Ik wil minder oordelen

Oordelen kost je ontzettend veel energie. Het maakt niet uit of je jezelf veroordeelt, anderen beoordeelt of een oordeel hebt over een situatie. Oordelen geeft negatieve energie en verhoogt de weerstand tegen het leven. Het gaat ten koste van je zelfvertrouwen, je relaties en je geluk. Oordelen is menselijk, maar we zijn erin doorgeslagen. Hoe komen we er weer vanaf?

Vier soorten oordeel.

Als het gaat om oordelen, zijn er vier soorten mensen:

1.  Sommige mensen veroordelen anderen, maar nooit zichzelf. Deze mensen lezen waarschijnlijk deze site niet (of vinden het niets), dus daar kunnen we kort over zijn. Ze geven iedereen de schuld, maar zien niet dat ze zelf ook iets kunnen verbeteren.

2. Sommige mensen veroordelen nooit anderen, maar wel zichzelf. Mijn favoriete mensen! De hele wereld is oké, alleen zijzelf nog niet. Deze mensen zijn prettig in de omgang, maar zitten zichzelf in de weg. Niets is fijner dan sociale mensen helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen…

3. Sommige mensen veroordelen zichzelf én ook anderen. Dit is logisch, want oordelen is het gevolg van kritisch denken. Je hebt een kritische bril op en naar wie je ook kijkt (jezelf of anderen), je ziet altijd wel iets dat beter kan. Als je hard bent voor anderen, ben je dat vaak ook voor jezelf.

4. Sommige mensen oordelen weinig. Noch zichzelf, noch een ander. Ze accepteren anderen zoals ze zijn en focussen op het goede in iedereen. Deze mensen hebben positieve en gezonde relaties. Heel mooi!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Focussen op wat er niet goed is.

Oordelen is kijken naar wat er niet goed is en daar de nadruk op leggen. En hoe meer je focust, hoe meer je ziet wat er verbeterd kan worden. Waarom oordelen we zoveel? Wel, we leren van jongs af aan om onderscheid te maken. Dat is een overlevingsmechanisme, want zonder onderscheid is er geen verschil tussen pijn en plezier, tussen veiligheid en gevaar…

Hoe ouder we worden, hoe sneller we dit onderscheid maken. In het begin denk je: “Ik wil een vriend of vriendin.” Later besef je dat sommige mensen beter bij je passen dan anderen. En nòg later heb je een hele verlanglijst voor je ideale vriend of vriendin.

Elke ervaring wordt vergeleken.

Hoe meer ervaring, hoe beter we weten: Dit is goed, dat is slecht. Dit is fijn, dat is vervelend, dit wil ik en dat wil ik niet! Dit is een goed mens en dat is een slecht mens. Al die ervaringen slaan we op in ons geheugen. En alles wat we ervaren vergelijken we met datzelfde geheugen:

1. Deze vakantie was minder leuk dan de vorige vakantie.

2. Dat soort vrouwen zijn vervelend.

3. Die mannen kun je niet vertrouwen.

4. Deze politieke partijen snappen er niets van.

5. Die kranten passen niet bij mijn wereldbeeld.

Het probleem met oordelen.

Zo hebben we duizenden en duizenden voorkeuren, afhankelijk van onze ervaring. En alles dat we tegenkomen, beoordelen we aan de hand van criteria die we zelf verzonnen hebben.

Maar hier stuiten we op het probleem. Door al die oordelen verliezen we onze nieuwsgierigheid en spontaniteit. We verkleinen onze wereld en vergroten onze starheid. We wijzen steeds meer situaties, mensen en dingen af. Op het laatst denken we: “Zo is het en niet anders!” Dan hebben we onze eigen beperkingen gecreëerd.

Waar je op focust, wordt groter.

Focus op wat er niet goed is, geeft spanning. Hoe meer je (jezelf of anderen ) beoordeelt, hoe meer fouten je ontdekt. Dat creëert alleen maar weerstand. De weerstand in TEGEN jezelf (wat jij fout doet), zorgt voor onzekerheid. De weerstand in TEGEN anderen (wat zij fout doen) zorgt voor gespannen relaties. Hoe meer oordelen, hoe meer weerstand, hoe meer spanning…

Focus op het goede geeft ontspanning. Focus op het goede in jezelf en je ervaart zelfacceptatie, zelfwaardering en zelfvertrouwen. Focus op het goede in anderen en je relaties zullen automatisch verbeteren.  Want waar je op focust, wordt sterker. Zie je het goede in mensen dan zie je ook meer goede mensen. Zie je het goede in jezelf, dan zie je meer redenen om blij te zijn met wie je bent.

Laat het oordeel los.

Dus laat het oordeel los. Het brengt je nergens. Ook al ben je niet perfect, ook al heb je zwakke punten – oordeel niet, maar waardeer het! Als het je lukt om je jezelf helemaal te accepteren zoals je bent, dan wordt een oordeel een voordeel. Als het je lukt om het goede in andere mensen te zien, dan ga je van oordelen naar delen.

Oordelen was oorspronkelijk bedoeld als middel om het onderscheid te maken, een overlevingsmechanisme. Maar acceptatie en waardering is het middel om meer verbondenheid te krijgen. Het is geen overlevingsmechanisme, maar een ‘beter-leven-mechanisme’. Zie het goede in alles en je zult meer waardering en verbondenheid voelen – met jezelf en met anderen!

Wil je betere relaties met andere mensen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Wil jij gezonde relaties?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties met Iedereen.

Geef je grenzen aan en los je relatieproblemen op.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Verbeter je relaties


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Beste Frank,

  Ik las net dit artikel en daar viel het kwartje bij mij. Nu weet ik waarom ik me de laatste tijd zo onzeker voelde, zoveel nadacht en spanning voelde. Ik was mezelf aan het afwijzen en lette alleen nog maar op de negatieve punten, hierdoor ging ik dat ook reflecteren op anderen waardoor ik spanning voelde in relaties omdat ik alleen de mindere punten zag. En dit stond zo duidelijk uitgelegd in het artikel.

  Op een of andere manier wist ik dit wel, maar nu ik dit artikel heb gelezen weet ik pas echt waar een grote oorzaak ligt. Ik wil je persoonlijk bedanken voor dit artikel en de hulp die je me al geboden hebt met cursussen en behulpzame mails. Ik al tijden zoekende naar waarom ik me zo min voel, maar nu weet ik waar het probleem zit en wat de oplossing is. Echt bedankt! :)

 • Beste T,

  Graag gedaan :)

  Het probleem helder hebben, is al de helft van de oplossing.
  En het probleen is inderdaad zelfkritiek. Dus op naar een positieve zelfdialoog met veel complimenten voor jezelf!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Esther schreef:

  Beste Frank, ik heb interesse in de cursus Betere relaties maar ik zoek een fysieke cursus op locatie. Weet jij of er hier mogelijkheden voor zijn? Anders zou een papieren boek nog kunnen, maar ik wil liever geen e learning. Op dit moment in mijn leven wil ik liever geen e-learning.

  Vriendelijke groet,

  Esther de Groot

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Ether,

  De cursus Betere Relaties met Iedereen is wel degelijk een e-learning cursus.

  Het is een volledige online training. Zo leer je eigenlijk jezelf te coachen en dat kan op je eigen tempo, in je eigen huis, in je eigen tijd. Je hoeft dus geen live lessen te volgen op een specifieke locatie. Dat is het voordeel van online leren in je eigen tempo.

  Maar als jij liever een live cursus volgt, dan is dat voor jou de beste manier :)

  Ik kan alleen geen fysieke cursus aanbevelen op een bepaalde locatie, aangezien ik deze niet ken. Met wat googlen zou het je zeker moeten lukken…

  Ik wens je uiteraard heel veel succes met alles!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >