Als doelen gelukkig zouden maken, dan zou iedereen gelukkig zijn. Heb je je ooit afgevraagd wat je nu eigenlijk zoekt? Wat krijg je als je je doelen bereikt? Dan ga je terug naar je natuurlijk staat van tevredenheid. Geluk is een gevoel in jezelf, geen object in de buitenwereld. Alles wat we werkelijk willen, is tevreden zijn met wat we hebben.

Wat is jouw verlanglijst?

Wat wil jij precies? Wil je leuker werk, een fijne relatie, een mooi huis, meer inkomen? Kijk eens om je heen en zie dat je niet de enige bent: iedereen heeft zo’n verlanglijst. Een mens is een wandelende wens. Zodra we worden geboren, willen we dingen die we nog niet hebben. Het is eigenlijk een wedstrijd om te krijgen wat je wilt. En iedereen doet eraan mee!

Vaak ontstaat ons doel uit de vergelijking met anderen. Want anderen zijn toch ook succesvol? Zij hebben toch ook een fijne relatie? Het is de vergelijking met anderen die het een wedstrijd maakt. In het beste geval doe je het goed en bereik je je doel. In het ergste geval heb je het idee dat iedereen je inhaalt. We voelen ons als een hamster in een tredmolen. We rennen onze doelen achterna, maar komen nooit echt dichterbij…

Het ligt niet aan jou, maar aan het systeem.

Heb je je ooit afgevraagd wat je nu eigenlijk zoekt? Denk je dat het dat specifieke huis, die fantastische baan, die speciale partner of dat geweldige inkomen is? Ik denk het niet. Alles wat we zoeken is een gevoel van geluk. Als we ons doel bereiken, dan kunnen we eindelijk achteroverleunen en tevreden zijn met wat we hebben.

Dan zegt de hamster in ons eindelijk: “Zo, ik stop er even mee. Ik heb genoeg van al dat geren. Nu ga ik genieten!”  Dat is wat we zoeken: een goed gevoel over onszelf en ons leven. Noem het geluk, noem het tevredenheid, noem het leven-in-het-nu. Dat is wat we werkelijk willen. En we hebben de illusie dat we dat krijgen als we onze doelen bereiken.


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat is geluk?

Wat is tevredenheid? Het is een gevoel in jezelf. Het is niet een object in de buitenwereld. Het zit in je, niet om je heen. Een huis is geen geluk, maar slechts een huis. Je hebt niets buiten jezelf nodig. Want als zoveel mensen  hun doelen bereiken, waarom zijn ze dan niet permanent gelukkig? Omdat:

  1. Er direct een nieuw doel ontstaat.
  2. Je iemand ontmoet die het nog beter doet.
  3. Wat eerst geweldig lijkt, na een jaar niet meer bijzonder is.

Sterker nog: Wat je eerst wilt hebben (denk bijvoorbeeld aan je ex), kan je later zelfs hoofdpijn geven. Je wilde eerst niets liever – en daarna wil je er zo snel mogelijk vanaf!

Maar de belangrijkste reden waarom doelen niet permanent gelukkig maken, is dat we ons geluk nog steeds laten afhangen van iets buiten onszelf…

Is er een eenvoudige oplossing?

Daarom zijn onze wensen soms het verkeerde middel voor het goede doel. Het doel is tevredenheid met wie we zijn en wat we hebben. Dat is het enige doel dat niet uitgaat van een gebrek, van een gemis. Waarom hebben we jaren nodig om dat doel te bereiken? Waarom moeten we eerst dingen verzamelen om die tevredenheid te voelen? Zou er niet een eenvoudiger oplossing zijn?

Als doelen bereiken gelukkig zou maken, zou iedereen gelukkig zijn. Want iedereen heeft wel doelen bereikt in het leven. Observeer het zelf: Zijn de meeste mensen gelukkig en tevreden? Of zijn de meesten bezig met wat ze nog missen? Een nog beter inkomen, een nog mooier huis, een nog slanker postuur, nog meer erkenning en waardering…

Terug naar tevredenheid.

Wat gebeurt er als je krijgt wat je wilt? (Let op, want het duurt maar even, er ontstaat direct een nieuws doel). Wat gebeurt er in dat korte moment dat je je doel bereikt? Dan ga je terug naar je natuurlijk staat van tevredenheid. Dan ben je gelukkig. Dat is er niets meer wat ontbreekt, niets wat je mist. Dan geniet je van dit moment – zonder er weerstand tegen te bieden.

Kortom: Alles wat we willen, is tevreden zijn met wat we hebben. Dus heb je vanaf nu twee keuzes: je kunt meer dingen zoeken om te hebben – of je kunt leren tevreden te zijn met wat je nu al hebt. De eerste keuze houdt je in de tredmolen. De tweede keuze geeft je wat je werkelijk wilt…

Wil je je goed voelen over jezelf en je leven? Bestel dan deze e-cursus:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!En jij – wat zoek je nog?
En wat waardeer je al?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt