Alles wat je wilt, is tevreden zijn met wat je hebt

Als doelen gelukkig zouden maken, dan zou iedereen gelukkig zijn. Heb je je ooit afgevraagd wat je nu eigenlijk zoekt? Wat krijg je als je je doelen bereikt? Dan ga je terug naar je natuurlijk staat van tevredenheid. Geluk is een gevoel in jezelf, geen object in de buitenwereld. Alles wat we werkelijk willen, is tevreden zijn met wat we hebben.

Wat is jouw verlanglijst?

Wat wil jij precies? Wil je leuker werk, een fijne relatie, een mooi huis, meer inkomen? Kijk eens om je heen en zie dat je niet de enige bent: iedereen heeft zo’n verlanglijst. Een mens is een wandelende wens. Zodra we worden geboren, willen we dingen die we nog niet hebben. Het is eigenlijk een wedstrijd om te krijgen wat je wilt. En iedereen doet eraan mee!

Vaak ontstaat ons doel uit de vergelijking met anderen. Want anderen zijn toch ook succesvol? Zij hebben toch ook een fijne relatie? Het is de vergelijking met anderen die het een wedstrijd maakt. In het beste geval doe je het goed en bereik je je doel. In het ergste geval heb je het idee dat iedereen je inhaalt. We voelen ons als een hamster in een tredmolen. We rennen onze doelen achterna, maar komen nooit echt dichterbij…

Het ligt niet aan jou, maar aan het systeem.

Heb je je ooit afgevraagd wat je nu eigenlijk zoekt? Denk je dat het dat specifieke huis, die fantastische baan, die speciale partner of dat geweldige inkomen is? Ik denk het niet. Alles wat we zoeken is een gevoel van geluk. Als we ons doel bereiken, dan kunnen we eindelijk achteroverleunen en tevreden zijn met wat we hebben.

Dan zegt de hamster in ons eindelijk: “Zo, ik stop er even mee. Ik heb genoeg van al dat geren. Nu ga ik genieten!”  Dat is wat we zoeken: een goed gevoel over onszelf en ons leven. Noem het geluk, noem het tevredenheid, noem het leven-in-het-nu. Dat is wat we werkelijk willen. En we hebben de illusie dat we dat krijgen als we onze doelen bereiken.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat is geluk?

Wat is tevredenheid? Het is een gevoel in jezelf. Het is niet een object in de buitenwereld. Het zit in je, niet om je heen. Een huis is geen geluk, maar slechts een huis. Je hebt niets buiten jezelf nodig. Want als zoveel mensen  hun doelen bereiken, waarom zijn ze dan niet permanent gelukkig? Omdat:

 1. Er direct een nieuw doel ontstaat.
 2. Je iemand ontmoet die het nog beter doet.
 3. Wat eerst geweldig lijkt, na een jaar niet meer bijzonder is.

Sterker nog: Wat je eerst wilt hebben (denk bijvoorbeeld aan je ex), kan je later zelfs hoofdpijn geven. Je wilde eerst niets liever – en daarna wil je er zo snel mogelijk vanaf!

Maar de belangrijkste reden waarom doelen niet permanent gelukkig maken, is dat we ons geluk nog steeds laten afhangen van iets buiten onszelf…

Is er een eenvoudige oplossing?

Daarom zijn onze wensen soms het verkeerde middel voor het goede doel. Het doel is tevredenheid met wie we zijn en wat we hebben. Dat is het enige doel dat niet uitgaat van een gebrek, van een gemis. Waarom hebben we jaren nodig om dat doel te bereiken? Waarom moeten we eerst dingen verzamelen om die tevredenheid te voelen? Zou er niet een eenvoudiger oplossing zijn?

Als doelen bereiken gelukkig zou maken, zou iedereen gelukkig zijn. Want iedereen heeft wel doelen bereikt in het leven. Observeer het zelf: Zijn de meeste mensen gelukkig en tevreden? Of zijn de meesten bezig met wat ze nog missen? Een nog beter inkomen, een nog mooier huis, een nog slanker postuur, nog meer erkenning en waardering…

Terug naar tevredenheid.

Wat gebeurt er als je krijgt wat je wilt? (Let op, want het duurt maar even, er ontstaat direct een nieuws doel). Wat gebeurt er in dat korte moment dat je je doel bereikt? Dan ga je terug naar je natuurlijk staat van tevredenheid. Dan ben je gelukkig. Dat is er niets meer wat ontbreekt, niets wat je mist. Dan geniet je van dit moment – zonder er weerstand tegen te bieden.

Kortom: Alles wat we willen, is tevreden zijn met wat we hebben. Dus heb je vanaf nu twee keuzes: je kunt meer dingen zoeken om te hebben – of je kunt leren tevreden te zijn met wat je nu al hebt. De eerste keuze houdt je in de tredmolen. De tweede keuze geeft je wat je werkelijk wilt…

Wil je je goed voelen over jezelf en je leven? Bestel dan deze e-cursus:


Wil jij echt gelukkig worden?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt en geniet van elke dag.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Word gelukkig met jezelf en je leven


En jij – wat zoek je nog?
En wat waardeer je al?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Jessica schreef:

  Ja hoor, typisch. Iemand vertelde me net dat ik eens moest nadenken over een HBO opleiding. Dus ik was me net aan het oriënteren en vroeg me af of dat ik echt gelukkiger zou worden van een zware studie in de avonduren terwijl ik nu net kan gaan genieten van mijn vrije avonden. Toen kwam deze mail binnen…
  Is het een hint om gelukkig te zijn met wat ik heb of me te gaan richten op een toekomst?
  Me verder ontwikkelen kan bevredigend zijn en tot meer salaris dus financiele vrijheid leiden, maar nu heb ik veel vrijheid en dat is ook veel waard. Wat denken jullie?

 • Beste Jessica,

  “Iemand vertelde me dat ik eens moest”…
  Klinkt dat als een enthousiast plan voor jouw persoonlijke toekomst?
  Wat wil je zelf?
  En wat is belangrijker voor je: Vrijheid nu, of meer inkomen (en daardoor meer vrijheid) in te toekomst? Wat is belangrijker: Persoonlijke vrijheid of financiele vrijheid?
  Die vraag bepaalt welke keuze je gelukkig gaat maken.

  Nu is het weer jouw beurt om hierover te denken :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Jessica schreef:

  Ja dat is een scherpe opmerking! :)
  Bedankt! Ik wil vrijheid, genieten van wat ik wel heb.
  Dank je wel!

 • Caroline schreef:

  verhaaltje;
  Een man ligt onder een bananen boom te dutten. Een zakenman komt langs en vraagt “waar leeft U van?”. zegt de man “als de bananen rijp zijn verkoop ik de tros en voorlopig lig ik in de schaduw te rusten”. “Maar man waarom plant je niet wat meer bomen dan heb je veel meer bananen om te verkopen en dan zou je een bus kunnen aanschaffen om de bananen naar de markt te brengen. en dan zou je nog meer geld verdienen en nog meer bomen kunnen planten en zo zou je rijker en rijker kunnen worden”. De man zegt “waarom zou ik dat doen?”
  “Nou dan heb je geld om spullen te kopen en lekker te genieten” …. Maar beste man ik ben nu
  al aan het genieten.

 • Hoi Frank, Dank voor je mooie artikel.
  In aanvulling op je artikel wil ik graag kwijt dat het volgens mij niet het één of het ander is. Volgens mij is het je doelen nastreven én onderweg blij zijn met wat je hebt en wat je tegenkomt. Het zijn twee zijdes van dezelfde medaille. Zonder doel wordt je maar een slappe zitzak of een veertje dat door de wind heen en weer wordt geslingerd. Mét doel heb je je eigen kompas in handen.
  Alleen, gelukkig zijn met de weg naar het doel, dat is wat we vaak vergeten.
  Het mooie is dat we het kunnen trainen. Het is ook één van mijn speerpunten in mijn werk, waar ik ouders en professionals in onderwijs en zorg help om rust in zichzelf te vinden.
  Hartelijke groet, Julia

 • Dennis schreef:

  Jessica,
  Misschien kun je een half jaartje genieten van jouw vrije tijd en kijken of het niet gaat kriebelen om weer te studeren. Het is altijd goed om een doel met uitdagingen voor ogen te hebben. Waar je moeite voor moet doen om te bereiken, zal veel meer bevrediging geven. Ik weet zeker dat als jij het diploma haalt, jij trots op jezelf bent. Maar of alle tijd en energie die je er in moet steken het waard is, kun jij alleen bepalen. Doe alleen maar iets als je er zelf achter staat en niet omdat een ander het zegt.

  Dennis

 • daniel schreef:

  probleem is dat mensen die bijna geen geld hebben geen kans hebben want alles wat er op dat internet staat is voor te bestalen

 • Beste Daniel,

  Je reageert op een van de talloze gratis artikelen op een gratis site, dus zo erg kan het nooit zijn :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • daniel schreef:

  toch wel omdat je dingen niet kunt betalen op die manier val je steeds uit de boot.maar schrijven als je dat kan is gemakelijk en ik heb al veel boeken gelezen maar wat ik nu gaat zegen zal wel een beledeging zijn maar toch is het zo.hoe kun je in gods naam weten wat geluk is als je alles hebt zoals een mooi huis een knape vrouw en een gezin en genoeg geld.neen dan kun je niet weeten wat het is want je hebt het en zoals je zegt genieten van wat je hebt.vraag je dan af bestaat er een wonder om geluk te hebben.en ik bedoel niet enkel geld maar iets anders. ken je vader abraham die had zo een lied dat met geluk te maken heeft.je kunt geluk hebben in het spel of in de liefde maar de vraag die ik bijna overal stel hoe kom je af van tegenslag.

 • Beste Daniel,

  Alles hebben en gelukkig zijn hoeft niet samen te gaan.
  Er zijn mensen die alles hebben en toch niet gelukkig zijn.
  Er zijn mensen die gelukkig zijn, maar niet alles hebben :)

  Hoe kom je af van tegenslag? Misschien dat het volgende artikel meer inzicht geeft:
  https://www.newstart.nl/blog/de-enige-weg-naar-verandering/

  Succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Jessica schreef:

  Dank je wel, Dennis.
  Dit is een goed idee. De tijd zal het leren ;)

 • Dag Frank,

  Complimenten voor dit artikel.
  Alles wat je schrijft, onderschrijf ik, met uitzondering van jouw keus om het woord – tevreden -te gebruiken. Het is jouw waardevolle boodschap om een positief gevoel te koppelen aan alles wat je hebt, maar tevreden zijn is geen gevoel, het is een rationele afweging die tot een gevoel leidt. Het is een consessie vanuit het hoofd. Ik zou er daarom: ‘Alles wat je wilt, is gelukkig en blij zijn met wat je hebt’ van maken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >