Volg je eigen weg

Alleen door je eigen weg te gaan kun je iets bijzonders bereiken. Door te doen wat anderen ook doen, krijg je precies hetzelfde als hen. Wil je dat wel? Geloof in jezelf, wees een beetje onredelijk en zet door. Alleen je eigen weg leidt je naar wat je echt wilt.

Bij gebrek aan een beter plan.

Toen ik twintig was, ging ik Commerciële Economie en Management studeren. Als ik nu terugkijk, denk ik: “Waarom in hemelsnaam?” Ik vond er niets aan. Maar ik deed het, omdat vrienden van mij het ook studeerden. Ik deed het bij gebrek aan een beter plan. Ik wist niet te bedenken wat ik dan wel wilde doen.

Halverwege de studie ben ik ermee gestopt. Dat was een moeilijke beslissing, want ik moest een heleboel mensen teleurstellen. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Het heeft nooit enig invloed gehad op mijn carrière, want ik wilde helemaal geen carrière in die richting.

Gelukkig heb ik geen verstand van verzekeringen.

Toen ik 26 was kreeg ik het aanbod om in Italië te wonen en te werken bij een marktonderzoekbureau. Ik vond het geweldig en belde mijn vader, die verzekeringsdirecteur was, net zoals zijn vader voor hem. Na mijn enthousiaste verhaal reageerde hij: “Ik weet zeker dat je het verzekeringsvak ook leuk had gevonden.” Hij bedoelde het goed, maar begreep totaal niet dat ik niets met verzekeringen had. Het was tijd om mijn eigen weg te volgen.

Anderen teleurstellen.

Je kunt helaas niet voorkomen dat je anderen teleurstelt. Puur doordat je je eigen weg gaat. Doordat je kiest voor je eigen geluk. Het is nooit leuk om anderen teleur te stellen, maar je ontkomt er niet aan. Hooguit door te doen wat je niet wilt doen. Maar dan betaal je wel een hoge prijs.

Als mensen echt om je geven, gunnen ze je alles wat je jezelf ook gunt: geluk, succes, een eigen leven en je eigen keuzes. Als jij een zonnestudio in Mali wilt beginnen, dan wens ik je veel succes. Zolang jij daar gelukkig van wordt, is het toch prima? Het gaat er toch niet om wat ik daarvan vind?

Door te kiezen voor jezelf stel je automatisch sommige mensen teleur. Dat kost je misschien wat kritiek of ruzie. Maar niet kiezen voor jezelf, kost je veel meer: namelijk je eigen geluk.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Wees een beetje onredelijk!

Ik weet niet wie deze uitspraak het eerst heeft gedaan, maar hij luidt: “Wees onredelijk en zet door.” Wees onredelijk als het gaat om je eigen dromen. Wees een beetje koppig om je doelen te bereiken. Bepaal wat jou gelukkig maakt. Niet je buurman, niet je ouders, niet je vrienden, maar jijzelf. Niemand anders kan dat bepalen, maar heel veel mensen willen dat wel. Laat je niet te veel beïnvloeden door hen, hoe goed ze het ook bedoelen. Alleen jij weet wat je echt wilt. En waarom.

Een kasteel in je achtertuin

Op televisie zag ik een tijd geleden een man die ooit besloot om zijn eigen kasteel te bouwen in zijn (riante) achtertuin. Compleet met middeleeuwse inrichting.  Zijn kennissen verklaarden hem voor gek, de gemeente zag allerlei bezwaren, architecten raden het af. Maar hij blijft al 17 jaar koppig doormetselen. Hij doet het zelf, want wil niet dat anderen zich er te veel mee bemoeien. Hij heeft er nu een attractie van gemaakt en het is uniek in Europa.

Alleen door je eigen weg te gaan, kun je iets bijzonders bereiken. Door te doen wat anderen ook doen, krijg je precies hetzelfde als hen. Wil je dat wel? Niet iedereen is in de wieg gelegd om een kasteel te bouwen. Maar aan je eigen dromen bouwen, dat kun je wel. Daar ben je voor geboren!

“Als je je eigen weg stap voor stap, van begin tot eind, kunt zien, weet je dat het niet je eigen weg is. Je eigen weg maak je namelijk zelf met elke stap die je zet. Daarom heet het ook je eigen weg.”
Joseph Campbell

Is het moeilijk om je eigen weg te volgen?
Wat houd je tegen?


Wil jij je (nog) beter voelen?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

10 Voordelen van Coaching

3 Manieren om direct gelukkiger te worden – deel 1

Dagelijkse oefening voor meer energie

  • jackie schreef:

    Ja ik ben een alleenstaande moeder die na heel lang zorg voor de 2 dochters nu voor mezelf probeer te kiezen.Ik sta nu op een tweesprong ben 53 jaar en weet echt niet waar ik mijn eigen weg moet beginnen.Heeft u tips?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >