Recept voor een gelukkig leven

Men neme een snufje gedachten, een flinke dosis gevoel, een handvol vriendschap, een eetlepel werk, een flinke hoeveelheid acceptatie, een maatbeker lachen en een paar scheppen inzet. Gelukkig leven is een gerecht dat je het beste vers kunt opdienen. Wacht er niet te lang mee!

In ‘het recept voor succes’ schreef ik over de 10 ingrediënten om je doelen te bereiken.

Dit recept, beste lezer, gaat over gelukkig zijn. Dat is nog eens andere kost! Het wordt een wat luchtiger gerecht, want geluk is lichter dan succes.

Een recept voor succes is hard werken, maar geluk: dat moet luchtig opgediend worden. Je doet het vooral op gevoel. Hier komt het…

Men neme:

…Een snufje gedachten.

Let op, niet te veel! Te veel gedachten verpest het gerecht. Want gedachten zijn vaak zwaar en trekken de smaak uit het leven. Of bedoel je positieve gedachten? Die zijn beter, maar ook hier moet je in matigen. Een snufje gedachten is genoeg. Het gerecht heet immers leven, niet denken. En die twee staan vaak haaks op elkaar.

Denken doe je in je hoofd, maar leven doe je met je gevoel. Dus denk minder en voel meer.

… Een flinke dosis gevoel.

Ja, gooi het er maar in. Wees er niet te zuinig mee. Leven is voelen, dus dit is de basis van ons gerecht. Elk gevoel is goed, het hoeven niet alleen positieve gevoelens te zijn. Niemand zegt aan het eind van het leven: “Ik heb alleen maar een goed gevoel gehad.” Dan zouden we direct antwoorden: “Ga dan terug! Je hebt de helft gemist!”

Ook al voelen we ons liever goed, elke emotie is waardevol. Van alles leren we. Veel verschillende ervaringen verrijken ons leven.

…Een handvol vriendschap en liefde.

Wie steunt je als je een dipje hebt? Wie laat je lachen tot je buikpijn krijgt? Met wie kun je nieuwe dingen ontdekken of gewoon doelloos rondslenteren? Met wie kun je praten tot je erbij neervalt? Wat, met jezelf? Mmm… goed antwoord, daar heb ik niet van terug. Oh, toch wel:

“Een vriend is een geschenk dat je jezelf geeft.” (Robert Louis Stevenson) Ook al ben je blij met wie je bent, gun jezelf het geschenk van een vriendschap en liefde. Wist je dat liefde zich vermenigvuldigt als het wordt gedeeld?

… Een beetje groei.

Groei en verandering horen bij het leven. Persoonlijke ontwikkeling, iets nieuws ontdekken, je eigen weg vinden: dit alles vergroot je geluk. Als je te veel stilstaat, verzet je je tegen het leven, want dat gaat gewoon verder. Aangezien alles verandert, is het wèl slim te veranderen in de richting die je wilt. Anders verander je de verkeerde kant op.

Groei is onvermijdelijk, maar de richting en hoeveelheid bepaal je zelf. Dus waar wil je naar toe en hoe snel wil je daar komen?

…Een eetlepel inspirerend werk.

Je wilt toch niet je hele leven niets doen? Ook al is niets doen heerlijk, honderd jaar niets doen is minder leuk. Dus wat doe je dan? Dan ga je iets doen wat je leuk vindt! Een briljant concept! En toch doen veel mensen dit niet. Ze besteden de helft van hun leven met werk dat niet inspireert. Helaas, alleen brood op de plank is niet voldoende voor een recept voor gelukkig leven.

Ontdek wat je het liefste doet. Vind mensen die je daarvoor willen betalen. De rest gaat vanzelf.

… Een flinke hoeveelheid acceptatie.

Ik weet het: controle is het hoofdbestand van vele andere gerechten. We gebruiken controle om relaties te onderhouden, kinderen op te voeden, carrière te maken en nog veel meer. Maar voor dit gerecht (Gelukkig Leven) is het totaal overbodig. Acceptatie smaakt veel beter! Want een gelukkig leven is een verzameling momenten die je ervaart zonder weerstand. Acceptatie is de sleutel naar geluk.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Weerstand en controle zitten in je hoofd. Acceptatie hoort bij het leven. Waar kies jij voor?

… Een maatbeker lachen.

Door dit gerecht te serieus te nemen wordt het zuur. Lachen zorgt ervoor dat alle andere ingrediënten zoeter smaken. En net zo belangrijk: het maakt het recept voor gelukkig leven lekker luchtig. Overigens is het niet belangrijk of het glimlachen of schaterlachen zijn. Beide hebben hetzelfde effect.

“Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het leven serieus hoort te zijn.” (anoniem) Dus niets houd je tegen om in de tussentijd te lachen. Om jezelf, om je leven, om mij of om dit artikel, dat maakt niet uit :)

…Een paar scheppen inzet.

Hé , het is toch jouw recept? Je denkt toch niet dat alles vanzelf gebeurt? Je moet er wel iets voor doen. Gelukkig maar, een eigen recept smaakt beter dan een afhaalmaaltijd. Bovendien kun je het leven wel bestellen, maar wie zegt dat iemand het je ook daadwerkelijk komt brengen? Dus ga zelf aan de slag!

Gelukkig leven is niet iets dat je overkomt. Het is iets dat je zelf creëert.

Tot slot: opdienen.

Roer het om, stop het in de oven en wacht even. Dit recept voor geluk wordt het beste warm opgediend. Laat het niet in de ijskast staan. Gebruik verse ingrediënten, het liefst vandaag nog. Het is ontzettend gezond. Je wordt er niet dik van, dus je kunt eten totdat je er letterlijk bij neervalt. Eet smakelijk!

En hoe nu verder?

Bovenstaand gerecht is de korte versie. Het volledige recept voor gelukkig leven vind je in de volgende e-cursus. Wees niet bang dat dit op dezelfde ironische manier is geschreven. Dit artikel was slechts een luchtig tussendoortje. Gelukkig leven is wel degelijk iets dat iedereen kan bereiken. In de cursus leer je waardevolle inzichten, oefeningen en vragen die je helpen je geluk te vergroten:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • witchke schreef:

    Dat is nog eens een recept!!! Geweldig leuk concept :) Dank je wel. We zullen eens aan de slag gaan ;)

  • Heerlijk dit recept. Ik maak er een behangetje van voor in de keuken!

  • Evelien schreef:

    Dat smaakt naar meer!!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >