Ik weet niet wat ik wil is geen excuus

“Ik weet niet wat ik wil” betekent vaak: Ik vind het niet belangrijk genoeg. Of: Ik durf het niet. Of: Ik ben bang de verkeerde keuze te maken. Maak het belangrijk genoeg en zoek uit wat je wilt. Overwin je twijfel en stel je succes niet uit.

Word wakker!

Als je langer dan een paar maanden niet weet wat je wilt, wordt het tijd dat je wakker wordt geschud. Weten wat je wilt gaat niet vanzelf. De Kerstman komt niet langs om het je te vertellen. Je zult het zelf moeten ontdekken. Maar voordat je dat kunt, moet je weten of je het echt niet weet.

Beschouw dit artikel als een ‘Wake-up call’. Laat onwetendheid je niet tegenhouden – dat zou zonde zijn. Niet weten wat je wilt, is de beste manier om het niet te krijgen. En waarom zou je dat willen?

Weet je het echt niet?

Als mensen zeggen “Ik weet niet wat ik wil”, vraag ik altijd door. Is dat echt zo? Vaak blijkt er iets anders te spelen. Niet weten wat ze willen is vaak niet het echte probleem.
Het echte probleem is het volgende:
– Ze vinden het niet belangrijk genoeg om erachter te komen.
– Ze weten het wel, maar durven het niet.

Hoe zit dat bij jou? Weet je het echt niet of speelt er iets anders? Is het de waarheid of is het een excuus om niet-succesvol te zijn? Laten we eens kijken naar de bovenstaande mogelijkheden.

Ik vind het niet belangrijk genoeg te ontdekken wat ik wil.

Dan ben je niet meer te helpen, sorry. Het maakt ook niet uit, tenzij je het wel wilt weten. Waar gaat het om? Weet je niet wat je wilt met je werk? Weet je niet wat je wilt in je relatie? Weet je niet wat je wilt met je leven? Ik weet niet wat ik wil is niet het hele verhaal, want op een heleboel gebieden weet je wèl wat je wilt.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Maar als je op de belangrijke gebieden in je leven niet weet wat je wilt, zul je er nooit komen. Dus kop op en schouders eronder: Maak het belangrijk! Maak het je hoogste prioriteit. Je kunt zeggen: “Ik vind mijn energierekeningen betalen niet belangrijk.” Totdat ze de stroom afsluiten. Wedden dat je vijf seconden na de afsluiting het wel belangrijk vindt? Uiteindelijk wordt de rekening altijd betaald.

Maak het belangrijk! Als je het zelf niet weet, schakel dan hulp in. Laat je inspireren en motiveren. Vraag het aan mensen die het wel weten. Hoe zijn zij erachter gekomen? Vraag jezelf af wat de snelste weg zou zijn. En volg die weg totdat je wel weet wat je wilt.

Ik weet het wel, maar durf het niet.

Dan ben je niet de enige. Iedereen heeft daar wel last van. Of je bent bang dat je bepaalde vaardigheden mist, óf je bent bang de verkeerde keuze te maken. Hoe dan ook, dit gaat dus niet over niet weten wat je wilt. Dat weet je heel goed! ‘Ik weet niet wat ik wil’ is meestal niet het hele verhaal…

Stel je het volgende voor: Je vraagt aan een kind wat het wil en het kind antwoordt:
– Ik wil een astronaut zijn, maar twijfel. Heb je daar geen diploma voor nodig? Moet ik niet eerst een beroepskeuzetest doen?
– Ik wil naar de dierentuin. Maar hoe zit het met de bereikbaarheid en de files?
– Ik kan niet kiezen tussen zwemmen of een ijsje eten. Allebei kan natuurlijk niet. Dat is niet realistisch.
– Ik wil spelen, maar weet niet of ik het kan. Ben ik wel goed genoeg?

Een kind weet precies wat het wil. Het denkt: “Dat vind ik leuk en dat ga ik doen. Als niemand me tenminste tegenhoudt.” Maar wie houdt een volwassene tegen? Meestal niemand. Je houdt meestal jezelf tegen, door niet te geloven dat je het kunt bereiken.

Wat wil je nu echt?

Wil je succes, geluk, je droombaan, betere relaties, minder stress, meer zelfvertrouwen? Het is aan jou om dat te besluiten. Je kunt het allemaal bereiken. Stel het niet uit door te denken dat je niet weet wat je wilt. Onderzoek wat je wilt en hoe je daar kunt komen.

Je weet wat voor muziek je leuk vindt. Je weet welke kleding je bevalt. Je weet wat voor huis je het mooiste vindt. Zo gaat dat met alles: je weet welke baan je het leukste vindt, je weet welke relaties je zoekt, je weet welk leven je het beste zou bevallen. Het gaat niet om weten, het gaat om het bereiken. Wat je wilt, weet je meestal wel. Hoe je daar kunt komen, is de echte uitdaging.

“De persoon die echt iets wil doen, vindt een weg. De andere persoon vindt een excuus.”
Anoniem.


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • goed artikel!

 • ik ben 38 en weet niet wat ik wil. Ik ben verwend.
  Ik weet wel dat ik iets wil doen wat ik graag doe maar weet niet wat omdat ik in niets uitblink. Ik ben al een paar jaar hopeloos op dat vlak :-(

 • Marita schreef:

  Aardig stuk, maar ik kom wel een paar taalfouten tegen!! Even kritisch doorlezen nog maar!

 • Beste Marita,

  Bij deze gedaan. Als je nog iets tegenkomt, dan hoor ik het graag :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Kroesje schreef:

  Motiverende woorden!

 • –Of je bent bang dat je bepaalde vaardigheden mist, óf je bent bang de verkeerde keuze te maken. Hoe dan ook, dit gaat dus niet over niet weten wat je wilt. Dat weet je heel goed!–

  Heel verhelderend. Ik heb inderdaad wel dromen, maar weet echt niet waar te beginnen, hoe het aan te pakken. Daarnaast moet ik eerst aan een beter zelfbeeld/zelfliefde etc werken, want anders zal ook de waargemaakte droom geen voldoening geven..
  Ik woonde namelijk eerst in dat huis, met al die dieren, waar ik nu weer naar verlang, maar toen was ik ook niet gelukkig..

  Deze staat al weer in mijn favorieten, net als andere onderwerpen van NewStart; ben erg blij met deze website! dankjewel

 • Beetje bullshit, als je het niet weet en je kunt na langere tijd niets vinden dan zit je toch vast.

 • Strekking is toch duidelijk, daar gaat het om!!

 • Vreemd. Sorry kan er niet inkomen.
  Als je gewoon echt niet wéét wat je wilt?

  Talloze studies, baantjes en levenstijlen.
  Kun je dan nog zeggen dat iemand het wel weet
  Maar niet doet?

  Soms moet je verder de psyche onderzoeken voordat je
  Met 2 opties aankomt.

  Gr ella

 • Beste Bas en Ella,

  Als je het echt niet weet, onderzoek het dan (zoals Ella terecht schrijft).

  Daarom staat er ook in het artikel:

  “Maak het belangrijk! Als je het zelf niet weet, schakel dan hulp in. Laat je inspireren en motiveren. Vraag het aan mensen die het wel weten. Hoe zijn zij erachter gekomen?”

  Iedereen bepaalt het natuurlijk zelf, maar persoonlijk zou ik alles op alles zetten om erachter te komen. “Ik zit vast en kan er niets aan doen”, is iets totaal anders dan: “Ik zit vast, maar ga net zolang door tot ik wel een oplossing vindt.”

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Stephanie schreef:

  Precies mijn probleem! Ik wil zo graag iets doen wat ik leuk vind!! Maar wat? Wat vind ik leuk?? Pff vermoeiend en frustrerend! En iets anders proberen om te kijken of je het leuk vind kost altijd geld..!

 • Marian schreef:

  Ik weet ook niet hoe ik mijn droom moet realiseren. Ik heb mbo 4 onderwijsassistent afgerond en heb nu een tussenjaar. Graag wil ik verder naar HBO omdat MBO onder mijn niveau ligt en ik heel graag meer uitdaging wil.

  Ik heb van kinds af aan (klas 1 of 2 van de middelbare school) iets met de noordpool, zuidpool en poollicht. Dit vind ik machtig interessant. Ook verder vind ik aardrijkskunde interessant. (Vooral natuurrampen zoals, vulkanisme, aardbevingen, tsunamies, orkanen)

  Als ik mijn droom moet realiseren dan werk ik voor een goed doel en ga ik op expeditie naar de noordpool. Om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook in de organisatie zitten lijkt mij leuk om na te denken over hoe we de klimaatverandering kunnen tegenhouden. Vergaderingen houden. Onderzoek doen en verslagen schrijven. Naar belangrijke congressen gaan wat dan ook maar met geologie te maken heeft. Het lijkt mij allemaal leuk. Maar meestal zijn deze vraagstukken op universitair niveau. Zo slim ben ik nu ook weer niet. Dus ik heb geen idee hoe ik dit moet realiseren en welke studie hier bij past.

 • Beste Marjan,

  “Als ik mijn droom moet realiseren dan werk ik voor een goed doel en ga ik op expeditie naar de noordpool. Om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook in de organisatie zitten lijkt mij leuk om na te denken over hoe we de klimaatverandering kunnen tegenhouden. Vergaderingen houden. Onderzoek doen en verslagen schrijven. Naar belangrijke congressen gaan wat dan ook maar met geologie te maken heeft. Het lijkt mij allemaal leuk. Maar meestal zijn deze vraagstukken op universitair niveau. Zo slim ben ik nu ook weer niet.”

  Hier kan je op drie manieren naar kijken:

  1. Het aannemen als een vastaand feit en concluderen dat je het niet kunt.
  2. Onderzoeken of dit echt alleen kan op een universitair niveau. Is er niemand werkzaam op deze gebieden op een ander niveau? Als je één persoon vindt die dit doet op een ander niveau, dan kun jij dit ook :)
  3. “Zo slim ben ik nu ook weer niet.” Wel, misschien heeft het minder met slimheid te maken en meer met doorzettingsvermogen en geduld. Is het wetenschappelijk bewezen dat jij hier niet slim genoeg voor bent?

  Wees voorzichtig met aannames, want ze hebben de neiging om meer beperkingen te geven dan oplossingen :)
  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik kan het bovenstaande artikel best begrijpen, maar wij zijn daarop dan weer uitzonderingen Ella.

  Ik weet dus ook echt niet wat ik wil, ook al heb ik enorm veel plezier gehad in verschillende baantjes en ook al blink ik eigenlijk ook wel uit in alles dat ik deed. En nu werk ik in de daghoreca om mijn tijd door te komen. Liefst werk ik iedere dag, want op vrije dagen zit ik met de vragen;
  – Wat wil ik doen in het leven?
  – Wil ik eigenlijk wel onderdak? Of kies ik voor een nieuwe vorm van vrij leven?
  – Wie wil ik überhaupt nog zijn in deze maatschappij?
  – Een jaar geleden heb ik alles in mijn leven omgegooid, verhuisd, andere baan, nieuwe liefde, en nu? Doorgaan of een volgende stap? Want antwoorden heb ik niet..

 • Beste Frank,

  Dit zet alles in een compleet ander daglicht!

  Ik heb diverse tests gedaan en trajecten gevolgd zonder resultaat. Ja, er kwam wel uit wat bij me past en wat mijn talenten zijn, maar daar bleef het dan ook bij.
  Nu dringt het tot me door dat ik mezelf tegenhoud! Ik ben een perfectionist, het moet in 1x goed, of op de meest efficiënte manier. Dus daar sta ik dan verlamd te zijn, bang om een foute stap te zetten waar ik mogelijk spijt van krijg.

  En het gekke is, dat ik wel in actie kom op het moment dat het ècht moet. Dan lijkt het alsof ik besef dat afwachten de slechtste stap is. En dat wil ik mezelf natuurlijk niet aandoen.
  Ik zeg wel eens “niet kiezen is ook een keuze”, maar dat is het natuurlijk niet. Het is jezelf overleveren aan alles om je heen, het is het heft uit handen geven…

  Bedankt voor dit inzicht!
  Irene

 • Ik zie nu net jouw link over ‘niet bang zijn voor verkeerde keuzes’. Ik lees nog even door!

 • Beste Irene,

  Heel graag gedaan :)

  Dat zie ik inderdaad ook bij veel cursisten van de e-cursus Vind je Ideale Baan. Ze weten wel wat ze willen, maar er zijn een aantal dingen die hun tegenhouden (lees: waarmee ze zichzelf tegenhouden). Perfectionisme = twijfel = afwachten is vaak het dilemma, niet alleen in werk, maar op veel gebieden in het leven.

  Perfectionisme is je eigen grootste vijand. En de drang tot perfectie (beetje bij beetje) loslaten, is een grote uitdaging voor veel mensen. Dus wat dat betreft bevind je je in goed gezelschap!

  In deze artikelen vind meer inzicht in perfectionisme en een aantal oplossingen hiervoor:
  https://www.newstart.nl/blog/faalangst-onzekerheid-perfectionisme-en-stress/
  https://www.newstart.nl/blog/help-ik-ben-perfect/

  Heel veel succes en zet ‘m op!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik heb het volgende probleem in ik weet niet wat ik wil. Ik vind vrijwel alles leuk en interessant. In iedere opleiding kom ik op zijsporen die ik ook uit wil diepen. Er zijn helaas hedendaagse technologische zaken die mij ernstig frustreren en ik schijn er regelrecht geen talent voor te hebben mij deze eigen te maken. Vrijwel iedere vorm van werk of opleiding heeft hiermee te maken en het haalt de snelheid ernstig onderuit en het plezierr uit een opleiding. Na 2 doodgebloede eigen zaken (helaas crisis en daarmeewegvallen van betalende cliënten) en nu als zzp in de zorg werk ik alleen nog voor het brood op de plank. Als lifetime mantelzorger ben ik aan het eind van mijn latijn en kan alleen nog maar verzuchten dat ik er geen zin in heb mijn leven zo voorbij te zien trekken als een regenachtige dag. Wat wil ik? Schijnbaar alles wat ik leuk vind is economisch onhaalbaar bij gebrek aan inkomen of is voorspelbaar onrendabel en alleen geschikt als hobby. En ik vind zoveel leuk, alleen is er geen werk in dat voldoende inkomen genereert. Dus wat te kiezen? En vooral mijn frustratie waarom bestaat er geen werk voor een ‘ik kan alles een beetje en kan over een beetje over meepraten’-mens.

 • Beste Akke,

  Schijnbaar alles wat ik leuk vind is economisch onhaalbaar bij gebrek aan inkomen of is voorspelbaar onrendabel en alleen geschikt als hobby.
  Er is een groot verschil tussen iets leuk vinden en er ook een inkomen uit halen. Dat heb je al gemerkt. Op het moment dat je als zelfstandige brood wilt verdienen met iets dat je leukt vindt, ben je een ondernemer en is de eerste prioriteit het vinden van klanten. Zonder klanten geen bedrijf. Het maakt niet uit hoe goed je ergens in bent of hoe leuk je het vindt, zelfstandig werken is 90% sales & marketing. Maar na dat ‘harde feit’ is er ook een beloning: als je ‘beter’ wordt op dat gebied (sales & marketing – mensen duidelijk maken wat je kunt) dan kan bijna elke hobby je een inkomen geven. Ik ken geen hobby waarmee niet iemand zijn brood mee aan het verdienen is…

  Dus er zijn twee uitdagingen als ik je verhaal zo lees: je kunt niet kiezen en als je zou kunnen kiezen, kom je uit bij iets waar je denkt weinig mee te kunnen verdienen. Beide onderwerpen zijn te groot voor een korte reactie. Maar ze zijn beide op te lossen door onderzoek en inzicht. Mocht dat je aanspreken, dan kun je de e-cursus Vind je Ideale Baan volgen, daar worden ze uitgebreid in besproken en uitgelegd.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  mee eens

 • Anoniem schreef:

  Bij dezen. ;)

 • Ik snap de strekking wel maar ben het er niet helemaal mee eens.
  Bovendien vind ik dromen najagen op een bepaalde leeftijd zonde van de tijd.
  Het is zoiets als langs etalages lopen en kijken naar dingen die je niet kunt kopen.
  Het probleem met mensen die het WEL hebben gered, is vaak dat ze er een soort van universele waarheid aan vast plakken. Ze maken een ongeoorloofde extrapolatie.
  Om een simpel voorbeeld te geven; het is niemands droom om WC’s schoon te maken of in een slachterij te werken enz… Het is gewoon werk dat gedaan moet worden. Als iedereen zou doen wat hij/zij leuk vindt, stort het systeem/de economie in elkaar.
  Het clubje mensen dat kan doen wat ze gelukkig maakt kan dat uitsluitend doordat er een draagvlak is gemaakt door de mensen die “het systeem” in stand houden met veel dingen doen die ze NIET leuk vinden.
  Iedereen gelukkig worden, een bevredigend leven hebben, is erg misleidend en door de stelligheid van de schrijver zou je zelfs nog een schuldgevoel kunnen krijgen mocht het jou niet lukken.

 • Bij deze is ook correct…

 • Mee eens.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >