Oordelen kost je ontzettend veel energie. Het maakt niet uit of je jezelf veroordeelt, anderen beoordeelt of een oordeel hebt over een situatie. Oordelen geeft negatieve energie en verhoogt de weerstand tegen het leven. Het gaat ten koste van je zelfvertrouwen, je relaties en je geluk. Oordelen is menselijk, maar we zijn erin doorgeslagen. Hoe komen we er weer vanaf?

Vier soorten oordeel.

Als het gaat om oordelen, zijn er vier soorten mensen:

1.  Sommige mensen veroordelen anderen, maar nooit zichzelf. Deze mensen lezen waarschijnlijk deze site niet (of vinden het niets), dus daar kunnen we kort over zijn. Ze geven iedereen de schuld, maar zien niet dat ze zelf ook iets kunnen verbeteren.

2. Sommige mensen veroordelen nooit anderen, maar wel zichzelf. Mijn favoriete mensen! De hele wereld is oké, alleen zijzelf nog niet. Deze mensen zijn prettig in de omgang, maar zitten zichzelf in de weg. Niets is fijner dan sociale mensen helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen…

3. Sommige mensen veroordelen zichzelf én ook anderen. Dit is logisch, want oordelen is het gevolg van kritisch denken. Je hebt een kritische bril op en naar wie je ook kijkt (jezelf of anderen), je ziet altijd wel iets dat beter kan. Als je hard bent voor anderen, ben je dat vaak ook voor jezelf.

4. Sommige mensen oordelen weinig. Noch zichzelf, noch een ander. Ze accepteren anderen zoals ze zijn en focussen op het goede in iedereen. Deze mensen hebben positieve en gezonde relaties. Heel mooi!

Los je relatieproblemen op

De beste manier om je relaties te verbeteren, is door het volgen van deze Online Cursus Relaties. Los je relatieproblemen op, kies voor de juiste mensen in je leven - en geef je grenzen aan. Zo blijf jezelf in àl je relaties!

Focussen op wat er niet goed is.

Oordelen is kijken naar wat er niet goed is en daar de nadruk op leggen. En hoe meer je focust, hoe meer je ziet wat er verbeterd kan worden. Waarom oordelen we zoveel? Wel, we leren van jongs af aan om onderscheid te maken. Dat is een overlevingsmechanisme, want zonder onderscheid is er geen verschil tussen pijn en plezier, tussen veiligheid en gevaar…

Hoe ouder we worden, hoe sneller we dit onderscheid maken. In het begin denk je: “Ik wil een vriend of vriendin.” Later besef je dat sommige mensen beter bij je passen dan anderen. En nòg later heb je een hele verlanglijst voor je ideale vriend of vriendin.

Elke ervaring wordt vergeleken.

Hoe meer ervaring, hoe beter we weten: Dit is goed, dat is slecht. Dit is fijn, dat is vervelend, dit wil ik en dat wil ik niet! Dit is een goed mens en dat is een slecht mens. Al die ervaringen slaan we op in ons geheugen. En alles wat we ervaren vergelijken we met datzelfde geheugen:

1. Deze vakantie was minder leuk dan de vorige vakantie.

2. Dat soort vrouwen zijn vervelend.

3. Die mannen kun je niet vertrouwen.

4. Deze politieke partijen snappen er niets van.

5. Die kranten passen niet bij mijn wereldbeeld.

Het probleem met oordelen.

Zo hebben we duizenden en duizenden voorkeuren, afhankelijk van onze ervaring. En alles dat we tegenkomen, beoordelen we aan de hand van criteria die we zelf verzonnen hebben.

Maar hier stuiten we op het probleem. Door al die oordelen verliezen we onze nieuwsgierigheid en spontaniteit. We verkleinen onze wereld en vergroten onze starheid. We wijzen steeds meer situaties, mensen en dingen af. Op het laatst denken we: “Zo is het en niet anders!” Dan hebben we onze eigen beperkingen gecreëerd.

Waar je op focust, wordt groter.

Focus op wat er niet goed is, geeft spanning. Hoe meer je (jezelf of anderen ) beoordeelt, hoe meer fouten je ontdekt. Dat creëert alleen maar weerstand. De weerstand in TEGEN jezelf (wat jij fout doet), zorgt voor onzekerheid. De weerstand in TEGEN anderen (wat zij fout doen) zorgt voor gespannen relaties. Hoe meer oordelen, hoe meer weerstand, hoe meer spanning…

Focus op het goede geeft ontspanning. Focus op het goede in jezelf en je ervaart zelfacceptatie, zelfwaardering en zelfvertrouwen. Focus op het goede in anderen en je relaties zullen automatisch verbeteren.  Want waar je op focust, wordt sterker. Zie je het goede in mensen dan zie je ook meer goede mensen. Zie je het goede in jezelf, dan zie je meer redenen om blij te zijn met wie je bent.

Laat het oordeel los.

Dus laat het oordeel los. Het brengt je nergens. Ook al ben je niet perfect, ook al heb je zwakke punten – oordeel niet, maar waardeer het! Als het je lukt om je jezelf helemaal te accepteren zoals je bent, dan wordt een oordeel een voordeel. Als het je lukt om het goede in andere mensen te zien, dan ga je van oordelen naar delen.

Oordelen was oorspronkelijk bedoeld als middel om het onderscheid te maken, een overlevingsmechanisme. Maar acceptatie en waardering is het middel om meer verbondenheid te krijgen. Het is geen overlevingsmechanisme, maar een ‘beter-leven-mechanisme’. Zie het goede in alles en je zult meer waardering en verbondenheid voelen – met jezelf en met anderen!

Wil je betere relaties met andere mensen? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

2 antwoorden
 1. T
  T zegt:

  Beste Frank,

  Ik las net dit artikel en daar viel het kwartje bij mij. Nu weet ik waarom ik me de laatste tijd zo onzeker voelde, zoveel nadacht en spanning voelde. Ik was mezelf aan het afwijzen en lette alleen nog maar op de negatieve punten, hierdoor ging ik dat ook reflecteren op anderen waardoor ik spanning voelde in relaties omdat ik alleen de mindere punten zag. En dit stond zo duidelijk uitgelegd in het artikel.

  Op een of andere manier wist ik dit wel, maar nu ik dit artikel heb gelezen weet ik pas echt waar een grote oorzaak ligt. Ik wil je persoonlijk bedanken voor dit artikel en de hulp die je me al geboden hebt met cursussen en behulpzame mails. Ik al tijden zoekende naar waarom ik me zo min voel, maar nu weet ik waar het probleem zit en wat de oplossing is. Echt bedankt! :)

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste T,

   Graag gedaan :)

   Het probleem helder hebben, is al de helft van de oplossing.
   En het probleen is inderdaad zelfkritiek. Dus op naar een positieve zelfdialoog met veel complimenten voor jezelf!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.