Blokkades doorbreken

Blokkades zijn overtuigingen die in de weg staan van je succes. Je hebt een blokkade als je iets wilt, maar het je niet lukt dat te bereiken. Hoe kun je nu je blokkades doorbreken? Hoe zorg je ervoor dat je in één rechte lijn je doelen bereikt? Lees hier de drie stappen voor het doorbreken van je mentale blokkades:

De grootste blokkade op weg naar succes.

Weet je waar onze grootste blokkade voor succes zit? Die zit in onszelf. Wij hebben de neiging om iets te willen en diep van binnen niet te geloven dat het mogelijk is. We saboteren zo ons eigen succes. We zetten onszelf op de handrem, nog voordat we beginnen te rijden.

Als er iemand aan je linkerarm trekt en een ander tegelijkertijd aan je rechterarm, waar ga je dan naartoe? Het antwoord is: nergens. Je blijft staan waar je bent. Je wil wel naar rechts, maar wordt tegengehouden door links. En andersom. Zo werkt het ook met onze interne blokkades doorbreken: het zijn gedachten, die ons tegenwerken op onze weg naar succes – en die gedachten moeten we veranderen…

Die gedachten noemen we ook wel overtuigingen: het zijn onze ‘waarheden’, die ons vertellen hoe de wereld in elkaar zit.

Hoe kun je nu je doelen bereiken als je tegelijkertijd tegengehouden wordt door beperkende gedachten? Volg dit driestappen plan en doorbeek je blokkades:

Stap 1: Bepaal je doelen

Pak een schrift en schrijf op één A-4tje je belangrijkste doelen op. Het hoeven er niet veel te zijn en ze hoeven ook niet te gedetailleerd te zijn. Houd het bij de hoofdlijnen.

Bijvoorbeeld:
–      Ik wil leuker werk.
–      Ik wil een betere relatie met x.
–      Ik wil minder zorgen.
–      Ik wil meer tijd om leuke dingen te doen.
–      Ik wil meer zelfvertrouwen.


Wil je sneller je doel bereiken?

Bestel dan het e-boek De Sleutels van Geluk en Succes.
Ondek de handleiding voor persoonlijk succes en gelukkig leven.
Leer de 21 effectieve technieken die succesvolle mensen al jaren toepassen.
Voel je goed en bereik je doel!

Stap 2: Bepaal je blokkades.

Neem een nieuw A-4tje en schrijf nu alle beperkende gedachten op. Alles wat je associeert met je doelen en wat niet goed voelt. Deze gedachten zijn de overtuigingen die je in de weg staan. Je blokkades doorbreken begint bij het duidelijk zien wat die blokkades daadwerkelijk zijn.

Bijvoorbeeld:
–      Het is moeilijk leuker werk te vinden
–      Ik krijg nooit de relatie die ik wil.
–      Het is normaal om je zorgen te maken.
–      Er is niet genoeg tijd om te leuke dingen te doen.
–      Ik ben niet goed genoeg.

Schrijf zoveel mogelijk negatieve gedachten op. Het zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt. Ze zitten in je onderbewustzijn en met deze stap halen we ze eruit. Qua werk kun je bijvoorbeeld de volgende negatieve gedachten tegenkomen:

–      Leuk werk bestaat niet.
–      Ik ben te oud om van werk te veranderen.
–      Leuk werk betaalt slecht.

Als je zoekt, kun je zeker vijf à tien beperkende overtuigingen per doel vinden.

Stap 3: Draai de blokkerende overtuiging om.

Nu je weet welke gedachten of overtuigingen je tegenhouden, weet je ook dat je met een tegenoverstelde overtuiging succes bereikt. Daarmee kun je je mentale blokkades doorbreken.
Neem je oude overtuigingen en draai ze om.

Bijvoorbeeld:
–      Het is gemakkelijk leuker werk te vinden.
–      Ik krijg de relatie die me gelukkig maakt.
–      Ik kies nu voor ontspanning.
–      Er is meer dan genoeg tijd om te leuke dingen te doen.
–      Ik ben absoluut de moeite waard.

Dit klinkt al een stuk beter, nietwaar? Zie je dat het met deze gedachten het veel waarschijnlijker is dat je je doel bereikt? Er is niets meer dat je dan blokkeert.

De kracht van herhaling.

Voor het grootste positieve effect dien je je nieuwe overtuigingen op te schrijven en ze regelmatig hardop uit te spreken. Leg er al je gevoel in. Zonder regelmatige herhaling werken ze niet.

Waarom dien je ze te herhalen? Omdat je dat ook een hele tijd met je negatieve overtuigingen hebt gedaan. Daardoor die er ingesleten en beschouw je ze als waarheid.

Zie het als een wandelpad in een bos. Als een bepaalde route maar vaak genoeg wordt bewandeld, dan ontstaat er vanzelf een pad. Omdat dat pad er al is, heb je de neiging dat te volgen.

Met deze nieuwe overtuigingen kiezen we een nieuw pad. Dat pad moet je vaak bewandelen, anders vergeet je waar het zich bevindt en volg je weer het oude pad. Herhaling zorgt ervoor dat je je gedachten geen kans geeft terug te vallen in een  negatieve overtuiging.

Hoe vaker je herhaalt, hoe natuurlijker het aanvoelt. Blokkades doorbreken doe je in kleine stappen. Met elke stap gaat het weer iets makkelijker…

Wat zijn de overtuigen van gelukkige en succesvolle mensen?

Je raadt het al, dat zijn de overtuigingen die hen ondersteunen in geluk en succes.

Praat maar eens met iemand die heeft bereikt wat jij wilt bereiken en vraag hem of haar: “Ik zou graag willen weten hoe je denkt over….” Je zult na een paar zinnen automatisch terechtkomen bij een positieve overtuiging.

Bijvoorbeeld:
–      Ik kan alles bereiken wat ik wil.
–      Ik kan met iedereen opschieten.
–      Werken is leuk.
–      Het is makkelijk te ontspannen.

Dit zijn allemaal positieve overtuigingen.
Die overtuiging is de reden dat ze gelukkig en succesvol zijn.

Een overtuiging is de oorzaak, niet het gevolg.

Veel mensen denken het volgende: “Als dit gebeurt, dan zal ik me zo voelen.”
Ze denken bijvoorbeeld dat ze gelukkig zijn als ze een partner hebben. Of dat ze zich succesvol voelen als ze een bepaald inkomen hebben.

Maar het is eigenlijk andersom: ze zijn gelukkig voordat ze een partner vinden. En trekken daardoor de juiste partner aan. Ze zien zichzelf als succesvol voordat ze een bepaald inkomen hebben. En trekken daardoor succes aan.

De overtuiging is dus niet het gevolg van een situatie, het is de oorzaak. Met de juiste overtuigingen bereik je het gewenste resultaat.

Wat is jouw overtuiging?
Welke overtuiging heeft je altijd gesteund?
Welke overtuiging zou je graag willen veranderen?


WIL JE MEER SUCCES?

Volg dit stappenplan en bereik je doel – slimmer en sneller!

JA, IK WIL MEER SUCCESOp jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt