De enige echte weg naar verandering

Iedereen heeft uitdagingen. Sommigen van ons verwachten dat er in hun buitenwereld iets moet veranderen, voordat zij zich beter voelen of hun doelen kunnen bereiken. Maar dat is een misvatting. Verandering begint bij jezelf. Als jij verandert, verandert automatisch jouw situatie en je omgeving met je mee.

Veel mensen zoeken de oplossing van hun problemen buiten henzelf.

Ze verwachten dat anderen veranderen, de werkdruk vermindert, de economie aantrekt en de belastingen omlaaggaan.
Maar wat als deze externe factoren niet verbeteren? Wat als anderen niet veranderen? En de werkdruk hetzelfde blijft? Wat als de economie niet aantrekt of belastingen omhooggaan?

Het werkelijke probleem is namelijk dat je jezelf afhankelijk maakt van iets waar je geen enkele invloed op hebt. Misschien gebeurt het, maar misschien ook niet. Wil je daar echt op wachten?

Het enige waar je echt invloed op hebt, is jezelf.

Je kunt de belastingen niet veranderen, maar wel jezelf. Je kunt het weer niet mooier maken, maar wel bepalen hoe je er tegenaan kijkt. Je kunt anderen niet veranderen, maar wel meer ontspannen omgaan met hun gedrag.
Dit geeft je veel meer controle. Misschien ben je er nog niet helemaal van doordrongen, maar je kunt – als je echt wilt – voor bijna 100 procent bepalen hoe je omgaat met de dingen in je leven.

Het mooie is dat, als je de manier verandert waarop je naar de dingen kijkt, de dingen zelf ook veranderen. Voor iedere persoon die zich druk maakt over anderen, is er ook één, die er ontspannen mee omgaat. En deze laatste kan over het algemeen ook veel beter opschieten met mensen. Zo krijg je uiteindelijk waar je op focust.

Wat maakt je vrij?

Ook in een neergaande economie worden miljonairs gecreëerd. Het ligt niet aan de economie of de rest van de wereld, het ligt aan jezelf. Dat besef maakt je vrij!


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Het probleem is ook niet dat de belastingen hoog zijn: het probleem is dat je niet genoeg verdient om rond te komen.
Het probleem is niet dat iets te duur is, het probleem is dat je het niet kunt betalen.
En het probleem is niet dat het slecht weer is, maar dat jij je daar vervelend bij voelt. Er zijn ook mensen die het heerlijk vinden dat het regent.

De werkdruk is iets dat je voor een groot deel zelf bepaalt. Misschien moet je eerder nee zeggen. Misschien moet je de tijd beter indelen of prioriteiten stellen. Misschien kun je wat stressbestendiger worden of wellicht past een andere baan beter bij jou.

De enige die de kwaliteit van je leven kan veranderen, ben jij.

Als jij verandert, zal alles voor jou veranderen.

Als jij beter en slimmer wordt, kun je meer aan en behaal je meer resultaat. Als je beter leert communiceren, verbeteren je relaties automatisch. Als jij positiever bent over je omstandigheden, geven deze je een beter gevoel. Als je positiever met jezelf communiceert, krijg je meer zelfvertrouwen en een sterkere persoonlijkheid.

Het is soms moeilijk om te accepteren dat het allemaal afhangt van jou.

Want het betekent dat alles wat tot nu toe niet goed is gegaan, je voor een groot gedeelte zelf had kunnen veranderen. En als je het zelf had kunnen veranderen, waarom heb je dat dan niet gedaan? Dit legt alle verantwoordelijkheid bij jezelf. En het is nu eenmaal makkelijker om excuses te verzinnen.

Maar het geeft ook een enorme vrijheid.

Het laat je niet alleen de snelste weg zien om dingen te veranderen, maar ook de enige weg. In de wetenschap dat de oorzaak van alle dingen bij jezelf ligt, zit ook de belofte dat dit iets is wat je kunt veranderen. En als je jezelf ontwikkelt, ontwikkelen automatisch ook de dingen en situaties in je omgeving: je relaties worden beter, je krijgt meer zelfvertrouwen, je groeit als mens en je bereikt meer en betere resultaten.

Word geen deel van de groep van mensen, die de schuld voor hun problemen geven aan alles en iedereen behalve henzelf.

Mensen die altijd redenen en excuses vinden waarom ze niet hebben wat ze willen en waarom ze nog niet zijn gearriveerd. Voor ieder mens die zegt dat iets niet gedaan kan worden, is er één die het al doet.

Wees iemand die harder aan zichzelf werkt dan aan het veranderen van anderen. Een persoon die meer is dan alleen het resultaat van zijn omgeving. Die begrijpt dat alle veranderingen van binnenuit komen. En die ziet dat om iets te veranderen eerst hijzelf moet veranderen. Die het te druk heeft met zichzelf te verbeteren om anderen te bekritiseren. Die oplossingen vindt in plaats van tijd met excuses te verspillen.

Wees geen klager, maar een vrager. Iemand die zichzelf continu afvraagt: hoe kan ik dit verbeteren? Wat kan IK eraan doen? Die focust op de oplossing, niet op de problemen. Zeg ja als anderen nee zeggen. Zeg ‘waarom niet?’ als anderen zeggen ‘waarom wel?’.

Hiermee creëer je een mentaliteit die overal tegen opgewassen is. Die altijd een situatie creëert waarin je leert. Die altijd een oplossing vindt voor een probleem en een wens inwisselt voor een resultaat.

Een goede mentaliteit creëert vertrouwen in jezelf en stelt je in staat je lot in eigen handen te nemen. Hier heb jij je leven lang plezier van. Bovendien maakt het je veel gelukkiger en brengt het je veel meer succes.

Verander de wereld: begin bij jezelf. Dat doe je zo:


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Haal het beste uit jezelf – 3 tips

Blijf jezelf ontwikkelen – stop nooit met groeien

Bereik je doel met 1 eenvoudig inzicht

 • Inderdaad hoe wordt je van een werknemer een ondernemer? Een werknemer beperkt zijn gedachtengang, hij zegt; ik kan niet meer, ik weet niet meer, mijn salaris is mijn maandbudget etc… houd deze gedachte gang vast en neem het mee totdat je 67 bent. Vaak hoor je dan “mijn leven is aan mij voorbij gevlogen” en ik heb nooit de dingen kunnen doen die ik echt wou. Stel je zelf dus een andere vraag. Hoe kan ik dit bereiken, hoe kan ik dit gaan leren, hoe kan ik dit gaan verdienen, of hoe kan ik zelf de controle krijgen over mijn leven? Houd deze gedachten vast, ze worden vanzelf een emotie (verlangen) Als dit verlangen jouw blijft prikkelen dagelijks ga je “vanzelf” doelen stellen, wanneer je een doel hebt komen de ideeën en inspiraties ook vanzelf. En dan moet je alleen nog over gaan tot actie!! je hoeft niet de hele trap te zien wanneer je de eerste trap rede betreed!

  Belasting wetten verander je niet, maar wat je wel kan veranderen is je kennis in deze belasting wetten. Zo zal je zien dat er nog genoeg wetten zijn die in je voordeel zijn! Uiteraard hangt de belastingdienst deze niet aan de grote klok. Zie het maar zo; betaal jezelf uit en betaal belasting, investeer en geniet!

  Een crisis heb je niet onder controle; wat je wel onder controle kan krijgen is om jezelf af te vragen hoe deze crisis is ontstaan en wat de economen verwachten; “zoekt en gij zult vinden” misschien is de realiteit niet zo aangenaam om aan te horen daarom lachen wij het maar vaak goed en kijken wij de andere kant op. Maar wie weg loopt zal achter na worden gezeten, wie vecht voor zijn eigen vrijheid zal winnen! “Hoe meer je te weten komt hoe meer je gaat beseffen wat je nog niet weet”

  Groet Jean-Paul

 • Mooie reactie Jean-Paul,

  “Hoe meer je te weten komt hoe meer je gaat beseffen wat je nog niet weet” – hoe waar!

  Frank

 • Jean-Paul schreef:

  Albert Einstein zei; ‘het is niet dat ik zoveel weet, maar dat ik mijzelf gewoon veel vragen afstel’ & je lost een probleem niet op met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

  Wanneer je een vinger wijst naar iemand anders wijzen er 3 vingers naar je zelf!

  Groeten,

  Jean-Paul

 • Wat een heerlijk artikel om te lezen! Wel confronterend voor iemand die dit nog niet weet – ‘slik, heb ik het echt allemaal in eigen hand?’, maar daarom juist zo goed om te weten dat jij de enige persoon bent die verandering kan aanbrengen in je eigen leven. Zelfreflectie is één van de krachtigste tools om te groeien.

 • Dank je wel Yolanda,

  Inderdaad – heel confronterend.
  Als je doorhebt dat je 100% verantwoordelijk bent voor je leven, dan wordt je eerst doodsbang en (als het goed is) voel je je daarna enorm bevrijd – want je realiseert je dat je meer controle hebt dan je denkt.

  Hoe heb jij dat ervaren?

  Vriendelijke groeten
  Frank

 • Eigenlijk vond ik het meer bevrijdender dan beangstigend. Het inzicht dat ik – en alleen ik – de enige ben die veranderingen kan aanbrengen in mijn leven, vond ik alsof ik een ruimte binnenstapte met tientallen deuren. Het enigste wat ik hoefde te doen was de deuren te openen, te onderzoeken of het goed voor me was, en erin stappen. Nu was (ben…ahum) ik een controlefreak en was opgelucht dat ik nu eindelijk actie kon ondernemen en een plan kon maken. Een voorbeeld: ik heb jaren geleden een burn-out gehad en kwam in het medische circuit. Ik ben opgevoed (wie niet) met de overtuiging dat de medici alles weten en je alles aan hun kunt overlaten. Nou, niet dus. Ik kan een boek schrijven over mijn negatieve medische ervaringen. Door het inzicht zelf ‘in control’ te zijn heb ik actie ondernomen en heb net zolang gezocht tot ik de juiste artsen had gevonden. En die vond ik! Ik ben niet bij de beunhazen gebleven waar ik totaal niets mee opschoot.

  Uiteindelijk bleek ik zelf het beste medicijn te zijn, en ook dat was een verademing. De psyche heeft een enorme impact op hoe wij ons voelen, daar is het in de medische wereld nog lang niet geaccepteerd. Begrijp me goed, ik zeg niet dat ziektes tussen de oren zitten, maar zeker wel hoe je ermee omgaat!

  Daarbij ben ik ook nog eens een gevoelig mens, dus wat ik van binnen voel kon/kan ik onmogelijk verbergen voor de buitenwereld én mezelf.

  Ik herken bij veel mensen dat ze deze stap niet aandurven, jammer, want je krijgt er zoveel voor terug.

 • Zoals je zei, vooral het accepteren is voor veel mensen moeilijk. De schuld naar anderen schuiven is gemakkelijk en zo is ook een beetje hun geweten gesust. “Ik kon er niets aan doen.” In feite kan je er altijd iets aan doen.

  Ook geweldig geformuleerd van jou: je hebt zelf de mogelijkheid om keuzes te maken en dat is het mooie eraan. Helemaal mee eens! :)

 • In principe lukt dit mij het grootste deel van de tijd wel, hoewel het wel nog veel energie kost. Maar wat ik me afvraag is hoe het zit met vriendelijkheid, loslaten en ‘niet over je heen laten lopen’ daardoor. Als mensen in een bepaalde situatie namelijk tegen de situatie aanschoppen en ik vervolgens steeds degene ben die ontspannen omgaat met hoe zij lopen te vechten tegen het leven, maar hoe zorg ik dan dat mensen niet met mij omgaan als ‘och, zij accepteert toch alles wel, dus kunnen we alles bij haar flikken’? En als mensen betweterig zijn wat zegt dat dan over mij dat ik mij daaraan irriteer? Zegt dat dat ik ergens weet dat die persoon gelijk heeft of vind ik die persoon respectloos uit mijn eigen onzekerheid of is het gewoonweg onacceptabel?

 • Beste P. Th,

  Dat zijn goede vragen, maar niet zo 1-2-3 te beantwoorden.

  Er is een mooie balans tussen acceptatie en actie nemen.
  Acceptatie is geen recept om over je heen te laten lopen.
  De mensen die denken dat ze dat kunnen omdat je van nature meer ontspannen bent, zijn misschien de mensen waar je wat meer afstand van moet noemen?

  Wat je irriteert in andere mensen is meestal een les voor jezelf. De les kan zijn dat je het je niet moet aantrekken. De les kan zijn dat er een kern van waarheid zit in hun kritiek, waar jij je voordeel mee kunt doen en van kunt leren. Maar de les kan ook zijn dat je actie moet nemen en je grenzen moet aangeven.

  Zonder je te kennen of de specifieke situatie te weten, kan ik dat niet beoordelen. Dat kun je alleen zelf.
  Dus wat zegt jouw gevoel?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Johnny schreef:

  Er zijn ook mensen die zich bewust zijn van het feit dat zij zelf de sleutel zijn tot verandering, maar het niet lukt om die veranderingsslag te maken.

  Of de veranderingsslag wel maken maar terugvallen in oude patronen.
  Dat is juist het verdrietige, constant weten dat het aan jezelf ligt dat dingen niet lukken.

  Wat zeg jij daar nu van?
  Willen deze mensen niet hard genoeg veranderen?
  Moeten deze mensen het blijven proberen?
  Zijn deze mensen gewoon onbekwaam?
  Moeten deze mensen accepteren dat ze zijn zoals ze zijn?

 • Beste Johnny,

  Er zijn zoveel antwoorden op jouw vraag. Ik geef er twee:

  1. Zelfkritiek (je doet het niet goed!) is nooit de oplossing. Iedereen doet zijn best in zijn eigen tempo en dat is alles wat we kunnen doen.
  2. Als verandering niet lukt, heeft dat vaak te maken met het feit dat iemand probeert te veranderen in een richting die niet bij hem past. Zelfinzicht en zelfacceptatie is in dat soort gevallen slimmer dan eindeloos proberen het beter te doen.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >