De beste vraag die je jezelf ooit kunt stellen

Wat iedereen zoekt, is héél speciaal: het is het gevoel van geluk, van inspiratie, van energie, van plezier. We weten dat het bestaat, want sommige mensen ervaren het dagelijks. Het is het gevoel echt te genieten van het leven! Het is het gevoel dat je ervaarde op vakantie, of toen je verliefd was. Hoe krijg je dat gevoel weer terug?

Wat houdt je méér bezig?

Eerst een kleine intro: onze hersenen hebben de neiging te focussen op problemen. We zijn vaak bezig met wat er verbeterd moet worden, wat er niet goed is, of wat we missen in ons leven. Heb je dat ook gemerkt? In plaats van te waarderen wat we allemaal al hebben, zijn we bezig met die lekkende kraan of dat pijntje in de onderrug.

Dus aan de ene kant heb je eten op je bord, een dak boven je hoofd, wat geld in je portemonnee en een computer om dit te lezen. Dat maakt je al rijker dan tachtig procent van de wereldbevolking. Maar … aan de andere kant heb je die lekkende kraan en dat pijntje in je onderrug.

Wat houdt je méér bezig? Meestal het laatste…

Zet je Gelukschakelaar in de Turbostand.

Dus wat kun je doen? Hoe laat je je beslommeringen los en begin je vrij je leven? Hoe zet je je ‘Gelukschakelaar’ in de Turbostand? Wel, daar is één hele goede vraag voor. En die vraag is – naar mijn mening – de belangrijkste vraag die je jezelf ooit kunt stellen. Het liefst meerdere keren per dag. Hier komt ie:

De belangrijkste vraag die je jezelf ooit kunt stellen is:
“Waar heb ik zin in?”

Dat is ‘m! Dat is de enige vraag die alle andere vragen overbodig maakt!


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Ik zal je uitleggen waarom dat de beste vraag ooit is. En ik zal uitleggen hoe het je leven gaat veranderen. Maar eerst wat variaties op deze vraag, met hetzelfde effect:

Andere vragen – hetzelfde effect:

1. Waar krijg ik energie van?
2. Wat maakt me gelukkig?
3. Wat lijkt me leuk?
4. Wat zou ik nu het liefste gaan doen?
5. Wat lijkt me helemaal geweldig?
6. Wat geeft mij inspiratie?
7. In welke richting ligt mijn plezier?

Andere vragen – met precies hetzelfde antwoord. Dat antwoord vind je altijd in dezelfde plaats. Het is de plaats waar jij gelukkig bent. Het is de plek waar je zoveel mogelijk tijd in wilt doorbrengen.

Ik ben de laatste die zegt dat je überhaupt iets ‘moet’, maar serieus: Wat het ook is dat je wilt: ga het doen! Dat is het beste advies dat ik je ooit kan geven.

Mijn idiote – maar oh zo leuk plannetje!

Wat het ook is dat je wilt: ga het doen! Uitstel van geluk is uitstel van het leven. Zonder plezier heeft het leven geen zin. Als je doet wat je wilt, geef je jezelf en anderen daarmee het signaal:

“Sorry!

Ik heb geen behoefte om te klagen. Ik heb geen zin om te oordelen. Ik heb geen interesse in frustratie. Ik heb geen tijd voor vervelende dingen. Mijn aandacht wordt volledig opgeslokt door wat me gelukkig maakt. Misschien is dat een idioot plan, maar het voelt wél heel erg goed!”

Dus stel jezelf deze vragen en ga dat vervolgens doen. Makkelijker kunnen we het echt niet maken. Ik leg je later uit waarom dat je leven verandert, maar eerst wat voorbeelden. Dit waren de afgelopen weken mijn antwoorden op de vraag “Waar heb ik zin in?”:

Mijn antwoorden:

1. Hardlopen in het bos (gedaan)
2. Een hotel geboekt in Middelburg (gedaan)
3. Ingeschreven voor een nieuwe sportcursus (gedaan)
4. Mezelf een voetenmassage cadeau doen (gedaan)
5. Een natuurreservaat bezoeken (gedaan)
6. Skypen met een vriend die ik lang niet had gesproken (gedaan)
7. Een chic Valentijn diner met mijn vriendin (gedaan)

Check, check, check! Het was een lange stroom van inspirerende ervaringen. Alles gaf me enorm veel plezier. Alles maakte het leven nòg interessanter. Alles maakte me nòg gelukkiger. Alsof de ‘goed-gevoel-knop’ even op de Turbostand werd gezet. Even geen tijd meer om bezig te zijn met dingen die niet goed gaan. Veel te druk met leuke dingen doen!

Oh ja, ik ben er nog één vergeten:
8. Een briljant artikel schrijven (ben bijna klaar)

Waarom is deze vraag nu de belangrijkste vraag van je leven?

Wel, kort gezegd omdat het je aandacht richt op alles wat je inspireert. Een leven vol inspiratie is fantastisch nietwaar? Iedereen wil het, maar niet iedereen ervaart het zo. Dat komt omdat we het altijd zoeken in de ‘grote dingen’: Van die ene passie je werk maken, die ene wereldreis, die ene soulmate.

Maar wie zegt dat je niet dagelijks geïnspireerd kunt zijn? Geluk zit zeker in kleine dingen. Wat je krijgt door deze vraag te herhalen, is één continue aaneenschakeling van ervaringen die je gelukkig maken. Klinkt dat niet als een heel goed plan? Klinkt dat niet als een mooi recept voor een gelukkig leven? Nou, dan weet je wat je te doen staat!

Gebruik je hittezoekende raket.

Heb je ooit van een hittezoekende raket gehoord? Dertig jaar geleden was ik raketinstructeur in Militaire Dienst. We vuurden rakketten af die je tijdens de vlucht kon bijstellen. Waar het (oefen)doel ook was, het kon nooit aan de raket ontsnappen. Het was altijd raak!

Zo werk het ook met de vraag “Waar heb ik zin in?” Dat is jouw persoonlijke hittezoekende raket, op zoek naar plezier en geluk. Waar je inspiratie ook ligt, het kan je nooit ontsnappen. Zolang je deze vraag blijft stellen – en iets gaat doen met het antwoord natuurlijk. Dan bereik je altijd je doel. Geluk is dan onvermijdelijk.

Je aandacht wordt volledig opgeslokt door wat je gelukkig maakt. Klinkt dat niet geweldig? Echt, beter wordt het leven gewoon niet. Als je continu je aandacht richt op wat je wilt, kom je in een soort enthousiaste stroomversnelling. Probeer het maar eens. Laat me weten hoe het gaat – ik ben benieuwd!

En heb je een handje nodig om je geluk weer terug te vinden? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Enthousiasme is de bron van elke persoonlijke groei

In 7 dagen naar een fijner leven

Wanneer ben jij gelukkig?


Heb je een vraag of aanvulling?

 • Anoniem schreef:

  Hoi Frank,
  Het klinkt inderdaad erg makkelijk maar dan voornamelijk voor gezonde mensen met voldoende geld.
  Bijna al de dingen op jouw lijstje kosten geld. Als je een WIA uitkering uitkering hebt, en daar eigenlijk niet eens fatsoenlijk van rond kan komen, geen auto en geen goede gezondheid , kan ik superveel antwoorden geven op jouw vraag maar ze zijn of om financiële, praktische of gezondheidsredenen niet uitvoerbaar.
  Natuurlijk zijn er dingen die je kan doen die geen geld kosten alleen zijn die dingen niet het antwoord op de vraag; “waar heb ik zin in”.
  Niet iedereen kan zomaar alles doen waar die zin in heeft.
  Mijn belangrijkste vraag op dit moment is hoe ik op het eind van de maand nog steeds eten op tafel kan krijgen.
  Groetjes

  • Beste Anoniem,

   Het zijn maar voorbeelden en de helft ervan kostte niets.
   Een gesprek met een vriend, een mooi moment met een vriendin, buiten zijn in de natuur, dit artikel lezen, andere motiverende artikelen lezen, een nieuwe omgeving ontdekken, dat zijn allemaal dingen die niets kosten. Daarnaast kun je altijd alternatieven vinden die heel weinig geld kosten (een broodje meenemen in het park is net zo leuk als een diner in een restaurant, het gaat immers om het gezelschap). Ik ben het met je eens dat het makkelijk is wat geld te hebben. Alhoewel, de meeste dingen die ik leuk vind kosten geen geld. Waar het om gaat is dit: wijs het idee (om te doen waar je je goed bij voelt, wat je energie geeft, wat je leuk vindt), niet af door de stelling/beslissing “Het is niet mogelijk (of althans niet voor mij)”. Daarmee sluit je de weg naar meer plezier en energie af. En dat gun ik niemand. Er zijn genoeg mensen die met heel weinig rondkomen en toch die weg volgen :)

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Wauw!! Enthousiasme en goeie energie spatten eraf! Heel mooi en inspirerend artikel. En precies wat bij mij speelt op dit moment. Ik zit te twijfelen of ik de juiste keuze maak als ik voor een jaar, misschien definitief, naar het buitenland vertrek. ‘Is dit wel de juiste keuze, ga ik er geen spijt van krijgen ‘ en zo meer spelen er door mijn hoofd.
  Zo simpel kan het zijn, -waar heb ik zin in!-…
  Want eigenlijk lijkt het me geweldig en ik heb er veel zin in. Ik laat me denken ik te erg misleiden door de mening van de ander.
  Terwijl ik me al te goed besef dat het hun mening Is en hun keuze als ze in mijn schoenen stonden. Dat is het vaak. Ik volg te snel, soms ongewild de mening van (in dit geval) mijn familie.
  Dit artikel geeft me inderdaad een boost! Ik ga ervoor…
  Heel erg bedankt Frank.

  • Beste Miek,

   Dank je wel en heel graag gedaan :)

   Inderdaad: het verstand ziet allerlei bezwaren, twijfels en nadelen.
   Je gevoel zegt gewoon: dit lijkt me leuk!

   Als je je laat leiden door wat anderen zouden doen als ze in jouw schoenen zouden staan,
   laat dan gewoon een paar schoenen achter als je naar het buitenland gaat ;)

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Goededag Frank,

  Al een tijdje lees ik met aandacht jou mails… en het is precies net of jij mijn leven volgt….
  Wou even melden dat ik er ‘veel’ van opsteek…

  Bedankt daarvoor!
  C

  • Beste C,

   Fijn dat te horen!
   Mensen verschillen, maar we hebben vaak wel dezelfde uitdagingen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hoi Frank,

  Je artikelen zijn erg inspirerend en waardevol. Heel erg bedankt.

  Groetjes,

  Marjo

  • Graag gedaan Marjo, fijn dat ze je kunnen helpen :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Raymond schreef:

  Hoi Frank,

  Zoals steeds een inspirerend artikel maar toch stel ik mij de vraag of dit steeds opgaat. Als ik bvb steeds tegen mijn jongste zoon zou zeggen: “doe waar je zin in hebt’, dan weet ik dat hij steeds zou zitten te gamen op zijn computer want dat is momenteel het liefste dat hij doet. Als ik dan denk aan een vriend van mijn oudste zoon (die ook enkel computerspelletjes speelde) en waar hij nu staat (steeds gezakt en/of blijven zitten in school) zonder diploma, overgewicht (want amper bewogen) en zonder toekomstplannen behalve in hotel mama blijven wonen, dan weet ik niet of ik deze vraag zonder meer aan hem kan/mag stellen.

  • Beste Raymond,

   “In hotel mama blijven wonen” – leuk gevonden!

   Zoals altijd veroorzaken extremen spanning en zit rust altijd in de balans. Dat is wat mij betreft de gouden regel van het leven…

   Dus balanceren van wat je energie geeft, terwijl je niet alleen maar doet wat je wilt ten koste van wat nog meer belangrijk is – díe balans (die je in elk gebied van je leven nodig hebt) daar gaat het uiteindelijk om.

   Alleen is bij veel mensen die balans (aan de andere kant van het spectrum) zoek: ze doen té veel van wat ze niet willen (verplichtingen, sleur, routine, etc) en vergeten wat hun hart sneller doet kloppen. Vandaar dit artikel. Maar uiteraard is je persoonlijk balans vinden het allerbelangrijkste :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Mooi, maakt me nu al blij en geeft me positieve energie (ben wat vermoeid)

  • Dat (positieve energie) is het beste bewijs dat di bij je past Priya :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Sharda schreef:

  Beste Frank
  Eerlijk en diep uit het hart. Uw werk is als telepathie
  Het is vaker zo,dat ik met iets zit en denk dat het niet zo moet. Dan is Frank altijd naast mij.
  Oops ..ja toch..ik had meer dan 25 jaren mezelf opgesloten en wilde enof kon niet vrij leven. Met het idee dat ik het verkeerd doe.
  Door alle artikelen te lezen en toepassen in het leven,voel ik me vrij beter en gelukkiger.
  Ik noem deze een heel bijzondere advies die mij enorme veel plezier geef. Heel interessant en Inspirerend. Well done 👍
  Om effe kort te houden
  Ik ben hartstikke blij om deel te zijn van uw artikel.
  Mijn dank is Groot..ttttt❤💞❤🙏😊

  Vriendelijke groeten
  Sharda

  • Beste Sharda,

   “Door alle artikelen te lezen en toepassen in het leven,voel ik me vrij beter en gelukkiger.”

   Dat is heel fijn te horen – dat is precies de reden dat ik deze artikelen schrijf :)

   Dus jij hartelijk bedankt dat je dat hebt willen delen – en heel veel succes en geluk in alles wat je doet!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >