Voel de kracht in jezelf!

Onzekerheid en twijfel komt van een verkeerde focus: Een focus op wat je niet kunt en niet goed doet. Een focus op gebrek en tekort.

Dat gaan we in dit artikel veranderen!

Laten we eens stilstaan bij wat je wel kunt en wat je wel goed doet. Laten we ons focussen op je sterke punten en je grootste successen. Sta even stil bij de kracht in jezelf.

Hier zijn 7 goede vragen die je beter doen voelen:

1. Welke uitdagingen heb je al overwonnen?

Sta eens stil bij de grootste uitdagingen van je leven tot nu toe. Welke heb je al overwonnen? Had je een baan die je niet beviel en heb je iets beters gevonden? Zat je in een relatie die niet werkte en heb je nu wel een fijne relatie? Wat was een grote uitdaging voor je en nu niet meer?

Welke uitdagingen heb je al overwonnen? Deze vraag stel ik altijd als mensen zich aanmelden voor persoonlijke coaching. Hij is bedoeld om te beseffen dat wat je uitdaging nu ook is, het is niet de eerste uitdaging in je leven. Door in te zien dat je al veel hebt overwonnen en opgelost, krijg je meer vertrouwen – meer vertrouwen in je vermogen om elke uitdaging op te lossen.

2. Welke vaardigheden heb je al?

Waarschijnlijk meer dan je denkt: Niet alleen kun je spreken en schrijven, je hebt waarschijnlijk ook een diploma, kunt fietsen of autorijden, en hebt zeker iets waar je in uitblinkt. Alles wat je nu kunt, heb je vroeger geleerd. Dus alles wat je nog niet kunt, kun je nog leren!

3. Wat waren je grootste successen?

Wat zijn de dingen waar je het meest trots op bent? Ben je een goede moeder of goede vriendin? Heb je promotie gemaakt, de wereld rondgereisd of een wedstrijd gewonnen? Ook deze vraag stel ik altijd, want we vergeten onze successen maar al te vaak. Het is niet mogelijk dat je nooit succes hebt gehad. Dat kan alleen als je nooit je bed uit bent gekomen, want iedereen die iets doet heeft ook succes!

4. Wat waardeer je in jezelf?

Waar mag je trots op zijn? Ben je een harde werker of goede kracht? Kun je goed luisteren? Zeggen mensen dat je zo betrouwbaar bent? Ben je een kei in problemen oplossen? Zoeken mensen je sterke schouder? Welk gedeelte in jou maakt het fijn jou te zijn? Wat zou je liever niet met anderen willen ruilen? Meer zelfwaardering leidt tot meer zelfvertrouwen.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

5. Wat zijn je sterkte punten?

We focussen vaak op onze tekortkomingen, maar iedereen heeft ook sterke punten. Je sterke punten ontwikkelen zorgt voor de meeste groei, want je bent er van nature al goed in! Dus wat zijn je sterke punten? Kun je goed analyseren? Ben je erg creatief? Ben je communicatief of handig met cijfers? Iedereen – zonder uitzondering – heeft sterke punten, dus wat zijn de jouwe? Wat je in jezelf waardeert en waar je goed in bent, is meestal hetzelfde…

6. Welk nadeel heb je in je voordeel omgezet?

Was je ooit in een situatie waarvan je dacht: Het gaat me nooit lukken hier iets van te maken? En is het je toch gelukt? Welke achterstand heb je omgezet in een voorsprong? Bijvoorbeeld: Ik ben nooit een groepsdier geweest. Dat kun je beschouwen als een nadeel. Maar het heeft me wèl onafhankelijk leren denken. Dus het is eigenlijk – voor mij – een voordeel. Hoe zit dat bij jou?

Hier zijn nog wat nadelen die je om kunt zetten in voordelen:

1. Nadeel: ik ben introvert. Voordeel: ik kan goed luisteren.
2. Nadeel: ik ben chaotisch. Voordeel: ik ben creatief.
3. Nadeel: ik ben onrustig. Voordeel: ik doe veel.
4. Nadeel: ik ben gereserveerd. Voordeel: ik denk goed na voordat ik besluit.
5. Nadeel: ik ben te emotioneel: Voordeel: ik kan me goed inleven in anderen.

We kunnen lang praten over wat je nog niet kunt, maar dat helpt ons niet verder. Wat kun je al wèl? Daar gaat het om!

7. Hoe voel je je nu?

Het doel van deze korte oefening is je te herinneren welk enorm vermogen al in je zit. Zo focus je je op wat je al kunt, wat je al hebt opgelost, wat je sterke punten zijn en wat je in jezelf waardeert. Als je deze oefening niet voelt, ga je te snel. Als je werkelijk de tijd hiervoor neemt (tip: schrijf het op!), dan sta je waarschijnlijk verbaasd. Want je kunt altijd meer dan je denkt…

Altijd! We vergeten het gewoon te vaak. Hier is de kern: We voelen onzekerheid omdat we opzien tegen de toekomst. Dus draai het om: Voel het zelfvertrouwen op basis van wat je al hebt overwonnen. Al die kennis, ervaring en vaardigheden zijn nu in jouw bezit. Ze maken onderdeel uit van je persoonlijke kracht. Voel de kracht in jezelf. Het is er altijd, zolang je het niet vergeet!

Wil je meer op jezelf vertrouwen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Hoe accepteer ik mezelf?

Wat denken mensen over mij? Dat gaat je niets aan!

Test je zelfvertrouwen

 • Heel goed artikel (wederom)! Bedankt Frank.

 • Beste frank ,
  Ik heb het artikel gelezen.
  Ik heb heel veel in ontdekt.
  En eerlijk gezegd dat zowel positieve als negatieve reacties leerrijk zijn voor mij.
  Als iemand klaagt over een anders gedrag dan denk ik dat hij/zij goed kan zien wat goed is en wat niet goed is. Als iemand een anders fout kan ontdekken kan die ook van zichzelf ontdekken eens als hij/zij de positieve richting wil op gaan.
  Alle negatieve reacties zijn signalen voor mij om wat van te leren en bij mij zelf te ontdekken of ik dat ook doe.
  En dat veranderen , het tegenovergestelde doen.

  Liefs Indra

 • Frank, lees je onderwerpen altijd,en ben er nog steeds heel blij mee om t te ontvangen. Leer n hoop, en helpt me in bepaalde periodes waar ik doorheen moet. Bij deze ontzettend bedankt,en kijk altijd uit naar je onderwerpen. Hartelijke Groeten

 • In mijn zoektocht naar mezelf (al mooi op weg) merk ik nu ik je stuk lees ..bij je 1a1b vragen heb ik alle a in gevuld jee nou moet ik wel geloven dat ik het goed doe .ik ga met vol vertrouwen de toekomst weer in en verheug me op mijn einddoel…beter worden,van mezelf houden,werken en stiekum droom ik over om op mezelf te gaan wonen ..ben niet meer gelukkig met mijn vriend. wie weet wat de toekomst brengt …ik geef hem nog niet op en wil eerst zorgen dat ik uit die medisch molen kom …groetjes

 • Ik ben inderdaad zeer twijfelachtig en een beetje onzeker. Over hoe ik dingen in het leven aanpak . Maar ik werk altijd keihard . En ik heb diploma’s kunnen halen . Dus discipline is er.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >