Draag jij bij aan een betere wereld?

Waarom zou je je druk maken of je iets bijdraagt aan de wereld? Je hebt het veel te druk met je eigen leven! Bijdragen aan de wereld is iets waar je pas aan toekomt als je je eigen leven ‘onder controle’ hebt: Als je aan je meest urgente behoeften (voedsel, woning, werk, relatie, gezondheid, geld) bent toegekomen. Dan pas heb je ruimte om iets bij te dragen. Logisch toch?

Kun je de wereld veranderen?

De wereld is zeker niet perfect, maar ik heb niet de illusie dat in mijn eentje te kunnen veranderen. Ik ben geen wereldverbeteraar, maar een zelfontwikkelaar. Ik geloof dat iedereen hier is om te leren en te groeien – en zo zichzelf te ontdekken. Zonder groei wordt het leven maar een saaie boel. Dan hadden we beter in de baarmoeder kunnen blijven…

Maar je bent hier óók om anderen te helpen. Anders hadden ze je wel op een onbewoond eiland neergezet. Ieder apart zijn we slechts een druppeltje water, maar elk druppeltje geeft vorm aan de oceaan, nietwaar?

Waar kies je voor?

In mijn beleving zijn er twee soorten mensen:

1. Mensen die iets bouwen – of mensen die iets afbreken.
2. Mensen die anderen omhoog trekken – of naar beneden halen.
3. Mensen die iets toevoegen – of die iets afpakken.

De tweede groep, daar hebben we niets aan. Ze bouwen niets, ze helpen niet, ze nemen alleen maar en geven er weinig voor terug. De eerste groep zijn de mensen die de wereld een klein stukje beter maken. Die iets bijdragen, anderen helpen en elke plek waar ze zijn net iets beter achterlaten dan hoe ze het aantroffen. Dat zijn niet toevallig ook de gelukkigste mensen…

Bijdragen aan de wereld – ook in de supermarkt.

Dat is simpel: aan alles en iedereen. Aan je vrienden en familie, aan je bedrijf, aan je klanten, aan je land of aan je gemeenschap. De grap is dat veel mensen denken dat dit alleen op een grote schaal zin heeft. Dat je iets moeten uitvinden dat in één keer het energieprobleem oplost. Of miljoenen aan liefdadigheid moeten doneren. Of op briljante wijze de werkeloosheid moet verminderen.

Maar dat is onzin. Je hoeft geen Moeder Teresa, geen Bill Gates, Elon Musk of Greenpeace lid te worden. Bijdragen aan de wereld kun je ook vanachter je bureau doen – of in de rij bij de supermarkt. Er zijn drie eenvoudige manieren om bij te dragen aan een betere wereld:

Manier 1: Werk aan jezelf.

Een betere wereld ontstaat vanzelf als mensen gelukkiger zijn. Ongeluk, spanning en negatieve emoties zijn de basis van alle problemen op deze wereld. Oorlogen zijn niets anders dan duizenden mensen met heel veel spanning die het op duizend anderen afreageren. Gelukkig voeren de meeste mensen die strijd in zichzelf en niet met anderen!

Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling zit je beter in je vel en dat straal je uit. Je hebt geen reden om jaloers te zijn, anderen iets te misgunnen of om hebzuchtig te zijn. Kortom, je stopt met het doorgeven van negatieve energie aan de wereld. In jouw kleine centrum van het universum heb je rust, geluk en tevredenheid gecreëerd. Verbeter de wereld, begin bij jezelf…


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Manier 2. Wees vriendelijk tegen anderen.

Als je zelf in balans bent, heb je automatisch meer ruimte over voor anderen. Hoe beter jij je voelt, hoe beter je relaties. Je gaat anderen vaker een compliment geven of een schouder om op te steunen. Je geeft nèt iets meer dan je krijgt. Je hebt meer tijd om te luisteren naar anderen en ze te helpen met een advies of een tip.

Je cirkel van invloed is nu groter geworden. Je geeft de mensen die je ontmoet een beetje positieve energie mee. Zij voelen zich beter door jou te kennen en daardoor draag je al heel veel bij! Dat geldt uiteraard niet alleen voor mensen, maar ook voor plekken. Zorg goed voor je huis, je omgeving, je werkplek en elke plek die je bezoekt.

Manier 3: Gebruik je talenten.

Iedereen heeft een talent – iets wat je goed kunt en leuk vindt. Dat talent is jouw bijdrage aan de wereld. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om te schrijven over persoonlijke ontwikkeling en mijn kennis te delen. Dus deze website is mijn bescheiden bijdrage tot een betere wereld. Het is iets wat ik leuk vind en waar ik denk anderen mee te kunnen helpen.

Maar het kan natuurlijk van alles zijn! Het maakt niet uit wat je doet, bijna iedereen verleent wel een service aan andere mensen. Of je nu in de horeca werkt of in de bouw, op een helpdesk of op een boerderij: Iedereen – zonder uitzondering – voegt iets toe. Denk er niet te min over en vergelijk jezelf niet met anderen…

Bijdragen voelt beter dan afbreken.

Kortom, je draagt hoogstwaarschijnlijk al bij aan een betere wereld. De kunst is alleen om het je te realiseren en het bewust te doen. Kijk eens wat je beter kunt maken in je omgeving, wat je kunt toevoegen aan het leven van anderen. Wees iemand die opbouwt, die complimenteert, die helpt. Laat iemand anders maar afbreken, bekritiseren of profiteren. Dit doe je óók voor jezelf:

Want alles wat je bijdraagt, krijg je dubbel terug. In levensgeluk, in het gevoel zinvol bezig te zijn, in waardering van anderen. Toevoegen geeft nu eenmaal een beter gevoel dan afbreken. Bijdragen aan een betere wereld is één van de sleutels van een gelukkig leven.

Dus waar je ook bent, laat de wereld een beetje beter achter. Of zoals iemand het zo mooi zei: “Wherever you go, leave a trail of light”!


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Louise schreef:

  Inspirerend! Het werkt echt!

 • Dank je wel Louise, fijn dat te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >