fbpx

7 Lessen in het leven die je moet leren

Kies voor relaties die je energie geven. Focus op het goede. Neem afstand van je gedachten. Ontwikkel jezelf. Volg je eigen weg. Vertrouw op jezelf. Waardeer elk moment. Deze 7 lessen van het leven kun je leren – of niet. Maar als je ze negeert of vergeet, dan komen ze terug in de vorm van een uitdaging. Dat kun je maar beter voorkomen!

Hoezo, moeten?

Laten we eerlijk zijn: je moet natuurlijk helemaal niets. Laat mij of anderen je niet vertellen wat je moet doen. Waarom zou je überhaupt een les moeten leren? Wel, dat is een interessante vraag! Dit is de reden: Veel van onze uitdagingen blijven uitdagingen als we ze niet oplossen. Het leven heeft de neiging ons elke keer weer te confronteren met dezelfde problemen, totdat we ze oplossen. Doen we dat niet, dan krijgen we zo’n zelfde probleem weer in een andere vorm terug. Dit zijn de 7 meeste voorkomende lessen die we kunnen leren in het leven:

1. Kies voor relaties die je energie geven.

Het leven is te kort om door te brengen met mensen waar je niet van opknapt. Veel mensen worstelen met hun relaties. De kern van elke worsteling is dat één persoon probeert de ander te sturen. Jaloezie, dominantie, bemoeizucht, agressie, conflicten: allemaal uitingen van een vorm van sturing: “Jij moet doen wat ik wil.” Dat is nooit de basis voor gezonde relaties.

Je kunt ertegen vechten, je kunt proberen de ander van gedachten te veranderen, je kunt proberen het te accepteren. Maar geen van die oplossingen voelt echt goed. De mate waarin je jezelf waardeert, bepaalt in hoeverre jij dit soort relaties in je leven toestaat. Stop met zinloze relaties waar je niet gelukkig van wordt, het is zonde van je tijd. De wereld is vol met leuke mensen die je waarderen, maar je moet wel eerst de minder leuke mensen loslaten…

2. Focus op het goede.

Elk leven heeft ups en down, bergen en dalen, succes en mislukkingen. Het is een illusie te denken dat alles altijd perfect moet zijn. Ook van onze dalen en mislukkingen leren we. Toch helpt het om je te concentreren op het goede. Maak het een gewoonte in zo veel mogelijk situaties positieve in te zien. Herinner je successen en vergeet (of vergeef) je fouten.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


3. Neem afstand van je gedachten.

Hoe je het ook wendt of keert, de geest is vaak onrustig. Onze hersenen zijn altijd bezig met de toekomst en met wat er ontbreekt aan het heden. Dat creëert ontevredenheid, omdat je voor je gevoel je einddoel nooit echt bereikt. De mate waarin je in staat bent om afstand te nemen van je gedachten, bepaalt hoe goed je je voelt.

Je gedachten trekken je terug naar je ego en zien alles als een bedreiging. Jezelf relativeren is het vermogen jezelf te scheiden van je gedachten. Want dat zijn toch echt twee verschillende dingen. Lukt dat je niet, dan voel je je een slaaf van je gedachten. Lukt dat je wel, dan word je meester van je gedachten. Waar kies je voor?

4. Ontwikkel jezelf.

Wat je in de buitenwereld ervaart is een rechtstreeks gevolg van je innerlijke wereld. Dus als je meer positieve dingen wilt ervaren, begin dan bij jezelf. Door onszelf te ontwikkelen krijgen we meer van wat we willen. Je kunt een leven niet laten afhangen van anderen, je moet het zelf vormgeven. Meer vaardigheden betekent minder uitdagingen. Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe leuker het leven wordt.

5. Volg je eigen weg.

Als er één uitdaging is die de meeste mensen gemeen hebben, dan is het deze wel: Bepaal wat je gelukkig maakt en ga daar iets mee doen. Te veel mensen zijn bezig met wat anderen willen, wat de maatschappij verwacht, wat hoort of wat normaal is. Maar dat is niet automatisch wat jou gelukkig maakt. Een beetje aanpassen is niet slecht, maar als je erin doorslaat, loop je jezelf voorbij.

Vandaag was ik in gesprek met een cliënt en we kwamen uit op een goede vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Wat mij betreft de beste vraag voor de rest van je leven. Als je jezelf die vraag regelmatig stelt, gaat alles veranderen. Een gelukkig en succesvol leven is altijd een eigen recept, op maat gemaakt. Vraag jezelf in elke situatie: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Onthoud het antwoord en doe er iets mee.

6. Vertrouw op jezelf.

Je eigen weg volgen lukt alleen als je ook in jezelf gelooft. Wie moet het anders doen? Daarvoor moet je je eigen gevoel (h)erkennen, respecteren en volgen. Daarom heet het ook zelf-vertrouwen. Hoe beter je jezelf kent en accepteert, hoe makkelijker het is om je eigen weg te gaan. Mensen zeggen vaak: “Het voelde niet goed, maar ik deed het toch.” Vaak blijkt het resultaat dan teleurstellend te zijn.

Maar als je je gevoel (dus jezelf) waardeert en vertrouwt, dan gaan er wonderen gebeuren. Dan maak je betere keuzes, leef je meer op eigen kracht en volg je je eigen weg. Doe je dat niet, dan maak je keuzes die niet bij je passen, voel je je onzeker en doe je wat anderen mensen voor je bedenken. In jezelf geloven hoef je maar één keer te leren.

7. Waardeer elk moment.

In ons hoofd hebben we altijd het idee ergens naar toe te moeten gaan. We zijn altijd op weg naar een betere carrière, een mooiere woning of een leukere partner. Een groot deel van ons leven besteden we met reizen, op weg naar een doel. Sta eens stil bij wat je al hebt. Waardeer de kleine pleziertjes in je leven: een goed gesprek, een fijne maaltijd, een dagje buiten.

Het zijn vaak de kleine momenten die je het gevoel geven dat het de moeite waard is. Je kunt natuurlijk zeggen “Ik had een mooie bruiloft en een leuk afscheidsfeest toen ik met pensioen ging. Dat was het eigenlijk wel.” Maar het leven is een aaneenschakeling van talloze kleine, kleine momenten. Geniet ervan, want voor je weet is het voorbij!


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • hallo Frank,
  vooral het je gevoel serieus nemen wil ik leren,want het lukt nog niet goed.
  Misschien zouden een paar uren training me kunnen helpen om duidelijkheid voor mezelf te krijgen over keuzes die ik nu moet maken.
  Ik wil heel graag het heft in eigen handen nemen. Ik ben 50. Het is de hoogste tijd!

 • Klinkt ook allemaal heel logisch en ik ben blij te kunnen concluderen dat ik ongeveer de goede richting op aan het gaan ben. Wat ik me af vraag is hoe ik een persoon in mijn leven ook hiervan kan overtuigen…

 • cijriel schreef:

  kijk frank in de eerste plaats ben ik eens met u het leven bestaat uit 2kanten het is algeheel aan u welk u kies u maak uw leven of u gooit het weg u alleen bepaalt dat.

 • Beste Nadia,

  We zijn nooit te oud (of te jong) oom ons gevoel serieus te nemen. Leeftijd speelt geen enkel rol in zelfontwikkeling. :) Je kunt altijd even in de webshop kijken of een e-cursus je aanspreekt.

  Beste Arjan, goed dat te horen. Zelfontwikkeling kost veel energie, maar er zijn twee dingen die nog meer energie kosten:
  1. Jezelf niet ontwikkelen
  2. Een ander proberen te overtuigen om zichzelf te ontwikkelen
  Dat laatste is een recept voor teleurstelling, hoe goedbedoeld het ook is :)

  Beste Cijriel, helemaal met je eens!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,
  Prachtig onderwerp! Helemaal mee eens.
  Wat ik zelf ervaar is dat je geest helemaal tot rust moet komen om ECHT dicht bij jezelf te blijven. Ik bedoel hier dus niet mee, door niet actief te zijn. Dingen doen die niet moeten , maar die je leuk vindt. bv sporten, bij vrienden zijn, vooral FUN hebben in het leven. Dit geeft juist rust en maakt je BLIJ.
  De omgeving is erg belangrijk! Als je te veel laat leiden, dan ga je uiteindelijk lijden…..
  Door een onrustige omgeving kunnen je gedachten op een gegeven moment verlamt raken, je voelt blokkades en de puurheid in jezelf die moet je juist goed vasthouden. Dat valt niet altijd mee moet ik zeggen. Zodra je er meer bewust van bent en goed je intuïtie blijft volgen, dan komt het altijd goed. Daar wil ik in geloven. Iedereen wil tenslotte gezien worden op een gezonde manier.

 • declerck schreef:

  Mijn leven stond 2 jaar geleden op zijn kop, alles viel toen in duigen,maar dan ook letterlijk alles.
  Ik zat toen echt diep in de put, maar tijd heelt alle wonden zoals ze zeggen.
  Ik vond jou website, en de artikelen gaven me zoveel kracht en positieve energie, ik print ze geregeld af, steek ze in mappen en in moeilijke tijden haal ik mijn map boven en haal ik kracht uit deze artikelen.
  Ik ben grote kuis in mijn leven aan het houden, ik ben mijn vriendenkring onder de loep aan het nemen, goede vrienden blijven, profiteurs smijt ik eruit, ik steek er geen energie meer in !
  Ik ben aan het uitzoeken welke job bij me hoort.
  Ik ben mijn eigen aan het zoeken, die was ik efkes kwijt na een jarenlange energieslopende relatie waar ik veel werd afgebroken.
  Ik red mijn eigen wel
  Ik ga er komen …
  Alleen al omdat Ik dat zo graag wil en mijn kindje het goede voorbeeld wil geven

  Het zal me lukken, mijn eigen te vinden en gelukkig te worden op alle gebieden, werk, liefde, financieel,….
  Bedankt ! Ik heb echt heel veel aan jou artikelen
  Doe zo verder ! We moeten elkaar helpen in het leven.
  Lieve groetjes een trotse mama

 • Heel graag gedaan trotse mama :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Magali schreef:

  Hallo,
  Ik ben mama van kids en geef ProtestantseGodsdienst 10 uur per week.
  Mijn probleem is dat ik doodop ben van verplicht te worden om heel de boel zelf te sturen.
  Mijn man heeft asperger en kan zelf niets regelen. Ik doe dus echt alles. Hij heeft ook geen echte band met de kids omdat hij zo goed als niet praat of lacht.Geen hobby’s,hij hangt als een spook in huis rond.
  Het is zelfs zo dat ik er tegenop zie om hem dag op dag weer te zien.
  Mijn energie raakt op en ik slik antidepresiva.
  Ik zie mij niet oud worden met hem maar met 6kids kan ik onmogelijk een degelijke woning betalen. Pfff
  Ik wist het al van het begin van de relatie maar ik zit zo in elkaar dat ik begaan ben met zwakkere mensen en dat is regelmatig ten koste van mezelf geweest.

 • Hallo Frank,

  Bedankt voor je nieuwsbrieven en je artikels zijn echt top!

  Er is iets wat me niet echt duidelijk is. Bij puntje 3 zeg je dat je afstand moet nemen van je gedachten, omdat je zo meester wordt over je gedachten. Maar hoe doe je dat, afstand nemen van je gedachten en er meester van worden?
  Klopt het dan niet dat wij onze gedachten zijn?

  Met vriendelijke groeten,
  A

 • Beste A,

  Graag gedaan en een goede vraag :)

  In het begin helpt het om je gedachten ’te sturen’, bijvoorbeeld door positief denken.
  Zie:
  https://www.newstart.nl/blog/hoe-leer-ik-positief-te-denken/

  Uiteindelijk zul je merken dat je nooit al je gedachten kunt sturen. Als je op dat punt bent aangekomen, helpt het in te zien dat gedachten niet altijd de waarheid zijn. Dan besef je ook dat jij een persoon bent die gedachten heeft en dat wat je denkt niet automatisch is wie je bent.
  Zie:
  https://www.newstart.nl/blog/waarom-positief-denken-alleen-niet-werkt/

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,

  Wat ik hier schrijf, zou ik bij diverse andere artikelen kunnen schrijven, want ik vind ze stuk voor stuk goed. Helder, duidelijk en met vele voorbeelden, waarin iedereen iets van zichzelf kan herkennen.
  Zelf had ik een moeizame relatie, die onlangs op de klippen is gelopen. Ik was al begonnen met de e-cursus “verbeter je relaties”. In de eerste plaats voor mezelf, maar ik had hem graag samen met mijn vriend willen doen. Maar uiteindelijk lijkt het erop dat mijn vriend er helemaal niet mee bezig wil gaan. In zijn visie moeten alle anderen maar veranderen. Ook al wist ik het eigenlijk al heel lang, het werd me nu pas zo duidelijk dat het grootste probleem zijn jaloezie is, dat ik er niet langer omheen kon. Ook al hadden deskundigen en vrienden die conclusie van jaloezie al heel snel, ik wilde er niet aan. Ik hoopte dat hij zou veranderen en ik heb echt geprobeerd hem te laten zien, dat hij niets te vrezen heeft van mijn ex, waar ik sinds enige tijd weer een wat normaler contact mee heb. Maar het is iets dat ik niet kan veranderen, dat moet hij zelf doen en willen/kunnen. Ik heb het opgegeven, want jaloezie en achterdocht draaien een relatie regelrecht de nek om. Het verdriet gaat over, houd ik mezelf voor, maar mezelf blijven verloochenen, daar zou ik altijd last van blijven houden. Ik ga voor mezelf en dat is beslist niet egoïstisch, het is de beste keus ooit!!!! Dank voor alle inzichten!

 • Beste Anne,

  Dank je wel, fijn te horen dat de artikelen en de cursus je hebben geholpen :)

  Inderdaad, je hebt niets te winnen door jezelf te verliezen (in een relatie of in welke situatie dan ook).
  Blijf dicht bij jezelf :)

  Veel sterkte en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank, heel waardevol die informatie. Misschien kan je me nog wat tips geven.
  Ik heb al 2 jaar een gronische pijn, en diverse kwaaltjes. Ik heb het heel zwaar. En de bijkomende medicatie heeft ook allelei bijwerkingen. Ik heb al een hele hoop onderzoeken gehad. Ik dacht gisteren bij mezelf, positief denken en handelen wat positieve energie aantrekt, en heb mijn wensen onderbouwd door ze op te schrijven. Ik probeer me elke dag nu te focussen op dingetjes die (even) beter gaan en daar dankbaar voor te zijn.
  Bij voorbaat dank!

  Groeten van Ben

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ben,

  Heel goed dat je je focust op het positieve en waar je dankbaar voor bent, dus ga hier gewoon zo meer door – zo gaat het goed!

  De geest beïnvloedt het lichaam en andersom ook. Pijn en kwaatljes zijn het teken dat de energiebanen in je lichaam ergens geblokkeerd worden. Dit kan zijn door negatieve gedachten die leiden tot negatieve emoties (het voelt als een steen op mijn maag, het grijpt me naar de keel, ik heb het op mijn lever, etc). Elke opruiming van die negatieve emoties zal ook een positief effect hebben op je lichaam en gezondheid. Dus wat je doet, doe je al goed :)

  Ik ben geen medische dokter, maar daarnaast is een dieet/voedingsstijl erg belangrijk. Suikers en te veel koolhydraten zorgen voor ontstekeingsgevoeligheid en tal van kwalen, dus ook op het gebied van voeding is er veel te winnen. Uiteindelijk is alles met elkaar verbonden, dus voeding, emoties, levenstijl, slaap, hydratatie enz enz hebben allemaal effect. Kijk wat je op die gebieden kunt verbeteren, alles kan helpen :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >