Falen bestaat niet

De manier waarop je kijkt naar je verleden of toekomst, bepaalt hoe goed je je voelt. Laat het idee van falen, fouten en mislukken los. Het brengt je echt niet verder. Verander het in leren, ervaring opdoen en nieuwe wegen ontdekken. Zo krijgt je verleden en toekomst een veel positievere betekenis. Falen bestaat niet, want van alles kun je leren.

Falen? Dat woord ken ik niet.

Laatst sprak ik met een cliënt die zei: “Het voelt alsof ik gefaald heb.” Ik antwoordde: “Dat woord falen, dat moet uit je systeem.” Hij zei: “Daar houd je niet van, hè? Van dat woord falen.” Ik zei: “Nee, falen bestaat niet, het is een illusie. Het klinkt vreselijk, dus ik gebruik het woord gewoon niet. Het past niet meer in mijn woordenboek.”

Als je denkt dat je hebt gefaald of kunt mislukken, dan blokkeer je jezelf. Dan is er geen ruimte meer voor ontspanning of groei. Zeg maar eens duizend keer tegen jezelf: “Ik heb gefaald!” Hoe voelt dat? Niet goed toch? Nou, stop er dan mee! Maar daar is wel wat inzicht voor nodig…

Dus hier is een andere kijk op falen, fouten maken of mislukken:

1. Je hebt nooit gefaald.
2. Je kunt geen fouten maken.
3. Je kunt niet mislukken.

1. Je hebt nooit gefaald.

De gedachte “Ik heb gefaald”, is een illusie. Waarom? Omdat je eigenlijk bedoelt: “Ik heb toen iets gedaan dat ik nu anders zou doen.” Dat is het toch? Nu zou je het anders doen. Nu heb je meer inzicht. Nu zou je een andere keuze maken. Nou, welkom bij de club: dat zouden we allemaal wel hebben gedaan!

Nogal makkelijk, om achteraf te zeggen dat je het anders had moeten doen! Het is gewoon niet realistisch, want toen had je dit inzicht nog niet. Nu heb je dus iets geleerd. Je hebt niet gefaald. Een heel groot verschil! Falen doe je alleen als je niets leert – punt. Laat het verleden los, anders kun je niet verder met je toekomst…


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Falen is sterk gekoppeld aan een schuldgevoel. Het heeft vaak te maken met het gevoel tekort te hebben geschoten naar andere mensen toe. Wijs mij één persoon aan die alles perfect doet. Wijs mij één persoon aan die iedereen tevreden houdt. Zelfs de Kerstman lukt dat niet!

Oud: Ik heb gefaald.
Nieuw: Ik heb gedaan wat ik het beste vond en meer kon ik toen niet doen.

2. Je kunt geen fouten maken.

Of liever gezegd: Een fout is een noodzakelijk stap op de weg naar succes. Succes zonder fouten maken bestaat niet. Het is niet een fout, het is een nog niet ideaal resultaat. Van elke fout kun je leren – en alles wat je leert, helpt je om je einddoel te halen…

Stop ermee het woord ‘fouten’ te gebruiken. Schrap het uit je mentale woordenboek. Ik vind het fantastisch om fouten te maken. Ik doe het de hele dag met heel veel plezier! Ik noem het alleen geen fouten maken, maar ervaring opdoen. Dus maakt veel ‘fouten’, dan krijg je veel ervaring!

Oud: Ik mag geen fouten maken.
Nieuw: Ik leer van elke ervaring. Ik vind het leuk om veel ervaring op te doen.

3. Je kunt niet mislukken.

Succes is volhouden totdat je er bent. Niemand is in één keer succesvol. Iedereen die succesvol is, heeft geduld en doorzettingsvermogen. Ik ken geen enkele uitzondering. Dus zolang je niet opgeeft, kun je niet mislukken. Zolang je ‘vooruit blijft leren’, kun je je eindbestemming gewoon niet vermijden.

Overigens: als je ooit besluit op te geven, dan kan dat soms juist heel slim zijn. Want doelen zijn alleen de moeite waard als ze natuurlijk aanvoelen. Door een krampachtige weg te verlaten, ontdek je die andere weg die nòg beter bij je past. Dus ook opgeven is niet negatief. Ik geef graag dingen op die krampachtig aanvoelen. Hoe krijg je anders ruimte voor wat wèl goed voelt?

Oud: Het voelt als een mislukking.
Nieuw: Succes is onvermijdelijk als ik niet opgeef en doe wat bij mij past.

Goede vragen voor een positiever gevoel.

Tot slot nog een aantal goede vragen voor een positieve mindset:

1. Wat was er goed aan deze ervaring?
2. Wat heb ik hiervan geleerd?
3. Hoe kan ik het de volgende keer nòg beter doen?
4. Is mijn geduld net zo groot als mijn ambitie?
5. Gun ik mezelf de tijd om te groeien?

Elke woord dat je gebruikt, geeft je een corresponderend gevoel. Hoe voelen de woorden ‘mislukken, fouten, falen’? En hoe voelen de woorden ‘ontspannen, groeien, genieten’? Voelt anders, nietwaar? Als je een woord gebruikt dat je niet goed doet voelen, stop er dan mee! Dat lijkt iets kleins, maar het maakt een wereld van verschil!


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Is jouw basis wel goed?

Verander je leven in 1 seconde

De juiste mentaliteit voor succes

 • marrigje schreef:

  en: je doel is geen eindpunt….want je horizon verplaatst zich constant als je wilt groeien en leren

  • Helemaal mee eens Marrigje: er is geen eindpunt, alleen maar een constante en nooit-eindigende groei :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Istell schreef:

  Beste Frank,

  met jouw stukjes laat jij het licht altijd weer heel helder schijnen. Dat is kunstig. Hartelijk dank hiervoor.

  • Beste Istell,

   Fijn dat te horen: een beetje licht terug (als reactie) is ook altijd welkom :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Teunie schreef:

  Een mooi artikel,zo had ik nog niet bekeken.
  Hartelijk bedankt,groet, Teunie.

  • Fijn dat te horen en graag gedaan Teunie :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Nuja, Samuel Beckett in gedachte probeer ik steeds meer én betere ervaringen op te doen, zal ik maar stellen!

 • Anoniem schreef:

  Goed stuk.
  Ik kamp idd met iets waarbij ik zo teleurgesteld ben,dat iets waar ik al 8 jaar mee bezig ben,zo vermoeiend gaat door tegenwerking van familie,dat ik in het project totaal geen zin meer hebt,ware het niet dat het om mijn eigen huis gaat die wij overgekocht hebben van mijn man zijn familie.Ik ben zo onzeker geworden over mezelf,dat ik nergens meer plezier aan beleef en het mij allemaal niks meer kan schelen
  Wat kan ik doen om dit te overwinnen.
  Vroeger had ik zoveel geloof in mezelf dat ik alles aan kon,maar door zoveel tegenslagen die ik meegemaakt heb met hun,is mijn zelfvertrouwen naar 0 gedaald.

  • Beste Anoniem,

   Dat klinkt als een complexe situatie, dus op basis van één zin een advies geven is moeilijk. Als je hier al 8 jaar mee bezig bent en het alle plezier uit de dag haalt, dan is het wellicht het beste (voor jou) om hiermee te stoppen en het los te laten. Misschien betaalt wat je tot nu toe hebt geïnvesteerd (qua tijd of geld) zich daarmee niet terug, maar je krijgt er wel weer je energie en plezier van terug en je kunt je afvragen wat belangrijker is. Misschien dat je daarmee een aantal mensen gaat teleurstellen, maar nogmaals – je krijgt er wel je energie, plezier en geluk weer mee terug… En ten slotte: vergeet dit advies als er een keuze is waar jij je zelf beter bij voelt – uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste :)

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >