Vecht voor je eigen geluk

Kies jij voor wat je gelukkig maakt? Respecteer jij je eigen wensen en verlangens? Hoe belangrijk is jouw geluk? Kiezen voor geluk is niet makkelijk, maar wel de beste oplossing. Geluk is de moeite waard om voor te vechten. Kom op voor wat je wilt en doe wat je gelukkig maakt.

Welke keuze maak je?

In het leven zijn er altijd twee keuzes: Of je kiest voor wat je gelukkig maakt of je kies daar niet voor. Misschien denk je: “Dat is wel erg makkelijk gezegd. Mijn situatie is veel complexer: Ik moet rekening houden met allerlei details, ik moet rekening houden met andere mensen. Het is niet zo eenvoudig.” Natuurlijk is het leven niet zwart-wit en zijn situaties complex.

En toch, als je nadenkt over je uitdagingen, kom je automatisch uit bij dezelfde fundamentele keuze: Kiezen voor wat je gelukkig maakt of kiezen voor iets anders. Hoe complex alles ook lijkt, hier komt het wel op neer. Daarom heet het ook een fundamentele keuze. Hoe vaker je kiest voor wat je gelukkig maakt, hoe fijner je leven.

Respecteer je verlangens.

Natuurlijk moet je eerst weten wat je gelukkig maakt. Als je niet weet wat je wilt, hoe kun je het dan krijgen? Maar weten wat je wilt, is niet genoeg. Je moet die wens ook nog respecteren. Te vaak weten mensen wel wat ze willen, maar doen ze er niets mee. Ze denken: “Dat lukt toch niet. Anderen willen nooit meewerken aan mijn wensen.” Of nog erger: “Wie ben ik om dit te willen?”

Dat anderen niet meewerken, staat vast. Iedereen is bezig met zijn of haar eigen geluk, dus ze hebben het helaas te druk voor jouw geluk – met uitzondering van de mensen die echt begaan met je zijn. Geluk wordt je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Niemand staat op om ervoor te zorgen dat jij gelukkig wordt. Net als tandenpoetsen en aankleden is geluk iets waar we zelf verantwoordelijk voor zijn.

Geef jezelf toestemming.

Maak de beslissing: “Ik kies vanaf nu voor wat mij gelukkig maakt.” Je kunt natuurlijk ook kiezen voor wat verstandig is, wat gemakkelijk is, wat normaal is, wat anderen doen, wat je altijd hebt gedaan. Maar misschien is dat niet wat je gelukkig maakt… Persoonlijk vind ik dat kiezen voor geluk altijd werkt. Het alternatief (niet kiezen voor geluk) werkt bijna nooit. Misschien voor een tijd, maar niet op de lange termijn.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Volg je gevoel.

Je weet in elke situatie wat je gelukkig zou maken. Je gevoel spreekt continu, ook al luister je er soms niet naar. Als je kiest voor je geluk, dan voel je ontspanning, vrijheid en ruimte. Kies je hier niet voor, dan voel je spanning, beklemming en zwaarte. Zo weet je direct welke keuze je hebt gemaakt. Je hebt geen algoritmes, statistieken of formules nodig om te weten wat je wilt. Je hoeft niet verstandelijk te beredeneren wat je gevoelsmatig al weet.

Kies voor jezelf – luister naar je gevoel.

Vecht voor je geluk.

Voor je geluk moet je vechten, het komt niet vanzelf. In een ideale wereld is het makkelijk om te kiezen voor wat je wilt. Maar in deze wereld ondervind je tegenstand. Soms komt die in de vorm van eigen angst, soms in de vorm van conflicten met anderen. Kiezen voor geluk is niet automatisch de makkelijkste keuze. Het kost veel moed, energie, tijd en soms strijd. Als kiezen voor geluk makkelijk zou zijn, zou iedereen gelukkig zijn. Maar je weet dat dit niet zo is.

Lessen in geluk.

Geluk vind je meestal nadat je een uitdaging hebt overwonnen. Er is iets magisch aan een overwinning op jezelf. Geluk komt nadat:

 • Je leert van je fouten.
 • Je loslaat wat te veel energie kost.
 • Je loslaat wat niet bij je past.
 • Je beter luistert naar je gevoel.
 • Je verkeerde keuzes hebt gemaakt.
 • Je je eigen grenzen respecteert.

Zoals je ziet, zijn dit allemaal lessen die tijd kosten. Daarom blijkt ook dat mensen gelukkiger zijn naarmate ze ouder worden. De lessen in geluk zijn niet altijd makkelijk, maar ze zijn wel de moeite waard. Als je beseft dat geluk het belangrijkste is, dan besef je ook dat je soms ervoor moet vechten.

Kiezen voor de gemakkelijkste weg?

Aangezien het moeite kost te kiezen voor geluk, gaan we soms voor het alternatief:

 • We vermijden uitdagingen en blijven in onze comfortzone.
 • We gaan niet onze eigen weg, maar passen ons aan.
 • We doen wat anderen willen, omdat we zo een confrontatie vermijden.
 • We leggen ons neer bij wat ‘normaal’ is.
 • We onderdrukken onze verlangens, omdat we bang zijn voor verandering.
 • We houden vast aan moeizame relaties, omdat we niet anders gewend zijn.

Soms denken we: “Is wat ik wil, wel realistisch? Is het niet te veel gevraagd? Kan ik het niet beter maar gewoon laten gaan?” Nee, natuurlijk niet. Is dat niet een van de redenen van het bestaan: te doen wat je wilt en je daar goed bij te voelen? En is het niet de moeite waard om daar voor te vechten? Kom op, kom in beweging en kies voor wat je gelukkig maakt!

Wil je echt aan de slag en kiezen voor je geluk? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Natuurlijk en ontspannen leven

Je kunt alles, maar wil je het wel?

7 Dagelijkse vragen voor een positief leven

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>