Hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?

Wanneer heb je niets meer te wensen en ben je tevreden? Moet je meer actie nemen – of juist je verwachtingen verlagen? Ik heb beide jarenlang geprobeerd. Achter je doelen aanrennen, zorgt voor een uitstel van geluk. En door alle verwachtingen los te laten, wordt het leven nogal vlak. Is er misschien nog een derde mogelijkheid?

Wat zijn de valkuilen van geluk?

De meeste mensen zoeken geluk in ‘meer hebben’. “Als ik de perfecte partner heb, dan ben ik gelukkig. Als ik die ideale baan heb, dan ben ik gelukkig. Als ik de loterij win, als ik dat droomhuis heb… dan ben ik gelukkig.” Daar is helemaal niets mis mee, dat is alleen maar menselijk. Er zijn echter twee valkuilen waar je rekening mee moet houden:

Ten eerste maak je je geluk daarmee afhankelijk van de toekomst. “Alleen dàn zal ik echt gelukkig zijn.” Dus nu nog niet… Ten tweede loop je de kans dat niet alles tegelijkertijd perfect is. Misschien heb je de ideale partner, maar nog niet de ideale baan. Misschien heb je dat droomhuis, maar nog niet die droomrelatie. Er is altijd iets in je leven dat je nog wilt…

Ligt geluk in de buitenwereld?

Hoe dan ook, we zoeken geluk vooral in de buitenwereld: in relaties, bezit en doelen. Dat is een vrij beperkte manier van kijken. Uiteindelijk is wat je zoekt altijd een gevoel: een goed gevoel over je leven en een goed gevoel over jezelf. Dat gevoel zit dus vooral in jezelf! Wat je eigenlijk zoekt is een einde aan je zoektocht. Wat je eigenlijk zoekt is een gevoel van tevredenheid…

De beslissing om minder nodig te hebben.

Zo besef je dat de zoektocht naar toekomstig geluk je niet per se nu tevreden maakt. Gelukkig heb je dan nòg een keuze: De beslissing om minder nodig te hebben. Die keuze maakt je nu gelukkig. Je stelt je geluk niet langer uit…

Dus de eerste keuze is om je inspanningen te verhogen: steeds harder zoeken naar wat je denkt dat je gelukkig gaat maken. De tweede keuze is je verwachtingen verlagen: beslissen dat je minder nodig hebt: minder bezit, minder doelen, minder verwachtingen over je relatie, jezelf of je leven. Gewoon blij zijn met wat je hebt, in plaats van focussen op wat je niet hebt.

Innerlijke rust ligt na de volgende bocht.

Nogmaals, met geen van deze keuzes is iets mis. Of jij je er goed bij voelt, hangt af van je persoonlijkheid en de fase in je leven. Ik heb jarenlang ‘met volle kracht’ aan mijn doelen gewerkt. Natuurlijk in de hoop dat ik dan eindelijk helemaal tevreden zou zijn met mijn leven.

En natuurlijk hebben veel van die doelen die ik bereikte mijn leven verrijkt. Na een tijdje kwam ik er wèl achter dat ik altijd bezig was met het volgende ‘project’. De belofte van innerlijke rust lag altijd na de volgende bocht. Pas dan was alles klaar en kon ik ècht genieten…

Wat een illusie!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Waarderen wat je al hebt.

Na wat ‘soul-searching’ ontdekte ik wat ik eigenlijk zocht: een goed gevoel: geluk, tevredenheid, innerlijke rust, dankbaarheid. Allemaal dingen die ik koppelde aan relaties, bezit of externe doelen. Maar allemaal dingen die al ìn mij zaten. Dus kwam ik tot de conclusie dat ik niet meer hoefde te zoeken en concentreerde ik me op waarderen wat ik al had in mijn leven.

Het loslaten van alle verwachtingen.

Daarna heb ik jarenlang al mijn verwachtingen losgelaten. Ik had nauwelijks externe doelen. Ik had nauwelijks wensen over hoe dingen zouden moeten lopen. Het was één lange go-with-the-flow en leef-in-het-nu ervaring. De zoektocht was ten einde.

Nu denk je dat dit verhaal uit is, maar er was nòg een verdiepend inzicht om te leren. Ik merkte dat het loslaten van alle verwachtingen automatisch óók betekende dat ik geen doelen meer had. En dàt betekende dat het leven wat vlak werd. Een blokje om – of op vakantie: het was allemaal even leuk en even onbelangrijk.

Verlangen is niet slecht.

Later kwam ik erachter dat het loslaten van al je verwachtingen helemaal niet zo verlichtend is. De Boeddhisten leren: “verlangen is lijden – niet verlangen is vrijheid”. Aangezien ik altijd bezig ben met zelfontwikkeling, klonk dat als een goede slogan. Maar na dit een tijd te hebben geprobeerd, is mijn conclusie: Verlangen is helemaal niet slecht. Sterker nog, verlangen is geweldig!

Een diepere dimensie.

Verlangen is geweldig, zolang je het niet koppelt aan een toekomstig doel. Vooral bezig zijn met wat je nu inspireert, geeft je heel veel positieve energie. Je doet het met geen ander doel dan nu gelukkig te zijn. Zo lijkt de cirkel rond: je bent nog steeds bezig met doelen, maar nu vanuit een veel diepere dimensie…

Door je wensen en verlangens te volgen, creëer je nieuwe energie en een nieuw leven. Ik ben ervan overtuigd dat het goddelijke of diepere in ieder mens (noem het zoals je wilt) pas ècht tot uiting komt in bezig zijn met onze verlangens. Met wat ons gelukkig maakt, wat ons motiveert, wat ons inspireert. Door dat te onderdrukken help je niemand.

Probeer het zelf:

Probeer maar eens een jaar (of desnoods een maand) mijn volgende experimenten:

1. Leg al je geluk in handen van toekomstige doelen. Koppel je goed voelen aan al je verlangens en je slecht voelen aan het niet hebben van deze dingen.

2. Laat al je verlangens los en heb geen enkele verwachting over het leven. Zie maar hoe alles op je pad komt en ga nergens naartoe.

3. Ben alleen maar bezig met wat je inspireert en vergeet de rest. Werk aan je doelen, maar geniet vooral van ermee bezig te zijn. Zonder je te bekommeren om een deadline of eindresultaat.

En vertel me dan wat het beste voelt en wat je het meest gelukkig maakt. Ik vermoed dat het niet de eerste twee experimenten zullen zijn! Terug naar de vraag en de titel van dit artikel: “Hoeveel heb je nodig om gelukkig te zijn?” Mijn antwoord: Niet zo veel bezit, maar wèl veel inspiratie. Niets van de toekomst, maar wel alles van het nu!”

De volgende e-cursus helpt je om gelukkig(er) te zijn:


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Meer geluk – Geef je over aan het leven

Zeg ja tegen het leven!

Ben ik gelukkig? 5 Belangrijke vragen over je leven

 • Je slaat de spijker op zijn kop!
  Ben altijd met 1e experiment bezig geweest. Werd ik niet gelukkig van. Daarna met 2e experiment, daar werd ik nog minder gelukkig van, aangezien ik nogal resultaatgericht ben en iets van een doel nodig heb. Probeer mij sinds een tijdje op het 3e experiment te richten. Denk inderdaad ook dat geluk in het “grijze gebied” zit tussen experiment 1 en 2. Het is in ieder geval wel een proces waar je als persoon doorheen gaat en je leert elke dag weer wat bij.
  Mooi om te lezen dat jij hier ook doorheen bent gegaan in het leven :-)! Beetje bij beetje leren we onszelf steeds een beetje beter te kennen.

  Gr, Ric

  • Beste Ric,

   Dank je wel :)

   Inderdaad, het ‘grijze gebied’ is eigenlijk ontzettend kleurrijk! We beginnen meestal met het eerste experiment en gaan door als we ontdekken dat dit ons niet blijvend gelukkig maakt. En we zijn allemaal hier om onszelf en het leven te ontdekken, nietwaar? Wat dat betreft lijken we meer op elkaar dan we denken. Gelukkig hebben we de tijd (een heel leven lang) en kunnen we het in ons eigen tempo en op onze eigen manier doen :)

   Veel groeiplezier!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Ik ben nooit een materialiste geweest.
  Ik had nooit iets nodig waardoor ik er bij wijze van spreken maar pover bij woonde.

  Toen ik mijn echtgenoot leerde kennen heb ik “materie” ontdekt. Ja, het is gemakkelijk om comfortabel te leven. De nodige meubelen te hebben.
  Je huis gezellig te maken.

  8 jr geleden gingen wij op avontuur naar de Scandinavische landen. In het noorden van Noorwegen kwam ik weer tot mezelf, tot mijn essentie, dat ik niets nodig had.

  Maar eens thuis, woon je weer thuis en doe je ook leuke dingen buitenhuis. Maar in sé kan ik dat allemaal missen.

  Ik ben ook iemand die dingen zelf wil creeëren maar omwille van een heel slechte gezondheid beperkt ben. Ik probeer te doen wat ik kan.
  Voor mezelf geeft dat ook veel meer voldoening.

  • Beste Angel,

   Inderdaad, in essentie hebben we weinig nodig, behalve de noodzakelijke levensbehoeften. We hebben het niet nodig, maar het is inderdaad wel fijn te genieten van alle mooie dingen en ervaringen die het leven ons kan bieden. Wat we in ieder geval wèl nodig hebben, is onze eigen essentie (hoe je dat ook invult en hoe je dat ook vertaalt). Mooi dat je er zo instaat :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Daniëlla schreef:

  Bedankt Frank!

  Heb je een advies hoe om te gaan met de dagelijkse routine vs. het gevoel van inspiratie. Ik onderneem voldoende, sporten, proberen van cursussen (salsa, mindfulness), ik spreek veel met vrienden af en date en ik ga 2 a 3 keer per jaar op vakantie, soms met vrienden, soms alleen. Mijn werk is leuk, na 7 jaar is het niet zo dat ik wekelijks nieuwe dingen leer maar dat kan ik ook niet verwachten. Zo zijn mijn weken gevuld met werk, sociale afspraken, sporten, eventueel aangevuld met cursus of opleiding die ik voornemens ben te volgen. Wekelijks dus het karakter van werken en in vrije tijd dingen ondernemen. De weken vliegen voorbij maar ondanks al het leuke in mijn leven mis ik dat gevoel van inspiratie.

  Hoe kan ik volgens jou daar het beste naar kijken / mee om gaan?

  • Beste Daniëlla,

   Graag gedaan :)

   Dat klinkt als een heel fijn en boeiend leven, gefeliciteerd! Als het ergens nog ‘knaagt’ zou ik mezelf de volgende vragen stellen:

   1. Wat betekent inspiratie voor mij? Wat is mijn definitie van dat woord? Schrijf hem eens op en kijk daarna of hij haalbaar is. Als je niet duidelijk formuleert wat je zoekt, is het moeilijker te vinden :)

   2. Doe ik dingen omdat ik ze echt zelf wil? Of doe ik ze omdat het zo ‘hoort’? Daar is niet mis mee – maar er zijn altijd (nog) meer keuzes te maken puur omdat we het zelf willen – en we kunnen ook altijd nog iets loslaten waar we eigenlijk minder enthousiast over zijn.

   3. Wat zou ik werkelijk willen doen als ik zeker wist dat het zou lukken?

   Ik kan het niet beoordelen, maar als je toch iets mist dan is het òf omdat je verwachtingen hoog zijn (wat is er mis met ‘normaal’ leven, waarom zouden we altijd op weg moeten zijn naar iets ‘beters’?) – òf dat je nog nèt even iets dieper kunt onderzoeken wat je hart echt sneller doet slaan. Wat het ook is, ik wens je veel succes!

   P.S. De beste manier om ergens naar te kijken, is de manier waar jij je het beste bij voelt :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Ja, ook dit klinkt herkenbaar. Ook ik heb een tijd gehad dat ik het zocht in “geen verlangen, geen teleurstelling”, maar dit bleek ook neer te komen op “geen verlangen en weinig lol”. Tegenwoordig leef ik veel meer volgens het derde scenario.

  Een goed voorbeeld hiervan voor mij is een hardloopwedstrijd in de toekomst. De maanden en weken ervoor train ik drie keer per week en hier geniet ik van. Ook de structuur en zin die het mij geeft. En hoe het op de dag zelf gaat? Dat weet je nooit van tevoren. Misschien ben ik wel geblesseerd, waait het veel te hard, is het hondenweer, dat maakt allemaal niet uit. Het gaat om al die weken en maanden die er aan vooraf gingen en die het leven mede de moeite waard maakten.

  Met hardlopen gaat mij dit gemakkelijk af, op werk is het lastiger. Hier probeer ik ook veel meer in ervaring en processen te denken, maar soms ben ik nog wel te resultaat gericht en dat triggert dan nog wel eens perfectionisme, faalangst en stress.

  En er is niets mis met resultaatgerichtheid, dat motiveert juist, maar ook daar is de uitdaging om van de reis te blijven genieten. Blijven proberen en soms met vallen en opstaan.

  • Beste Nick,

   “En er is niets mis met resultaatgerichtheid, dat motiveert juist, maar ook daar is de uitdaging om van de reis te blijven genieten.”
   Helemaal mee eens! Mooie aanvulling :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >