Kies voor jezelf – luisteren naar je gevoel

“Luister niet naar anderen – kies voor jezelf. Volg je intuïtie.” “Luister naar je gevoel. ” Hoe vaak hoor je dit niet?
Sommige mensen vinden dit zweverig klinken en vertrouwen meer op hun verstand en logica.

Als coach merk ik dat de uitdagingen van cliënten vaak te maken hebben met het (niet) luisteren naar hun gevoel.
In plaats van ons te richten op wat we zelf willen en voelen, worden we soms overweldigd door onze omgeving en wat we denken dat andere mensen van ons verwachten.
Dat is logisch en verklaarbaar, maar wel jammer.

De twijfel tussen verstand en gevoel.

Je gevoel is gebaseerd op veel meer dan alleen logica en kennis. Je gevoel is gebaseerd op alles wat je bewust en onbewust opneemt.
Stel dat iemand tegen je lacht en zegt: “Ik ben het met je eens.” Je verstand vertelt je dan dat het zo is. Maar je gevoel registreert dat de ogen niet mee lachen en de stem niet overtuigd klinkt. Dat laatste vergeet je verstand je mee te delen.

Een ander voorbeeld: Je verstand zegt je dat deze baan ‘verstandig’ is en goed voor je carrière. Maar je gevoel vertelt je dat het niet echt is wat je wilt. Je verstand zegt je dat veranderen van baan risico’s met zich meebrengt. Je gevoel zegt je dat je veel gelukkiger zou zijn als je iets anders ging doen.

Soms moet je niet meer denken, maar meer vertrouwen op jezelf.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Wie heeft nu gelijk, je verstand of je gevoel?

Het is allemaal gevoel.

Uiteindelijk doen we alles wat we doen om er een bepaald gevoel van te krijgen. We zijn op zoek naar een gevoel van zekerheid, een gevoel van geluk, een gevoel van succes. De acties die we nemen zorgen voor dat gevoel.

Ook je verstand gebruik je om een bepaald gevoel te krijgen. Je gebruikt je verstand om de beste keuze te maken die je een bepaald resultaat geeft. Wat wil je met dat resultaat? Je wilt een bepaald gevoel creëren. Je wilt je blij of succesvol voelen.

Je weet nu dat je gevoel je zelden bedriegt en is gebaseerd op meer dan alleen je kennis en logica.

Je weet ook dat wat je uiteindelijk wilt een bepaald gevoel is. Dan is het toch ‘logisch’ om meer te luisteren naar je gevoel? Dan weet je zeker dat je op het juiste spoor zit. Kies voor jezelf – kies voor je gevoel!

Hoe je dicht bij je gevoel komt.

Als je wilt weten wat je gevoel je zegt, luister dan naar je emoties. Wat zeggen die je? Voel je blijdschap, opluchting, verdriet, onzekerheid, vertrouwen?
Dat is je gevoel. Je verstand zegt je dat je blij zou moeten zijn, maar je voelt bijvoorbeeld spanning.
Dat gevoel (spanning) is een indicatie wat je echt voelt als je je verstand even uitzet.

Dan kun je jezelf de vraag stellen: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Wat voor gevoel wil ik werkelijk?” “En wat moet ik daarvoor doen?”

Als je blokkeert, dan kan het zijn dat je teveel in je hoofd zit, dat je bezig bent met je gedachten.
Soms helpt het door je hand op je buik te leggen, een paar keer diep adem te halen en dan te wachten tot er een bepaald gevoel naar boven komt.

In het begin is het even oefenen, maar je gevoel is de kern van wie je bent en wat je wilt en dus te belangrijk om te negeren.

Waarom we toch nog twijfelen.

We hebben de neiging om onze gevoelen te verstoppen op het moment dat we bezig zijn met onze omgeving of onze angsten:

Omgeving:
We willen een beslissing nemen die afwijkt van wat onze omgeving doet of wat andere mensen ons adviseren.
Voorbeeld: We willen graag een andere baan, maar iedereen zegt ons dat het in deze tijd te veel risico’s met zich meebrengt. We kunnen beter verstandig zijn en kiezen voor zekerheid.

Dit heeft te maken met zelfvertrouwen. Als je vertrouwt op jezelf, dan volg je je eigen weg, omdat je gelooft in wie je bent en wat je kunt.

Angsten:
Op het moment dat we bang zijn de verkeerde beslissing te nemen schakelen we ons verstand in en gaan we alles logisch beredeneren. Waarom? Omdat we in onze angst niet meer vertrouwen op ons gevoel.
Voorbeeld: We zijn bang om een bepaalde beslissing te nemen en de verkeerde keuze te maken. We onderdrukken ons gevoel, dat zegt wel die beslissing te nemen en verzinnen redenen waarom het verstandiger is het niet te doen.

Wat zou er gebeuren als je je gevoel volgt?

Als jij je gevoel zou volgen kan het bijna niet misgaan.
Jij en jij alleen weet wat je wilt en daarvoor kiezen is een keuze maken voor je eigen geluk.
Ook al zegt de wereld dat het niet kan of dat iets anders verstandiger zou zijn, blijf dicht bij je gevoel en kies op basis van je intuïtie.

Diep in je hart weet je wel of een keuze de juiste is voor jou.
Waarom zou je genoegen nemen met minder?
Het kan zijn dat je bang bent dat het niet lukt. Maar ze zeggen niet voor niks: “Als je mikt op de sterren en je mist, dan ben je nog altijd in de hemel.”

Als je een keuze maakt op jouw gevoel en het blijkt later niet te hebben uitgepakt, heb je nog altijd je hart gevolgd. Je hebt gekozen voor jouw wensen en verlangens. Dat is beter dan een beslissing nemen waar je eigenlijk niet achterstaat, alleen omdat het ‘verstandig’ zou zijn. Waarom zou je iets kiezen waar je niet achter staat?

Wees een beetje onredelijk en kies op je gevoel, wat anderen ook zeggen. Neem een beetje risico en vertrouw op jezelf.

Als je je gevoel negeert.

Soms heb je een situatie meegemaakt waarvan je achteraf denkt: “Zie je, ik wist het wel. Mijn gevoel zei dat het niet goed zat.” Dat kun je voorkomen door ernaar te luisteren.

Vaak is dat bij relaties het geval. Je maakt een keuze voor een persoon en negeert de signalen. De ander ziet er toch goed uit? Je bent toch al zo lang bij elkaar? Hij of zij zegt toch dat ze gaat veranderen? Je hebt toch ook leuke momenten samen? Maar de signalen zeggen wat anders en in je achterhoofd klinkt er een klein stemmetje dat zegt: “Het voelt gewoon niet goed zo.”

En later, als je terugkijkt, weet je precies te vertellen wanneer dit gevoel tot je sprak en je liet weten dat er iets niet klopte. Kies voor jezelf – maar dan moet je wel eerst je gevoel vertrouwen.

Kies voor je gevoel.

Je gevoel bedriegt je niet. Het vertelt je precies wat jou gelukkig maakt. Alle andere beslissingen die je neemt zijn tweede keuzes. En waarom zou je niet voor de hoofdprijs gaan?
Luister naar je gevoel en maak het de belangrijkste stem in je keuzes en beslissingen: je zult niet teleurgesteld worden!

Het verstand zegt je wat verstandig is. Je gevoel zegt je wat je werkelijk wilt. Dat kunnen best twee verschillende dingen zijn. Ook je verstand gebruik je om er uiteindelijk gelukkiger van te worden. Je gevoel volgen is de snelste weg naar geluk en zelfvertrouwen. Luisteren naar je gevoel is luisteren naar je hart. Alleen jij weet wat dat tegen je zegt.

Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer je voor jezelf kiest. Want dat is toch eigenlijk wat je wilt?


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Jezelf op de tweede plaats zetten – waarom doe je dat?

Uitgaan van je eigen kracht – 3 tips

Negatief zijn over jezelf – zo stop je ermee!

 • Carinne schreef:

  Beste Frank,
  Ik volg altijd of toch bijna altijd mijn gevoel maar momenteel weet ik niet wat mijn gevoel is.
  Ik ben een dame van 45 en 17 jaar geleden gescheiden van mijn eerste man met drie kinderen, heb daarna mijn nieuwe partner ontmoet en samen hebben we één zoon. Vorige week is er een incident geweest tss mijn huidige partner en mijn zoon vn 19, om een lang verhaal kort te maken heeft mijn man mijn zoon overroepen aan de telefoon in de auto, mijn hart brak…we waren in het stad en mijn zoon ook en ik had gezegd dat ik hem een berichtje zou sturen als we naar huis zouden gaan zodat hij dan met ons mee kon rijden.( Een paar weken ervoren had mijn zelfde zoon beloofd om mijn man te gaan halen in Leuven na een avondje kerstmarkt met werk. Diezelfde avond wou mijn zoon niet opblijven tot 23u om miijn man te gaan halen en ik had ook een afspraak dus stuurde ik hem een bericht dat mijn zoon hem vroeger wou komen halen maar niet om 23u waarop mijn man zei dat hij wel zijn plan zou trekken, en is hij gewoon uit koppigheid te voet naar huis gekomen,16km.)
  Nu weken later vrijdagnacht en heel wat alcohol later wanneer we naar de auto stappen en ik hem zeg dat ik mijn zoon moet bellen begint mijn man alles op te halen van toen (paar weken geleden van die kerstmarkt)
  Mijn man leek wel een monster, grof, en ik moest kiezen tss hem of mijn zoon…..hallo als ik moet kiezen kies ik voor mijn zoon sowieso maar die vraag alleen al. Daarna, nadat we mij zoon eindelijk toch hadden opgepikt begon mijn man weer in de auto op mijn zoon af te geven en mijn hart brak voor de tweede keer, ik zag mijn zoon zijn gezicht en wist dat het hem pijn deed. De dag nadien is mijn zoon bij ons thuis weg gegaan naar mijn ouders, hij wou mijn man niet meer zien, en nu is hij terug bij zijn papa gaan wonen. Ik heb zo hard gehuild, verdriet immens en nog geen excuses ’s ochtends gewoon een zoen of er niets is gebeurd. Heb hem dan gezegd dat dit niet kon en dat ik erg geschrokken was van hoe hij deed waarop hij zei dat hij mss wel iets te ver is gegaan maar dat ik dat ook wel eens doe…..pardon! Ik ga nooit in het publiek iemand vernederen daar kan ik niet tegen dat is not done en er zijn andere manieren om uw frustraties uit te werken zoals mss eens praten wanneer je niet dronken bent en het op een kalme manier zeggen dat je niet akkoord bent!
  Nu heb ik een heel raar gevoel, ik was de week ervoor nog gek van mijn man maar nu wil ik hem liever niet zien of horen…alleen door wat er vorige week gebeurd is! Ik weet het nu niet meer en weet nu niet wat mijn gevoel is enkel de ontgoocheling. Kan jij me mss raad geven?

  Dank u,

  Carinne

  • Beste Carinne,

   Jammer dat het zo is gelopen. Voor jouw gevoel is dit niet goed en daardoor wil je het liefst even afstand nemen. Toch, als je dit niet uitpraat met je partner (of je partner en je zoon), dan blijft dit de verhoudingen verstoren. Het is te belangrijk om dat te laten gebeuren. Dus ik zou dit normaals aankaarten, je partner het laten uitleggen en ook nogmaals uitleggen wat jij er van vindt. Hopelijk in rust en harmonie en hopelijk komen jullie drieën er dan samen uit :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Hoi Frank,

  wat een diepgang, de waarde van dit platform spat haast van het scherm, heel mooi!
  Ook ik zit met een vraagstuk…

  Mijn vrouw (we zijn 17 jaar samen, hebben kindjes van 2 en 4) is tot over dr oren verliefd geraakt op iemand anders. En heeft er ook naar gehandeld, all the way. Een maand later heeft ze het mij verteld…
  Enorme klap natuurlijk, nooit gedacht, en tot op dag van vandaag voel/vind ik dat ze op een dwaalspoor terecht is gekomen, maar het zelf niet goed inziet omdat ze op een roze wolk zit. Ik voel ook dat wij groter zijn dan dit, er niet voor te willen weglopen.

  We hebben een appartement gehuurd zodat ze in rust naar haar innerlijke antwoorden op zoek kan, om betekenis aan de situatie te kunnen geven.

  Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is de ongewijzigde tussenstand: ze geeft aan met haar verstand 100% te vinden dat ze bij haar gezin moet zijn, voor onze relatie zou moeten vechten, maar dat haar gevoel compleet anders is. De aantrekkingskracht tussen hen beiden is zo sterk dat ze er geen weerstand aan kan bieden. Daarmee bedoel ik dat ze niet in staat is het contact af te kappen, het verlangen is te groot. De affaire gaat dus ook door. Echter spreekt ze wel uit dat ze met hem geen echte toekomst ziet.

  Waar ik benieuwd naar ben, is of het ‘ga altijd voor je gevoel advies’ in deze situatie genuanceerder ligt?
  Haar gevoel zou haar op korte termijn bij hem brengen, maar op lange termijn gaat dat verliefde gevoel toch weer over? Zou het gevoel dan achteraf niet juist een heel verradelijke raadgever kunnen blijken te zijn geweest, als ze dan voelt dat alles anders is geworden en ze toch liever bij dr gezin was gebleven?

  • Beste Emiel,

   Bedankt voor je mooie woorden :)

   Allereerst heel moedig en sterk van je dat je haar de ruimte hebt gegeven om op zoek te gaan naar haar ‘innerlijke antwoorden’ en haar hebt laten weten hierop te wachten.

   Ik kan natuurlijk niet voor een ander beslissen wat de beste weg is. De balans tussen gevoel en verstand is het beste: beide zijn belangrijk. Alleen onderdrukken veel mensen hun gevoel en vandaar dit artikelen.

   Als je 100% voor je gevoel kiest of 100% voor je verstand, dan gaat er iets fout. In extremen zit altijd spanning, in de balans zit altijd rust.

   Het is natuurlijk koffiedik kijken, want wij weten niet exact hoe een ander zich voelt, noch hoe de toekomst zich gaat ontwikkelen, maar om je vraag te beantwoorden:

   Wellicht is het goed dat ze haar gevoel een tijd volgt. Als ze nu al geen toekomst met hem ziet, dan is het hopenlijk slechts een kwestie van tijd voordat ze weer bij je terug is. Ik zou wel voor jezelf duidelijk een deadline instellen, want nu zit je in de wachtkamer en dat voelt natuurlijk ook niet fijn.

   Als je vrouw haar gevoel had onderdrukt, dan was de kans geweest dat ze erg ongelukkig was geworden en dat dit zich had gewreekt op jullie relatie. Soms is het beter om in één keer je gevoel ‘eruit te gooien’ in plaats van het jaren te laten sluimeren. Je kent zeker wel stellen die wel samenleven, maar niet meer met elkaar praten omdat ze zich beiden hebben afgesloten voor hun eigen gevoel.

   “Waar ik benieuwd naar ben, is of het ‘ga altijd voor je gevoel advies’ in deze situatie genuanceerder ligt?”
   Natuurlijk, het hele leven is genuanceerd(er) en vandaar dat ik ook niet schreef: “Ga altijd voor je gevoel.” :)

   Heel veel succes en sterkte!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank

  Kerst 2015 keek ik naar de sterren en wenste een soulmate in mannelijke vorm ….
  Februari en het wonder geschiede ….. Hij bestaat
  Een man met hart van goud bizar gevoel voor humor warm hartelijk en heel goed voor mij en mijn zonen
  Maaaaaaar daar is die maar ….doordat onze kinderen het zo geweldig fijn in hun eigen omgeving hebben zijn wij geen van beode omwille van de kinderen bereid om in 1 huis te wonen

  Met als gevolg dat ik leef in twee werelden en die leef ik half…. Erg frustrerend ondat ik van bewust aandacht geven hou ipv alles half….
  Ik werk fulltime mijn kinderen vragen ook aandacht heb ook sociaal leven dat behoorlijk op zijn gat ligt en ben helemaal bekaf
  Ik voel een enorm energie lek
  Wat nu zo een lieve man laten gaan???! Ik denk er vaak aan omdat ik zo snak naar meer tijd en energie
  We hebben verschillende vormen geprobeerd
  Ik weet niet wat ik moet
  Ik ben op deze manier niet de leuke sprankelende gezellige Wendy die bruist van energie die ik was

  Heb jij een antwoord???

  • Beste Wendy,

   Ik weet niet alle details (leeftijd van de kinderen, afstanden tussen jullie woonplaatsen etc), dus het is lastig een pasklaar antwoord te geven. Wel denk ik dat er iets moet veranderen. Je eigen energie draagt alles (je kinderen, je relatie, je baan), dus als deze te veel weglekt, dat komen al die andere dingen ook onder druk te staan. Ergens moet er een keuze gemaakt worden en aan elke keuze zitten consequenties. Houd er rekening mee dat je eigen energie zoals gezegd het allerbelangrijkste is. Je relatie is goed, dus die zou ik zeker niet beëindigen. Luister naar je gevoel: waar zou je het liefst voor willen kiezen, wetende dat alles goed zal komen? Nogmaals, aan elke keuze zit een consequentie (net zoals aan elke wens ook een nadeel zit). Je weet waarschijnlijk wat je het liefste zou willen…. Mocht je er met je gevoel niet uitkomen, dan kun je ook deze oefening gebruiken voor meer inzicht en helderheid:

   https://www.newstart.nl/blog/de-juiste-keuze-maken-in-10-minuten/

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Frank zo enorm bedankt voor de tijd die jij in mijn vraag gestoken hebt….
    Ik kan er zeker wat mee
    Liefs Wendy

 • Beste Frank,

  Dit is zeker interessant. Mijn verstand zegt blijven en weggaan (bij mijn man) en mijn gevoel zegt het zelfde. Het is echt zo lastig. Ik lees in jouw tekst ook dat er wellicht wat opgelost moet worden om het gevoel (en verstand) goed te krijgen. Ik denk wel eens, als ik opstap komen er wellicht antwoorden (of juist nooit meer) en krijg ik misschien spijt. Wij zijn 16 jaar samen, twee kids van 6 en 8. Ik heb soms het gevoel dat ik mijn man niet goed ken, ik voel mij erg onzeker de laatste tijd, vooral door de relatiecrisis die we hebben gehad. Gehad, het lijkt nu allemaal weer mooi. We zijn ook in therapie geweest. Ik realiseer mij door jouw tekst dat ik nog verder moet praten met hem om het vertrouwen goed te krijgen. Ik merk dat het lang duurt, na een crisis, om weer het vertrouwen te hebben. Hij is niet vreemdgegaan overigens. Het had met ons erg te maken met afstand houden, niet zorgen voor elkaar, duivelse dialogen en ook kwetsende opmerkingen. Ik merk eigenlijk soms dat ik voel dat ik niet meer van hem houd. En soms ineens weer wel, maar ik denk dat wel dat ik mijzelf voor de gek houd. Het is zo moeilijk om bij je gevoel te komen, vooral omdat mijn gevoel steeds veranderd. Nu voel ik niets voor hem, maar dat kan ineens weer opkomen. Ik durf mijn gevoel niet toe te laten, bang om weer gekwetst te worden.

  Frank, mijn concrete vraag zou dan zijn. Hoe herstel je vertrouwen, zonder eindeloos vragen te blijven stellen? Want dat laatste put zo uit, ook voor hem. De rek is er bij ons uit.

  Dank!
  Roma

  • Beste Roma,

   Er is natuurlijk nooit een garantie dat je ergens geen spijt van krijgt. Dat argument zou ik ook nooit meenemen in een keuze, want die garantie is (helaas) een illusie.

   “Ik merk dat het lang duurt, na een crisis, om weer het vertrouwen te hebben”.
   Ja, dat klopt. vertrouwen ‘komt te voet en gaat te paard’, zoals ze zeggen. Gekwetst worden heeft tijd nodig om te helen. Het belangrijkste is dat jullie er allebei aan willen werken. Dat is de allerbelangrijkste voorwaarde. Hoe herstel je vertrouwen?

   Een aantal (7) punten over vertrouwen staan in dit artikel:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-krijg-je-weer-vertrouwen-in-een-relatie/

   Ook al gaat het artikel uit van een nieuwe relatie, de punten gelden ook voor het verdergaan met je bestaande relatie. ‘Tel’ de punten vanaf nu (jullie nieuwe start), niet met het oog op het verleden. Als jullie beiden willen, stop er dan mee om oude pijnlijke herinneringen naar boven te halen en besluit om weer vanaf 0 te beginnen. Ergens moet er een streep onder het verleden gezet kunnen worden om een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen :)

   Veel succes, wat je ook kiest!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Bedankt! Ik ga het lezen. Ik vind het moeilijk om te vertrouwen, met name omdat ik niet weet of mijn partner wel “open” is. Dat levert een zoektocht op wat mij teveel energie kost. Om een voorbeeld te noemen, mijn man is voyeur (zo onopvallend mogelijk). Maar ik merk en zie het en het is al eens genant geweest. Hij begrijpt dat heel erg goed en zegt mij niet te willen kwetsen. Maar ik zag het hem laatst weer doen, waar ik bij zat. Het is zo moeilijk he, hij vindt het helemaal geen punt en ik voel me er zo rot bij. Ik leg het keer op keer uit, maar hij wil het gewoon niet delen en ook niet stoppen. (het gaat ook over kijken naar vrouwen dus).

    Nou, in elk geval zal ik die tekst lezen. Bedankt!

    • Beste Roma,

     Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij vindt of gelooft. Toch hier mijn suggestie: mannen die naar vrouwen kijken zijn er net zoveel als vrouwen die naar mannen kijken. Het hoort bij de natuur. Natuurlijk zijn er verschillen in de manier waarop ze dit doen (meer of minder, openlijk of heimelijk), maar het feit dat een man naar een vrouw kijkt, is normaal (en andersom ook). Het probleem is wellicht dat jij vindt dat dit niet mag èn dat dit betekent dat jij minder aantrekkelijk voor je man bent (of dat je je ervoor schaamt). Het eerste is een recept voor spanning en het tweede is een recept voor onzekerheid. Je kunt niet bepalen waar een ander naar mag kijken en dit zegt ook helemaal niets over jou. Probeer dat in te zien en je vindt de weg naar ontspanning en vertrouwen weer terug. P.S. Als hij echt speciaal ergens gaat staan om speciaal naar vrouwen te kijken, dan kan ik me voorstellen dat dit vervelend is. Als hij dat niet doet, maar in zijn dagelijkse bezigheden onder andere ook naar vrouwen kijkt, dan is dat vrij normaal. Er is natuurlijk een verschil tussen normaal en compulsief :)

     Veel succes en vriendelijke groet,
     Frank

     • Beste Frank. Dank voor je waardevolle reactie. Kijken vind ik geen punt, dat is idd normaal, ook voor mij. Maar mijn man gluurt ongeneerd en geeft dat ook toe. Hij zegt wel dat hij dat idd niet moet doen. Hij houdt het nu voor zichzelf, praat er ook moeilijk over. Zegt zich niet bewust te zijn, maar geeft het later wel toe en zegt mij niet te willen kwetsen. Hij is er heel gesloten over, hij klapt dicht als ik er naar vraag. Het geeft mij een onaangenaam gevoel en door het gevoel hem niet te kennen.

      Groet,
      Roma

 • Aanvulling: als ik de test maak, keuze in tien minuten (heel interessant!), kom ik uit op het grootste voordeel van blijven is dat ik de kans om onze relatie te laten ontwikkelen/groeien aan ga. Het grootste nadeel als ik wegga is dat ik spijt krijg misschien. Het is wel echt goed om die test even te doen. Ik wil de relatie wel laten groeien (hij ook), ik heb alleen nog niet voldoende vertrouwen, dat houdt het groeien tegen.

 • Anoniem schreef:

  Ik heb nu 7 jaar een relatie, het eerste halfjaar ging goed tot ik tijdens de seks in ene een herinnering aan iets seksuele kreeg en ik dicht klapte. Sindsdien staat ons seksuele leventje op een laag pitje, heb ik geen zin meer en als we het weldoen geniet ik niet. Ik ben hiervoor in therapie geweest en dit heeft zeker geholpen alleen loopt het seksueel gezien nog steeds niet.
  Ik heb sindsdien ook momenten, meerdere keren per jaar( 8x) waarop ik denk/voel help dit is t niet, werd in het begin letterlijk ziek van de spanning, zodra ik t dan uitmaakte was t gevoel meteen weg en snapte ik echt niet waarom ik t uit wilde maken, voelde me dan echt weer verliefd.
  Ook hiervoor ben ik in therapie geweest en ben r achter gekomen dat t angst was.

  Het is toen een tijdje goed gegaan maar nu komt t weer regelmatig opzetten en ik word r gek van, nerveus, kan met niets anders bezig zijn dan met die gedachten. Nu heb ik laatst met mijn partner besproken dat we nog zelf gaan proberen het seksuele gebeuren te verbeteren en anders samen in relatietherapie of seksuoloog gaan, dit gaf rust tot nu.Ik twijfel weer heel erg En weet weer niet wat ik moet. Kan m echt uitkotsen, vind alles stom aan hem.. op het onredelijk af, weer nerveus.
  Is dit weer angst, voor de toekomst dat t seksueel niet goed komt, of is t zo dat gewoon niet genoeg van m houdt. Als t t laatste is dan ga ik wel alleen verder, dat red ik wel en voelt nu ook als een bevrijding maar niet van hem maar van die gedachten.

  Mijn vriend is een hele lieve leuke gezellige man, een fijne partner om mee samen te zijn, ik ben iemand die snel twijfels, niet snel tevreden is.

  Het lijkt wel of r een patroon in zit..
  Seksueel gezien loopt t niet, ga piekeren en ga m dan steeds minder leuk vinden, als ik t dan uitspreek voelt t weer goed.
  Alleen iedere keer als mij zo voel denk ik.. maar nu is t anders, hij is t echt niet.

  Wat is jou beeld hier op en zou ik hier mee kunnen?

  Bedankt en Sorry voor het lange verhaal..

  • Beste Anoniem,

   Hoe meer je hierover nadenkt, hoe meer je gaat piekeren en hoe meer je gaat twijfelen. Dus ik zou je adviseren verder door te gaan met de therapie, want dat is de beste manier om de piekergedachten te onderzoeken (daar is de therapeut speciaal voor opgeleid) en ze daarmee langzaam los te laten.

   Als je dit alleen had kunnen oplossen, dan had je het waarschijnlijk allang gedaan, dus maak gebruik van de expertise van iemand die je hier mee kan helpen.

   Besef dat alles wat je niet in jezelf oplost, je ook weer meeneemt naar een volgende relatie…

   Als je twijfelt of dit nu aan jou ligt of dat deze relatie gewoon niet voor jou bedoeld is, stel jezelf dan de volgende vraag:

   “Als ik deze uitdaging zou kunnen oplossen (en me daar helemaal goed bij zou voelen), zou ik dan het liefst verder gaan met deze relatie? Of zou ik dan toch afscheid nemen?”

   Ik wens je heel veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Fatima schreef:

  Hoi Frank,

  Late reactie omdat ik me weer onrustig voel.
  Wat ik een beetje lastig vind is de opmerking over de uitdaging.. Mijn inziens: Natuurlijk zou ik met hem door willen gaan als de twijfels weg waren.. Maar dat lijkt me toch logisch of begrijp ik het verkeerd/
  Groetjes

  • Beste Fatima,

   Je reageert waarschijnlijk op een ander artikel waar je een eedere reactie onder hebt gegeven. Zo wordt het wat moeilijk om het verband van je vraag te zien. In het kort: natuurlijk is het makkelijk te kiezen als we geen twijfel meer hebben. Dat is inderdaad logsich, maar helaas niet hoe het leven werkt.

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • fatima schreef:

  Hoi Frank,

  Ik zie inderdaad dat ik niet zo handig gereageerd heb. Ik heb hier vorige keer anoniem mijn verhaal neergezet, in het stukje boven deze reactie, over de relatie van 7 jaar..
  Wie weet dat je zo gerichter een reactie kan geven.

 • Anoniem schreef:

  Beste Frank,

  Ik heb 2 maanden geleden mijn baan opgezegd, deze vond ik erg leuk, maar door wat misverstanden is het zo gelopen. De reden dat ik weg ben gegaan is dat ik angsten had. Nu kan waarschijnlijk terugkeren als er weer ruimte komt in het team. Ik heb moeite om een andere baan te zoeken omdat ik hier nog steeds erg mee zit. Iets in mij zegt dat ik moet wachten tot de (oude) baan komt, maar ik weet niet zo goed of dit mijn gevoel is of angst voor iets nieuws.

  Bedankt.

  • Beste Anoniem,

   Angst voor het onbekende is vrij normaal en komt bij elke keuze die we maken naar boven. Vraag jezelf af: “Wat zou ik doen als elke keuze succesvol zou zijn? Als ik wist dat het allemaal goed zou uitpakken? Zou ik dan teruggaan naar mijn oude baan of op zoek gaan naar iets nieuws?” Het antwoord vertelt je wat je echt wilt. Als je je oude baan leuk vond, is het prima om die weer op te pakken. Niemand zegt dat je iets nieuws moet proberen. Laat de vraag goed bezinken en dat weet je het antwoord :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Beste Frank,
  Ook gezien alle reacties is het wel duidelijk dat dit waarschijnlijk het onderwerp is wat iedereen in het dagelijks leven bezig houdt. Ik ben het absoluut met je eens al kost het me soms nog wel eens moeite om me er aan te houden. Als je beslist op basis van je gevoel zal je gedurende de rest van je leven nog wel eens tegen de lamp lopen, zoals dit bij mij gebeurd. Maar ik ben een goed mens en laat mijn benadering van problemen, levensopvatting of beoordeling van mensen niet veranderen door andere mensen. Het voordeel van handelen, beslissen en vertrouwen op gevoel is dat het veel minder frustratie opleverd. Niemand is perfect en van je eigen fouten kan je alleen maar leren. Iemand de schuld geven van negatieve gevolgen van een eigen beslissing levert slechts frustratie op. Hoe fijn is het bovendien, wanneer jouw laatste uur geslagen heeft, te kunnen zeggen dat je trouw aan jezelf bent geweest? Kortom….al ben je niet alwetend, laat je niet gekmaken. Blijf doen wat je doet en hopelijk zullen steeds meer mensen het begrijpen. Mensen zijn naar mijn mening van natura goed, maar worden veranderd door onze maatschappij en materialisme. Al kan jij dat hiermee bij 1 persoon voorkomen ben jij een held??

  • Beste Mark,

   Dat is een mooie aanvulling waar ik het alleen maar mee eens kan zijn. Fijn te horen dat je je eigen gevoel volgt. Zoals ze zeggen: “Volg je hart, want dat klopt” :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Branco schreef:

  Hallo Frank

  Mooi artikel ik heb een relatie 8 jaar nu 2 kinderen het ging begin dit jaar erg slecht ze wilde van me af omdat we uit elkaar gegroeit waren maar we hebben open gestaan voor relatie therapie en liefdes coach en we kregen weer een verbinding samen heel bijzonder doen erg lief tegen elkaar samen toekomst plannen luisteren naar elkaar doen nu ook veel samen alleen ik ben nog steeds heel onzeker en bang dat het uiteindelijk niet goed gaat maar wil haar niet kwijt en ben mezelf gaan veranderen mischien ben ik wel te lief ik krijg niet het gevoel dat we oud worden samen maar dat wil ik wel groeten Branco

  • Beste Branco,

   Heel mooi dat jullie een nieuwe start hebben gemaakt en het weer fijn hebben samen!

   Als het nu goed gaat, dan is dat prachtig en dat is het enige dat echt belangrijk is. De toekomst weet niemand en kan niemand controleren. Het is logisch dat als je gaat nadenken over de toekomst, je ‘plotseling’ allerlei angsten en bezwaren tegenkomt. Geniet van wat je nu hebt en doe je best om zo door te gaan: meer kun je niet doen en meer kun je ook niet van jezelf verwachten :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • anoniem schreef:

  Beste Frank,
  Wat in dit artikel stat is erg van belang op mijn situatie.
  Ik ben ontzettend aan het nadenken over mijn gevoel en verstand en kom er op dit moment niet uit. Ik ben 26 jaar en al 10 jaar samen met mijn vriend, ik heb een andere man ontmoet die aangeeft dat hij niet de reden wil zijn dat ik mijn relatie stop zet maar ook aangeeft mij ontzettend leuk te vinden, erg onzeker dus.
  Mijn gevoelens voor hem zijn heel sterk (verliefd) en ik ben bang om mijn relatie te beëindigen, omdat ik gewoon echt een goede relatie heb. We hebben nooit ruzie of irritaties, het enige is dat ik nieuwsgierig ben geworden naar een andere man (uiteraard door mijn leeftijd) en daar nooit serieus over had nagedacht totdat ik de man tegen kwam waar ik verliefd op ben geworden.
  Mijn verstand zegt dat ik moet blijven bij mijn vriend, maar ik ben heel bang dat ik dan altijd me af blijf vragen hoe het met de ander geweest zou zijn. Ik vind het verschrikkelijk dat ik dit gevoel heb omdat ik een ”perfecte” relatie heb, we hebben nooit ruzie, we wonen mooi, we vinden dezelfde dingen leuk en hij gaat 100% voor mij.. Ik ben echt ten einde raad en weet eigenlijk niet meer wat ik moet doen. Ik heb aangegeven bij mijn vriend dat ik twijfels heb en ben daarom eventjes weg uit ons huis, maar hij wil me niet heel lang de tijd geven om na te denken hierover. Ik hou echt van hem en ben ondertussen verliefd geworden op iemand anders waarvan ik niet eens weet of hij dat zou zijn op mij. Zal ik dit gevoel weg stoppen of niet? of vind je dat ik uit moet zoeken bij de andere man of hij verliefd op mij is? (maar ik wil hem ook niet pushen, we kennen elkaar pas kort)
  Daarnaast heb ik heb veel verdriet als ik mijn (ex)vriend spreek, want ik doe hem iets verschrikkelijks aan en ik hou echt heel veel van hem en denk ook als ik dit verdriet heb, dan kan het ook niet goed zijn om hem te verlaten, maar ik wil niet doorgaan en met de vraag blijven zitten; ‘is dit het?’.
  Wat zou jij voorstellen? bedankt voor je reactie alvast..

  • Beste Anoniem,

   Het perfecte advies bestaat helaas niet – en er is altijd een prijs te betalen voor elke keuze. Ik kan me heel goed voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar een ervaring met een andere man. De vraag: “Is dit het?” is misschien niet de juiste. Een betere vraag zou zijn: “Ben ik gelukkig met deze relatie?” En uit alles wat je schrijft, blijkt dat je een geweldige relatie hebt. Nu ken je de andere man slechts kort en voel je heftige emoties. Besef wel dat verliefdheid meestal tijdelijk is en het gevoedt wordt door het gevoel dat je de ander NU wilt zien/hebben. Verliefdheid is een afhankelijk gevoel dat vaak tijdelijk is. Liefde daarentegen is een stabieler gevoel dat meestal blijvend is – een groot verschil. Er is geen perfecte keuze in deze. De enige vraag die overblijft is: “Ben je bereid alles op te geven om te ontdekken of er nog iets meer in zit? Ben je bereid om die 90% op te geven zonder de garantie dat je die 10% extra zult vinden?” Als je bereid bent die prijs te betalen (omdat die 90% echt niet meer voldoende is), dan is het kennelijk de goede keuze voor jou. Als je twijfelt, kun je misschien beter afwachten of dat gevoel van verliefdheid echt blijvend is. Zo ja, dan kun je er iets mee doen. Zo nee, dan weet je dat het een bevlieging was.

   Heel veel succes en wijsheid gewenst!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Hi Erik,

  Momenteel zit ik in een lastig pakket wat betreft gevoel en verstand.

  Mijn vriend en ik hebben nu een pauze in onze relatie. We geven elkaar de ruimte om na te denken over wat we willen. Als het aan hem ligt, doen we een laatste poging om de relatie te redden. Dit betekent dat ik alle gebeurtenissen uit het verleden moet vergeten.

  Mijn verstand roept al een paar dagen dat het beter is zo, maar mijn gevoel begint weer op te spelen en schreeuwt dat ik bij hem moet blijven, terwijl ook mijn vrienden aangeven dat het misschien beter is zo. Maar ik kan/ wil helemaal niet zonder hem… terwijl mijn verstand duidelijk aangeeft dat hier stopt…

  Waar moet ik naar luisteren?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >