Hoe kun je je eigen mening net zo belangrijk vinden als die van een ander? Meer zelfrespect betekent dat je uitgaat van je eigen voorkeuren. Daar is niets egoïstisch aan. Lees hoe je meer respect voor jezelf kunt krijgen door uit te gaan van je eigen wensen.

Wat is een gezond zelfrespect?

Zelfrespect is je eigen waarde, wensen en mening net zo belangrijk vinden als die van een ander. En waarom niet? Je bent net zoveel waard als een ander, je mening is net zo belangrijk als die van een ander en je wensen zijn dat ook. Niet méér waard, maar ook niet minder.

Gezond zelfrespect gaat uit van de gedachte: “Alleen ik kan bepalen wat ik vind en wil. Daar heb ik recht op.” En dat is natuurlijk zo. Je lost helemaal niets op door je eigen mening, emoties of voorkeuren te onderdrukken. Er is niets verlichts aan jezelf kleiner te maken dan je in werkelijkheid bent.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom hebben we moeite met zelfrespect?

De mensen die moeite hebben met zelfrespect zijn over het algemeen sociale mensen. Ze houden van nature rekening met anderen, maar lopen zichzelf soms voorbij.
Ze onderdrukken hun eigen emoties. Waarom? Omdat ze denken dat ze een conflict krijgen als ze uitkomen voor hun mening. Maar is dat wel zo?

Als iemand boos wordt omdat jij niet doet wat de ander wil, wie is dan de schuldige aan het conflict? Jij – omdat je niet doet wat de ander wilt? Of de ander – omdat die jou vertelt wat je moet doen? Als iemand eist dat jij je op een bepaalde manier gedraagt – want anders zwaait er wat – dan zou mijn advies zijn: loop hard weg! Een relatie gebaseerd op eisen is niet gezond.

Vaak denken we alleen maar dat er een conflict ontstaat als we zeggen wat we voelen. We hebben de neiging voor anderen te gaan denken. We vullen hun reactie al voor hen in. Maar als jouw wens redelijk is, waarom zou iemand daar dan aanstoot aan nemen?

Wie is verantwoordelijk?

De angst voor conflict is dus wat veel mensen tegenhoud te kiezen voor hun eigen gevoel. Kun jij er iets aan doen hoe een ander zich voelt? Ben jij verantwoordelijk voor mijn emoties? Nee toch? Ik kies zelf hoe ik wil reageren. Die verantwoordelijkheid ligt bij mij, niet bij jou. Dit is een moeilijk concept voor veel mensen, maar wel de realiteit. Jij bent niet verantwoordelijk voor de emoties van anderen.

Dus als iemand je iets vraagt en jij wilt het niet doen, zeg het dan. Kiest de ander ervoor om daar overstuur door te raken, dan is dat zijn of haar probleem. Jij hebt alleen maar verteld wat je wilt en wat je niet wilt. Daar heb je toch recht op?

Respect voor jezelf geeft je blijvend zelfvertrouwen.

Iedereen is anders, maar gelijk.

Als je altijd doet wat anderen willen, dan doe je nooit wat jij wilt. Dat is zonde van je leven. Rekening houden met je eigen voorkeur en mening is niet egoïstisch. Het getuigt van intelligentie. Hoe slim ben je door je eigen wensen te onderdrukken?

Ik geloof dat niemand beter is dan een ander. We hebben allemaal evenveel recht op de mooie dingen in het leven. We hebben allemaal even veel recht om te doen wat we willen. We hebben allemaal even veel recht op geluk.

Ga uit van je eigen waarde.

Door rekening te houden met je eigen wensen, ga je uit van je eigen waarde. Je kiest voor je eigen geluk. Als iedereen dat zou doen, dan zou de wereld er heel anders uitzien. Meer respect voor jezelf is niet egoïstisch, het is juist het tegenovergestelde: je creëert een betere wereld – mits je natuurlijk ook anderen laat doen wat zij willen…

Luister goed naar je gevoel en wat het je zegt. Doe er wat mee! Je hoeft je voorkeuren niet te verklaren. Het is wat jij wilt, punt uit. Dát je het wilt, is voldoende reden. Respecteer jezelf net zoveel als je een ander respecteert. Als de ander dat ook doet, heb je een gezonde relatie.

Anderen gelukkig maken.

De paradox is dat de mensen die sociaal zijn, soms hun eigen voorkeuren onderdrukken omdat ze denken daar anderen gelukkig mee te maken. Maar waarom zou ik gelukkig zijn als jij niet doet wat je wilt? Als ik het beste met je voor hebt, dan kan ik dat toch nooit willen?

Je kunt niemand gelukkig maken door zelf ongelukkig te zijn. Je krijgt automatisch meer respect voor jezelf als je die illusie echt doorziet. Goed, je kunt het wel proberen, maar voor heeft het voor zin? De mensen die jouw respect verdienen, respecteren ook dat jij de keuze maakt die het beste is voor jou. Doen ze dat niet, dan wordt het misschien tijd om je af te vragen of ze je wel echt respecteren zoals je bent.


WIL JE MEER ZELFVERTROUWEN?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

JA, IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt