Meer respect voor jezelf

Hoe kun je je eigen mening net zo belangrijk vinden als die van een ander? Meer zelfrespect betekent dat je uitgaat van je eigen voorkeuren. Daar is niets egoïstisch aan. Lees hoe je meer respect voor jezelf kunt krijgen door uit te gaan van je eigen wensen.

Wat is een gezond zelfrespect?

Zelfrespect is je eigen waarde, wensen en mening net zo belangrijk vinden als die van een ander. En waarom niet? Je bent net zoveel waard als een ander, je mening is net zo belangrijk als die van een ander en je wensen zijn dat ook. Niet méér waard, maar ook niet minder.

Gezond zelfrespect gaat uit van de gedachte: “Alleen ik kan bepalen wat ik vind en wil. Daar heb ik recht op.” En dat is natuurlijk zo. Je lost helemaal niets op door je eigen mening, emoties of voorkeuren te onderdrukken. Er is niets verlichts aan jezelf kleiner te maken dan je in werkelijkheid bent.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarom hebben we moeite met zelfrespect?

De mensen die moeite hebben met zelfrespect zijn over het algemeen sociale mensen. Ze houden van nature rekening met anderen, maar lopen zichzelf soms voorbij.
Ze onderdrukken hun eigen emoties. Waarom? Omdat ze denken dat ze een conflict krijgen als ze uitkomen voor hun mening. Maar is dat wel zo?

Als iemand boos wordt omdat jij niet doet wat de ander wil, wie is dan de schuldige aan het conflict? Jij – omdat je niet doet wat de ander wilt? Of de ander – omdat die jou vertelt wat je moet doen? Als iemand eist dat jij je op een bepaalde manier gedraagt – want anders zwaait er wat – dan zou mijn advies zijn: loop hard weg! Een relatie gebaseerd op eisen is niet gezond.

Vaak denken we alleen maar dat er een conflict ontstaat als we zeggen wat we voelen. We hebben de neiging voor anderen te gaan denken. We vullen hun reactie al voor hen in. Maar als jouw wens redelijk is, waarom zou iemand daar dan aanstoot aan nemen?

Wie is verantwoordelijk?

De angst voor conflict is dus wat veel mensen tegenhoud te kiezen voor hun eigen gevoel. Kun jij er iets aan doen hoe een ander zich voelt? Ben jij verantwoordelijk voor mijn emoties? Nee toch? Ik kies zelf hoe ik wil reageren. Die verantwoordelijkheid ligt bij mij, niet bij jou. Dit is een moeilijk concept voor veel mensen, maar wel de realiteit. Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van anderen.

Dus als iemand je iets vraagt en jij wilt het niet doen, zeg het dan. Kiest de ander ervoor om daar overstuur door te raken, dan is dat zijn of haar probleem. Jij hebt alleen maar verteld wat je wilt en wat je niet wilt. Daar heb je toch recht op?

Respect voor jezelf geeft je blijvend zelfvertrouwen.

Iedereen is anders, maar gelijk.

Als je altijd doet wat anderen willen, dan doe je nooit wat jij wilt. Dat is zonde van je leven. Rekening houden met je eigen voorkeur en mening is niet egoïstisch. Het getuigt van intelligentie. Hoe slim ben je door je eigen wensen te onderdrukken?

Ik geloof dat niemand beter is dan een ander. We hebben allemaal evenveel recht op de mooie dingen in het leven. We hebben allemaal even veel recht om te doen wat we willen. We hebben allemaal even veel recht op geluk.

Ga uit van je eigen waarde.

Door rekening te houden met je eigen wensen, ga je uit van je eigen waarde. Je kiest voor je eigen geluk. Als iedereen dat zou doen, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Meer respect voor jezelf is niet egoïstisch, het is juist het tegenovergestelde: je creëert een betere wereld – mits je natuurlijk ook anderen laat doen wat zij willen…

Luister goed naar je gevoel en wat het je zegt. Doe er wat mee! Je hoeft je voorkeuren niet te verklaren. Het is wat jij wilt, punt uit. Dát je het wilt, is voldoende reden. Respecteer jezelf net zoveel als je een ander respecteert. Als de ander dat ook doet, heb je een gezonde relatie.

Anderen gelukkig maken.

De paradox is dat de mensen die sociaal zijn, soms hun eigen voorkeuren onderdrukken omdat ze denken daar anderen gelukkig mee te maken. Maar waarom zou ik gelukkig zijn als jij niet doet wat je wilt? Als ik het beste met je voor hebt, dan kan ik dat toch nooit willen?

Je kunt niemand gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn. Je krijgt automatisch meer respect voor jezelf als je die illusie echt doorziet. Goed, je kunt het wel proberen, maar voor heeft het voor zin? De mensen die jouw respect verdienen, respecteren ook dat jij de keuze maakt die het beste is voor jou. Doen ze dat niet, dan wordt het misschien tijd om je af te vragen of ze je wel echt respecteren zoals je bent.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Het verbaast me altijd weer hoe dit soort ‘boodschappen’ steeds weer op het juiste moment voor mij op mijn pad komen!!! Dank…

 • ik weet niet of zelfrespect cq gebrek daaraan wel zo veel te maken heeft met je eigen wensen helder hebben en goed neerzetten, bij mij in ieder geval heeft het een weinig relatie met het ander..

 • Wijnand schreef:

  Dee heb mij vaak weg gecijferd voor andere , ben daar niets mee opgeschoten.
  Denk daar eens over na.

 • En wat als ik mijn wensen en behoeften niet helder heb? In welke ‘ categorie’ val ik dan…?

 • Hoe beter je jezelf en je eigen wensen kent, hoe makkelijker het is jezelf te respecteren.
  Als je niet weet wie je bent of wat je wilt, hoe kun je er dan rekening mee houden?

  Cato, ontdekken wat je wensen en behoeften zijn, is de eerste en belangrijkste stap in je persoonlijke groei. Als je het (nog) niet weet, lees dan dit artikel:
  https://www.newstart.nl/blog/ik-weet-niet-wat-ik-wil-is-geen-excuus/

  en vraag je af: “Weet ik het echt niet? Of weet ik het wel, maar houdt iets me tegen?”

  Bedankt voor jullie reacties en vriendelijke groet,
  Frank

 • Karin engel schreef:

  Idd ontdekken wat mijn wensen en behoeftes zijn…. dat is wat ik wil ontdekken.. dan word ik compleet… ga ik van mezelf houden…dan kan ik ook van anderen gaan houden….
  Wordt eens tijd.. want dit jaar word ik 55… dus het is gewoon tijd…. ♡♡♡♡♡

 • patrick schreef:

  als je problemen hept met alcohol ga dan naar aa daar kryg je nuchter leven en gezond verstand dan weet je pas wat leven is als hulp met veel plezier groetjes patrick

 • wat is er aan de hand als ik keer op keer mensen tegenkom waarbij ik mijn grenzen aangeef omdat ze niet op tijd komen (zeker een uur!) op afspraken en geen excuses of uitleg erover geven.

  of iemand die mij regelmatig appt en tot 3 keer toe afspraken achter elkaar afzegt in korte terwijl het diegene zijn eigen voorstel was. En als klap op de vuurpijl was het bij het laatste geval meteen het einde van het contact terwijl ik op een normale manier mijn grens heb aangegeven. Ik ben bij mijzelf gebleven.

  overigens snap ik niet wat ik er nog aan kan doen ondanks tips van een goede kennis. Ik ben namelijk al een selectief persoon die niet met iedereen omgaat, maar helaas kan ik niet voorspellen hoe iemand met afspraken omgaat als ik kritischer zou moeten zijn.
  Ook kan bovengenoemd gedrag niet opvatten als respectvol of iemand die graag met mij wil afspreken, ik ben in elk geval geen prioriteit.

 • Beste cia,

  Meer dan de grenzen aangeven, kun je niet doen.
  Als die grenzen redelijk zijn (b.v. niet een uur te laat komen), en de ander houdt daar geen rekening mee,
  dan is jouw tijd voor de ander inderdaad kennelijk niet belangrijk genoeg.

  Zolang je tijd maar wel belangrijk is voor jezelf.
  Belangrijk genoeg om het niet te besteden aan mensen die je grenzen niet respecteren :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Fitzgerald Robert B. schreef:

  Wat je in theorie verteld ben ik het volkomen mens, alleen ik maak wel onderscheid in theorie en praktijk.Het blijkt soms dat wat ik denk niet altijd tot uiting komt in de praktijk.Ja, als je steeds je neus stoot.Eerst moet je vallen om weer opte kunnen sta.Maar goed we zijn op weg.Soms kun je ook blijven liggen.

 • Beste Fitzgerard,

  Ik schrijf alleen vanuit eigen ervaring, dus de (of liever gezegd mijn) praktijk.
  Het verschil tussen theorie en praktijk is oefenen (inderdaad, soms met vallen en opstaan).
  De enige plek waar ervaring voor oefenen komt, is in het woordenboek :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >