De manier waarop je kijkt naar je verleden of toekomst, bepaalt hoe goed je je voelt. Laat het idee van falen, fouten en mislukken los. Het brengt je echt niet verder. Verander het in leren, ervaring opdoen en nieuwe wegen ontdekken. Zo krijgt je verleden en toekomst een veel positievere betekenis. Falen bestaat niet, want van alles kun je leren.

Falen? Dat woord ken ik niet.

Laatst sprak ik met een cliënt die zei: “Het voelt alsof ik gefaald heb.” Ik antwoordde: “Dat woord falen, dat moet uit je systeem.” Hij zei: “Daar houd je niet van, hè? Van dat woord falen.” Ik zei: “Nee, falen bestaat niet, het is een illusie. Het klinkt vreselijk, dus ik gebruik het woord gewoon niet. Het past niet meer in mijn woordenboek.”

Als je denkt dat je hebt gefaald of kunt mislukken, dan blokkeer je jezelf. Dan is er geen ruimte meer voor ontspanning of groei. Zeg maar eens duizend keer tegen jezelf: “Ik heb gefaald!” Hoe voelt dat? Niet goed toch? Nou, stop er dan mee! Maar daar is wel wat inzicht voor nodig…

Dus hier is een andere kijk op falen, fouten maken of mislukken:

1. Je hebt nooit gefaald.
2. Je kunt geen fouten maken.
3. Je kunt niet mislukken.

1. Je hebt nooit gefaald.

De gedachte “Ik heb gefaald”, is een illusie. Waarom? Omdat je eigenlijk bedoelt: “Ik heb toen iets gedaan dat ik nu anders zou doen.” Dat is het toch? Nu zou je het anders doen. Nu heb je meer inzicht. Nu zou je een andere keuze maken. Nou, welkom bij de club: dat zouden we allemaal wel hebben gedaan!

Nogal makkelijk, om achteraf te zeggen dat je het anders had moeten doen! Het is gewoon niet realistisch, want toen had je dit inzicht nog niet. Nu heb je dus iets geleerd. Je hebt niet gefaald. Een heel groot verschil! Falen doe je alleen als je niets leert – punt. Laat het verleden los, anders kun je niet verder met je toekomst…


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Falen is sterk gekoppeld aan een schuldgevoel. Het heeft vaak te maken met het gevoel tekort te hebben geschoten naar andere mensen toe. Wijs mij één persoon aan die alles perfect doet. Wijs mij één persoon aan die iedereen tevreden houdt. Zelfs de Kerstman lukt dat niet!

Oud: Ik heb gefaald.
Nieuw: Ik heb gedaan wat ik het beste vond en meer kon ik toen niet doen.

2. Je kunt geen fouten maken.

Of liever gezegd: Een fout is een noodzakelijk stap op de weg naar succes. Succes zonder fouten maken bestaat niet. Het is niet een fout, het is een nog niet ideaal resultaat. Van elke fout kun je leren – en alles wat je leert, helpt je om je einddoel te halen…

Stop ermee het woord ‘fouten’ te gebruiken. Schrap het uit je mentale woordenboek. Ik vind het fantastisch om fouten te maken. Ik doe het de hele dag met heel veel plezier! Ik noem het alleen geen fouten maken, maar ervaring opdoen. Dus maakt veel ‘fouten’, dan krijg je veel ervaring!

Oud: Ik mag geen fouten maken.
Nieuw: Ik leer van elke ervaring. Ik vind het leuk om veel ervaring op te doen.

3. Je kunt niet mislukken.

Succes is volhouden totdat je er bent. Niemand is in één keer succesvol. Iedereen die succesvol is, heeft geduld en doorzettingsvermogen. Ik ken geen enkele uitzondering. Dus zolang je niet opgeeft, kun je niet mislukken. Zolang je ‘vooruit blijft leren’, kun je je eindbestemming gewoon niet vermijden.

Overigens: als je ooit besluit op te geven, dan kan dat soms juist heel slim zijn. Want doelen zijn alleen de moeite waard als ze natuurlijk aanvoelen. Door een krampachtige weg te verlaten, ontdek je die andere weg die nòg beter bij je past. Dus ook opgeven is niet negatief. Ik geef graag dingen op die krampachtig aanvoelen. Hoe krijg je anders ruimte voor wat wèl goed voelt?

Oud: Het voelt als een mislukking.
Nieuw: Succes is onvermijdelijk als ik niet opgeef en doe wat bij mij past.

Goede vragen voor een positiever gevoel.

Tot slot nog een aantal goede vragen voor een positieve mindset:

1. Wat was er goed aan deze ervaring?
2. Wat heb ik hiervan geleerd?
3. Hoe kan ik het de volgende keer nòg beter doen?
4. Is mijn geduld net zo groot als mijn ambitie?
5. Gun ik mezelf de tijd om te groeien?

Elke woord dat je gebruikt, geeft je een corresponderend gevoel. Hoe voelen de woorden ‘mislukken, fouten, falen’? En hoe voelen de woorden ‘ontspannen, groeien, genieten’? Voelt anders, nietwaar? Als je een woord gebruikt dat je niet goed doet voelen, stop er dan mee! Dat lijkt iets kleins, maar het maakt een wereld van verschil!


WIL JE PERSOONLIJKE GROEI?

Volg deze online trainingen en maak reuzensprongen!

JA, IK WIL PERSOONLIJKE GROEI

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt