Gelukkig worden – 7 tips

Je kunt geluk alleen maar vinden als je weet waar je moet zoeken. Weten wat je gelukkig maakt is slechts het begin. Wat zijn de valkuilen die je tegenhouden gelukkig te zijn? En wat zijn de oplossingen? Gebruik deze gelukkig worden tips voor meer vreugde, blijdschap en geluk in je leven.

Tip 1: Bepaal wat je gelukkig maakt.

Regelmatig vraag ik iemand: “Wat zou je gelukkig maken? Wat wil je het liefst?” Soms antwoorden ze: “Dat weet ik niet.” Begin ermee om het woord ‘niet’ uit je vocabulaire te gooien. Als je niet weet wat je wilt, kun je het ook niet krijgen. Dus moet je eerst ontdekken wat je gelukkig maakt.

Koop een schrift en schrijf op de voorkant: “1001 dingen die mij gelukkig maken.” Schrijf het vervolgens vol met plaatsen die je graag wilt zien, mensen van wie je vrolijk wordt, werk dat je inspireert, hobby’s die je energie geven, enzovoort.

Als je ooit een dip krijgt, blader het schrift dan door en kies één van die dingen eruit. Ga dat vervolgens doen. Wedden dat je je beter voelt?

Tip 2: Doe meer van wat je gelukkig maakt.

Als je de hele dag zou kunnen doen wat je wilt, dan zou je gelukkig worden èn blijven, nietwaar? Dit is de belofte elke loterij: “Als ik geld zou hebben, kon ik doen wat ik wilde.” Maar waarom zou je wachten? Kies ervoor om vanaf nu meer te doen wat je wilt. Het maakt niet uit wat dat is. Als jij er maar gelukkig van wordt.

Nu kun je zeggen: “Maar dat is niet realistisch. Niemand kan alleen maar doen wat ze willen.” Goed, als je een excuus hebt om niet te doen wat je gelukkig maakt, dan zal ik je niet tegenhouden…

We hebben duizenden excuses om niet te doen wat we willen. En er is maar één reden om dat wel te doen. Wat ben je liever: realistisch of gelukkig?


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Tip 3: Laat los waar je niet vrolijk van wordt.

Sommige dingen zijn gewoon niet voor jou bedoeld. Er is een reden waarom je van bepaalde mensen of situaties niet gelukkig wordt. Als je spanning of stress ervaart, is dat een duidelijke boodschap: “Je doet nu iets dat niet bij je past. Deze weg leidt niet naar geluk.”

Laat zoveel mogelijk los waar je niet van opknapt. Of het nu gaat om negatieve mensen, vervelend werk of moeizame relaties: ze passen gewoon niet bij jou. Je hoeft er niet verder mee te gaan. Tenminste niet als je gelukkig worden belangrijk vindt.

Tip 4: Wacht niet om gelukkig te zijn.

Je bent nu gelukkig of je bent het niet. Het is zo simpel! Geluk is geen verzekering die je kunt afsluiten voor de toekomst. Het is er nu of het is er niet. Vaak stellen we ons geluk uit door te denken: “Als ik dat bereik, dan word ik gelukkig.” Trap niet in die valkuil. Er is altijd nog wat te bereiken. En in de tussentijd kun je besluiten om toch gelukkig te zijn.

Tip 5: Vind het geluk in jezelf.

Van een middagje winkelen of een promotie op je werk kan je tijdelijk gelukkig worden.
Maar blijvend geluk vind je alleen in jezelf. Door jezelf te kennen, te accepteren én te waarderen, kun je gelukkig worden. Zonder zelfkennis, zelfacceptatie en zelfwaardering is gelukkig worden heel erg moeilijk. Uiteindelijk is geluk niets meer dan een goed gevoel over je leven. Hoe kun je je goed voelen over je leven als je je niet goed voelt over jezelf?

Tip 6: Zoek het geluk niet in je hoofd

Elke gedachte is een mager aftreksel van de werkelijkheid. Wat is mooier: een prachtige zonsondergang ervaren of er een jaar later nog eens aan terugdenken? Wat voelt beter? Hoe je het ook wendt of keert, met je gedachten zul je geluk niet vinden. Het zit namelijk niet in je hersenen.

Geluk is een ervaring en geen gedachte. Het zit dus in je gevoel en niet in je hoofd. Je hersenen hebben daar helemaal niets mee te maken. Hooguit kunnen je gedachten je tegenhouden geluk te ervaren. Maar ze kunnen het niet voor je vinden. Hoe positief je gedachten ook zijn, die zonsondergang is er niet mee te evenaren.

Tip 6: Besluit gelukkig te zijn, maar het ook te blijven.

Bovenstaande tips zijn slechts een topje van de ijsberg. De volgende online training behandelt alle inzichten die je nodig hebt voor een gelukkig en tevreden leven. Voel je goed, wat je ook doet!


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Wat maakt jou gelukkig?
Welke tip spreekt jou aan?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Pluk de dag!

7 illusies die je geluk in de weg staan

Voel je 10 keer beter in 5 minuten

 • Nu op mijn 53e ervaar ik voor het eerst echt geluk en vind dat in mijzelf. Alles rond mij heen waarvan ik dacht dat dat mij gelukkig zou maken ben ik kwijt. Ik heb geen ouders meer, geen kinderen, geen man, geen baan. Kan amper rondkomen en leef voor het eerst in het NU. Ben druk bezig mijn huis zelf op te schilderen. Zie het als uitdaging met zo weinig mogelijk geld rond te komen. Terwijl ik heel mijn leven nooit hoefde te bezuinigen maar alles kon doen wat ik wilde. Ik kan goed alleen zijn, heb naar andere mensen geen verwachtingen meer. Zelfs de kerstdagen alleen voelde ik me gelukkig. Nu is het niet zo dat ik een einzelgänger ben want ik heb een aantal hele lieve, goede vrienden. Het komt erop neer dat ik accepteer wat er voordoet en daar het beste van probeer te maken.
  Dit wilde ik even kwijt.

 • Beste Anita,

  Dank je wel voor je reactie en aanvulling.
  Boeiend om het te lezen!

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Lilian schreef:

  Anita, ik heb veel respect voor hoe jij omgaat met jouw situatie! Heel inspirerend. Hier kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

 • Mooi artikel en vooral veel respect voor Anita.

 • @Anita, dank je voor je reactie! Ik ben ook van mening dat geluk in jezelf zit en dat we het niet buiten ons kunnen zoeken. Het begint met liefde voor jezelf. Dat besef is een proces van vallen en opstaan.

 • @Anita
  Respect! Inspirerend, kort maar zeer krachtig verhaal. Bedankt!

 • Michiel V schreef:

  Zeer inspirerend artikel!

 • @Anita, mooi verwoord! Ik ben het er mee eens dat je je geluk helemaal zelf moet maken, maar toch sta je er niet alleen voor. Inderdaad, goede vrienden, zelf heb ik het geluk van een familie om mij heen. Geluk heb ik niet altijd ervaren en ik weet zeker dat ik nog op weg ben echt geluk te proeven. Ik heb daarvoor professionele hulp ingeschakeld en heb een hele goede ervaring gehad bij gortcoaching.nl.
  De gedachte dat ik het niet zelf hoef te doen helpt mij enorm

 • mireille schreef:

  Ik vind wat anita zegt heel knap. Ik ben alleen, geen man, geen kinderen, geen baan en in de bijstand. Ik vind het leven moeilijk. Ik vind het moeilijk om blij te zijn met mezelf. Ik heb weinig vrienden en zie het leven niet meer zo zitten. Ik weet niet waar ik de kracht vandaan moet halen om positief door te gaan

 • Marina. schreef:

  Mooi, interessant en positief stuk! Ik ga het zeker herlezen. Het komt me op dit (minder leuke) moment goed van pas…

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >