Waar je op focust, bepaalt je leven!

Hoe je je voelt, wordt altijd bepaald door waar je je op focust – altijd. Stel dat je naar de film van je eigen leven kijkt, in je eigen privé bioscoop: Wat je op het filmscherm ziet, is afhankelijk van je focus. Je kunt een drama zien, een komedie, een inspirerende film of één groot actieavontuur. Het is niet je leven dat de film bepaalt, het is welk gedéélte van je leven je ziet, dat de film bepaalt.

Wordt het een komedie of een drama?

Want elk leven heeft alle ingrediënten die nodig zijn voor een drama, of een komedie, of voor een actieavontuur. De keuze is aan jou en die keuze wordt automatisch gemaakt door waar je je aandacht op richt. Want wat je aandacht geeft, groeit en wordt sterker. Dus je focus bepaalt je leven – in alle opzichten! Als er één ‘advies’ is dat ik je mee kan geven, dan is het deze:

Focus is een magische pil waarmee je je leven in één seconde kunt veranderen.

Maar er is niet één soort focus, er zijn er meerdere. Dit zijn de belangrijkste:

1. Focus op jezelf, niet op anderen.

Iemand zei zo mooi: “Ik veroordeel geen anderen, want ik heb het veel te druk met mijn eigen ontwikkeling.” Dat is in de loop der jaren ook mijn motto geworden. Natuurlijk zijn er een hele hoop vervelende mensen op deze wereld. Jammer dat ze niet allemaal in Antartica wonen – gezellig bij -60 graden! Maar zolang ze nog hier zijn, gaan ze niet veranderen omdat wij dat willen…

Dus focus je op jezelf, op je eigen stemming, op je eigen persoonlijke groei. Dat is het enige waar je echt verantwoordelijk voor bent – en dàt is het enige dat je echt gaat helpen.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Als je wilt dat andere mensen gaan veranderen: wat als ze daar geen zin in hebben? Dat valt je hele plannentje in elkaar, nietwaar?

Mensen veranderen niet zo snel – en als je dat accepteert, dan maak je je minder druk. Want waarom zou je je druk maken als er toch niets verandert? Dus negeer de tekortkomingen van anderen en richt je op je eigen kwaliteiten en sterke punten. Die zijn er genoeg, maar je ontdekt ze alleen als je ophoudt je energie te richten op wat andere mensen verkeerd doen.

2. Focus je op het goede, niet op het slechte.

Als je je aandacht vooral richt op wat er misgaat in je leven, dan voel je je gespannen en gestrest. En er gaat altijd wel iets mis in ons leven. Maar er gaat óók altijd iets goed. Is het niet vreemd dat we meer bezig zijn met wat er fout gaat dan met wat er goed gaat? Waarom draaien we dat niet om?

Dus focus je op wat je hebt, niet op wat je mist. Focus je op wat er al is, niet op wat er nog ontbreekt. Je kunt je gewoonweg niet goed voelen als je je focust op iets negatiefs.

Sommige mensen zijn meesters in het opnoemen van alle dingen die fout gaan: Ik krijg regelmatig zo’n waslijst te lezen en midden tussen alle nare dingen staat bijvoorbeeld: “…en dan werd óók nog mijn kies getrokken” Of: “… en toen ik ein-de-lijk klaar was, kreeg ik een parkeerboete!”

Het hele lijstje moet opgesomd worden: het lijkt wel alsof ze niets naars willen vergeten: Maar de helft van wat ze opnoemen, gebeurt ons allemaal en het gebeurt ook nog regelmatig. Just deal with it… Of beter gezegd: laat het los en focus je weer op alle goede dingen die je óók overkomen.

3. Focus je op waar je naartoe gaat, niet waar je vandaan komt.

Mensen hebben de neiging om hun verleden met zich mee te slepen. Ze zeggen: zo ben ik nu eenmaal, zo is het altijd al geweest, zo ben ik opgegroeid.” Die uitspraak is heel handig als je stil wilt blijven staan – maar ontzettend beperkend als je vooruit wilt!

Als het verleden zou bepalen waar we naartoe gaan, dan gaan we nóóit ergens naartoe. Dan zouden we nog op driewielers rijden en pap morsen op onze slabbertjes. Waar je ook vandaan komt, je kunt vandaag besluiten een andere richting op te gaan. Wat je ook hebt gedaan, je kunt het vandaag anders doen. Niemand houdt je tegen als je jezelf niet meer tegenhoudt… Is dat niet een prachtig inzicht?

Je hebt altijd een keuze!

Wat inspireert je meer?

1. ‘Zo was het altijd, dus ik kan het nooit meer veranderen.’
2. ‘Als ik het wil, dan ga ik het vanaf nu zo doen.’

Bovendien is dat laatste veel realistischer. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Maar als je iets anders doet, dan is alles mogelijk! Dus stop te focussen op andere mensen, het slechte of het verleden. Richt je aandacht op jezelf, het goede en je heden. Dan word je gegarandeerd (nog) blijer en gelukkiger mens!

De volgende e-cursussen en e-boeken gaan je hierbij helpen:


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Lucinda schreef:

  Beste Frank,

  Bedankt voor je artikelen; ik lees ze met veel plezier en doe mijn best om jouw tips toe te passen in het dagelijks leven.
  Ik begrijp de boodschap in bovenstaand artikel en ik heb een vraag.
  Momenteel zit ik in de Ziektewet en ga binnenkort weer een paar uurtjes reïntegreren in eigen werk. Ik heb besloten om op zoek te gaan naar ander werk in een andere organisatie omdat het werk mij geen voldoening en inspiratie meer geeft. Mijn focus ligt nu op het zoeken naar ander werk. Ik zie op tegen de reïntegratie omdat ik het werk echt helemaal niet meer leuk vind. Kun je mij nog een tip geven om op een positieve, prettige manier te reïntegreren en daarnaast de focus te leggen op het zoeken naar een nieuwe baan?

  Alvast bedankt voor je reactie,
  groet Lucinda

 • yvonne schreef:

  Oordeel minder. Focus op jezelf. Richt je aandacht op jezelf. Focus op het goede.
  Ik gebruik ze als affirmatie. Als ik al iets negatiefs in mijzelf, gedachten, voel opkomen, door iets, dan val ik terug op de genoemde affirmaties. Ik denk dan ook even na. Wat is het goede eraan waar ik op wil focussen. En dat helpt om het negatieve niet de overhand te geven. Wat ik vandaag zag gebeuren. Het was in mijn gezichtsveld. Aan de overkant van de weg, een brede weg ook voor tramverkeer, zag ik een jonge man met een floatretriever lopen. Hij liep lopend te bellen. Zijn hond maakte achter hem al een zithouding om te poepen. De hond liep stukjes vooruit zodat er 4 drollen lagen op het trottoir. En schaamteloos liep hij verder met zijn hond zonder op te ruimen. Dan moet ik zo focussen op mijn stemming omdat ik vrees dat er toch een aantal uitspraken uit mijn mond rollen. Ik was op de fiets. Al rijdende reed ik wel verder. Maar ja je ziet het wel gebeuren. Dan haal ik mijn schouder maar op. Waarom zou ik er druk over maken. Geen controleur in beeld, ook geen politie.
  Vrij laat in de middag kon ik het eigenlijk nuchter tegen mijn man vertellen.

 • Melanie schreef:

  Ik vind jou top! Jou info inspireert mij! Het komt altijd op het juiste moment !! Thanxs for it en ga zo door! !

 • Beste Lucinda,

  Graag gedaan :)

  Wel, als je al hebt besloten om naar ander werk te zoeken, maar ook om tegelijkertijd aan de slag te gaan met de reÏntegratie,
  dan heb je voor het eerste geen extra focus of tips nodig, want daar heb je al zin in :)

  Voor dat tweede: zie de reïntegratie als een transitieperiode: zie je huidige werk als iets waar je later afscheid, omdat je op weg gaan naar iets dat beter bij je past. Zie het als een soort lange afscheidstoernee: geniet nog een keer van de leuke dingen die je aantrokken toen je dit werk begin, geniet van de leuke collega’s, enzovoort. Alleen jij weet dat je uiteindelijk afscheid gaat nemen… Als je dingen tegenkomt die je niet meer leuk vindt in dit werk, dan is dat goed nieuws, want ook daarvan ga je afscheid nemen… Kortom, waardeer het goede van dit moment en ga lekker op weg naar het betere in de toekomst :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Yvonne,

  Een mooi voorbeeld!

  Oordeel minder. Focus op jezelf. Hondendrol.. Oh wacht: Richt je aandacht op jezelf. Honde – stop!… Focus op het goede…
  Het blijft oefenen, maar oefening baart kunst :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Dank je Melanie, fijn dat te horen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank,

  Altijd kijk ik uit naar de diverse artikelen in de nieuwsbrief!
  Altijd is er wel iets bij waar ik me helemaal in kan vinden.
  Heel erg bedankt, ben er erg blij mee!

  Groet, Vera

 • Tamuna schreef:

  Heel erg bedankt het werkt zo motiverend zeker als ik weer in de knoop zit krijg ik weer zoiets om mij aan te herinneren waar ik het fout doe.en het vreet zoveel minder energie als positief in het leven staat en minder druk maakt. Heel erg bedankt

 • Beste Vera,

  Fijn zo!
  En al zou je je ergens niet in kunnen vinden, dan versterkt dat nog altijd je eigen gevoel :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Tamuna,

  Heel graag gedaan :)

  Nog een extra tip: In plaats van vinden dat je iets fout doet, kun je ook kijken naar wat je al wèl goed doet: kwestie van focus :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Bedankt! Hier groei ik van.

 • Graag gedaan :)

 • Dankjewel,

  Het blijft moeilijk en een uitdaging. Als ik slecht slaap ben ik geen mens en als vanzelf negatiever de volgende dag. Dan gaat mijn focus naar daar waar ik het niet wil. Dan focus ik mij op wat ik fout doe of op dingen die niet slagen.

  Omdat mensen vaak zichzelf vergelijken vind ik het zelf moeilijk om terug uit die dynamiek te komen en volledig op mezelf gericht te zijn. Mijn eerste stappen zijn gezet, dat wel mede dankzij je artikelen in mijn mailbox :
  -elke dag een wandeling en
  -mijn voeding aanpassen
  -geen alcohol meer..
  maar dan zie ik nog steeds dat ik nog altijd rook.
  Ook vind ik dat mensen veel te streng zijn voor elkaar en zo druk opbouwen.
  Als je zelf niet oordeelt dan doen anderen dat wel voor jou. Vandaar dat ik vaak
  zelf maar oordeel over mezelf dan ben ik hen voor en dan komt het niet zo hard aan,
  begrijp je?

  En nu merk ik dat ik het woordje ‘zelf’ hier vaak heb gebruikt, dat zal wel iets zeggen
  over de nood aan mijn “men zelf” terugvinden..

  vriendelijke groet,

  Miet

 • Lucinda schreef:

  Hallo Frank,

  Wat fijn dat je een reactie geeft, dat waardeer ik!
  Ik begrijp je helemaal. Ik ga het toepassen :-)
  En ik heb inmiddels een map vol met jouw artikelen die ik bijna dagelijks lees. Ik haal er inspiratie, hoop, kracht en vertrouwen uit, dank je wel!

  groetjes Lucinda

 • Hi Frank,

  Goed dat je af en toe de zaken even aanstipt die voor ons lezers allemaal zo belangrijk zijn, bedankt!

  Over het “focussen”, nog even een aanvulling uit mijn eigen ervaring hiermee. Door dit voor mezelf nog even op een rijtje te zetten, help ik wellicht anderen ook weer.

  Focussen is een werkwoord, maar dat hebben we vaak niet door, of vergeten het weer even. Dus je moet er wat voor doen, en naarmate je het vaker doet, wordt je er beter in. Met andere woorden, oefening baart kunst, dus blijven doen is belangrijk; je bent nooit “uit-gefocussed”.

  Je hoort inderdaad steeds vaker dat je moet “focussen”… OK, maar “hoe” doe je dat nu, dit “focussen”?

  Vaak wordt het focussen geassocieerd met yoga, of meditatie, en zie je beelden van iemand die in zichzelf gekeerd (liefst boven op een berg, of aan een mooi strand…) helemaal “los” komt van de wereld en als vanzelf dan daarna compleet gereinigd van alle verkeerde gedachten en dan de boze wereld weer helemaal aankan. Maar zo werkt het natuurlijk niet in de praktijk van alle dag, als alle kleine dagelijkse beslommeringen je proberen het leven zo stroperig mogelijk te maken.

  Dus focussen doe je niet op een berg, of door in een elegante of moeilijke houding even stil te zitten, met of zonder gedachten.

  Focussen is helaas niet zo eenvoudig, ons brein is er eigenlijk op ingericht om juist NIET te focussen, want we willen ze veel mogelijk waarnemen en opnemen om maar niets te missen. Dus we moeten aanleren om een on-natuurlijke activiteit te doen, focussen kost dus extra energie, en dat is niet zo eenvoudig, je moet het dus aanleren.

  Er zijn een paar tips die je hierbij kunnen helpen, bv.:

  1. Neem een Focus Coach (FC), dat is iemand die je vertrouwd om af en toe mee door te nemen hoe jouw Focus Performance (FP) is (kan ook per geval verschillen, kan dus een goede vriend(in) zijn of een collega, of een Pro in geval het bv voor je werk is en erg belangrijk is.
  2. Met je FC kan je allereerst vaststellen WAAROP je focus moet zijn en vooral, WAAROM, dat helpt bij de motivatie.
  3. Als het he werk betreft, zal je naast FC, ook af en toe de hulp moeten inroepen van specialisten, want om beter te focussen, zal je ook meer je eigen kern-kompetenties moeten ontwikkelen, dus andere activiteiten moeten staken, zie nr. 4!
  4. Last but not least, een van de belangrijkste activiteiten van focussen ligt eigenlijk zo voor de hand dat ze vaak vergeten worden in het rijtje van praktische adviezen: Als je echt wil focussen, betekend dat in de praktijk, dat je een heleboel dingen niet meer moet doen, of hooguit (als het ook energie oplevert) de Niet-Focus activiteiten zorgvuldig inplannen.

  Dit laatste wordt wel eens genoemd als “loslaten”, ook hier lees je steeds meer over in de magazins, je moet “ZEN” worden en leren loslaten…

  Hierover nog even het volgende: Loslaten is ook een tegen-natuurlijk gevoel, net als waarnemen willen we ook eigenlijk alles vasthouden. Op zich prima, als het enige zin heeft. Met andere woorden, je kan pas loslaten als je zeker weet dat je het niet meer nodig hebt, oftewel, pas als je weet dat A je focus is, kan je B loslaten.

  Dus Loslaten is 100% verbonden aan een goede Focus, en je focus helpt je dus om dingen los te laten. Met andere woorden; als je kan loslaten, weet je dat je een goede focus hebt, en vice versa.

  Tot zover, met vriendelijke groet,

  Paul

 • Beste Miet,

  “Als je zelf niet oordeelt dan doen anderen dat wel voor jou. Vandaar dat ik vaak
  zelf maar oordeel over mezelf dan ben ik hen voor en dan komt het niet zo hard aan,
  begrijp je?”

  Dat is een manier om ermee om te gaan: jezelf kleiner maken zodat je minder teleurgesteld wordt als een ander ‘slecht’ over je denkt.

  Hier is een andere manier:
  Als je niet/minder oordeelt over jezelf, oordeel je ook minder over anderen – èn raakt het oordeel van een ander je óók nog eens minder,
  want je denkt dan zelf al beter over jezelf. En als je stopt jezelf te veroordelen, dan vind je jezelf terug, want wie je werkelijk bent zit onder die lagen van zelfkritiek :)

  Hier is een artikel dat je meer inzicht geeft:
  https://www.newstart.nl/blog/ik-wil-minder-oordelen/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Graag gedaan Lucinda: een beetje inspiratie, hoop, kracht en vertrouwen – dat klinkt heel goed! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Paul,

  Bedankt voor je aanvulling.

  “Pas als je weet dat A je focus is, kan je B loslaten.”
  Dat is mooi gezegd. In mijn ervaring komt daar heel wat bij kijken (overtuigingen, oude patronen en gewoonten), maar in de kern klopt dat helemaal :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Lucinda schreef:

  Hallo Frank,

  Ja he, en het is nog waar ook ;-)
  Bij het lezen van sommige zinnen in jouw artikelen word ik echt blij. Dan stroomt het van binnen. Dan denk en voel ik: yes, zo ga ik het doen! Vervolgens merk ik dat je dan een hoop geduld en vertrouwen moet hebben maar de bewustwording is er en daar gaat het om he? Ik schrijf me straks nog in voor de e-cursus ‘Vind je ideale baan’, ik ben benieuwd!

  groetjes Lucinda

 • Beste Lucinda,

  Dat is het beste bewijs dat je er iets mee moet doen: een goed gevoel is je innerlijk kompas dat je altijd de juiste richting opwijst :)
  Voor alles is geduld en tijd nodig, maar het begint inderdaad met … een idee van wat je wilt.

  Heel veel succes, ook met de cursus!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >