Hoe voel je je goed?

Richt je aandacht op wat je wilt. Bepaal wat je gelukkig maakt en doe daar meer van. Leer te waarderen wat je hebt. Je hebt altijd een keuze en alleen jij bepaalt hoe je je wilt voelen. Je goed voelen is het ultieme levensdoel.

Waarom je goed voelen zo belangrijk is.

Goed voelen is het ultieme levensdoel van iedereen. Alles wat we doen, doen we om ons er goed door te voelen. Zoals iemand ooit zei: “Als je je niet goed voelt, dan mis je de reden waarom je hier bent.” Toch is het soms lastig om je goed te voelen. Zeker als de situatie waar je in zit, niet zo goed voelt. Hoe draai je dit om?

Focus op wat je wilt.

Je kunt je niet goed voelen als je je aandacht richt op wat je niet wilt. Onmogelijk! Je kunt je niet slecht voelen als je je aandacht richt op wat je wel wilt. Onmogelijk! Je hoeft niet alles te repareren of op te lossen. Richt je aandacht op wat je wilt en je uitdaging lost zich in veel gevallen vanzelf op. Richt je aandacht op wat je niet wilt en je krijgt steeds meer uitdagingen. Is dat toeval?

Bepaal wat je gelukkig maakt en doe daar meer van. Bepaal wat je stress geeft en doe daar minder van. Stress wordt bijna altijd veroorzaakt door dingen te doen die je niet wilt. Mensen, situaties of keuzes waar je je niet goed bij voelt. Je hoeft geen raketwetenschapper te zijn om dat in te zien.

Je hebt altijd een keuze.

Je wordt niet geleefd door het lot, door anderen of door omstandigheden. Jijzelf bepaalt je eigen lot, jijzelf bepaalt je eigen leven, jijzelf bepaalt hoe je voelt. Niemand anders is daar verantwoordelijk voor. Dat is de kern van persoonlijke ontwikkeling. Als wijzelf veranderen, verandert onze wereld.

Je hebt dus altijd een keuze. Je kunt kiezen voor stress, of voor ontspanning. Voor onzekerheid of zelfvertrouwen. Voor ruzie of voor goede relaties. Voor sleur of voor je droombaan. En natuurlijk voor een slecht of voor een goed gevoel. Die keuze maak je vaak onbewust, maar je kunt het altijd veranderen.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Je goed voelen is het ultieme doel.

Het belangrijkste doel in je leven is om je goed te voelen. Elke dag opnieuw. Je hoeft niet tien jaar te wachten tot je eindelijk succes hebt bereikt. Dan stel je je geluk alleen maar uit. Door je goed te voelen maak je je inspanningen zinvol. Als de meerderheid van je inspanningen zinvol zijn, ben je automatisch succesvol. Zinvol succes en een goed gevoel gaan altijd samen.

Goed voelen is loslaten.

We zijn geconditioneerd om doelen te behalen, dingen te doen. En natuurlijk voel je je goed als je je doel hebt bereikt. Maar je goed voelen heeft ook te maken met loslaten. Weerstand creëert krampachtigheid en krampachtigheid creëert stress. Loslaten creëert acceptatie en acceptatie creëert ontspanning. Je hoeft vaak niets te doen om je goed te voelen. Je hoeft het alleen maar toe te laten.

Waardeer wat je hebt.

Concentreer je op wat je wilt, terwijl je waardeert wat je hebt. Het laatste gedeelte van deze zin is net zo belangrijk als het eerste. Als we het goede in ons leven negeren om iets anders te krijgen, maken we een cruciale fout. Je kunt niet komen waar je wilt zijn, als je niet waardeert wat je al hebt.

Waardering voor het goede in je leven, geeft je toch direct een goed gevoel? Was dat niet het ultieme doel? Hoe kun je je goed voelen, terwijl je je concentreert  op wat er ontbreekt? Dat lukt je niet. Waardeer wat je hebt en je krijgt er meer van.

Voel je goed is het antwoord op elke vraag.

Als je hierover nadenkt, zit er veel waarheid in. Welke keuze moet ik maken? De keuze die je goed doet voelen. Hoe moet ik dit oplossen? Voel je goed en dan volgt de rest vanzelf. Moet ik hiermee verder gaan? Niet als je je daar niet goed mee voelt. Focus je op een goed gevoel: een beter kompas voor je leven bestaat er niet.

Hoe weet ik of ik me goed voel?

“Soms weet ik gewoon niet wat ik voel of wil. Ik vind het moeilijk op mijn gevoel te vertrouwen”,  hoor je vaak. Toch denk ik dat je precies weet wat je voelt. Je weet precies wat goed voor je is en wat niet. Je weet precies of je diep van binnen iets echt wilt of niet. Luister naar dat gevoel.

Maar soms kies je ervoor dat gevoel te negeren. Omdat dat verstandiger zou zijn. Of omdat je denkt dat je het anderen naar de zin moeten maken. Hoe kun je je goed voelen als je je gevoel niet volgt? Je goed voelen is een gevoel en dat bereik je niet altijd via je verstand.

Hoe kan ik mij nu goed voelen?

Besluit het gewoon. Je hebt je talloze keren goed gevoeld in je leven. Al die ervaringen zijn opgeslagen. Je hebt op elk moment van elke dag het vermogen dat gevoel weer op te roepen. Dat je dat kunt staat vast.

Denk aan een mooie herinnering, fantaseer over de toekomst. Ga buiten uitwaaien, gebruik muziek, adem eens diep in en uit: wat je ook nodig hebt, doe het. Vanuit dat goede gevoel kun je alles oplossen. Vanuit een slecht gevoel meestal heel weinig. Zo bekeken is een goed gevoel zowel de oorzaak van geluk als het gevolg van geluk. Het is geluk, hier en nu.


Wil je meer geluk in je leven?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

7 Vragen die je leven veranderen

10 Voordelen van Coaching

Wat is coaching er waarom werkt het zo goed?

 • Beste Frank,allereerst wil ik u bedanken voor de toegestuurde artikels. Zelf heb ik het soms moeilijk te aanvaarden/ontdekken wie ik ben. Ik spiegel me dan vaak teveel aan anderen zodat ik begin te piekeren en twijfelen over mezelf. Doch heb ik onlangs besloten hier verandering in te brengen door meer in mezelf te kijken naar wat ik echt wil en men dromen na te jagen. Het gevoel alleen dat ik hier aan wil werken geeft me reeds een beter gevoel. Ik heb ook mijn slaappatroon aangepast want uitgerust heb je nu eenmaal een betere kijk op de dingen, ook mediteren en zo mezelf innerlijk leren aanvoelen ervaar ik als een belangrijke sleutel tot innerlijk geluk.

  • Beste Wim,

   Heel graag gedaan.

   Goed om dat te horen. Zelfacceptatie is een van de belangrijkste lessen die we kunnen leren, dus fijn dat het is gelukt dichter bij jezelf te blijven :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • nathalie schreef:

  Leuk om dit te lezen. Ik vraag me alleen af waar ik me op moet focussen. Ik ben langdurig ziek en merk dat ik steeds meer achteruit ga. Nu begint zelfs het slikken moeilijker te worden en ben ik bang dat ik niet zolang meer te leven heb. Waar moet ik me nu op focussen? De angst van doodgaan blijft zo bij me, omdat ik steeds verder achteruit ga.
  Wat is uw raad hierin????

 • Lieven schreef:

  Zeer waardevolle levensles Frank. Bedankt in 1 uur heb je me zoveel positief ontwikkeld en veranderd. Dan nog gratis ook -;)
  Groetjes Lieven

  • Graag gedaan Lieven :)

   Fijn te horen dat het je heeft kunnen helpen!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >