handen van toekomstige doelen. Koppel je goed voelen aan al je verlangens en je slecht voelen aan het niet hebben van deze dingen.

2. Laat al je verlangens los en heb geen enkele verwachting over het leven. Zie maar hoe alles op je pad komt en ga nergens naartoe.

3. Ben alleen maar bezig met wat je inspireert en vergeet de rest. Werk aan je doelen, maar geniet vooral van ermee bezig te zijn. Zonder je te bekommeren om een deadline of eindresultaat.

En vertel me dan wat het beste voelt en wat je het meest gelukkig maakt. Ik vermoed dat het niet de eerste twee experimenten zullen zijn! Terug naar de vraag en de titel van dit artikel: “Hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?” Mijn antwoord: Niet zo veel bezit, maar wèl veel inspiratie. Niets van de toekomst, maar wel alles van het nu!”

De volgende e-cursus helpt je om gelukkig(er) te zijn:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt