Sommige mensen vinden dat ze iedereen moeten helpen en lopen zichzelf daardoor voorbij. Dit zijn – niet toevallig – vaak de mensen die denken dat ze egoïstisch zijn als ze uitgaan van hun eigen wensen. Maar er is een heel mooie balans tussen anderen helpen en jezelf helpen. Jezelf opofferen is net zo zinloos als egoïstisch zijn. Wat je eigenlijk zoekt is gezond zelfrespect. Wanneer ben je egoïstisch en wanneer moet je wel voor jezelf kiezen?

Ben ik egoïstisch?

Mijn idee van egoïsme is het alleen gericht te zijn op eigen voordeel en daarbij het consequent benadelen van anderen. Kortom: “Ik ben geweldig, jij bent niet interessant.” Ben jij echt egoïstisch? Nee, waarschijnlijk niet. Egoïstische mensen zijn zelden bezig met zelfontwikkeling en slaan deze website dus meestal over. Als je niet egoïstisch bent, waarom zou je dit artikel dan lezen?

Omdat je denkt dat je egoïstisch bent als je kiest voor jezelf. Dat is misverstand plus een enorme valkuil. En helaas zijn de mensen die erin vallen, zelden egoïstische mensen: Het zijn juist de sociale, hulpvaardige en betrokken mensen die voor iedereen klaarstaan. Alleen deze mensen associëren kiezen voor zichzelf met egoïsme. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik de volgende reacties van cliënten hebt gekregen:

Denkfouten.

1. Als ik doe wat ik wil, dan denk ik alleen maar aan mijn eigen belang.
2. Als ik doe wat ik wil, dan word ik zelfzuchtig.
3. Als ik kies voor mezelf, dan benadeel ik anderen.
4. Als ik kies voor mezelf dan stel ik anderen teleur.
5. Als ik kies voor mezelf, is dat een signaal dat ik niets om anderen geef.

Er zijn tientallen varianten op deze zinnen, maar ze komen allemaal neer op een enorme denkfout: “Als ik doe wat ik wil, dan ben ik een egoïst.” Is dat zo? Nee! (met drie grote uitroeptekens erachter.) Als je nu geen egoïst bent, dan zul je het ook nooit worden. Die denkfout voorkomt dat je voldoende rekening houdt met jezelf en zorgt ervoor dat je je grenzen overschrijdt!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Is zelfopoffering de oplossing?

Er is niets verlichts aan jezelf opofferen. Natuurlijk kun je dit af en toe doen om anderen te helpen. Maar door het stelselmatig te doen, ga je voorbij aan het feit dat gezonde relaties bestaan uit de balans tussen geven en nemen. Als geven en nemen in balans zijn, dan voelen beide mensen zich er beter bij.

Door jezelf consequent voorbij te lopen in de hoop een ander te helpen, voelt maar één persoon zich er goed bij – en die persoon ben jij niet.

Tenzij je jezelf natuurlijk opoffert in de hoop waardering of bevestiging te krijgen. Dat is vaak de onbewuste drijfveer achter zelfopoffering. Mijn suggestie is om eerst te beginnen jezelf te waarderen, inclusief je eigen wensen en verlangens. Door niet te kiezen voor jezelf, ga je eigenlijk rechtstreeks in tegen de natuur. Want denken vanuit je eigen belang kun je eigenlijk niet voorkomen.

Zijn baby’s, lammeren en honden egoïstisch?

Elk levend wezen op deze planeet denkt vanuit eigen belang. Ken je baby’s die zeggen: “Geef me morgen maar te eten, neem eerst iets voor jezelf”? Ken je lammeren die besluiten: “Misschien moet ik mijzelf maar opofferen, anders verhongert die arme leeuw”? Ken je honden die denken: “Ga maar lekker op de bank liggen. Ik onderdruk mijn verlangen wel naar buiten te gaan. Ik sta op knappen, maar ik wacht wel tot later”?

Ik of jij?

Je eigen verlangens volgen is niet het probleem. Voor jezelf kiezen is niet het probleem. Je eigen weg volgen is niet het probleem. Dat zijn allemaal wensen die ieder mens van nature in zich heeft. Het enige probleem is dat je dat gedrag associeert met egoïsme! Egoïsme is eigenlijk jezelf superieur vinden. Het is “ik, niet jij”. Gezond zelfrespect is jezelf gelijkwaardig vinden. Het is “ik èn jij”. Een heel verschil, nietwaar?

Denk je dat de mensen waar jij rekening mee houdt, nooit bezig zijn met hun eigen behoeften? Dat is een illusie. Iedereen die je ooit hebt ontmoet, probeert zijn/haar eigen behoeften te vervullen. Dat is gewoon natuurlijk. Hier is een idee: Als mensen alleen gelukkig zijn als je jezelf voorbij loopt (in de poging het hen naar de zin te maken), wat is dan het nut van die relatie voor jou?

Gezond zelfrespect begint met zelfacceptatie en zelfvertrouwen. De volgende e-cursus gaat je daarbij helpen:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek