Verbeter je relatie – 7 tips

Verbeter je relatie met deze 7 effectieve tips. Het uitgangspunt is dat je relaties kiest waar je je goed bij voelt. Want het doel van elke relatie is dat jullie beiden ervan opknappen. Door meer inzicht creëer je meer begrip. Deze 7 tips werken overigens voor al je relaties, niet alleen die met je partner.

Verbeter je relatie – tip 1: Geef een compliment.

Het is zo simpel om iemand een goed gevoel te geven. En als je iemand een goed gevoel geeft, krijg je dat automatisch terug. Kritiek is makkelijk: iedereen kan iets bedenken waarin een ander tekort schiet. Maar een compliment geven, dat is een kunst! Word een meester in het waarderen van anderen en je zult je relaties zien groeien.

Geef je partner of anderen regelmatig een compliment. Het maakt niet uit wat voor compliment, zolang je het maar meent. Dat heeft twee belangrijkste voordelen: ten eerste geeft het de ander een goed gevoel en dat brengt jullie dichter bij elkaar. Ten tweede geeft het jou ook een goed gevoel. Hoe kun je je slecht voelen als je je aandacht concentreert op iets goeds?

Tip 2: Zie het beste in de ander.

Dit gaat nog een stap verder. Probeer het beste in de ander te zien. Zie de mogelijkheden, niet de tekortkomingen. Wil je een echte uitdaging? Probeer dan in iemand te zien wat de ander (nog) niet in zichzelf ziet. Dat is overigens de essentie van persoonlijke coaching. Sommige cliënten zeggen: “Dit is niet goed aan mij!” En ik denk: “Ik wilde dat je zag wat ik zie: je bent niet je zogenaamde tekortkomingen. Er is zoveel meer…”

Tip 3: Probeer de ander te begrijpen.

Wie weet precies wat een ander beweegt? Vaak hebben we geen flauw idee en gaan we dus maar uit van wat we zelf denken. Maar je kunt niet iemand begrijpen vanuit je eigen mentaliteit. Die is nu eenmaal anders. Dat is alsof je Chinees probeert te leren met behulp van een Engels woordenboek. Misverstanden zijn het gevolg. Verbeter je relatie, begin met begrip.

Pas als je de ander begrijpt, kun je ook echt communiceren. Anders blijven we hangen in een monoloog: twee mensen die wel praten, maar vooral langs elkaar heen. Daar schiet je niets mee op. Hoe leer je iemand te begrijpen? Vraag het gewoon: “Waarom vind je dat? Hoe denk je hierover?” Een paar simpele vragen doen wonderen!

Wil jij je relaties verbeteren?

De online cursus Betere Relaties gaat je helpen!

Geef je grenzen aan - en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening - en het werkt!”Tip 4: Accepteer de tekortkomingen.

Ik hoop dat je je eigen tekortkomingen accepteert, want het is fijn niet perfect te hoeven zijn! Zie je dat acceptatie van die tekortkomingen je rust geeft? Kun je dan ook inzien dat de acceptatie van de ander rust geeft in je relatie? Niets is meer storend dat iemand die denkt: “Ik ga je wel even veranderen.”

Is iemand slordig, vergeetachtig of nonchalant? Je kunt daar tegen vechten, maar het creëert vooral onrust. En hoe waarschijnlijk is het dat iemand dat verandert, alleen omdat jij dat vindt? De meeste mensen denken: “Laat me met rust, ik wil gewoon mezelf zijn.” Zie je partner zoals deze is. Dat geeft rust. Zonder fouten zou het een saaie boel zijn op aarde. Niemand wil een planeet vol perfecte mensen.

Tip 5: Laat jezelf zien.

Houd jezelf niet in of tegen. Wees wie je bent in je relatie. Voel je je slecht? Loop dat niet met een glimlach rond, maar deel wat je voelt. De ander heeft recht op je mening, je gevoel, je stemming, je gedachten, je voorkeuren en je wensen. Je kunt pas een goede relatie hebben als je jezelf bent. Gun de ander het inzicht in wie je werkelijk bent.

Hoe vaak hoor je niet: “In het begin was hij de ideale man, of zij de ideale vrouw. Maar nu…nu valt het nogal tegen.” Logisch, na een jaar kom je erachter hoe iemand werkelijk is. Niet jezelf zijn kost heel veel energie en uiteindelijk houdt niemand dat niet vol. Als je jezelf bent vanaf het begin, is er niets aan de hand. Want hoe je bent, is prima.

Tip 6: Geef je grenzen aan.

In elke relatie moet je je grenzen aangeven. De ander moet weten wat je acceptabel vindt en wat niet. Dat kan iemand niet raden, dat moet je partner ondervinden en ervaren. Door je grenzen aan te geven bereik je twee doelen: ten eerste zorg je ervoor dat je je goed voelt. Zonder grenzen loop je jezelf altijd voorbij.

Ten tweede kweekt het respect. Iedereen heeft grenzen en zolang je die aangeeft, kan de ander daar rekening mee houden. Gebeurt dat niet, dan heb je nog altijd de keuze om de relatie te beëindigen. Maar we gaan ervan uit dat de ander het wel respecteert.

Tip 7: Gun de ander vrijheid.

Geef en gun elkaar de vrijheid. Een relatie bestaat uit twee personen die ervoor kiezen samen te zijn. Een ketting lost niets op. Sterker nog, een ketting is de snelste manier om iemand kwijt te raken. Niemand ziet graag zijn/haar vrijheid beperkt. Alleen als je echt vrij bent, kun je kiezen om samen met iemand te zijn. Verbeter je relatie en gun de ander de vrijheid zichzelf te zijn.

In de e-cursus Betere Relaties met Iedereen gaan we dieper in op deze inzichten en bespreken we talloze andere inzichten voor betere relaties. Wil je praktische handvatten, vragen en oefeningen om je relatie te verbeteren? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • witchke schreef:

  Leuk artikel :) Vind het altijd leuk om dingen te lezen die me helpen in omgang met anderen. Dat is vaak nog het grootste probleem. Een mens leest veel en weet veel. Maar dan moet je dat ook gaan toepassen in je dagelijks leven met anderen. En die anderen heb je , vaak tot grote frustratie, niet onder controle. Enkel jezelf.
  Mijn vriend en ik zijn heel gelukkig met elkaar, vertellen elkaar elke dag dat we elkaar graag zien ( en dat is ook echt zo!) en laten elkaar veel vrijheid. Perfect is hij niet en dat is hij nooit geweest :). Maar hij is wel de ideale man voor mij. (zelfs nog steeds na 10 jaar) Toch merk ik dat zaken die er altijd zijn geweest me nu meer storen dan vroeger. Soms is het ook wel zo dat dingen 100x zo zijn of gebeuren en dat ik 99 keer denk ” Ja dat is wie hij is” en de honderste keer ga ik dan even door het lint om achteraf alsnog te bedenken, dat is wie hij is en het is niet zo belangrijk. Ik denk dat dat menselijk is want zelf ben ik net zoals niemand ook niet perfect en omgekeerd is dit voor mijn vriend evengoed zo.
  Maar hetgeen ik evengoed de afgelopen 10 jaar heb geleerd… mensen veranderen, zelf verander je ook. En dat is soms ook raar want plots doet je vriend iets anders dan anders, of denkt hij over iets compleet anders,… maar dit merk je soms ook bij jezelf. En dat is niet altijd makkelijk. Want dan heb je elkaar eindelijk aanvaard zoals je bent en dan moet je je alweer gaan aanpassen… en het is heel menselijk om je al snel verongelijkt te voelen…

  Maar een relatie ( of het nu in de liefde,vriendschappelijk,familiaal of zakelijk is) is dynamisch, de ander is dynamisch en zelf ben je dat ook.

  Ik ben enorm gegroeid dank zij mijn relatie :) dankzij mijn vriend die steeds voor nieuwe uitdagingen zorgt zonder dat hij het zelf beseft en me steeds weer doet nadenken over te dingen. :)
  Ook dankzij mijn vrienden ben ik gegroeid. Doorheen de jaren deden zij me nadenken over wat ik echt wil in het leven en hoe ik mijn tijd het liefste spendeer.
  Mijn collega’s wil ik ook niet vergeten. Het is niet altijd makkelijk om elke dag onze job naar behoren uit te voeren en er niet altijd voor elkaar te kunnen zijn. Maar dankzij een leerproces dat al 6 jaar aan de gang is wordt ik dagelijks via mijn collega’s uitgedaagd om het beste in mezelf te gaan zoeken, om mezelf met andere ogen te bekijken en te zien dat ik een mens ben die haar best doet maar niet perfect is en dat dat ook niet hoeft. Elke keer opnieuw kom ik terug dichter bij mijn essentie. Zij zijn zeer goede leermeesters ook al weten ze dat zelf niet.
  En last but not least zijn daar mijn ouders die alles voor mij hebben gedaan, die me hebben geleerd wat liefde is. Dankzij hen heb ik me in alle vrijheid kunnen ontwikkelen en studeren. Zij hebben me vaak zeer onbewust richting en leiding gegeven in wat ik wil studeren, gezond leven en omgaan met levenszaken. En tot slot in wat ik van mijn verdere leven wil maken. En gelukkig kunnen ze dat nog steeds elke dag doen.

  Ok dat is hier een hele boterham maar ik wou dit even met iedereen delen :) Het artikel bracht dit in me boven.

  Dank je Frank.

  Groetjes.

 • Beste Witchke,

  Graag gedaan :)

  Jij bedankt voor je uitgebreide verhaal en mooie aanvulling!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • william schreef:

  Goedemiddag Frank,
  Ik heb een goede relatie met mijn vrouw,al meer dan 15 jaar.
  Mijn vrouw is drukker dan ik,ze wil graag communiceren,maar ik weet niet vaak wat te zeggen.Ik ben daar heel erg slecht in en ik ben onzeker.Het klinkt heel stom,maar als we communiceren dan schiet ik op slot.Ik weet ook dat ik haar te weinig aandacht geef en dat laat zij ook wel merken d.m.v. het ook te zeggen.We houden heel veel van elkaar. Ik wil graag dat dat zo blijft.Wat kan ik het beste doen.
  Groeten William

 • Beste William,

  Dat is een eenvoudige vraag, waar veel meer achter kan zitten.
  Een kort antwoord kan niet alles ondervangen wat er speelt.

  In ieder geval is het belangrijk dat je jezelf blijft en je persoonlijkheid respecteert. Het heeft geen zin je anders voor te doen dat je bent. Overigens is goed communiceren meer een kwestie van goed luisteren dan van veel praten :)

  Met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi frank, kan je hier zoveel vragen over stellen,maar zal het belangrijkste aan je vragen.
  Ik heb nu bijna 8jaar een relatie en vooral de laatste 2 jaar zijn voor mij echt doodvermoeiend geweest en kost me teveel negatieve energie ,terwijl ik toch stapel ben en mijn relatie niet wil opgeven. Ik kwam naar zoeken op dit forum en herken dus het verlatingsangst bij mezelf.. Vooral koste wat kost de relatie behouden ook ten koste van hoe ik me op dit moment voel.. Erg moe,gestrest en omdat ik dus geen conflict wil slik ik meer dan voor mogenlijk is en dat voel ik lichamelijk nu best erg”
  Er zijn een aantal alinea’s die ik gelezen heb op deze site en voor het eerst is dit zo herkenbaar, dat ik bijna niet kan geloven dat ik dit dus heb!
  Daarbij heeft zij kenmerken van een borderline stoornis en dat maakt het er niet makkelijker op, maar we zijn wel op de “normale”momenten echt verliefd en gek op elkaar maar ik merk nu dat ik hier teveel voor moet laten om het “goed” te houden en ben gewoon een beetje opgebrand… Klachten wbt gezondheid nemen toe en ik voel me soms zo gekwetst en niet begrepen ,en juist omdat mijn partner riep dat ik verlatingsangst heb en altijd alleen zou blijven en niets waard ben en veel meer van deze uitingen,word het me teveel en ben ik gaan kijken wat er over te vinden is…
  Ben verder altijd een opgewekt en positief behulpzaam persoon met drukke maar leuke baan en ben bang dat ik alles kwijtraak wanneer mijn relatie zal stoppen, omdat ik deze angst dus steeds meer voel…weet me echt even geen raad,vandaar dat ik dit wilde vragen/uitleggen.

  Bedankt,en fijn om hier wat meer over te weten..

  Groeten Theo .

 • Beste Theo,

  Waarom zou je samen willen zijn met iemand die zegt dat je niets waard bent?
  Waarom wil je een relatie die je veel stress geeft, je opbrandt en ten koste gaat van je gezondheid?

  Bepaal voor jezelf wat het allerbelangrijkste voor je is (je relatie, je geluk, je gezondheid of iets anders) en neem een beslissing op basis van dat antwoord.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Darinka schreef:

  Hallo Frank,

  Ik trek de stoute schoenen aan en stel ook een vraag.

  Mijn vriend en ik zijn bijna 1,5 bij elkaar maar wij zijn de weg een beetje kwijt.
  Het lijkt net of wij allebei een eigen leven hebben en echt langs elkaar gaan heen.
  Wij hebben veel gepraat en weten hoe wij in onze relatie staan.
  Dat wij van elkaar houden staat vast maar de liefde en spanning is eigenlijk weg.
  Misschien komt dat ook omdat wij veel hebben mee gemaakt in korte tijd.

  Qua geld loopt alles niet zo lekker en in die 1,5 jaar zijn wij 3 bijna 4 mensen verloren.
  Wij woonde al heel snel samen. En willen ook dol graag kinderen wat niet echt wil lukken.

  Misschien zijn er tips wat zal helpen ons weer een beetje de goede weg terug te vinden.

  Groetjes Darinka

 • Beste Darinka,

  Het is lastig een tip/suggestie zonder alle ins en outs te weten.

  Voor nu: Financiën, verlies van mensen, kinderwens etc, zijn allemaal dingen die de relatie wel onder druk kunnen zetten,
  maar als de relatie goed is, overwinnen jullie dat ook weer of vinden er een oplossing voor.

  Waar het om draait is de kern:

  1. Is er nu wel nog voldoende liefde of niet meer? (“Dat wij van elkaar houden staat vast maar de liefde is eigenlijk weg.”)
  2. Hoe belangrijk is spanning en voor wie is het belangrijk.

  Mijn suggestie (aangezien jullie wel kennelijk goed kunnen praten):
  1. Geef ieder drie dingen die erg belangrijk zijn in de relatie, die jullie nu missen en die jullie graag zouden verbeteren.
  2. Vraag jezelf en de ander wat jullie moeten/kunnen doen om dit werkelijkheid te maken.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >