Kies voor relaties die je energie geven. Focus op het goede. Neem afstand van je gedachten. Ontwikkel jezelf. Volg je eigen weg. Vertrouw op jezelf. Waardeer elk moment. Deze 7 lessen van het leven kun je leren – of niet. Maar als je ze negeert of vergeet, dan komen ze terug in de vorm van een uitdaging. Dat kun je maar beter voorkomen!

Hoezo, moeten?

Laten we eerlijk zijn: je moet natuurlijk helemaal niets. Laat mij of anderen je niet vertellen wat je moet doen. Waarom zou je überhaupt een les moeten leren? Wel, dat is een interessante vraag! Dit is de reden: Veel van onze uitdagingen blijven uitdagingen als we ze niet oplossen. Het leven heeft de neiging ons elke keer weer te confronteren met dezelfde problemen, totdat we ze oplossen. Doen we dat niet, dan krijgen we zo’n zelfde probleem weer in een andere vorm terug. Dit zijn de 7 meeste voorkomende lessen die we kunnen leren in het leven:

1. Kies voor relaties die je energie geven.

Het leven is te kort om door te brengen met mensen waar je niet van opknapt. Veel mensen worstelen met hun relaties. De kern van elke worsteling is dat één persoon probeert de ander te sturen. Jaloezie, dominantie, bemoeizucht, agressie, conflicten: allemaal uitingen van een vorm van sturing: “Jij moet doen wat ik wil.” Dat is nooit de basis voor gezonde relaties.

Je kunt ertegen vechten, je kunt proberen de ander van gedachten te veranderen, je kunt proberen het te accepteren. Maar geen van die oplossingen voelt echt goed. De mate waarin je jezelf waardeert, bepaalt in hoeverre jij dit soort relaties in je leven toestaat. Stop met zinloze relaties waar je niet gelukkig van wordt, het is zonde van je tijd. De wereld is vol met leuke mensen die je waarderen, maar je moet wel eerst de minder leuke mensen loslaten…

2. Focus op het goede.

Elk leven heeft ups en down, bergen en dalen, succes en mislukkingen. Het is een illusie te denken dat alles altijd perfect moet zijn. Ook van onze dalen en mislukkingen leren we. Toch helpt het om je te concentreren op het goede. Maak het een gewoonte in zo veel mogelijk situaties positieve in te zien. Herinner je successen en vergeet (of vergeef) je fouten.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

3. Neem afstand van je gedachten.

Hoe je het ook wendt of keert, de geest is vaak onrustig. Onze hersenen zijn altijd bezig met de toekomst en met wat er ontbreekt aan het heden. Dat creëert ontevredenheid, omdat je voor je gevoel je einddoel nooit echt bereikt. De mate waarin je in staat bent om afstand te nemen van je gedachten, bepaalt hoe goed je je voelt.

Je gedachten trekken je terug naar je ego en zien alles als een bedreiging. Jezelf relativeren is het vermogen jezelf te scheiden van je gedachten. Want dat zijn toch echt twee verschillende dingen. Lukt dat je niet, dan voel je je een slaaf van je gedachten. Lukt dat je wel, dan word je meester van je gedachten. Waar kies je voor?

4. Ontwikkel jezelf.

Wat je in de buitenwereld ervaart is een rechtstreeks gevolg van je innerlijke wereld. Dus als je meer positieve dingen wilt ervaren, begin dan bij jezelf. Door onszelf te ontwikkelen krijgen we meer van wat we willen. Je kunt een leven niet laten afhangen van anderen, je moet het zelf vormgeven. Meer vaardigheden betekent minder uitdagingen. Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe leuker het leven wordt.

5. Volg je eigen weg.

Als er één uitdaging is die de meeste mensen gemeen hebben, dan is het deze wel: Bepaal wat je gelukkig maakt en ga daar iets mee doen. Te veel mensen zijn bezig met wat anderen willen, wat de maatschappij verwacht, wat hoort of wat normaal is. Maar dat is niet automatisch wat jou gelukkig maakt. Een beetje aanpassen is niet slecht, maar als je erin doorslaat, loop je jezelf voorbij.

Vandaag was ik in gesprek met een cliënt en we kwamen uit op een goede vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Wat mij betreft de beste vraag voor de rest van je leven. Als je jezelf die vraag regelmatig stelt, gaat alles veranderen. Een gelukkig en succesvol leven is altijd een eigen recept, op maat gemaakt. Vraag jezelf in elke situatie: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Onthoud het antwoord en doe er iets mee.

6. Vertrouw op jezelf.

Je eigen weg volgen lukt alleen als je ook in jezelf gelooft. Wie moet het anders doen? Daarvoor moet je je eigen gevoel (h)erkennen, respecteren en volgen. Daarom heet het ook zelf-vertrouwen. Hoe beter je jezelf kent en accepteert, hoe makkelijker het is om je eigen weg te gaan. Mensen zeggen vaak: “Het voelde niet goed, maar ik deed het toch.” Vaak blijkt het resultaat dan teleurstellend te zijn.

Maar als je je gevoel (dus jezelf) waardeert en vertrouwt, dan gaan er wonderen gebeuren. Dan maak je betere keuzes, leef je meer op eigen kracht en volg je je eigen weg. Doe je dat niet, dan maak je keuzes die niet bij je passen, voel je je onzeker en doe je wat anderen mensen voor je bedenken. In jezelf geloven hoef je maar één keer te leren.

7. Waardeer elk moment.

In ons hoofd hebben we altijd het idee ergens naar toe te moeten gaan. We zijn altijd op weg naar een betere carrière, een mooiere woning of een leukere partner. Een groot deel van ons leven besteden we met reizen, op weg naar een doel. Sta eens stil bij wat je al hebt. Waardeer de kleine pleziertjes in je leven: een goed gesprek, een fijne maaltijd, een dagje buiten.

Het zijn vaak de kleine momenten die je het gevoel geven dat het de moeite waard is. Je kunt natuurlijk zeggen “Ik had een mooie bruiloft en een leuk afscheidsfeest toen ik met pensioen ging. Dat was het eigenlijk wel.” Maar het leven is een aaneenschakeling van talloze kleine, kleine momenten. Geniet ervan, want voor je weet is het voorbij!


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt