Ben je egoïstisch als je voor jezelf kiest?

Sommige mensen vinden dat ze iedereen moeten helpen en lopen zichzelf daardoor voorbij. Dit zijn – niet toevallig – vaak de mensen die denken dat ze egoïstisch zijn als ze uitgaan van hun eigen wensen. Maar er is een heel mooie balans tussen anderen helpen en jezelf helpen. Jezelf opofferen is net zo zinloos als egoïstisch zijn. Wat je eigenlijk zoekt is gezond zelfrespect. Wanneer ben je egoïstisch en wanneer moet je wel voor jezelf kiezen?

Ben ik egoïstisch?

Mijn idee van egoïsme is het alleen gericht te zijn op eigen voordeel en daarbij het consequent benadelen van anderen. Kortom: “Ik ben geweldig, jij bent niet interessant.” Ben jij echt egoïstisch? Nee, waarschijnlijk niet. Egoïstische mensen zijn zelden bezig met zelfontwikkeling en slaan deze website dus meestal over. Als je niet egoïstisch bent, waarom zou je dit artikel dan lezen?

Omdat je denkt dat je egoïstisch bent als je kiest voor jezelf. Dat is misverstand plus een enorme valkuil. En helaas zijn de mensen die erin vallen, zelden egoïstische mensen: Het zijn juist de sociale, hulpvaardige en betrokken mensen die voor iedereen klaarstaan. Alleen deze mensen associëren kiezen voor zichzelf met egoïsme. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik de volgende reacties van cliënten hebt gekregen:

Denkfouten.

1. Als ik doe wat ik wil, dan denk ik alleen maar aan mijn eigen belang.
2. Als ik doe wat ik wil, dan word ik zelfzuchtig.
3. Als ik kies voor mezelf, dan benadeel ik anderen.
4. Als ik kies voor mezelf dan stel ik anderen teleur.
5. Als ik kies voor mezelf, is dat een signaal dat ik niets om anderen geef.

Er zijn tientallen varianten op deze zinnen, maar ze komen allemaal neer op een enorme denkfout: “Als ik doe wat ik wil, dan ben ik een egoïst.” Is dat zo? Nee! (met drie grote uitroeptekens erachter.) Als je nu geen egoïst bent, dan zul je het ook nooit worden. Die denkfout voorkomt dat je voldoende rekening houdt met jezelf en zorgt ervoor dat je je grenzen overschrijdt!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Is zelfopoffering de oplossing?

Er is niets verlichts aan jezelf opofferen. Natuurlijk kun je dit af en toe doen om anderen te helpen. Maar door het stelselmatig te doen, ga je voorbij aan het feit dat gezonde relaties bestaan uit de balans tussen geven en nemen. Als geven en nemen in balans zijn, dan voelen beide mensen zich er beter bij.

Door jezelf consequent voorbij te lopen in de hoop een ander te helpen, voelt maar één persoon zich er goed bij – en die persoon ben jij niet.

Tenzij je jezelf natuurlijk opoffert in de hoop waardering of bevestiging te krijgen. Dat is vaak de onbewuste drijfveer achter zelfopoffering. Mijn suggestie is om eerst te beginnen jezelf te waarderen, inclusief je eigen wensen en verlangens. Door niet te kiezen voor jezelf, ga je eigenlijk rechtstreeks in tegen de natuur. Want denken vanuit je eigen belang kun je eigenlijk niet voorkomen.

Zijn baby’s, lammeren en honden egoïstisch?

Elk levend wezen op deze planeet denkt vanuit eigen belang. Ken je baby’s die zeggen: “Geef me morgen maar te eten, neem eerst iets voor jezelf”? Ken je lammeren die besluiten: “Misschien moet ik mijzelf maar opofferen, anders verhongert die arme leeuw”? Ken je honden die denken: “Ga maar lekker op de bank liggen. Ik onderdruk mijn verlangen wel naar buiten te gaan. Ik sta op knappen, maar ik wacht wel tot later”?

Ik of jij?

Je eigen verlangens volgen is niet het probleem. Voor jezelf kiezen is niet het probleem. Je eigen weg volgen is niet het probleem. Dat zijn allemaal wensen die ieder mens van nature in zich heeft. Het enige probleem is dat je dat gedrag associeert met egoïsme! Egoïsme is eigenlijk jezelf superieur vinden. Het is “ik, niet jij”. Gezond zelfrespect is jezelf gelijkwaardig vinden. Het is “ik èn jij”. Een heel verschil, nietwaar?

Denk je dat de mensen waar jij rekening mee houdt, nooit bezig zijn met hun eigen behoeften? Dat is een illusie. Iedereen die je ooit hebt ontmoet, probeert zijn/haar eigen behoeften te vervullen. Dat is gewoon natuurlijk. Hier is een idee: Als mensen alleen gelukkig zijn als je jezelf voorbij loopt (in de poging het hen naar de zin te maken), wat is dan het nut van die relatie voor jou?

Gezond zelfrespect begint met zelfacceptatie en zelfvertrouwen. De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • DeeDee schreef:

  Dank je wel.
  Ik heb nu tranen in mijn ogen na het lezen van je artikel.
  Ik heb geen zelfvertrouwen en geen waardering voor mezelf.
  Ik hou niet van mezelf. Ik geef meer om anderen en zet mijn belangen en interesses aan de kant voor anderen zodat ze me aardig en leuk vinden. Maar dat doen ze niet. Ze zijn niet aardig en zien me als een makkelijke prooi. Ik laat me gebruiken en ga dan altijd zielig zitten doen terwijl ik het al zag aankomen.

  Ik wil hiermee stoppen, en mezelf gaan waarderen en voor mezelf opkomen.
  Door mijn verleden heb ik mezelf te lang gehaat, Ik kon niet meer in de spiegel kijken.

  Deze patroon wil ik doorbreken en voor mezelf kiezen. Ik ben nummer1. Ik ben ook belangerijk en ik wil van mezelf leren houden. En geen negatieve gedachten meer over mezelf. Ik ben een sociaal, slim en leuk persoon.

  Ik wil niet meer in de schaduw staan en wil laten zien wie ik ben!!! en dat ik durf………

 • Mooi artikel,

  Mijn levensmotto is al jaren “hoe gelukkiger ik zelf ben, hoe gelukkiger ik de ander kan maken”. En dat betekent dat ik voor mezelf kies, dingen doe die me blij maken en daardoor ruimte kan geven aan de ander om te zijn wie hij of zij is (of wil zijn).
  Ik voel me een vrij en bevoorrecht mens hierdoor, alhoewel er natuurlijk zat andere “issues” zijn waar ik weer tegen aan loop!

 • Astrid schreef:

  De desksel op mijn neus…. Ik denk ook altijd dat ik egoistisch ben..is mij altijd gezegd, en ondanks dat ik beter weet, val ik soms terug in deze oude, onware ongedachten..zeker in tijden van tegenslagen…dit artikel leert me dat ik moet kiezen voor mezelf, dat is immers waar t omgaat….ik leefmijn leven en niemand doet t voor mij… Maar soms zo moeilijk…maargoed ik blijf vechten en gebruik positieve gedachten, maar t zelfvertrouwen weer back tot waar ik ooit was, duurt wel even…dank voor dit artikel, ik ga ermee aan de slag zoals met de cursus blijvend zelfvertrouwen..

 • annemiek schreef:

  zo herkenbaar .val zelfs weg nu. 57 jaar zo moe van geven en nooit goed genoeg te zijn!!!hou van alle mensen zoveel zoveel gevoel en liefde voor iedereen veell knuffelen .iedereen doet het beter dan ik.hoe moet dat baan zelfs kwijt nu verpleegkundige ben hopelos wil het zo graag draaien de wereld heeft genoeg mooie dingen MAG IK MEEDOEN HIER GEZOND ZIJN IETS BETEKENEN VOOR MENSEN

 • Wat een goed artikel weer. Vind het zo bijzonder dat je dit met ons wilt delen. Heel waardevol en daarom dank je wel.

 • Ik herken hetgeen je in je artikel schrijft. De cursus ‘zelfvertrouwen in 12 weken ben ik reeds aan het volgen en ben er zodoende al mee bezig.

  Groet, Rob

 • Ja wel een herkenbaar stuk! Een stuk wat ik ook doorgemaakt heb, en ondertussen wel heb leren herkennen en veranderen.
  Tegenwoordig zeg ik meestal dat ik hEEl lief ben … maar als eerste dan ook hEEl lief voor mijzelf!
  Ja ooit was dat wel anders en liep ook ik grotendeels achter de ander aan, deed wat die wilden dat ik zou doen (of waarvan ik alleen dacht dat ze wilden dat ik zou doen) Ik ging ook totaal aan mijzelf voorbij, en achter mijn rug om werd ik er gewoon om uitgelachen. Ja ik werd vaak heel makkelijk gebruikt.
  Met dat ik beter zorg voor mijzelf, ben ik veel meer en veel echter aanwezig. Hierdoor kan ik volgens mij dan ook weer meer betekenen voor anderen.
  Het werkt zo dus ook nog eens twee kanten op …. wat jij?

 • Helemaal mee eens Ivar: als je beter zorgt voor jezelf, kun je ook meer betekenen voor anderen :)
  Hoe goed kun je anderen ondersteunen als je zelf op één been staat?
  Dus dat is weer een extra opkikker voor de sociale mens!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • In een woord geweldig !

 • Geweldige tekst,
  Heeft me ontzettend geholpen met een schoolopdracht

 • DAG Frank en iedereen.

  Kort over het artikel.: het is zeer herkenbaar. Jammer genoeg dat veel hebben veel op zijn jeugd NIET mogelijkheden gehad om te leren van zich zelf te houden en voor zich zelf te kiezen. Zij ontwikkelen onbewust en meganischme (je kan ook denkfout of verkeerd overtuiging ook noemen) waarbij zijn niks anders te weten dan volgens de verwachtingen andere te leven. Komt om: het zit dan in de onderbewust.

  Het accepteren van deze denkfout is een opzich zelf een lange proces en het veranderen van deze denkfout weer andere proces.

  Mijn vraag is Hoe kan ik er voor zorgen dat ik deze twee prosesen versnellen? HOE KAN IK ER VOOR ZORGEN DAT DE SOCIALE DRUKTE MINDER WORDT?
  Kort info over mij zrlf. Ik heb geen vrienden waar ik over deze onderwerp kan praten. ( ik scham me eigenlijk dip van me binnen om over deze onderwerpen te praten) Ik lees veel te veel persoonlijk ontwikkeling boeken. En ik heb in Nederland geen familie.

 • Beste Faruk,

  Iedereen (ook al vertellen ze je dat niet) worstelt met zelfvertrouwen/zelfacceptie en de druk van hun omgeving.

  De e-cursussen Blijvend Zelfvertrouwen en Betere Relaties met Iedereen kunnen je hierbij helpen
  en zullen je groei op deze gebieden versnellen.
  De eerste cursus leert je van je zelf te houden, de tweede leert je om te gaan met je omgeving en toch dicht bij jezelf te blijven :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Waarom zijn mensen soms egoiestichtis

 • Kurdiiiaa schreef:

  Wat een goede artikel zeg ! WoW

 • Anoniem schreef:

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >