We worstelen met ons leven als we voorbijgaan aan wat we werkelijk willen. We groeien sneller door te volgen wat ons energie geeft. Door dat niet te doen, creëren we extra uitdagingen. Om te doen wat goed voelt, moeten we eerst loslaten wat niet goed voelt. Zwem met de stroom van het leven mee – volg wat je energie geeft!
In de kern is er slechts één uitdaging.
Iedereen heeft uitdagingen. Maar veel uitdagingen blijven zich herhalen, omdat we onvoldoende inzicht hebben. Hier is een realitycheck: worstel je met je werk? Bots je soms met andere mensen? Probeer je jezelf te veranderen, maar lukt dat niet echt? Heb je meerdere liefdesrelaties gehad die tegenvielen? Doe je dingen die je niet leuk vindt? Heb je stress of ben je regelmatig moe?
Ook al heb je slechts één van deze uitdagingen, dan is dit artikel toch voor jou. Je denkt misschien: “Wat hebben ze met elkaar te maken? Het zijn toch totaal verschillende uitdagingen?” Dat lijkt zo, maar in de kern is het dezelfde uitdaging. Dat is goed nieuws! Want als je de kern begrijpt, kun je al deze uitdagingen oplossen…
Waar kun je het meest door groeien?
Als we vastlopen in ons werk, onze relaties – of wat dan ook -, wat doen dan vaak? Dan gaan we nòg meer doorzetten. We geloven dat zonder inspanning er geen beloning kan zijn. We zijn opgegroeid met het idee dat doorzetters winnaars zijn. En dus zijn we continu aan het botsen: we duwen als het ware tegen het leven en wat gebeurt er dan? Het leven duwt terug…
Anders gezegd: we blijven hangen in weerstand en spanning – en zetten krampachtig door om toch verder te komen. Op een gegeven moment werkt die krampachtigheid gewoon niet meer. Het kost je ontzettend veel energie, het geeft spanning en het lost zelden iets op. Dat is kunstmatig. In de natuurlijkheid der dingen ligt véél meer winst. Daar ligt de grootste persoonlijke groei. Daar ligt blijvend geluk.
Download onze
GratisGidsen
Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Hoe ontstaan uitdagingen?
Als je volgt wat je energie geeft, groei je veel sneller dan met doorzetten ooit mogelijk is. Als je volgt wat natuurlijk en vanzelf gaat, dan los je veel uitdagingen direct op. Sterker nog: je zult veel uitdagingen überhaupt niet meer hebben. Uitdagingen worden gecreëerd als je dingen tegen je gevoel doet – als je tegen je natuur ingaat.
Praktische voorbeelden:
Stel:
1. Ik heb geen plezier meer in mijn werk (of bepaalde activiteiten).
2. Ik vind dat ik beter/anders moet zijn.
3. Ik mis doorzettingsvermogen.
4. Ik doe dingen die ik eigenlijk niet wil.
5. Ik krijg weinig energie van mensen en ga er toch mee om.
Van nature ben je geneigd om te denken: “Niet zeuren, gewoon doorzetten. Als ik het maar volhoud, dan gaat het wel beter.” Wel als dat lukt, gefeliciteerd! Maar vaak is dat niet zo makkelijk. Want je hebt – zonder oordeel – gekozen voor dingen die niet bij je passen. En daarom voelt het krampachtig.
Een nieuw uitgangspunt voor je leven.
Als je doorzet, loop je nog meer vast. Dus draai het om – ga uit van het volgende principe:
1. Als het natuurlijk aanvoelt, dan gaat het vanzelf. Dan pas het kennelijk bij me en geeft het me energie. Dan doe ik hier meer van.
2. Als het niet natuurlijk aanvoelt, dan wordt het krampachtig en geeft het me spanning. Dat past het kennelijk niet bij mij en laat ik het langzaam los.
Waarom laten we niet los?
Ervaar het zelf. Het is een uitgangspunt dat je ontzettend veel persoonlijke groei geeft. Dingen gaan makkelijker als je doet wat bij je past. Relaties gaan makkelijker met de mensen waar je van nature een klik mee hebt. Werk gaat makkelijk als het past bij je persoonlijkheid en unieke talenten. Alles in het leven gaat makkelijker als je volgt wat je energie geeft.
Wel hebben we moeite met loslaten wat niet meer goed voelt. Soms omdat we er al zoveel in hebben geïnvesteerd. Soms omdat we bang zijn voor de mening van anderen. Soms omdat het veilig is. Soms omdat we niet anders gewend zijn. Soms omdat we vinden dat we niet mogen opgeven. En toch, als je wilt dat het leven voor je gaat werken, dan heb je geen andere keuze…
Wees slim!
Als ik houd van zwemmen en niet van korfbal (vul je eigen voorkeur in), dan heb ik twee keuzes: Ik kan gaan korfballen, maar aangezien ik het niet echt leuk vind, kost dat veel moeite. Ik kan doorzetten tot ik een ons weeg, maar het zal me nooit echt bevallen. Dat is wat veel mensen toch doen, op het gebied van relaties, werk, keuzes maken, enzovoort.
Ik kan óók gaan zwemmen. En als ik dat doe, dan merk ik onmiddellijk: “Hé, dat voelt fijn! Het geeft me veel energie, het past bij me, het kost me weinig moeite, het gaan vanzelf, het voelt natuurlijk.” Vul voor zwemmen alles in waar jij je goed bij voelt…
De les in het leven is niet ‘doorzetten in korfballen’. De les is juist dit los te laten en te gaan zwemmen. Dan zwem je automatisch met de stroom van het leven mee. Je ervaart minder uitdagingen. Je ervaart meer plezier en ontspanning. Dus laat los wat krampachtig voelt – en volg wat je energie geeft. En kijk dan eens wat er gebeurt!
Wil je ontspannen en gelukkig leven? Bestel dan de volgende e-cursus:
Wil Jij Meer Geluk In Je Leven?
Volg dan de Online Training Gelukkig Leven en geniet weer van je leven.
15.000+ cursisten gingen je voor!
Interessant artikel. Maar heb er toch een vraag bij.
Wat nu als hetgeen dat je wil het tegenovergestelde is van wat je natuurlijk goed af gaat. Stel bijvoorbeeld dat je graag slank wil zijn, maar dat je van nature een lekkere eter bent met de aanleg om dikker te worden. Dan heb je toch een probleem als je je laat gaan en doet wat van nature goed voelt. In deze situatie staan hetgeen je wil en hetgeen goed voelt haaks op elkaar. Wat te doen in dergelijke situaties?
Beste Ronald,
Een goede vraag…
Wat is fijner: lekker eten of slanker zijn?
Dat bepaalt uiteindelijk of je lekker blijft eten of minder/anders/gezonder gaat eten.
En als lekker eten belangrijker is: Kun je accepteren dat je nu eenmaal van lekker eten houdt? (met als gevolg dat je wat minder slank bent dan je zou willen zijn?)
Met andere woorden: wil je die prijs betalen om iets te doen wat je graag doet?
Uiteraard gaat het altijd om de balans (i.d.g. tussen lekker eten en op gewicht blijven).
Te veel van het ene, of te veel van het andere, geeft spanning.
Vind de juiste balans en gun jezelf ook iets wat je fijn vindt :)
Vriendelijke groet,
Frank